Pages

1 September 2010

~Pasal Raya - Cuti~

Sure suma org da apply cuti raya kan.
Ada yg da plan b4 puasa lagi kan. Maklumlah kena la ada pembahagian sapa nak cuti, sapa jg opis thn lps, thn ni kena cuti lama la kan.

Unit aku ada 10 org je. Tu pun termasuk bebudak SPS. Kut tak, ada 5 org je.
Jadi tak masalah la  nak agihkan cuti.
Yg SPS ni takde masalah sgt la.
Mana yg staff tetap ni kena la bertolak ansur sket.

Kita yg keja govt mmg apply cuti thro' HRMIS kan? Mudah. Tk perlu borang2 bagai. Just CC kutip kiterang nak cuti biler then dia masukkan suma dlm HRMIS.

So, thn ni aku masuk keja seawal raya ke-4. Haha.
Raya dimana?
Umm..apa tandanya la kan kalo laki sedari awal puasa da nyanyi lagu "mintak mak..kuih sepotong, saya mahu makan kerna perut kosong"
Kami da ada perjanjian. So, kena ikut la.
Sbb last year udah ke Perak, thn ni ke kg suami la pulekk..
1st time ni selama hidup lebih 30thn ni, tak beraya di kg sendiri.
Boleh ke weh. Apa lak tak buleh, che sue tu lagi la jauh kan. Kat Algeria sanun. Rileks je...(ye ke ko rileks Sue).

Tkpe la. Nati mlm raya n pagi raya aku nak webcam ngan mak aku.
Tp persoalannya..adakah line tenet di kg beliau? Adakah berukbeng aku mengeluarkan chya hijau? (sbb biru tak mungkin la kan..mustahil ada 3G kat sana). HaHaHa

Pun kalo nak tgk ranc bes2 kat Astro sila tggu siaran ulangan sbb kat kg sanun tu mmg tak diduduki umah nyer. Sekali sekala je mak pak mentua aku balik sana. So, tibi pun idup segan mati tak mau ajer. Mmg harus la ku usung lappy nih. Tkde line pun dpt men game pun jadik la (Faizullah..sila bagi kak long game sebanyak mungkin okeh). Tu pun aku riso kat mana nak smbg wire. Harus angkut extension jugak. Hadui..udah rupa pindah ni. Mana nak bwk toto selimut suma. Naseb baru berdua.

Tp idak la dinamakan aku merungut2 sbb nak balik ke sana. Ok je per. Ada air terjun utk dimandi manda. Eh. Tp takut penyakit kencing tikus plak. Alah. mcm lama pun aku kat sana. Sekeh jugak budak stoberi ni kan.

Cumanya aku cuti awal. Mcm cuti sekolah tu. Takde org kat umah. Sian mak aku nak sambut raya sorang2. Akak ipar aku da balik umah mak dia raya ni. Ko tak kesian tgk mak ko tinggal sorang2 kat umah, nak sambut raya pulak tu. Mengkalo pun laki aku taknak cuti mmg aku balik jugak sengsorang. Tk smpai ati nak tinggalkan mak sorang. Udah la mak tak sihat. Tskk..tak buleh nak tulis sbb rasa sedih. Tu tak kira lagi tak dpt nak ziarah kubur arwah ayah. Huk huk. Sedih kuasa dua.

Dah la. Kesimpulannya aku cuti 5 ari je. Sehari lagi lps cuti Malaysia tu.

7 juta komen

selamat bercuti kak..take care di jala raya

giliran suami eh? bagus
thn ni giliran aku lak, thn lepas dah ke johor....

ok la... balik kpg hubby baru berdua je... jgn cam aku dgn anak-anak lagi... pastu mak hubby pun balik kpg umah nenek huby... bayangkan berapa ramai kat umah nenek hubi aku tu... kena bawak toto... selimut... bantal... klu tak nko tido la atas karpet je... nasib la klu dpt port kat karpet... huhu...

MIZZ SUE :
hihi. salamat bercuti utk sue juga. Moga gembira di ari raya.

XYN :
Yachh...da kawen haros la kita bergilir2 kan. Adat la tu kan. Takkan nak umah kita jer. Huhu.

MARIA :
umm..aku pun tatau berapa ramai tah kat kg tu nati. Yg nyata mak mak mak dan mak sedara beserta anak beranak derang mmg akan berkumpul jugak kat umah peninggalan nenek derang tu.
Aku mana penah beramai2 nih. Salu kat umah aku kaum kerabat aku je. Haha. Tkpe..pengalaman tu. Aku suka je ekceli ;P

heehehe aku relaks je weh.. ni raya ke-3 aku tak salam cium tangan mak di hari pertama raya.. ooh! uhuks!

slamat hari raya aa beb! makan tat nenas, ingat aku nan jauh ni..isk! isk!!

CHE SUE : rileks la kan..kita ni kan membawa tema 'berkhidmat untuk negara'. Besar pahalanya tu. huhu.

Emm..aku tak soka tat nenas. G pun tawon ni aku hadap ketupat palas je. Tk dpt makan lemang. Sob sobsss...

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign