Pages

1 December 2014

Yes Or No?

Orang urban kata Yay or Nay? Khen?
#villagepeople kata Yes or No je. Hihi.

Okay lah. Bukan nak pertikaikan pasal yes no orait nih.
Ni ha...


Ai dapat device ni (yang dipanggil huddle) masa ai beli chemerah last year.
Huddle beserta line wifi secara percuma selama setahun.
Sebulan 2GB. Percuma ya.
Sapa tak suka barang percuma kan.

Jadi, I guna lah. Dan sejak itu ai dah downgrade kan semua data plan kat phone ai.
Umobile I ambik 1GB sahaja. Dan Digi - supplementary dari asben - dapat 500GB (but bebaru ni DIGI naikkan jadi 1GB. Huyee...)

Sepanjang ai guna setahun ni, ai puas hati lah. Kat bandar2 besar je lah. Kalau bwk balik kg mmg apa pun tak guna. 
Takde masalah nak tgk youtube. Takde tersekat sekat. Ai macam  nak hashtag #puanstoberisuka. Tapi ai tak berani meletakkan harapan tinggi. Nanti lelama ai tukar hashtag hampagas pula kan. Macam Umobile tu. Hiwhiw.

Jadi, selepas menyambut anniversary chemerah yang "ke-pertama", maka berakhirlah perkhidmatan percuma ni.


Tu yang ai fikir fikir sekarang. Ai nak sambung or not.
Ai pi tanya kat kiosk YES ni dia kata kalau ai nak sambung, ai cuma bayar bulanan sahaja. Kalau nak guna 2GB, bersamaan RM48/mth. Sbb ai dah ada huddle ai takde kontrak. Kalau takde device yang kena kontrak. 2 tahun kalau tak silap. Takde kontrak, mean kalau kelakuannya hampagas maka ai buleh terminate je lah.

So, hendak ke tak hendak?

Kat phone tu macam tak cukup. Sbb entah. Lembap je. Pakai sket je dah lembap. Pakai sket je dah ada SMS kata dah 80% usage. Apa ntah. Utk phone kecik (digi) ai guna utk w.app ngan instagram je. Phone ciknote (umobile) yang ai guna utk lebih sket. Tu pun hanya IG n FB ja. Tu pun cepat je abisnya. Bosan giler. Ai dah jimat sehabisnya. Kalau malam I off kan data network mode. 

Cemna eh? Ai sebenarnya malas nak bergantung sgt kat internet nih.
Sbb ai rasa ai nak kembali kepada hobi lama iaitu membaca.
Novel melambak2 tak baca lagi ni. Begitu juga buku yang beli masa Big Bad Wolf dulu. Tu tak masuk lagi buku2 motivasi. Ai ada habit suka beli buku, dan patut ai baca lah kan. Tapi, ai tak baca sbb ai leka dengan internet. Ha.. tu lah.

So, tu lah. Try dulu lah sebulan dua ni.

Kalau rasa cam menggigil tak tahan nak juga pakai, bulan Januari lah baru register balik.
Tak kesah pun kan, asal huddle tu dalam keadaan baik.
Ai suka jugak sbb kalau kat hway (PLUS), mmg lancar je line dia. Mmg yang proton punya ni katanya khas utk dalam perjalanan. Kalau jammed kat hway tu ai bergumbira je tgk utube.

Kalau uols nak tgk plan YES ni [link : YES]
Tapi, takyah la pakai reramai, kang line jadi lembap pulak.
Eh? Haha.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign