Pages

26 September 2010

~Pasal Misi Mencari Oregano~

Tahu kah anda bahawa Oregano (atau daun basil) dan Capsicum adalah 2 bahan yang perlu ada utk memasak makaroni? Tanpanya sama lah seperti memasak mee goreng yang menggunakan makaroni sbg mee nyer.

Haha. Poyo la engkau puanstoberi oii..suma org yg biasa masak makaroni tau bhn2 tu perlu. Ok..ok..namo poyo dah.

Hari ni boleh dikatakan hari misi mencari oregano. Sshnya nak jumpa menatang nih. Geram haku. Dari kul 12 tghari smpai kul 6 ptg mencari oregano. Hai..suma org msk makaroni ke open house thn nih. Haiyakk..

Ni gara2 nak masak makaroni utk potluck befday PIL aku esuk. Memula aku nak masak laksa, tp kansel sbb majlis tu nak buat kat umah mak sedara my dear nun di Kelang. So, kita kasik masak simple sudeh. Kasik buat makaroni. Da beli bhn2 suma kat care4 tp buleh la lupa nak beli oregano/daun basil neh. 

Hari ni mmg byk la urusan nak di setelkan. Nak pi carik kedai cermin la, byr duit keta la, itu la ini la. Jadi boleh carik oregano skali. Kedai cermin tu sbb nak ganti cermin tgkp yg pecah. Lama da pecah tp tak ganti. Skang kena ganti sbb takut 'tetamu' tak diundang masuk ikut tgkp. Da napak kelibat dia semenjak 2 menjak nih. Bahaya oih. Kang berumah tgga lak 'dia' dlm umah aku ni. Eii...namo la pikir...

Lps setel suma tu trus gi KLCC. Bkn soping kat KLCC..tp dtg sini.

HOMEDEC 2010 at Kuala Lumpur Convention Centre.
Sebena lupa ada menda ni, tp pagi bc paper baru tingat. So, harus kena pegi. Carik brochure apa2 yg patut. Usha induction cooker. Bes la. Skang byk yg da ada 2 kegunaan tu, induction + hi-light. Ok..masuk bajet mansion. Usha gak shower. Skang kan byk shower yg petak2 tu. Best. Best.  Macam pancuran air hujan. Masuk bajet jugak. Lps tu da tau kat mana nak cari 'sesuatu' yg aku nak buh dlm b.air utama nati. Yey! lagik.

Nxt week ada lagi. Tp next week more to company yg jual2 barang la. Mcm brg elektrik suma tu la. Sbb tema dia mggu ni-Design It, Nxt Week-Furnish It. 

Bagus ada expo camni sbb mmg dia bg diskaun, pehtu dpt lagi free gift memacam. Ada dpt set piuk la, pisau la..bes lah. Hope nxt year expo camni ada masa dkt2 nak masuk umah dah. Aku mmg alert je expo2 gini. Suka nak pegi. Hehe.

Owh. Td pas carik cermin tingkap tu smpat la lalu kat dpn mansion ku. Owh..hampir siap..da sama tggi da dgn blok2 lain. Yelah..MOF pun da byr 55% kan. Owh. Tk sabarnya nak deco deco deco. Skang ni prinsip nak masuk mansion ni adalah buat yg mana takde dulu. Yg mana ada, sila la pakai yg lama tu je.

Da round2 situ suma gi masuk Cold Storage nak carik oregano. Lorh..takde. McCormick takde, MasterFoods pun takde. Hah..sudah..daun basil pun takde. Italian Herb pun takde. My dear tnya kalo takde menda2 tu tak jadi ke makaroni. Bukan tak jadi abg oi, tp nyer takde la aroma ke makaroni an dia. Capsicum, Basil/Oregano..itu la yg akan mengaromakan makaroni tu. Then my dear kata "jum gi Jusco lah". Hik hik..yey! tak perlu ajak2 dah. Hihi. Biasa arr kiterang. Kalo JJ harus ke AU2. Sbb senang paking, org pun tak ramai. Tp situ tak la byk sgt barang. Kalo brg runcit tu ok je. 

Makan dulu suma sbb da kul 4ptg. Smpai lapau nak carik oregano punya pasal. Lps tu lelaju pi tpt rempah ratus masakan itali tu. Pun takde. Aiyark. Boleh pitam nih. Tp nyer oregano powder ada. Kalo yg powder ni bukan tak buleh tp tak berapa 'kick' lah. Dia kena yg ada serbuk2 daun tu. Baru besh. So, kasik beli oregano powder dgn mixed herb. Tu jer yg ada. Belasah. Bayar trus masuk handbag. Maklum la ari ni kan ari Sabtu. NO PLASTIC BAG DAY.

Lps beli rayau2 jap kat situ. Ingat boleh je ke aku beli 2 ketul menda ni jer. 
 Takdenya.. terperangkap gak. Termasuk Body Shop, ter beli plak "selamatkan Temenggor" nih. Kena caj oih beg ni. 50sen. Derma kata nyer.. hai..susah plak bila ada campaign 'no plastic bag' ni. Tk memasal customer yg kena bear d cost utk bag. Patut rega brg kena turun lah.

Hie..kuawassa tauu...padahal jarang jarang aku beli menda dari BS nih. Ingat saja la nak masuk tgk perfume. Gi pun perfume hantaran ku sudah habis (syok oih..hmpir 2 thn pakai tak abis abis. Tak larat nak bau tu je). Aku plak jenis cpt bosan kalo pakai satu bau je. Retu da beli perfume yg masa perasmian kedai Karyaneka kat KLIA. Bulan 1, lama dah...  Jadik harus kena beli yg lain. Konon nak bajet lah. Ni yg baru  kata adik  promoter yg ramah mulutnya. Mmg seswai jd promoter. Tk memasal dgn hand lotion skali pun beli. Sokaa...bau rose..feminin rasa..awww... Yg kaler ijau tu dpt free. Pencuci muka green tea ke apa tah. Kasik my dear la sbb dia utk oily skin. Ai kan da pakai SimplySiti. Huhu.

Then da lebey kuang je rega ngan kat kaunter tu. Nak bajet ke hapa. Cena nak simpan duit beli shower  pancuran air hujan nih?? Hoihh... Dah la..esuk kita masak makaroni yer.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign