Pages

2 December 2014

Info Berkaitan Pembelian Rumah : Loan Bank

Saja cari info berkaitan pembelian rumah menggunakan loan bank. Sebab rumah aku sekarang dibiayai oleh Perbendaharaan Malaysia. Cea. Gitew.

Jumpa satu blog ni.
Entry yang agak comprehensive berkaitan pembelian rumah.
Kira boleh bagi idea untuk sesapa yang sedang mencari cari rumah untuk dibeli.
[Link : blog cheahmad ]

Salah satu, ada info berkaitan caj2 yang terlibat kalau kita nak beli rumah.

5. Apakah Kos, Fi Atau Caj-Caj Lain Yang Mungkin Dikenakan?
Proses pembelian rumah akan melibatkan pelbagai kos seperti kos untuk memproses permohonan seperti kos perkhidmatan profesional dan caj yang dikenakan oleh Kerajaan. Secara umumnya, anda perlu menyediakan 10%-20% untuk bayaran muka dan 3%-5% untuk bayaran fi & caj sampingan (juga dikenali sebagai entry cost).

Di bawah ini adalah jumlah entry cost yang perlu disediakan apabila anda hendak membeli rumah. Sebagai contoh, jika anda ingin membeli rumah yang berharga RM300,000, maka anda perlu menyediakan sekurang-kurangnya RM41,240 wang tunai:


So, kita boleh bajet lah, berapa banyak duit kita kena ada kalau nak beli rumah.

Then, ever heard Skim Rumah Pertamaku?. Aku tau cemtu cemtu je lah. Sbb biasa lah, kalau takde keperluan buat apa kita nak ambik tahu kan. Tapi, tak salah pun kalau ambil tahu.

Skim Rumah Pertama Ku ni diperkenalkan masa bajet tahun 2011.
Antaranya, skim ni utk yang kerja swasta (atau badan berkanun yg tak gunakan skim pinjaman perumahan kerajaan). Lepas tu umur pemohon tidak melebihi 35 tahun, pendapatan tak lebih 5k sebulan. Kira ni skim untuk orang yang baru kerja lah.
Kelebihannya adalah - boleh buat pinjaman 100%. Kan biasanya, kalau nak beli rumah kena ada 10% deposit. Tapi, kalau SRP ni, dapat 100% (sama macam loan orang kerajaan dengan treasury).
Boleh tgk info berkaitan kat sini - Skim Rumah Pertama Ku.
Tapi, ada jugak respond yang kata susah juga nak dapat loan 100% ni. Itu tak pasti pula kan. Kena bertanya pada yg pernah buat lah.

Bajet tahun ni pula, ada Skim Perumahan Belia.
Belum ada info penuh berkaitan perkara ni. Tapi, katanya ada 20,000 buah rumah sahaja.
Boleh baca sedikita berkaitan skim ni kat artikel Awani ni.

Dan aku terjumpa juga satu blog adik ni. - Ariffshah

Aku suka cara dia yg suka saving tu. Sbb tu dapat beli rumah untuk pelaburan.
Good job dik!
Boleh tiru cara beliau kalau nak cepat ada 'harta' okey.

Sapa belum beli rumah, elok pertimbang lah utk beli aset ni. Sbb makin lama makin tak masuk akal pula aku tgk harganya. Rata-rata apartment/kondo area KL ni dah lebih 500k. Phew.. Alhamdullilah, aku dah beli tahun 2008 dulu. Itu pun rasanya dah lewat sgt dah tu. Huhu.

Kalau nak kira loan, buleh try kat web ni [link : home loan calculator]
Tidak la tepat 100% kan, tapi buleh la nak jadikan panduan.

2 juta komen

betul2..sy ms tgh survey2 rumah ni baru la amik tahu psl sgl term ke ape ke bndenye tu..kondo je la yg blh tgk tu pun ade yg kecik.tp harga xblh blah...ade yg besar tp harga sama besar ..eh memacam la..

alhamdulillah..dah jmp..mngkin nnti kte berjiran kot kak..eh..mcm tau je akak dok mane kan..heheh..

Beli rumah ni basically kena ada cash banyak sbb mcm mcm nak kena byr mula mula tu laa.. Tp, ada je yang boleh buat full loan. Harga rumah skrg mcm ke hape dah. Mcm takde harapan nak.beli kat area bando. Setengah juta oi.. Mana nak korek duit. 5% dpyment pun belum tentu mampu..

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign