Pages

18 October 2012

Edisi Canola Oil

Yer. Aku cam samar samar. Apakah ini Canola Oil.
Mmg tak berapa nak tau. Dan tak penah nak amik tau.
Aku jadi tahu bila aku guna minyak tu masa nak buat choc fountain tu hari.
Menurut orang yg sewakan fountain tu, kita kena cairkan choc tu dgn canola oil.
Kalo olive oil ke apa, nati ada bau.
So, berkejaran lah ke Tesco pagi sblm housewarming tu untuk cari Canola Oil.
Usah di carik la kat 99speedmart (unless yg besau punya takpe) ke, KK Mart ke apatah lagi kedai PakMat. Mmg takkan jumpa la. Haha.


So, beli. Beli yg paling murah. Jenama Tesco. Hauhauhau. Dasarrrr sgt kan.


Guna baru sket. 
So, skang trus kan guna. 
Dalam pada tu nak carik apa la benefitnya.

Tp dlm BM tak byk sgt lah.

Ada byk dlm Indon. Mungkin... mungkin la kan. Aku pun tatau sgt. Kat M'sia ni jarang orang guna Canola Oil nih. 
Aku pun dlm cadangan nak tukar guna minyak jagung. Konon cam nak jaga kesihatan. Lagipun bukan salu masak. Jadi, tak terasa la sgt kalo nak beli sebotol tu kan. Teheeee.

Gambar Hiasan. Google
Ok, apa benefit dia.
Kalo nak baca - dlm bahasa Indon lah - ada kat web ini :
http://www.resepbunda.biz/2012/03/29/manfaat-khasiat-minyak-canola/

Nak tau lagi pasal Canola, tgk je lah kat wikipedia ni : Canola
Sedikit tentang khasiatnya.
Canola oil is low in saturated fat and contains both omega-6 and omega-3 fatty acids in a ratio of 2:1. If consumed it also reduces Low-density lipoprotein and overall cholesterol levels, and as a significant source of the essential omega-3 fatty acid is associated with reduced all-cause and cardiovascular mortality.[29] It is recognized by many health professional organizations including the American Dietetic Association and American Heart Association.[30][31][32][33] Canola oil has been given a qualified health claim from the United States Food and Drug Administration due to its high levels of cholesterol-lowering fats.[34]

Lagi ada kat web ini
http://www.nutrition-and-you.com/canola-oil.html

Tetapi, bila baca yg ini....
http://vanessaruns.com/2011/02/08/gmos-and-why-you-should-never-use-canola-oil/

Abis, cemana ni?
Nak buang je??

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign