Pages

28 September 2010

~Pasal Cara Nak Buat Entry Melekat~

Saya yakin ramai yg tau buat 'sticky mode' ni, tp ada juga yg masih belum arif pasal sticky mode ni.
Sbb contest sy mewajibkan sticky mode ada yg emel kata tak reti nak buat sticky mode entry.
So, meh la sy wat tuto cemna kita nak tempek entry kita agar dia tak turun2 ke bawah.
Cewah.

Ok, memula kena log in dulu kat blogger. Bagi yg guna blogger la.
(pangg..! sapa yg tak reti nak log in plak puanstoberi oii..)

Buat entry mcm biasa. Lps tu publishkan. Dah publish kembali pada dashboard. Klik pada edit post

Then pilih la semula entry mana yg kita nak sticky note kan.

Bila da dpt tu, pegi pada post option

Pegi pada post date and time.

Ada 2 kan. Satu automatic, satu yg kita scheduled yg ada set date n time. Sticky note ni berbeza dgn scheduled entry sbb scheduled entry adalah entry yg belum kita publish. Tp sticky mode entry yg memerlukan tempoh tertentu untuk diletakkan paling atas entry. Kira mcm nak jual barang ke apa buleh la guna kan.

Jadi update date dan time di situ. (time kalo tak update pun takpe. Date tu je yg penting). Jadi masukkan la date sehingga bila kita nak 'lekatkan' entry kita. Contoh mcm contest saya tu, kena sticky kan smpai 4 Oktober. So, masukkan 4/10/2010 (format date ni ikut format kita la, ada yg month dpn, day tgh dll).

Then publish sekali lagi.

Dan..tara...da ada sticky note.

Huhu. Ok dah kan? Senangkan. Secara K.I.S.S nyer.
-Publish entry macam biasa.
-Edit semula pada date and time
-Publish semula.
Dah siap. Sap Sap Sui kan..

4 juta komen

oo000oo...
haha~jakunnye sy..

Khumaera,
Takde jakunnye..biasa la tu, ada org tau..ada org yg tatau. Bila da tau sesama share. Huhu :))

kenapa tak jadi sticky note saya..

senang je ropenye..sy ingt kena buat coding ke apa..nk trylah..

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign