Pages

30 April 2014

Don't Judge A Book By Its Cover

kredit : here
Tak silap aku, itu memang pesanan Prof Muhaya.
Aku cam pernah ternampak kat status FB dia.
Dunia dalaman menentukan dunia luaran.
How come orang kata don't judge a book by its cover.
Kononnya cam walau kulit buku tak lawa pun, isi bagus.
Ke terbalik, isi lawa, tapi isi tak bes?

Tu buku. Takyah guna perumpaan buku la untuk manusia.
Ce ko guna perumpaan tu utk buah.
Kata lah buah mangga, nampak busuk di luar. Ko nak beli ke tak?
Mampuih la tak beli kan.
Buah mangga ni, kalau luar berulat, sah2 dalam pun berulat teruk.

Itu lah sebenarnya aku nak cerita.
Orang selalu kata - mulut jahat, hati tak semestinya jahat. Mulut je jahat, hati baik. Konon camtu lah. 
Hurm.
Dulu, aku pun rasa camtu.

But, seiring dengan peningkatan umur aku, aku tak rasa menda tu betul.
Cam Prof Muhaya kata tu lah - dunia dalaman menentukan dunia luaran.
Kalau itu yg keluar dari mulut kau, itu gak la ter keluar dari hati kau.
Kalau duk mulut lancang sgt, buat kelakar tentang sakit dan musibah orang, buat kelakar tentang hidup atau mati orang, itu sangat tidak beradap ya. Sangat.
Lepas tu kata-kata penuh sinis. Yang berbaur bongkak dan angkuh. Memandang orang seolah orang lain tiada harga diri.  Membodohkan orang, mensialkan orang, semuanya sesedap rasa tanpa sedikit rasa bersalah. Maklum lah, merasakan diri dah serba sempurna.

Aku akui, once, aku pun seorang yg bermulut lepas gak. Sbb aku ni bukan jenis nak hipokrit. Aku cukup menyampah nak bermuka muka ni. If aku tak suka, tak suka lah.
But, aku tak sampai nak menghina orang, nak menyindir orang atau buat memain dengan hal kematian atau sakit orang. Apatah lagi kalau melibatkan keluarga orang. Ibu bapa, anak, adik beradik orang. Aku masih ada rasa hormat.
Dan sekarang, lepas kawen, myDH banyak nasihatkan, lelama aku pun dah kurang. Walau aku masih tak hipokrit, cuma, aku cam kurangkan cakap2 lepas tu. Tapi, kadang ada juga ter  miss communicate. Itu lantak lah. Itu orang yg buat andaian. Kita takde pun nak maksudkan camtu. Dia yg pepandai tafsirkan camtu. Yang tu nasib.

Tapi ini. Alahai. 
Tak pernah dengar ceramah agama ke? Tak pernah fikir mati ke? Tu hari aku ada baca dalam paper, dah berapa jam nak bersanding pun, boleh mati. Apatah lagi kita ni yg dah dimamah usia.
Takde agama ke? Atau fahaman syiah? Erk. 

Memang ada orang yang lupa hidup tak menongkat dunia. Macam lupa kita sebenarnya berada di bawah. Tapi perasan haibat macam diri paling maksum. Aku tak tahu la. Mungkin ada orang rasa dia seolah macam para nabi yang takde dosa agaknya. Merasakan apa perlunya memikirkan perasaan orang. Merasakan apa perlunya menghormati orang. Memikir diri boleh hidup tanpa bantuan. Yang dia boleh menyindir orang, menyinis orang secara sengaja. Tak pikir perasaan orang. Ada jugak orang camni dalam dunia.
Sungguh aku tak paham.
Takpe lah kalau gitu. Esok mati, golek lah diri sendiri sampai lubang kubo sanun. 

Tak takut ke nanti satu hari kita pulak ditimpa musibah.
Dan ketika itu, ada orang lain pulak yang cakap 'hey, kenapa ko sakit? dah nak mampus agaknya'
Apa rasa?
Sedap?
Lemak?
Berkrim?



Jadi, 
kita tak payah guna term don't judge a book by its cover tu ya.
Buruk di luar - buruk lah di dalam nya.
Bercakap takde adab tanpa mengira 'kesakitan' orang pasti ada balasannya.
Ingat semua tu.

Apa pun. 
Jangan bongkak.
Jangan takbur.
Jangan angkuh.
dan satu lagi.

Jangan poyo!

29 April 2014

Kad Kredit Oh Kad Kredit : Buang

Wah. Tak habis lagi cerita kad kredit?
A ah.
Kira ni sambungan dia lah. Part 2. 
Supaya pada yg sedang bercadang nak amik kad kredit yg kedua, ketiga atau lebih dari satu, berpikir bebetul walau dia dah pre-approved. Semua ni taktik je nih.

Harap kita tak la smpai ke kancah hutang yang kritikal dan muflis tu. Minta dijauhkan. Nauzubillah.

Oke. Kisah aku seterusnya. Aku buat bayaran pada hari Sabtu.
Fuh. Mmg sakit kalau kena late charges (LC) nih. Lebih 10 tahun aku guna kad kredit, ini pertama kali aku berdepan dgn LC ni. Memang mendidih je rasa hati. Tp apa nak buat. Salah sendiri jugak sbb bayar tak tgk bil statement. Udah tak cukup. Bila tak cukup dia ambik kesempatan utk kenakan late charges.

Oke lah. Takpe lah tu kan.
Tapi, yg bikin aku mendidih lagi adalah - dah bayar pun dapat call lagi suruh bayar. Apa kah?
Nama je bank tersohor kat Malaysia ni, tapi takde sistem ke?
Bank ni takde SOP ke? Main sukahati je call walau pun orang dah bayar. Takkan guna sistem EXCEL kot nak update data customer.

Oke fine, katalah aku baru bayar, tapi, takkan la takde tulis kat sistem dia status bayaran - cam pending ke apa ke. Sbb aku bukan guna inter bank. Aku terus guna CDM. Oke lah, kata lah dia 24 jam baru active (which is nonsense la di zaman IT ni 24jam baru nak verify bayaran kita kan), tapi sure la ada status situ. Ala, cam kita guna maybank2u interbank tu. Orang bayar kat kita guna CIMB - ada je bayaran tu - tp floating dulu lah. Same goes to kita nyer cheque. Kan dia tulis status floating. So, bank takkan takde sistem camtu. Ko main sukahati nak call, call, call orang gitu je.

Tu yg terus aku tulis review kat FB dia. Lantak. Mostly review situ mmg yg tak puas hati pun.
Bila aku tulis camtu, ada member suggest guna kad kredit Maybank. Highly recommended katanya.
A ah yer.
Cuba ko try tak bayar or bayar kurang.
Ko tgk la masa tu highly recommended ke tidak.
Cam tak cukup tanah jugak dia carik ko. Haha.

Name it la kalau ada bank tak carik kita kalau kita tak bayar or kurang bayar.
Memana bank pun sama. Takyah nak recommended sangat lah.
Aku pakai CIMB ni pun tak pernah ada problem. Prob ni timbul bila aku kurang bayar. So, dia kejar kita cam nak runtuh menara dia tu buat dek kurang bayar kita ni. Tapi takpe lah. Dah kerja dia kan. Tak boleh nak kata apa lah.

Tapi, harap, takyah nak recommended sgt la bank memana. Sama je bank ni. Yang utama bagi dia - kutip duit, kutip duit, kutip duit.
By d way - aku pun pengguna kad kredit Maybank. Sama gak. Dalam 10 tahun dah aku pakai. Mmg takde problem, tp try la kurang bayar. Sama je jalan cerita ngan CIMB nih.

Kad kredit ni keperluan ke?
Cuba perhalusi bebetul. Bagi siapa belum ambik la. Sapa dah ambik tu, tak leh nak wat apa2 lah.
Aku mmg tak guna kad kredit utk keperluan. Orang lain aku tak tahu.
Keperluan dalam konteks ni adalah basic need. Bukan sampai keperluan yg jadi kehendak. Keperluan jadi kehendak tu yang jadikan kad kredit tu 'keperluan'.

Beli makanan - takkan kafe ofis nak terima kad kredit.
Bayar rumah setiap bulan - mustahil guna kad kredit.
Beli pakaian - suppose guna cash - kalau guna kad tu maknanya tu dah melayan kehendak.

Jadi, kesimpulannya, mostly kegunaan kad kredit ni meladeni kehendak kita je. Bukan keperluan.
Dulu, aku rasa aku perlu kad kredit sbb takut kereta breakdown ke apa ke.
Kredit : Berita Harian

Takde jugak. Guna cash jugak.
Isi minyak kereta. Jarannnngggg amat guna kad. Tambah lagi sekarang - I dunno - semua myDH yg settle - unless kalau balik kampung sebelum gaji - kita guna kad.

Buat apa kita nak bagi keuntungan pada orang tak pernah hargai kita?
Kata lah kita bayar lebih dari had minima - ada ucap terima kasih?. Never oi never. At least, buat cam Astro, bayar je trus sistem dia ucap terima kasih.
Kalau dia kata rugi la antar SMS pada semua customer, yg SMS suh belanja sana sini, yg SMS suh masuk peraduan la apa la tu buleh je pulak hantar.

Dedua bank yg aku guna ni mmg takde la nak SMS terima kasih ke apa lepas kita bayar. Bank lain aku taktau.
Tapi, cuba la tak bayar or kurang bayar, pandai pulak call.

Terima kasih CIMB kerana menyedarkan aku.
Aku nekad takkan guna dah kad tu. Mula aku ingat nak gunting je. Tapi, sbb aku ada buat bayaran tiket flight guna kad tu which, kalau ada apa2 kang susah pulak nak refer, jadi, aku decide tinggal kan je di rumah. Tu je. Lps tu jangan mengada-ngada nak carik balik dengan "alasan kot kot ada kecemasan". Tak mana ada nyer.
Sekarang ni aku nak settle kan semua, then terminate.
Kalau kira2 balik memang rugi bayar camtu je ke bank. Interest dah la tinggi.

Kalau siapa yg tgh fikir nak ambik kad kredit ke tak, jawapan aku - boleh ambik. Tapi, hanya SATU. Tolong guna satu kad sahaja. Dari satu bank. Jangan ambik banyak2.
Cam aku, aku mmg takde niat nak terminate yg Maybank punya sbb dia ada kemudahan - yg kad Zing tu. Tak perlu aku nak carik2 kedai nak top up Touch n Go bagai kan. Sum more, dia nyer point tak expired and aku boleh redeem barang2 aku suka masa dia nyer karnival tu. Tu hari aku redeem tupperware. Jadik lah kan. Plus, dia nyer point campur ngan kad debit (ATM Card) yg mmg aku guna pun.

Carik lah satu yg betul2 ada memacam kemudahan. Bukan mencekik duit kau je. Perlu tu mmg perlu lah, mana lah tahu, kut tertinggal kapal terbang ke apa, masa tu lah berguna kad tu. Nak nak pulak gaji belum masuk.
But, mesti displin. Jangan suka2 pulak. Eh, nak beli perfume lah, eh nak beli baju lah apa lah guna kad kredit tu. Jangan terjebak. Skali terjebak, mmg dia akan jadi hantu kak limah - mengekori ko kemana ko pergi. 


Fikir2 kan, dan selamat beramal.
(^_^) 

26 April 2014

Status FB : Tersentuh Rasa Hati

Salam Pagi Sabtu.

Pagi ni, betapa tersentuh nya hati bila ada kawan share berita yang sangat menyedihkan.

Mengalir air mata bila membayangkan keadaan baby tu. 
Lebih2 lagi bila terbaca yang anak pertama mereka juga meninggal dalam kandungan semasa 8 bln dalam kandungan.
Yang ni 7 bulan.

Ya Allah.

Allah menduga bila Dia tahu kita boleh menanggung dugaan tu.
Kita rasa kita lah paling teruk di uji.
Di duga tidak mempunyai anak setelah hampir 6 tahun berkahwin. 
Merasakan mengapa Allah bagi ujian begini pada kita.

Tapi,
Bila membaca kisah ini, terus rasa, dugaan kita hanya kecil berbanding dugaan yang diterima suami isteri ni.
Sungguh. Aku sangat tersentuh hati dan tersedar.

Anak yang pertama - meninggal bila lagi sebulan nak lahir ke dunia.
Anak kedua - meninggal semasa 7 bulan dalam kandungan. Dan mereka ditimpa musibah yg lebih hebat kerana terlibat dalam kemalangan.

Kita pikir kita takde anak, dah rasa terduga. Dah rasa beratnya Ya Allah ujian ni. Tapi mereka. Yang sedang bergembira menanti kelahiran zuriat... berkesudahan begini. 

Allahu..Allahu... tabahkan lah hati mereka Ya Allah.

Dan pada kita yang masih tidak dikurniakan zuriat, sama-samalah kita berdoa agar kita terus redha dengan ujian yang diberi ni. Sentiasa lah kita berbaik sangka dengan ujian yang Allah turunkan ini. Kerana, ada orang yg lebih hebat ujiannya.

Untuk baby tu - Al Fatihah - ibu bapanya insan bertuah, kerana ada yg menanti di pintu syurga.
p/s : sama-sama kita bantu jika berkemampuan.

25 April 2014

Kad Kredit Oh Kad Kredit

Tak pernah cerita pasal kad kredit kan. Ramai tak pakai kad kredit ni. Aku tahu. Dan aku salute amat orang takde kad kredit. Bagus amat. Sbb sekali terjebak mmg cam tiada kesudahan. Berhantu. (cerita hantu kad kredit : Klik sini)

Aku start guna ni sejak masuk kerja. Biasalah kan. Memula kerja, mmg dia pancing la kita. Dah la pre-approved. Semua pun aku tak pernah mintak. CIMB n Maybank. Tu semua sbb gaji masuk bank tu. Dulu masa mula masuk kerja - bank CIMB. Jadi derang offer. Masa tu baru masuk kerja, jadi excited la kata nye kan. Pastu gaji ke Maybank - pun derang offer - ni aku suka sbb dia terus top up TnG. Bila dah 50ringgit je, terus dia naik balik jadi 150. Ni mmg mudah la esp yg selalu balik kg cam aku. Aku suka.

Aku takde la masalah kritikal dalam menggunakan kad kredit ni. Dan aku pun tak tahu bila entah derang naikkan kredit limit. Tetiba tgk cam eh. Kenapa dah tinggi ni, dulu berapa je. Tu lah. Bank ni mmg pandai kan nak bagi orang belanja. Aku tak pernah la amik cash dari kad kredit ni. Tu lagi giler. Interest lagi tinggi. Aku byk guna utk booking hotel - and tiket katebang (itu pun dah jarang sbb kalau AA dia caj RM30 utk setiap booking guna kad kredit).


Tapi, tetiba tersedar dari mimpi yang panjang. Haha. Macam tak masuk term 'mimpi' tu. Tapi, lantakkan lah. Boleh lah. Ni semua sbb CC Centre tu lah dok nalipon aku - sbb aku nyer payment tak cukup bln lepas. Jadi, cam ahlong la dia ngejar kita. Padahal kita bukan tak bayar langsung pun. Tak cukup 40ringgit. Masa tu aku tak dpt statement, pastu aku pun tatau entah berapa bil aku - aku pun bayar la cam biasa, rupanya tak cukup 40 ringgit. Makanya, setiap hari lah aku dapat call dari centre yg menyuruh aku bayar. Nak suruh bayar tu satu hal lah kan. Ni setiap kali nak suruh bayar tu setiap kali tu lah dia nak verified nombor IC. Menyampah pulak haku. Last last aku reject call dan letakkan nombor tu dalam blacklist number. Ha. Padan muka ko. 40ringgit je pun. Bukan 400ribu. Tu pun bukan aku tak bayar langsung. Pulak tu setiap bulan bukan bayar minima - harus bayar lebih. Tu kau tak kira pulak kan. Nak ucap terima kasih pun jauh skali la. At least msg cam Astro tu pun takpe la. Ni short sket bayaran, hehari call. Dasar Ahlong berlesen btul! Tp ye lah. Bak kata myDH - kerja dia...

Baek lah. Tapi sakit jugak bila kita terkurang bayar ni. Giler ko dia punya late charge tak masuk dek akal. Bengong giler lah. Sakit pulak hati aku nengoknya. Terus aku rasa aku nak settle kan semua bil kad kredit tu dan terminate terus. Geram pulak rasa. 

Jadi, setelah 10 tahun ber kad kredit, baru hari ni la aku nak try google 'cara pembayaran kad kredit'. Maka, banyak la tips yg disediakan. Hurm. 

Kat blog ni best baca - masalah hutang kad kredit 
Ni aku letak sket artikel dia. Panjang sket, tapi bagus. 
Macamana cara nak settlekan bil kad kredit kita.

i. Membuat Hutang Peribadi atau Personal Loan

Membuat Hutang Peribadi atau Personal Loan adalah langkah paling mudah dan cepat bagi menyelesaikan masalah kad kredit. Mungkin kadar faedah pinjaman peribadi adalah sebanyak 4.99 peratus setahun berbanding hutang kad kredit iaitu sebanyak 18 peratus setahun ke atas baki kini. Cara ini paling mudah dan cepat. Buat sahaja pinjaman peribadi kemudian selesaikan semua hutang-hutang lama. Tetapi keburukan kaedah ini ialah adakah kita betul-betul menggunakan wang pinjaman peribadi setelah memperolehi wang tunai tersebut contohnya mendapat RM40,000 dalam sesuatu masa? Saya bimbang sekiranya kita menggunakan wang tersebut untuk membeli perkara-perkara yang sepatutnya. Akibatnya, lubang hutang kita semakin bertambah dan membuatkan kita semakin tertekan. Kaedah juga tidak melatih diri kita untuk mengawal hutang kita seolah minda kita menjadi ‘Hutang Sahaja yang Dapat Selesaikan Hutang.’ Sebenarnya, ilmu sahaja yang dapat selesaikan masalah hutang dan bukannya hutang yang boleh menyelesaikan hutang. Sekiranya kita masih menggali lubang, berhentilah menggali lubang sekarang.
(ni betul. Mmg oke lah buat loan utk bayar hutang ni. Tp tu lah. Kang ada yg gali lubang korek lubang kang. Cam aku pernah dgr ada orang buat personal loan utk settle PTPTN. Tp tu lah. Risau kang dah dapat duit, ke lain halanya. Tapi, kalau nak selamat dan takde interest, buat je loan ngan mak pak kita. Hihi)

 ii. Membuat Pemindahan Baki Kad Kredit

Membuat pemindahan baki kad kredit ialah salah satu cara untuk menyelesaikan masalah hutang kad kredit. Pemindahan baki kad kredit atau dikenali sebagai balance transfer bermaksud kita satukan hutang-hutang kad kredit kita contohnya kita mempunyai 3 hutang kad kredit dan kita satukan hutang ini menjadi satu sahaja. Banyak bank yang menawarkan kemudahan ini di mana kadar faedah kad kredit adalah sehingga 0 peratus selama 12 bulan dengan ansuran bulanan yang tetap.

Tawaran ini sebenarnya bersyarat di mana kita perlu membayar ansuran tetap selama 12 bulan berturut-turut tanpa gagal. Sekiranya gagal dalam tempoh tersebut maka kadar faedah sebanyak 18 peratus setahun seperti biasa akan dikenakan dan tawaran yang diberikan ditarik balik sekiranya gagal. Tawaran ini adalah menarik dan memerlukan disiplin yang tinggi. Apa yang boleh buat ialah kita ambil sahaja gunting dan potong semua kad kredit kita miliki supaya kita tidak menggunakannya lagi. Ini dibimbangi kita menggunakan kad kredit lama di mana baki lamanya sudah dipindahkan ke akaun kad kredit bank lain.

Akan tetapi, pihak bank sudah tentu sentiasa mencari peluang untuk membuat keuntungan daripada pelanggan-pelanggan mereka. Terdapat tipu muslihat daripada pihak bank sebenarnya apabila membuat pindahan baki kad kredit. Ini adalah dengan kad kredit baru, kita akan dibekalkan dengan had kredit yang lebih tinggi. Dibimbangi kita akan menggunakan semula had kredit baru yang diberikan untuk membeli-belah. Pendek kata, bakar sahaja atau buang sahaja dengan kad kredit yang ada dalam dompet kita. Kita perlu bersifat ‘kasar’ atau ‘keras’ ke atas kewangan kita supaya ia memberi pulangan yang baik kepada kita.
(bahaya ni bahaya. Elok2 konon nak transfer, lps tu terbabas pulak ter guna kad tu. Ter oke.. ter... Oh. Ada dia suggest suh buang kad kredit. Buang eh. Hurm. Aku ada jugak plan nak tebuk je chip kad kredit aku tu. Tapi takat tebuk... Nak shopping online, nak booking hotel, nak beli tiket flight boleh lagi. Hiii.. mungkin bakar tu penyelesaian terbaik utk tak guna langsung kad kredit. Lepas tu bayar je. Lps tu terminate. Oke. Yang ni boleh dipertimbangkan. Kita bako.. kita bako. Nanti orang tanya mana kad kredit, jawab je 'dah bako!' )

 iii. Bayar Sahaja Ikut Jadual

 Ya, bayar sahaja hutang-hutang kad kredit mengikut jadual walapun dengan bayaran minimum. Sebenarnya cara ini merupakan cara paling lambat dan melatih disiplin diri kita dalam mengawal hutang. Apa yang lebih penting, kita jangan gunakan kad kredit lagi mulai sekarang. Kenal pasti jumlah baki hutang yang tinggal bagi ketiga-tiga kredit tersebut dan bayar secara konsisten setiap bulan walapun dengan bayaran minimum sekiranya kita tidak mampu. Gunakan kenaikan gaji tahunan atapun durian runtuh bagi menyelesaikan hutang-hutang kad kredit. Di dunia ini, setiap sesuatu ada awal dan akhirnya. Begitulah dengan hutang kad kredit, ia boleh dihabiskan sekiranya kita tekun dan berdisiplin dengan membayarnya setiap bulan.
(Aku tak pernah tak bayar, dan tak pernah bayar minima. Mesti lebih. Giler ko tak bayar? Sanggup nak di kejar dek org ngutip tu. Hii... aku lagi la pantang customer service call ni. Tak memasal hamukan je dapat kang. Jadi, mmg bayar. Dan bayar lebih lagi. Tp tu lah. Kadang dah elok nak abis bayar dah, tup tup ada je menda yg kononnya cam 'kecemasan' lalu pakai kad kredit - err... booking sofa kat Perfect Livin tu kira kecemasan la kan. Hahahahahah)

 iv. Kejar Pekerjaan Kedua

Kita juga boleh mencari pekerjaan kedua untuk membayar hutang-hutang kad kredit kita sekiranya kita inginkan sedemikian. Akan tetapi, adakah kita sanggup membuat pekerjaan kedua? Dibimbangi kita tidak akan dapat untuk memberi perhatian ke atas pekerjaan utama kita sekiranya kita mengejar pekerjaan kedua. Apa yang lebih baik ialah kita memotong atau cut cost perbelanjaan yang tidak perlu dalam perbelanjaan bulanan kita. Gunakan lebihan tersebut untuk membayar hutang-hutang kad kredit.
(Malas! Next...next)

 v. Membuat Semakan Secara Berkala

Membuat semakan secara berkala adalah penting bagi kita untuk mengetahui status hutang-hutang kad kredit kita. Pastikan ia tidak digunakan lagi supaya hutangnya tidak bertambah lagi. Apa yang perlu kita buat ialah kita memeriksa baki hutang kita secara berkala contohnya setiap 6 bulan. Ini adalah penting supaya kita mengawasi hutang-hutang kita untuk melihat sama ada ada pemulihan atau sebaliknya. Jika ada kekurangan, kita boleh memperbetulkan perbelanjaan kita semula. Contohnya, jika bayaran 1 kad kredit RM200 sebulan, maka 3 kad kredit akan dibayar sebanyak RM600 sebulan dan dalam masa 6 bulan, kita sudah membayar sebanyak RM3,600 hutang-hutang kad kredit. Periksa semula berapa lagi jumlah baki hutang kad kredit yang tinggal dan pastikan kita mengurangkan hutang-hutang tersebut dari semasa ke semasa. Cara merawat penyakit ialah mengenal pasti punca-punca berlakunya punca penyakit tersebut. Punca penyakit kad kredit ialah kita gagal mengawal diri kita dalam membeli-belah. Oleh itu, buang atau potong sahaja kad kredit tersebut supaya kita tidak menggunakannya lagi supaya hutang tersebut tidak lagi berjangkit.
(Sekali lagi dia kata - buang. Baek. Lepas ni aku nak gi rendam kad kredit aku dalam air panas. Muahahahaha)

 vi. Keseimbangan Rohani

Ini adalah pendekatan secara rohani ataupun keagamaan. Apa yang boleh buat ialah kita sentiasa menunaikan solat hajat supaya Dia dapat memberi petunjuk bagi menyelesaikan hutang-hutang kita. Sekiranya kita berniat baik untuk membuat sesuatu, Insya-Allah Dia akan mempermudahkan urusan kita.

Saya juga mempunyai rakan yang dikelilingi hutang sekeliling pinggang. Beliau menceritakan bahawa beliau menunaikan solat hajat secara bersungguh-sungguh ketika itu. Akhirnya, isterinya memperolehi pekerjaan yang mempunyai pendapatan yang lebih baik dan beliau berasa lega kerana sedikit-sebanyak dapat menyelesaikan hutang-hutangnya.

Kita juga jangan meninggalkan Solat Dhuha kerana solat ini adalah solat kunci rezeki. Saya mempunyai seorang rakan yang beliau menceritakan emak saudaranya tidak pernah putus rezeki walaupun sudah lama bersara. Ini adalah kerana berkat mengamalkan Solat Dhuha setiap hari. Mudah-mudahan kita dikurniakan dengan kemurahan rezeki dengan mengamalkan solat ini setiap hari untuk menyelesaikan masalah hutang-hutang kita.

*Bila nak pegi Pesta Buku ni?? Ha, sini takpe. Tak boleh kad kredit. Bawak cash, buleh jimat. Takda duit, takyah beli. Haha!

23 April 2014

Promosi Kerja Kahwin 2014


Jemput lah datang!

22 April 2014

Lunch Box - Lunch Sembilan Ringgit - Sambal Letop

Takde apa.
Saja nak gitahu.
Hari ni kite bawak lunch box.
Haha.

Sebenar, ada kisah tetiba aku nak lunch box bagai ni.
Tahu tak, hari Jumaat lepas aku beli nasik bungkus utk lunch, kena sembilan hinggit kauuuu......
Kejadahnya??!!

Nampak tak lauk apa aku amik. Ikan kari sepotong. Nipis pulak tu. Sotong goreng tepung 3 ketol. Dan sayur. Nasik separuh. Oke la. Aku suspect sotong tu mungkin berharga RM3 dan ikan RM4. Begitu lah lebih kurang. Giler ah. Dah taraf harga pavilion dah kafe aku ni. Mentang2 lah aku dah tak handle urusan mereka. Amboi. Tapi, tak elok ah bebising kan. Dah jadi darah daging pun. Pengajarannya - next time takyah beli kedai tu dah. Pangkah je - X -

Tapi bagus. Terus tersedar dari leka. Terus kembali ke pangkal jalan. Terus nak buat eat healthy semula.


Bila post kat FB, orang kata rajinnya.
Haha.
Biasa lah kan.
Bila kita tgk orang bawak bekal ke, masak ke, mesti kita rasa rajinnya orang tu.
Hihi.

Sebenarnya kan, itu semua kan, terpulang pada diri kita kan.
Sebenarnya tak perlu rajin ke tak. Nak dengan taknak je.

Menda bukan susah pun.
Hari ni buat chicken filet grill.
Guna peralatan yang memudahkan.
Utk grill, guna magic pan (menda ni mmg mempercepatkan proses memasak - sila lah beli siapa yg takde lagi tu - sangat berguna).
Ayam tu dah diperap semalaman. Perap pun simple je. Sos lada hitam, sos tiram, mixed herb. Sumbat dalam peti ais. Pagi tu campak la dalam magic pan. Kurang 10 minit siap (ni utk hirisan nipis, kalau tebal lama sket la).

Lps tu - buat nasik goreng brown rice.
Orang tanya lagi - sedap tak brown rice?
Ni mmg soalan dijangka. 
Jawapannya - tak sedap. Mmg brown rice tak sedap.
Sbb tekak kita dah biasa terima white rice.

Tapi, tidak lah rasanya 'suck' sgt. Tidak pahit, tidak masin, tidak manis.
Rasa kosong. Cemna nak cakap eh. Kalau rasa cam tak mahu, baik takyah try. Sbb mahal woh brown rice ni. Rugi kalau tak habis. Cam aku lah. Setahun aku simpan, tak habis. Padahal beli sket je. Aku tgk kat Tesco tu, cina mmg beli beras ni je.

Tapi kan,se pengalaman aku try makanan yg healthy food ni, mostly mmg tak sedap di tekak ni. Sbb nya, dah hampir 40 tahun ko telan makanan yg 'sedap'. Say it - juicing bayam lah, celery lah, ubi bit, grapefruit yg mmg pahit lidah aku. Semua tu bukan ada rasa cam aiskrim jagung ke apa. But, nak sihat - utk long term - maka ku telan - sbb nya - aku lebih tak suka makan ubat! Itu je. 


Nasik goreng tu perencahnya sambal letop. Ha. Pernah dgr tak? Sbb tu jadi mudah. Letak sket minyak - then tumis je balik sambal letop tu. Igt aku rajin ke nak menumbuk ke, mem blend ke, subuh2 sapiei tu?? Hahahah.
Orang yg buat eat clean, mmg ramai yg order sambal letop ni. Cicah ngan ayam grill, cicah ngan salad. 
Aku order dari agen dia yg area Keramat. Smlm amik kat Jusco AU2. Sebotol RM13, aku amik 2 botol. Alah, sebenarnya buleh je buat sendiri, tp tu lah - nak dengan taknak je. Haha.

Sebenarnya, dah ramai yg buat eat healthy, eat clean nih. Malah lebih advance dari ni pun ada. Boleh follow i.g orang2 yg buat eat healthy ni. Baik yg dalam negara, mahu pun dari luar negara. Dari follow i.g artis tu kan, baik la kita follow i.g yg memberi faedah dan inspired ni kan. Haha.

So, ayuh!
Eat clean, eat healthy.
Makan secara sihat, bukan secara menyekat.
Cewah!

21 April 2014

Eat Clean, Eat Healthy : Quinoa (also fertility food)

Ini adalah hikmah di sebaliknya. Selepas buat laparoskopi tu.

Alhamdulillah. Terima kasih Ya Allah.
Benar kata ustaz Kazim dalam ceramahnya.
Kita perlu ucapkan Alhamdulillah, dalam ujian dan dugaan yang Allah berikan.
Kerana pasti ada hikmahnya.

After a year, knowledge aku dalam healthy food makin bertambah.
Yang dulu aku tak pernah peduli.
No, walau umur kita dah makin bertambah, tidak semestinya sudah terlambat.
Masih boleh diperbaiki.

Now, mari kita berkenalan dengan QUINOA 
kredit : Here

Quinoa (pronounced KEEN-wah) is one of the hot topics in America’s food scene, especially for health-conscious foodies. Here at Two Healthy Kitchens, we love it, too! In fact, on our Pinterest boards, some of our most repinned recipes are those that include quinoa. People just can’t get enough! In its April 2013 issue, Cooking Light magazine even said that “quinoa” is one of the most searched terms at their web site. It’s that popular!
(kredit Artikel : How to cook quinoa  )

Ini jugak adalah termasuk dalam top 10 fertility food
Here's a list of my top ten recommendations for fertility foods, followed by two very delicious quiona recipes. I hope you enjoy!

1.    Quinoa (see recipes below) - Although quinoa is often considered a whole grain, it is actually a seed. Its popularity among consumers has grown in the past few years due to its rich nutrient profile and ease of use. A cup of quinoa contains 8 grams of protein, 5 grams of fiber, and 15% of the recommended daily intake of iron. It is also low in the glycemic index, which helps improve insulin sensitivity. Diets high in refined carbohydrates, like white bread and sugary beverages, can decrease insulin sensitivity and impair ovulation. 

2.    Kale – Kale is rich in vitamin A, C, calcium, iron, potassium, and folic acid.  A diet rich in folic acid has been shown to enhance fertility.  Folic acid is also needed prior to conception in order to prevent neural tube defects.
***(Kale susah nak carik, dan kalau ada pun mahal. So, kita ganti dengan bayam)

3.    Beans – Rich in potassium, magnesium, and protein, beans are an excellent fertility enhancer.  One cup of beans provides the same amount of protein as a serving of meat, but without all the saturated fat.  A diet rich in plant proteins and low in saturated fat has been shown to lower the risk of ovulatory infertility.  Beans are also great for the waistline.  In fact, in one study, bean eaters on average weighed 7 lbs less than bean avoiders! 

4.    Yellow lentils – Yellow lentils are packed with fiber, protein, antioxidants, folic acid, and iron.  This combination makes it a great fertility food! Yellow lentils have a mild, earthly flavor and are easy to digest. Yellow lentils take less than 30 minutes to prepare and are delicious served warm in a soup or chilled in a salad.  

5.    Almonds - Almonds are a wonderful source of zinc, which assists with healthy sperm and egg development.  Low levels of zinc have also been related to miscarriages in early pregnancy. 

6.    Berries – Berries contain flavonoids which are powerful antioxidants.  Eating a diet rich in berries can help protect egg and sperm cells from free radicals.  In addition, consuming three servings of berries or more a week has been associated with a lower risk of heart attacks in women.  

7.    Avocado – Avocados are packed with monounsaturated fats and vitamin E.  A diet rich in vitamin E has been shown to help improve sperm motility.  

8.    Salmon – Salmon is high in omega 3 fatty acids which can improve fertility by regulating hormones in the body. Omega 3 fatty acids can also help improve insulin sensitivity, lower triglycerides, and improve depressive symptoms.  

9.    Spinach – Spinach is high in both folic acid and iron making it a wonderful fertility food.  Women with low iron intakes are at a greater risk of experiencing ovulatory infertility.  To enhance the absorption of the iron from spinach, combine it with a vitamin C source such as broccoli, strawberries, green peppers, or oranges.       

10.    Full fat dairy – One serving of full fat dairy a day has been shown to help improve fertility.  Full fat dairy is rich in calcium and vitamin D.  However, consuming too many full fat dairy products can increase your saturated fat intake which is detrimental for fertility.  Aim for only 1 serving of full fat milk or yogurt a day.

Oleh kerana aku ada cyst/endo history, aku tak boleh gak makan sebarang2 kan. Sbb ada menda yg trigger balik cyst tu. Tapi quinoa ni oke, boleh consume. Boleh baca artikel sini - http://happyhealthyendo.com/my-healthy-endometriosis-diet/

Aku tak pernah beli lagi quinoa ni. Tp aku tahu mana nak dapatkan. Harga pun aku rasa mahal. Sbb quinoa ni biasanya dalam area organic food. Jadi, pepaham lah. Diakui, mostly healthy food mmg harganya agak mahal, but, in long term - baru nampak faedahnya.
Macam yg aku amalkan juicing skrg kan - Alhamdulillah, dah jarang demam, batuk n selsema. Dengan izin Allah. Dulu myDH mmg selalu kena - but now, dah jarang. Imuniti dah makin baik. Dan kami pun dapat jimatkan duit kerajaan. Hihi. Sebab apa? Sbb kami kan guna panel utk perubatan. Tak selalu pergi panel, jimat lah duit kerajaan. Wah. Gitew tetiba.

Sekarang aku kena habiskan dulu brown rice aku kat rumah tu. Nanti boleh try quinoa ni plak. Utk buat bekal ke ofis je. 
Aku nak eat clean semula. Kalau tidak secara total pun, at least, aku tahu apa yg masuk dalam badan aku adalah something yg berguna utk sistem dalaman ni.

Moga dipermudahkan.

18 April 2014

Pesta Buku 2014


24 April - 4 Mei 2014
Dah nak start.
Wii.. best best.

Tempat feveret nih.

Tak pernah miss woo..
Tahun ni, Insyaallah, pergi lah. 

Cuma.. tak beli novel la (kot).
Sbb byk lagi novel tak terbaca.
Hurm.

Apa pun, mesti pergi. Wajib pergi. Huhu.

Green Tea : Yay or Nay for TTC?

Teh Hijau.
Mmg stok sentiasa ada kat rumah.
Biasa guna Boh tu je.
Lps tu, tu hari pergi MIHAS. Jumpa yg dari Jepun. Dah tentu lah halal sbb masuk MIHAS kan.

Google green tea for fertility. Kredit : Here
Banyak benefit utk TTC.

Tapi ada jugak yang kata, tak elok utk orang nak conceive.
Kredit : Here


So, how?
Kalau aku mudah ja. Buat apa nak gusar. Dalam dunia ni kalau ambil berlebihan, mmg boleh memudaratkan. Cam carrot tu, makan 20, 30 kilo sehari, mmg lah mendatangkan mudarat. Tapi kalau takat sebatang dua buat jus, pastu once a week or twice a week, Insyaallah, tak jadi racun dalam badan.

Begitu jugak lah makanan lain. Seimbangkan je. Tak perlu ambik hari2. Selang seli kan. 
Green tea ni mmg banyak benefit dia. Esp utk orang nak turunkan berat badan.


Here’s a list of some of its amazing benefits — benefits that you may not have been aware of. Some of these benefits are still being debated, so please do your own research if you want to use green tea for medicinal purposes.

*Weight Loss. Green tea increases the metabolism. The polyphenol found in green tea works to intensify levels of fat oxidation and the rate at which your body turns food into calories.
*Diabetes. Green tea apparently helps regulate glucose levels slowing the rise of blood sugar after eating. This can prevent high insulin spikes and resulting fat storage.
*Heart Disease. Scientists think, green tea works on the lining of blood vessels, helping keep them stay relaxed and better able to withstand changes in blood pressure. It may also protect against the formation of clots, which are the primary cause of heart attacks.
*Esophageal Cancer. It can reduce the risk of esophageal cancer, but it is also widely thought to kill cancer cells in general without damaging the healthy tissue around them.
*Cholesterol. Green tea reduces bad cholesterol in the blood and improves the ratio of good cholesterol to bad cholesterol.
*Alzheimer’s and Parkinson’s. It is said to delay the deterioration caused by Alzheimer’s and Parkinson’s. Studies carried out on mice showed that green tea protected brain cells from dying and restored damaged brain cells.
*Tooth Decay. Studies suggests that the chemical antioxidant “catechin” in tea can destroy bacteria and viruses that cause throat infections, dental caries and other dental conditions
*Blood Pressure. Regular consumption of green tea is thought to reduce the risk of high blood pressure.
*Depression. Theanine is an amino acid naturally found in tea leaves. It is this substance that is thought to provide a relaxing and tranquilizing effect and be a great benefit to tea drinkers.
*Anti-viral and Anti-bacterial. Tea catechins are strong antibacterial and antiviral agents which make them effective for treating everything from influenza to cancer. In some studies green tea has been shown to inhibit the spread of many diseases.
*Skincare. Green tea can apparently also help with wrinkles and the signs of aging, This is because of their antioxidant and anti-inflammatory activities. Both animal and human studies have demonstrated that green tea applied topically can reduce sun damage.

kredit : Here

17 April 2014

Organize Your Closet

Masalah yang tiada kesudahan!
Haha.
Aku ni ada penyakit sket ni. Iaitu sentiasa tak puas hati dengan susun atur closet aku.
Kadang cam gerammm je.. 
kenapa rasa tak kemas.
kenapa nampak cam selerak.
kenapa banyak sangat barang.

Argh. 
Kadang sampai tension.
Tapi tidak la smpai OCD - itu mmg betul betul penyakit. Haha.

Tapi, aku mmg obses nak mengemas closet. Ada je tak kena dkt pandangan mata aku.
kredit : Here
Kalau dapat buat camni, alangkah best nya.

Nikmat.
Tapi manakan dapat. Barang aku je banyak giler.

Nak let go pun, still, banyak lagi.
kredit : Here

So, aku rasa - aku bebetul nak buat spring cleaning hari Sabtu nih.

Nak godek semua barang2 dalam wardrobe tu. Bahagian atas wardrobe tu aku rasa entah apa menda aku letak. Nak buat seminima mungkin, dan barang yg bebetul tak pakai dah - buang je. Takyah nak ada rasa eh, kang ada guna pulak. Buang ya. Buang.

Gitu gak bilik tetamu. Dulu, anak buah aku mengamok2 taknak tido situ sbb dia kata tu bilik stor. Dah ku kemas. Mmg selesa dah. Tp tetap mata aku sakit. Setiap sudut ada kotak2.  

Aku dah beli almari besau. Ala ala built in wardrobe bilik aku jugak, tp ni custom made je. 6x8 kaki. Booking masa kat Perfect Living tu hari. Harap2 muat lah segala ntah apa benda dalam tu. Dia almari baju sebenarnya, tp aku nak jadikan utility closet.

kredit : Here
Dalam bilik tetamu tu gak ada tv lama masa bujang dulu - yg ni mmg nak g tanya kedai jual barang terpakai je ni. Nak jual je. Takyah la simpan aih. Almari kecik pun ada. Nak jual gak. Menyemak. Nak biar kan almari tu je satu2 barang dalam bilik tu. Berjaya ke tak. Kita tgk nanti.

Satu lagi menda yg selalu buat aku terpikir is buku. Esp magazines
Rumah aku mmg lambakan buku dan magazines nih.
Jangan kata la novel kan. Tu mmg ada la. Dengan buku agama, buku motivasi, majalah2 lagi.
Haiya. Kalau rumah besar no hal lah nak buat mini library kan. 
Ni rumah pun sekangkang kera lagi nak  ber library bagai.
MyDH suh jual magazines aku tu. Tp tu la.. alasan aku 'sayang'
Aku rasa dengan alasan sayang ni lah rumah aku dah jadi lubuk barang tak berguna.

Pening betul tak kalau pikir hal mengemas ni. Geram pun ada. Sbb asyik rasa tak puas hati. 
Tengok lah cemna nati. Yang penting aku nak me-minima-kan sebaik mungkin barang yg ada dalam rumah tu.
Berjaya atau tidak.
Kita tunggu hasilnya.

Gelagat Pemandu Di Pagi Hari

Pemandu dan Penunggang to be exact.


Bagi kita2 yg keluar pagi untuk ke pejabat ni, memacam gelagat yang kita boleh tgk. Esp yg duk di area kepadatan penduduk cam KL ni.

Jammed tu biasa, tak jammed itu luar biasa. Ha. Gitu.
kredit : Here

Bukan kita tak pernah kena dengan gelagat pemandu2 yg keluar lane ikut suka hati, keluar lorong tetiba, langgar lampu merah dan sebagainya.
Apa yg kita boleh buat ada lah - bersabar je lah kan.
Kalau tak bersabar, mmg maki hamun la jawabnya.
Tu yg kena kat kami pagi tadi.
Pemandu Penunggang motosikal lah. Siapa lagi. 
Yg selalu nya rasa 'powerful' kat KL ni ada dua ja. Motor n teksi. 
Mmg selalu hangin ngan derang ni kan.
"Lain kali bagi la signal!" katanya sambil buat isyarat tangan menunjukkan lampu signal.
Marah benar nampaknya brader tu. Kuat la sbb walau cermin tingkap semua tutup aku dengar jelas kata-kata dia tu (dan aku ter save pulak muka dia dalam otak aku nih. Adehhh)

Aku tanya husben, dia nampak tak motor kat belakang. 
Katanya nampak.

Aku kata, kalau nampak kenapa keluar lane jugak. Tak bagi signal.
Mana tahu, jawabnya.
Hurm.
Aku tak tahu. Sbb aku terleka dengar CD Ya Hananana.

Motor (dan teksi juga), kalau orang buat salah, mmg la dia maki hamun, hon hon bagai nak gila.
Ce kalau dia yang salah. Takde la pulak nak rasa bersalah.


Yer. Mungkin husben aku salah sbb tak bagi signal.
Tapi kalau ikut undang-undang, apa2 yg di belakang, kalau terjadi kemalangan, yg di belakang akan di 'prima-facie' kan sebagai bersalah. Dan boleh di denda.

Let's say la keta ko di langgar dari belakang - kat traffic light - kalau tak teruk, nak settle situ tak payah report pun takpe. Tapi kalau yg di belakang tu report, maka dia yang akan di denda. Ni kena kat aku dulu. Aku kena langgar dengan teksi kat traffic light - aku ingat settle situ je lah - lepas tu aku gi report - sekali teksi tu dah report dulu. Eh eh. Ada juga orang camni. Biasa orang yg melanggar lah senyap. So, smpai la ni bumper si kotak kasut aku tu ada kesan retak. Lebih 10 tahun dah. Haha. Tahan wo keta import nih. Mihihihihi.

Husben aku ni kalau orang tahu cara pemanduan dia, mmg orang akan bagi A+ lah.
Kalau kata lah dia drive dan tetiba sampai surat saman ke AES ke apa tu - nampak beno nipunya. Nampak bebeno. Sbb dia takkan melebihi had laju. Takkan. Never. Ko buat la apa pun. Macam kat hway tu. Mmg takat 110 je lah. Dulu aku drive 2 jam KL-Ipoh (hway). Dengan dia tak pernah. Paling cepat 3 jam. Tu paling cepat tau. Lebih lambat lagi la ada. Tu yg aku kata, buat rugi je beli keta ada turbo bagai. Takkan di guna nya (T___T).
Lepas tu kalau traffic light tu - kuning tu dia dah siap berenti. Jangan harap dia nak laju terus. Kadang tgk macam dia nak laju, tup2 bila lampu tukar kuning - zupppp - dia berenti mengejut. Aku cukup risau kadang tu - sbb takut keta belakang ingat kita nak terus. Nati tak memasal. Phew.

Tapi, dalam berhemahnya dia - kadang mmg ada careless nya. Rasa semua orang camtu kan. Dia agak careless eps dengan motor. Tak tahu la sbb dia ada sikap pesimis toward motorcyclist ni ke apa ke aku tak tahu. Tp dengan motor, biasa dia amik mudah. Maka, pagi tadi, kena lah buku dengan ruas bila orang tu maki. Aku suspect dia pikir motor tu dapat baca pergerakan dia.

Pernah sekali dia nak masuk simpang ke apa tah - motor tengah lalu - dia masuk je. Aku nampak motor tu - tapi dia kata dia pun nampak . Dah nampak kenapa masuk jugak. Nyaris tak ter langgar. Masa tu mmg aku hamukan lah. 

Mana buleh camtu bang oi.. ingat lagi arwah ayah aku advise aku dulu - bawak kereta ni bukan mata kita je kena aktif, otak kita pun kena aktif. Kena tahu 'baca' pergerakan kenderaan lain. Kena cekap berpikir. Kita tak boleh anggap dia dapat baca pergerakan kita dan dia pulak dengan berbudi bahasanya nak bagi kita laluan. Ha, lalu la encik, sila lah..lalu lah. Mmg takkan lah kan.


Apa pun, keyword dia - berhemah dan ber tolak ansur. Dan saling memaafkan je lah. Awak nak cepat, begitu juga orang lain. Jangan maki hamun orang lain, macam kita tak pernah buat silap. Bertolak ansur. 

16 April 2014

Tepu dan Cameron Highland

Yerp.
Itu lah saya ketika ini.
Tepu oi kepala hotak nih.

Terbayang bercuti ke Cameron Highland je ni.
Jangan tanya lah kenapa Cameron.
Tak tahu. Itu je ada dalam kepala ni.
Ikut hati weekend ni aku nak pergi.
Tanya myDH dia kata - tggu la lepas gaji.
Ikut aku mmg tak tahan dah.
Tapi, tak syok pulak kan kalo tak ber wang pergi sana.
Dah la aku target nak beli sayur2 and stoberi kat sana.
Dan shopping kat pasar malam dia.

Tapi sebenarnya nak tenangkan otak jap.
Taknak jalan2 sgt pun.
Just nak rehat. Tenang tenang kan diri.

Baek. Carik tarikh. Carik hotel.
Nanti kita pergi.

Cameron Highland.
Tunggu.
Aku datang.

15 April 2014

Dari Wardrobe Puanstoberi : My Preloved Batik

Walau rasa cam segan sgt nak letak, tapi ku gagah jugak la letak.
Ada yg tanya, kenapa segan?
Jawapannya - sbb tak pernah dibuat nak jual baju pre-loved nih dan risau orang kata baju buruk.
Lps tu dia kata jangan la letak baju buruk.
Haish. Tak pernah terpikir dek akal ni nak letak baju buruk. Takkan la teruk sgt perangai kan nak letak baju buruk pulak. Tak smpai hati rasanya. Yang aku maksudkan buruk tu - risau orang anggap baju buruk. Takkan la nak jual baju buruk. Kot ye pun kan.

Yang nk dijual ni semua elok lagi condition, in fact, mmg tak pakai selalu. Sbb tu lah nak di jual. Akibat dari terlalu banyak beli batik setiap kali promosi kat ofis nih, maka sudah lambakan batik dalam almari. Tak tahu bila nak pakai.

Sebenarnya banyak lagi baju lain, tp mmg tak sampai hati nak jual. Bukan ber erti buruk, tp kalau dah selalu pakai, tak sedap pulak nak jual kan. So, ini je lah yg boleh di consider nak jual. 

Tapi, renyah betul nak buat preloved ni kan. 
Nak iron, nak ukur, nak buat 'studio' dia. Pergh.
Mmg tak la aku nak jual keremot2 tu. Kadang tu, aku tgk orang jual tu mmg napak lusuh, napak selalu pakai. Tu pun gamak nak jual - dgn alasan nak kosongkan almari. Apa apa lah kan.

Oke lah.  Ni lah preloved Batik saya yang di iklan kat Instagram. Tapi, Dan yang ni dah sold. Thanks to pembeli. Mmg semua rerakan yang dikenali. Huhu.

Harga : RM30 (SOLD)
Material : Batik Jacquard (sutera)

Harga : RM30 (SOLD)
Material : Batik jacquard (sutera)

Harga : RM40 (SOLD)
Material : Batik Jacquard (sutera)

Harga : RM50 (SOLD)
Material : Batik Jacquard (sutera)

Ahah! Yang ni je belum dapat di sold. Huhu. Masih available. Mungkin sbb price agak tinggi bagi pre-loved. Tp material baju ni mmg mahal. Masa beli pun mmg harga up to 200-300.

Yang ni semua saiz S. Kalau berminat just emel, nati saya bagi detail.
Harga : RM70
Material : Baju - Chiffon
Kain - Crepe (ada lining)

Harga : RM70
Material : Baju - Chiffon
Kain - Jacquard (sutera)

Semua baju ni boleh basuh cam biasa.
Tak perlu hantar dry clean.
Just rendam saja dgn air sabun - bilas - rendam dengan softener.
Or else, kalau nak basuh guna washing machine, pun boleh, tp buat mode - wool (yg tak spin kuat sgt masa last)
Baju ni semua mudah utk di iron - Insyaallah - cuma tu lah, cara basuh tu kena buat cam yg di saran kat atas tu ya.

Emel saja : idaramli2011@gmail.com. Mana yg sedia ada nombor saya, w.app or msg saja ya.

11 April 2014

Dari Wardrobe Puanstoberi

Segan. 
Nak jual pre-loved item pun rasa segan.
Segan amat.
Takpe. If rajin. Ini projek hujung minggu ni lah.
Ambik gambar, and try upload.
Yang buat aku segan is- ada ke orang nak beli pakaian pre-loved ni.
Takpe lah. 
Tengok lah.
Hahahaha.
Oke. Segan.
Bye.

Topik Hangat : Isu Tudung

Selamat Tengahari. Eh. Selamat Petang dah pun kot kan.
Ada lagi 45minit rehat. Jadi, boleh sembang2 jap. Pagi tadi pagi ke JPA, Putrajaya. 3 jam kat situ. Discussion. Sampai ofis jam 1.20. Memang 'berat' kepala buat kerja ni. Tp takpe. Saya suka. Maka, saya rasa seronok nak buat kerja nih. Sbb tu nampak segalanya macam dipermudahkan. Alhamdulillah. Moga-moga nati ada hasil yg baik utk organisasi ni (walau, ai tahu je akan ada la orang lain yg dpt 'cdt'. Takpe. Kerja kerana Allah kan... )

Terpikir nak buat entry ni bila rakan se-grup w.app bagi msg camni "Reen..oo.. Reen (dlm grup ni mmg saya Reen bukan Ida mahupun Kekda. Hihi), aware tak topik hangat arini, jawapan mawar fareeda, kalau nak berfesyen, tengok la kemampuan diri"

Hihihi.
Aku ikuti topik ni dari awal minggu tu ari. Walau tak follow i.g Fizo tu, tp tu hari ada aku ter 'selak' jap IG dia. Ada gmbr dia ngan Mawar masa kat KPDNKK tu. Yang gambar camni. Ni aku amik dari laman web sini http://www.currentlife2u.com/2014/04/08/biodata-mawar-abd-karim-isteri-fizo-omar/
Kredit : Here

So, cemna dengan statement tu.

Huhu. Susah nak kata - kalau kata aku setuju ngan statement Fareeda ni, kang mampuih aku kena kecam kata bongkak, angkuh dsb nya. 

Aku tgk, cerita ni melarat sbb dari isu rampasan produk tiruan tu. Lps tu melarat larat larat. Kemampuan la, tudung pendek la, orang gomen je pakai la, makcik kantin la, begitu begini.
Susah nak kata sbb ini adalah kuasa pembeli. Ada permintaan, ada penawaran.
Lps tu ada orang jenis tak kesah nak beli tiruan, ada orang kisah tentang ini.

Aku?
Huhu. Kalau nak cakap, nanti nampak aku berlagak pulak, tp aku mmg pilih barang tak tiruan.
Mungkin nampak cam berlagak kan. Tapi, hakikatnya, aku pegang - biar tak bergaya, asal jangan papa. Buleh faham?. Cenggini la. Cam beg LV tu kan - berlambak kot kat pasaran - gred AAA la apa la tu kan - aku tak beli, sbb aku tahu, aku tak mampu ber beg LV, jadi biar lah aku ber beg Carlo Rino saja. Dah tak mampu kan. Cam kat Rantau Panjang tu hari - beg Coach tu cantik - RM150 saja. Mmg aku berkenan tapi, tu lah, nanti orang tahu kita pakai fake - aku tak suka - jadi, better aku beli beg yg mmg ori - walau brand biasa2 - dengan harga yang sama tu. Biar lah tak pakai Coach ke apa pun.
Itu aku. Jangan laharin atau kecam plak. 
Tapi ada orang tak kesah. Ah, lantak pi lah aku nak beli tak ori pun katanya. Gucci ke apa ke kan.
Husband aku tahu ni. Cam kat ofis ada orang jual tudung awning ni ke, cam Fareeda ni ke, orang tu suruh dia bagitahu aku, kot2 aku nak beli. Tp dia sesiap cakap - mmg aku takkan beli. Mmg la orang akan rasa 'ei, cam bebagus lah sangat bini kau kan'. Lor.. kalau menda lain aku beli, tp menda aku tak suka, takkan aku nak beli kan. 
Cam perfume la. Orang jual 40inggit camtu kan kt online. Ori from Dubai la apa la. Mmg ada rasa cam nak beli tapi kadang aku terpikir, aku rasa kat pasar malam orang jual 20inggit je. Tentah yg tu. Jadi, adalah lebih baik aku pergi terus kaunter dia, beli yg ori. Alah, bukan buat minum. Sebotol tu pakai dekat nak setahun kot. Beli lah time nak Krismas, nak Valentine. Masa tu kan siap dapat gift bagai kan. Atau beli kat airport ke. At least murah la sikittttt.....

Aku ada tudung Fareeda ni. Tak la banyak. Ada aku baca orang tu ada beratus2 tudung Fareeda dia. Dan aku tidak la obses smpai nak tido kaki lima nak tggu kedai tu bukak. Kau nak terai dapat terajang kaki lima dari laki aku, try lah mintak pergi tunggu situ. Haha. Biasa aku beli dari reseller online je pun. Dan harga aku beli tu mmg tak lebih RM200 pun. 
Mmg aku rasa fabric dia kualiti. Bawah awning yg keras tu pun dia letak fabrik lain. Bukan sama atas bawah. Cuma, aku tak tahu la semeter berapa fabric camni. Boleh compare la fabric tu dengan fabric orang jual tiruan ni. Mmg lain. Tapi, tu lah, mungkin aku tak jumpa yg sebijik sama dan aku tak rajin nak ukur jalan utk masuk satu kedai ke satu kedai nak carik yg mmg sama. Nanti macam cerewet giler. 

Tu aku kata, manusia bukan sama taste dan kehendak.
Cam tudung awning pulak - mmg aku pakai Ariani. Mmg penuh lemari aku dengan Ariani (yg aku dah nak let go sbb tak pakai dan tak terpakai). Bukan kata berlagak. No. No. No. Sbb aku pernah beli tudung awning biasa, tk pernah yg elok terletak spti Ariani. Mungkin aku tak tahu kat mana nak dpt yg sama sebijik camtu, dengan harga jauh lebih murah. Alah, aku beli pun masa derang buat sale je. Selesa. Tu je yg aku nak. Bakpe kalau beli sepoloh ringgit pun nati kemot kemot awning dia tu. Mmg ada yg elok, tp tu aku kata - aku tak jumpa yg tu. Dan aku tak rajin nak ukur jalan nak carik camtu.

Orang tiru ni bkn sbb mahal ke murah. Tu Aidijuma (AJ), pun tak la mahal nau, pun orang tiru gak. Lps pada tu AJ keluarkan White Label. Sblm tu Black Label sahaja. White Label ni murah sket. Tak silap aku RM10 pun ada. Tapi, tetappppp la orang tiru kan. Abis cemna? Pada aku, dah ada murah ni, baik la aku beli bebetul brand AJ. Bukan la nak beritahu 'hoi orang kampung, aku pakai AJ'. Idak la camtu - tapi dah rega lebih kurang atau sama, better la beli brand AJ je. 

Shawl pulak. Yg ni aku takde specific brand nak pakai. Cuma, haaaa... cuma, kalau chiffon, aku suka carik kain yg 'jatuh'. Yg ni biasa orang jual dalam 40-60 camtu la. Tapi, ada juga cotton aku beli kat jalan TAR seploh hinggit ja. Mudah bentuk. Aku suka. Jadi, utk shawl, aku tak kesah beli kat mana, just aku cerewet jenis fabrik nya. 

Cuma Fareeda ni, kalau tak kena gaya mmg nampak 'clown' sket la. Haha. Aku ada kenal sorang, mmg buyer Fareeda ori la (eh, mana buleh tak ori, dia ni mmg standed tak buleh tgk orang lebih dari dia. Haha). Udah la tudung tu kalerful kan, baju, skirt pun camtu. Haha. Dia up gmbr dalam FB, Instagram kadang tu rasa cam kesian pun ada. Tapi, lantak la. Pada dia, dah lawa tu. Tudung Fareeda ni aku beli warna safe je. Mau tempik dek laki aku kang kalo beli warna striking tu. Plus, aku pun tak minat kaler ala-ala K-POP tu. Being me yg mmg petite, tudung ni dapat cover dada. Pasal tudung pendek ni aku malas nak komen. Cam dia kata tu la - derang ada je tudung labuh, nak ngan taknak je nak beli. Kau taknak beli, takpe lah, tapi, aku tgk yg tiruan tu pun ada yg pendek gak. Kalau buat labuh, tudung tingkat2 ni mmg nampak buruk. Huhu. Maaf cakap la - nak labuh, kau pakai je la tudung awning biasa, atau bawal tu je. Bawal pun aku tgk ada jugak orang buat selepang, tersembul jugak la dada tu kannnn.... Alah... kalau nak hentam memacam.

Ha, kan dah panjang aku berbicara. Jadi, tu lah. Kesimpulannya, terpulang lah. Kau nak beli yg tiruan - go on. Nak beli yg ori pun go on. Kehendak dan keperluan manusia lelain. Kau tak boleh pulak nak mintak semua manusia ikut kemahuan kau. Dan, aku rasa isu utama Fareeda is hakcipta - jadi, takyah meleret2. Skrg ni orang dah meleret, sykt tu pun dah melatah memacam. Tapi, takpe lah. At least - orang Islam kita dah ramai nak bertudung :)

10 April 2014

Slow Juicer Dari Groupon

Eh.
Groupon buat sale ini pulak....

Best ni uols.
Murah je ni.
Tu ari ai beli kat Lazada mahal sket la dari ni.
Tapi, dia punya aksesori semua sama ja.
Taktau ini brand apa.
Nampak lagi cantik sbb kaler merah n stainless steel.

Sapa yang mengidam nak buat juice cam saya tu, boleh consider ni.
Mmg murah la. Seriyes. RM488 sajork.

Sapa nak beli, jenguk deal Groupon ni
http://www.groupon.my/deals/national-deal/creative-asia-15/718208345

14 Day Juicing Challenge: Beauty Edition


All About Juicing buat challenge lagi.
Kali ni Beauty Edition. Wah. Beauty katanya kan.
Tapi, tak ramai yang mahu 'beauty' cara begini. Ramai yang mahu beauty secara express. Leceh la haih nak basuh2 buah, kupas kulit, blend la , cuci juicer segala. Buah tu pun pulak dah la ada pesticide. Pastu lambat plak kesannya. Malas la.. senang lagi kalo telan supplemen. Mudah, cepat dan senang. Dah la guna bahan semulajadi, takde bahan kimia plak.
Kihkihkih..... -_-"
Oke, itu pilihan memasing la kan.
So, sapa nak join boleh register kat All About Juicing nih.

Kali ni tak lama - 2 minggu je. Start 14hb nih.
Bes tau. Sbb nati kita boleh tgk orang lain nyer cara juicing gak. Esp orang2 barat ni lah. Derang kan mmg opt for natural product ni. Pastu bila tgk derang punya buah/sayur... pergh.. geram je... segar2 betul. Ye lah kan, semua buah2 pun dari tmpt derang, mana tak segar. Kita punya dah berapa lama baru smpai tpt kita. Sbb tu orang kata buah ada 'racun'. Mueheheheh :P

Jadi, ni resepi utk minggu pertama :

Hi Ida,

Here is the shopping list + recipes for week one of this beauty style challenge. Take it to your market, get the produce and get ready to start.  Can't wait to get juicing with you!

We are going to be juicing these in order, but you don't have to.  If you want to switch a day or make your own juice, that's okay, too. Either way you decide to do it- I'm glad you're here juicing with me and the rest of the Juice Lover community.

Don't forget to stop by Instagram & Facebook to connect with me and other Juice Lovers!  I'll send you a reminder email when it gets closer to 4/14.

THE SHOPPING LIST FOR WEEK ONE

Bunch of romaine lettuce {kalau tak tahu apakah menda ni, google imej - dia cam salad la - kalau nak senang carik, g kat JJ - bahagian salad tu - sure ada}
Bunch of kale {Kale susah nak jumpa kat Malaysia - kalau ada pun sgt mahal - RM80/kg, jadi yg paling dekat benefitnya macam Kale is spinach - bayam. Jadi, kita tukar kepada Bayam ya}
2 red bell peppers {capsicum a.k.a cili benggala - kat JJ ada yg manis - yg boleh terus makan gitu je - amik yang tu pun boleh }
3 cucumbers
2 apples
2 limes
Ginger root
Bunch of broccoli
2 tomatoes
4 parsnips {yang ni kalau google imej - dia cam lobak putih tu - tapi, bukan yang tu rasanya, tak tahu la ada ke tak mendalah ni kat sini. Kalau tgk, dia boleh ganti dengan turnip - yg ni kalau tak silap aku, kat tesco aku pernah nampak}
10 long carrots
2 grapefruits {aku tak suka buah ni. Masam - pastu pahit - dia cam rasa buah limau bali tu - tapi lagi pahit.. eiiww.. tapi byk khasiat nih}
1 mango
1 orange
Bunch of red grapes
1 cup of blueberries
1 lemon
8 celery stalks

*p/s : Aku banyak mention Jusco (AEON) utk carik barang2 ni kan. Yer, kat Jusco mmg banyak healthy food. In fact, kalau nak carik organic food mmg kat Jusco boleh carik. Other, kalau duduk area KL, boleh pergi Jaya Grocer - pun byk sayur2 atau organic food nih. Jadi, kalau nak carik pergi lah Jusco. Aku pun selalu beli carrot, tomato kat Jusco, sbb tahan lama n carrot dia pun manis compared to beli kat pasar biasa. Cepat lemau dan tak sedap carrot dia.

THE JUICE RECIPES FOR WEEK ONE

DAY 1: Looker Limeade serves 2 cups

1 cup of kale
1 cucumber
1 apple, cored
1 lime, peel ok
½ inch of ginger
½ cup of chopped broccoli

A well-rounded cocktail of nutrients for hydration, cleansing and nourishing your skin and bones.

DAY 2: Red Beauty Juice serves 2 cups

2 red bell peppers
4 carrots
1 tomato

Fantastic for healthy skin and a glowing complexion.  It's rich in vitamin A, C, and silicon. 

DAY 3: Tighten Up Tonic  serves 2 cups

1 cucumber
1 lemon, peeled
1 inch of ginger root
2 cups of romaine lettuce, chopped
1 apple, cored

Slim your tummy + reduce puffiness with this combo.

DAY 4:  Satin Skin Soother serves 2 cups

4 parsnips
6 carrots

If the parsnip taste is too strong for you, add 1 apple.  Great for promoting glowing, smooth skin.

DAY 5:  Allure Punch serves 2 cups

2 grapefruits
1 mango
1 orange

A great way to start your day. The high amount of vitamin C in this juice helps to form collagen. Hair follicles require collagen to stay healthy and for optimum growth.

DAY 6:  Antioxidant Ace serves 2 cups

1 cup of purple grapes
1 cup of blueberries (strawberries ok)
1 lemon, peeled
4 celery stalks
Tiny slice of ginger

Full of anti-oxidants and anti-inflammatory produce, this is a great anti aging juice.

DAY 7:  Good Looker Tonic  serves 2 cups

1 tomato
1 cucumber
½ lime, peel ok
4 celery stalks

Cleanse your system + help your body balance sodium + shrink a bloated belly with this tonic.

9 April 2014

Wall Sticker : Hasilnya

Tak cukup sebenarnya.
Sepatutnya pokok ni kena rimbun lagi.

Kena beli lagi sepokok ni. 
Tapi, yg takde sangkar burung bagai lah.

Kalau perhati nampak cam putus ranting bawah tu.
Nak buh frame nampak ala2 gantung tu, kena rimbun kan lagi.
Baek. Nati kita carik. Tu hari pergi Perfect Livin - tak sempat nak carik.

Yang ni plak kat built in wardrobe.

Tempek kan bunga tulip. Baru nampak 'segar'.
Cewah.
Cuma tak cukup se pintu lagi. So, nanti nak carik lagi lah nampaknya.

Bes jugak main lekat2 ni.
Tapi, takmo la kalerful sangat.
Kang jadi seperti tadika. Miahahaha.

Ada yg bagitahu, nanti jangan tekap dengan tisu kalau ada gelembung2, sbb nati tisu melekat dengan gam sticker tu - tapi, ku buat - takyah tekap ngan tisu pun sbb dia mmg terus melekat la. 

Ada yg tanya - ada gelembung2 tak?
Jawapannya - tiada langsung. Ini senang punya sticker.

Kalau tak jadi, bukak saja - dan lekat semula.
Easy ma... very d easy one.
No gelembung2 - no stick2 - bersihkan sket wall tu tmpt nak lekat - then lekat lah - takde masalah gelembung ke, nak guna tisu ke apa nak rata kan. Lekat je cam biasa. Settle. Senang banget. Kalau cam wall wardrobe tu lagi la kacang. Kalau kat dinding ada cat tu pun, boleh gak nak bukak balik. 

I beli kat sini
Tapi, bukan beli online, terus je gi booth dia kat Viva Mall.
Ai ada tgk gak kat Lazada, sama sejibik yg ranting tu - mahal dari aku beli terus kat kedai ni.
So, pergi la kedai derang kalau nak murah oke.

Best.
Ai nak buat lagi untuk bilik air, and kitchen cabinet.
Muahahahah.. harap tidak la nampak seperti tadika :P

p/s : Saya tengah nak clear kan barang dalam rumah spti sofa, tv, almari dan termasuk segala tudung2 Ariani, baju sutera batik dll. Tgh nak carik kedai menjual barangan terpakai. Tak reti sungguh la nak jual barang terpakai ni. Kang ada jugak ku bagi pree je.

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign