Pages

11 April 2014

Topik Hangat : Isu Tudung

Selamat Tengahari. Eh. Selamat Petang dah pun kot kan.
Ada lagi 45minit rehat. Jadi, boleh sembang2 jap. Pagi tadi pagi ke JPA, Putrajaya. 3 jam kat situ. Discussion. Sampai ofis jam 1.20. Memang 'berat' kepala buat kerja ni. Tp takpe. Saya suka. Maka, saya rasa seronok nak buat kerja nih. Sbb tu nampak segalanya macam dipermudahkan. Alhamdulillah. Moga-moga nati ada hasil yg baik utk organisasi ni (walau, ai tahu je akan ada la orang lain yg dpt 'cdt'. Takpe. Kerja kerana Allah kan... )

Terpikir nak buat entry ni bila rakan se-grup w.app bagi msg camni "Reen..oo.. Reen (dlm grup ni mmg saya Reen bukan Ida mahupun Kekda. Hihi), aware tak topik hangat arini, jawapan mawar fareeda, kalau nak berfesyen, tengok la kemampuan diri"

Hihihi.
Aku ikuti topik ni dari awal minggu tu ari. Walau tak follow i.g Fizo tu, tp tu hari ada aku ter 'selak' jap IG dia. Ada gmbr dia ngan Mawar masa kat KPDNKK tu. Yang gambar camni. Ni aku amik dari laman web sini http://www.currentlife2u.com/2014/04/08/biodata-mawar-abd-karim-isteri-fizo-omar/
Kredit : Here

So, cemna dengan statement tu.

Huhu. Susah nak kata - kalau kata aku setuju ngan statement Fareeda ni, kang mampuih aku kena kecam kata bongkak, angkuh dsb nya. 

Aku tgk, cerita ni melarat sbb dari isu rampasan produk tiruan tu. Lps tu melarat larat larat. Kemampuan la, tudung pendek la, orang gomen je pakai la, makcik kantin la, begitu begini.
Susah nak kata sbb ini adalah kuasa pembeli. Ada permintaan, ada penawaran.
Lps tu ada orang jenis tak kesah nak beli tiruan, ada orang kisah tentang ini.

Aku?
Huhu. Kalau nak cakap, nanti nampak aku berlagak pulak, tp aku mmg pilih barang tak tiruan.
Mungkin nampak cam berlagak kan. Tapi, hakikatnya, aku pegang - biar tak bergaya, asal jangan papa. Buleh faham?. Cenggini la. Cam beg LV tu kan - berlambak kot kat pasaran - gred AAA la apa la tu kan - aku tak beli, sbb aku tahu, aku tak mampu ber beg LV, jadi biar lah aku ber beg Carlo Rino saja. Dah tak mampu kan. Cam kat Rantau Panjang tu hari - beg Coach tu cantik - RM150 saja. Mmg aku berkenan tapi, tu lah, nanti orang tahu kita pakai fake - aku tak suka - jadi, better aku beli beg yg mmg ori - walau brand biasa2 - dengan harga yang sama tu. Biar lah tak pakai Coach ke apa pun.
Itu aku. Jangan laharin atau kecam plak. 
Tapi ada orang tak kesah. Ah, lantak pi lah aku nak beli tak ori pun katanya. Gucci ke apa ke kan.
Husband aku tahu ni. Cam kat ofis ada orang jual tudung awning ni ke, cam Fareeda ni ke, orang tu suruh dia bagitahu aku, kot2 aku nak beli. Tp dia sesiap cakap - mmg aku takkan beli. Mmg la orang akan rasa 'ei, cam bebagus lah sangat bini kau kan'. Lor.. kalau menda lain aku beli, tp menda aku tak suka, takkan aku nak beli kan. 
Cam perfume la. Orang jual 40inggit camtu kan kt online. Ori from Dubai la apa la. Mmg ada rasa cam nak beli tapi kadang aku terpikir, aku rasa kat pasar malam orang jual 20inggit je. Tentah yg tu. Jadi, adalah lebih baik aku pergi terus kaunter dia, beli yg ori. Alah, bukan buat minum. Sebotol tu pakai dekat nak setahun kot. Beli lah time nak Krismas, nak Valentine. Masa tu kan siap dapat gift bagai kan. Atau beli kat airport ke. At least murah la sikittttt.....

Aku ada tudung Fareeda ni. Tak la banyak. Ada aku baca orang tu ada beratus2 tudung Fareeda dia. Dan aku tidak la obses smpai nak tido kaki lima nak tggu kedai tu bukak. Kau nak terai dapat terajang kaki lima dari laki aku, try lah mintak pergi tunggu situ. Haha. Biasa aku beli dari reseller online je pun. Dan harga aku beli tu mmg tak lebih RM200 pun. 
Mmg aku rasa fabric dia kualiti. Bawah awning yg keras tu pun dia letak fabrik lain. Bukan sama atas bawah. Cuma, aku tak tahu la semeter berapa fabric camni. Boleh compare la fabric tu dengan fabric orang jual tiruan ni. Mmg lain. Tapi, tu lah, mungkin aku tak jumpa yg sebijik sama dan aku tak rajin nak ukur jalan utk masuk satu kedai ke satu kedai nak carik yg mmg sama. Nanti macam cerewet giler. 

Tu aku kata, manusia bukan sama taste dan kehendak.
Cam tudung awning pulak - mmg aku pakai Ariani. Mmg penuh lemari aku dengan Ariani (yg aku dah nak let go sbb tak pakai dan tak terpakai). Bukan kata berlagak. No. No. No. Sbb aku pernah beli tudung awning biasa, tk pernah yg elok terletak spti Ariani. Mungkin aku tak tahu kat mana nak dpt yg sama sebijik camtu, dengan harga jauh lebih murah. Alah, aku beli pun masa derang buat sale je. Selesa. Tu je yg aku nak. Bakpe kalau beli sepoloh ringgit pun nati kemot kemot awning dia tu. Mmg ada yg elok, tp tu aku kata - aku tak jumpa yg tu. Dan aku tak rajin nak ukur jalan nak carik camtu.

Orang tiru ni bkn sbb mahal ke murah. Tu Aidijuma (AJ), pun tak la mahal nau, pun orang tiru gak. Lps pada tu AJ keluarkan White Label. Sblm tu Black Label sahaja. White Label ni murah sket. Tak silap aku RM10 pun ada. Tapi, tetappppp la orang tiru kan. Abis cemna? Pada aku, dah ada murah ni, baik la aku beli bebetul brand AJ. Bukan la nak beritahu 'hoi orang kampung, aku pakai AJ'. Idak la camtu - tapi dah rega lebih kurang atau sama, better la beli brand AJ je. 

Shawl pulak. Yg ni aku takde specific brand nak pakai. Cuma, haaaa... cuma, kalau chiffon, aku suka carik kain yg 'jatuh'. Yg ni biasa orang jual dalam 40-60 camtu la. Tapi, ada juga cotton aku beli kat jalan TAR seploh hinggit ja. Mudah bentuk. Aku suka. Jadi, utk shawl, aku tak kesah beli kat mana, just aku cerewet jenis fabrik nya. 

Cuma Fareeda ni, kalau tak kena gaya mmg nampak 'clown' sket la. Haha. Aku ada kenal sorang, mmg buyer Fareeda ori la (eh, mana buleh tak ori, dia ni mmg standed tak buleh tgk orang lebih dari dia. Haha). Udah la tudung tu kalerful kan, baju, skirt pun camtu. Haha. Dia up gmbr dalam FB, Instagram kadang tu rasa cam kesian pun ada. Tapi, lantak la. Pada dia, dah lawa tu. Tudung Fareeda ni aku beli warna safe je. Mau tempik dek laki aku kang kalo beli warna striking tu. Plus, aku pun tak minat kaler ala-ala K-POP tu. Being me yg mmg petite, tudung ni dapat cover dada. Pasal tudung pendek ni aku malas nak komen. Cam dia kata tu la - derang ada je tudung labuh, nak ngan taknak je nak beli. Kau taknak beli, takpe lah, tapi, aku tgk yg tiruan tu pun ada yg pendek gak. Kalau buat labuh, tudung tingkat2 ni mmg nampak buruk. Huhu. Maaf cakap la - nak labuh, kau pakai je la tudung awning biasa, atau bawal tu je. Bawal pun aku tgk ada jugak orang buat selepang, tersembul jugak la dada tu kannnn.... Alah... kalau nak hentam memacam.

Ha, kan dah panjang aku berbicara. Jadi, tu lah. Kesimpulannya, terpulang lah. Kau nak beli yg tiruan - go on. Nak beli yg ori pun go on. Kehendak dan keperluan manusia lelain. Kau tak boleh pulak nak mintak semua manusia ikut kemahuan kau. Dan, aku rasa isu utama Fareeda is hakcipta - jadi, takyah meleret2. Skrg ni orang dah meleret, sykt tu pun dah melatah memacam. Tapi, takpe lah. At least - orang Islam kita dah ramai nak bertudung :)

4 juta komen

Hmm.

Tak tau sangat apa isu pasal Fareeda ni sebenarnya. Baru tau tengahari tadi sebab akak ada update dekat FB. So baru oh macam tu citenya.

Lepas tu singgah sini, ouh ada lagi pasal Fareeda. Hehe.

Tak ada nak komen apa pun, sebab kekadang je pakai tudung ada awning ni. Tapi biasala, kalau tudung mahal memang sedap pakai.hehe. Kalau nak beli memang tak laaa.. Tapi kalau ada orang nak bagi free pakai jeee. hihi

samelah bukan sbb apa beli tudung ori selalunya selesa... tp saya mmg xde koleksi fareeda langsung..

setuju.. setuju.. setuju... dan setuju...
senang beli je shawl.. shawl biasa xde masalah cetak rompak... hahahaha org x perasan pon...
tudung pendek?? ade yg memang saje beli tudung pendek... uuhuhuhhu

Ida, same here. I banyak tudung ariani sbb dah pernah try yg lain, tapi x se selesa ariani. I pon beli masa sale je... heheheh... but may b mawar kena lebih bijak menangani soklan wartawan... i guess bidang sesi soal jawab media/ statement di sosial media/media ni patut jadi salah satu area yg mana celebrity, even pak menteri bleh improve kan...

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign