Pages

30 May 2013

Edisi NuffnangX to Imotiv


Takde dah NuffnangX ek?
Sebelum aku nak cuti panjang tu ari ada le napak emel ni. Tp aku tak sempat nak baca. Lagipun time tu macam kelam kabut nak settle keja bagai. 

Ada try nak masuk NuffnangX (kat phone) tp da tak bule.
Lps tu update aplikasi. Baru lah boleh.
Da tukar Imotiv rupanya.

Bagi aku, aku lagi suka. 
Lebih mesra pengguna. Eceh!
Bes, gmbr pun lawa.
Senang nak baca update blog orang yg kita follow.

Oh. Imotiv ni pun cam nuffnangX yer. Kena follow blog memana kita nak follow.
Since aku mmg da ada akaun NuffnangX , aku terus je lah dgn blog2 aku da follow. Dan sempena aku bed rest ni, aku follow lagi blog2 lain juga. Dan mostly blog aku follow tu adalah bukan dari kategori blog yg mmg aku follow kat blog ni. Eh.Faham? Tak faham? Huhu. Maknanya blog2 yg selama ni aku as silent reader. Yg aku tak follow pun blog mereka. Jadi kat Imotiv aku follow.

Jadi, meh la install IMotiv nih.
Utk android kat PlayStore lah.
Buleh baca artikel Nuffnang publish ni kalo nak tau lagi - IMotiv
Bes. Siap bule tap utk love gak. Ala...cam instagram tu. Hihihi.
Ni Imotiv aku.

Install la wey..apa guna talipon canggih2, kalo tak guna kan aplikasi yang ada. Takkan asik main game yg kena mintak tlg ngan orang utk naik level tu je. Hikhikhik.. *oke lari nyuruk bawah meja..eh, tak bole plak..sakit perut..hihihi*

29 May 2013

Edisi Jaga Pemakanan, Jaga Kesihatan

Aku minta maaf kalo entry pjg lebar aku tu ari menyebabkan org cemas,risau. Huhu.
Takde la..lain org lain ketahanan badannya, lain antibiotik antibodi nya.
Jadi, jgn risau. Yg penting jaga pemakanan dan cara hidup.

Ada yg minta aku buat entry berkaitan pemakanan ni. Huhu. Aku pun bukan lah tau sgt. Tapi dari pembacaan. Nak nak lagi sejak aku ada mendasing dlm badan ni mmg la aku mula cari2 artikel berkaitan.

Kalau ikuti blog/FB Doktor Hamid, dia mmg la tak bagi makan junk food, fast food seme tu. Takde yg elok pun sebenarnya dgn bahan2 dalam makanan tu. Masa kat klinik yg detect cyst tu pun orang tu siap tanya "suka KFC? suka McD? Maggi? air gas?". Cam aku kata tu la. Tidak la suka. Tp mmg makan. Tp air gas mmg aku tak minat. AKu salu amik air ribena kalo kat McD. 

Tapi, biasa la aku ni kan. Degil. Aku rasa, tak makan pun tak beranak juga, orang yg asik makan fast food pun senang je beranak, jadi baik makan. Haha. Tp tu lah aku kata, lain orang lain ketahanan badannya.

Aku pun tak tau la nak kata apakah junk food atau pun fast food ni penyumbang utama pembentukan segala mendasing dlm perut ni. Tp mungkin ada la menyumbang beberapa percent. Dan cara idup kita juga. Menda tu semua bukan la tak boleh makan langsung. Boleh ja. Tp berpada pada. Tidak la seminggu sekali melantak fast food. Berpada pada. Lps tu dah makan tu pepandai la kita bersenam. Kuarkan peluh. Buang toksin yg bahaya2 tu. Aku rasa senaman ni mmg paling penting la dalam idup kita. Maknanya mengeluarkan peluh. Ni asik duduk terhenyak atas kerusi ofis tu berejam2. Sejuk nyaman dalam air-cond mana nak kuar peluh.

Zaman skrg, duduk pula di bandar2 besar mmg la sukar nak carik makanan fresh tanpa sebarang awet. Nak makan ayam, ayam pun dicucuk. Nak makan ikan, ikan pun buh ubat bagi tahan lama (ada yg kata buh ubat cam awet mayat tu. Aiyark!) Makan sayur pun, sayur ada racun serangga mmg la elok ijau gebu2 warnanya. Abis, apa pilihan kita ada? Marilah kita menanam sayur-sayuran sendiri. Haha. Untung sgt kalo nak buat. Kena plak cam rumah aku yang tak bertanah ni kan. Buat la kau situ secara hidroponik. Hahahahaha.

Jadi, itu lah. Bila da takde pilihan, kena jugak la rajinkan diri buang toksin tak perlu dalam badan tu. Tak cukup melalui proses perkumuhan pepagi hari tu je. Elok la bersenam. Orang elok2 buat gim malas pulak nak pegi kan. Haha (aku la tu...). Ari Sabtu Ahad elok menelentang tgk tv (aku le tu). Nak excise pun pegi jalan2 dalam shopping kompleks. Peluh tiak sket taknak. Cemna tu (aku le tu).


Dan lagi satu, kita elok makan byk sayur2an dan buah-buahan. Aku sebenarnya mmg tak suka sayur. Ha.. akhirnya aku mengaku. Tapi ada je orang tak makan sayur elok je kesihatannya. Tu aku kata, lain orang lain ketahanan badannya. Walau dalam setiap hidangan yg aku masak utk lauk lunch ke apa, aku mesti buat satu lauk berasaskan sayur, tp aku bukan mkn sgt. Dalam mi, mihun aku masak wajib letak sayur. Sawi ke. Tp aku letak tepi. Aku tak makan. Dan mungkin aku tak cover dgn makanan lain sbb aku ni bukan pemakan. Aku tak suka makan. Makan aku sekadar kenyang. Dulu masa dok ngan mak, mmg smpai bergaduh2 ngan mak pasal makan. Dia asik suruh makan, aku taknak. Entah. AKu tak heran langsung bab makan2 ni. Adik2 unit aku tau la cemana. Bos lama dulu pun tau. Aku makan mmg tahap cuit cuit je. Pastu dah. Orang kata aku tak menghayati makanan. Hihi. Apa nak hayati nyer. Lapar, makan, dah la. Cukup. Mak aku kata perut aku kecik. Ye ke? Ntah.


Berbalik pada citer pemakanan ni. Aku ada baca soya juga tak baik utk diamalkan. Dan utk org buang cyst mmg tak digalakkan minum soya sbb mungkin ia boleh berulang. Soya. Soya ni byk khasiat baik juga kan. Mengandungi protein. Cuma... apa yg aku andaikan adalah dia jadi tak elok sbb dia menjalani proses pengawetan sblm dijadikan minuman. Aku rasa takde masalah kalo kita beli kacang soya mentah tu, rendam dan blend sendiri utk dijadikan air soya sendiri. Dulu masa memula beli blender serbaguna tu, aku rajin juga buat. Rendam, blend, masakkan semula. Mudah guna blender tu. Kalo tak, guna la blender biasa, tp ko kena rajin tahap dewa la sbb kena tos dlm kain la apa la. Aku tak smpai ke tahap dewa dewi tu. Muahaha. Adoiii.. tak buleh gelak. Sakit perut. Tp betul, soya yg kita buat sendiri, even buh dlm peti ais, 2 ari je dah basi. Sbb tu boleh bayangkan apa yg diawetkan utk satu tin/kotak air soya yg kita beli yang tahan bertahun tahun tu.

Dan sbb ini juga la kot Doc Hamid tak bagi makan pati gamat/haruan lps operate tu. Akak kat klinik tu siap cakap "jgn minum....takut kang senang dia dtg balik". Terus la aku cam... oh..no.no.no. This one mmg kena igt bebtul dalam pala. Haha.

Tak elok pun makan menda2 berawet ni. Dan utk itu, aku akan avoid segala kicap, sardin dan segala yg makanan yg sepatutnya fresh tp expirednya bertahun tahun. Cam sardin tu. Ikan kan..tp buleh tahan bertahun dlm tin. Kicap - kacang soya tu. Aku tak rajin lah nak pi blend kacang soya buat kicap plak. Haha. Mujo aku ni tak kamcing sgt dgn kicap. Ada orang, takde kicap tak boleh makan nasik. AKu ni takde pedas, ha..tu mmg yer aku tak boleh makan. Hahaha. (makan pedas pun tak elok tau. Aku ni mmg kuat pedas, cili api tu mmg sahabat la). Tempe pun soya based kan. Tp tempe takde la aku pernah jumpa yg tahan smpai 2 tahun. Hihi. 

Jadi, tu lah dia. Aku nak cakap lelebih pun aku bukan nutritionist. Ini assumption yg aku buat based on bacaan aku jer. Mana yg elok, boleh la ikut. Lagipun dah lama sgt makan menda2 tak menyihatkan kan. Cukup2 la tu. Nak makan bukan tak boleh, tp berpada pada. Lps tu kerap buat senaman. Bagi kuar peluh. Insyaallah oke.

Kita ni buat semua menda pun kena berpada pada. Keep it good health.

*huwaaa.... sorry le kalo semenjak 2 menjak blog aku da jadi blog kesihatan. Huhu.* 
*seminggu da aku operate. Kejap je masa berlalu. Ada 3 minggu lagi m.c aku*

28 May 2013

Edisi Novel : Kopi Ladyku


Bacaan pertama semasa ber MC. Hihi.
Satu hari je aku balun.
Settle. Haha.

Pendapat aku?
Begini

Aku suka novel ni. Sbb lain dari yg lain. Skang pattern asik2 citer kena kawen paksa- saling tak suka - lps tu  dah jatuh cinta - pastu abiss... bosang! too cliche'. Baek drama, baek novel. Gituuuu la jalan citer nya. Maleh aku.

Yang ni oke. Salu kan kalo kita baca dia macam nak tahu la apa ending dia. Gi selak paling last skali (potong stim), lps tu ooo.... bahagia... ataupun ooo...mati ye yg jahat tu. Atau ooo..padan muka dia jadi gile. Tp yg ni tak. Awal2 lagi dah ada epilog (ke prolog??) yg hero n heroin mmg bahagia akhirnya. Takyah ko susah2 nak selak belakang. Jadi, skang ko kena baca gak page by page apa terjadi dalam hubungan mereka. Ko skip, ko takkan dapat la tahu apa cerita dia.

Melarikan dari elemen biasa novel (walo watak Arissa tu tetap digambarkan cantik cam Fazura), cerita berlatar belakang kan kampung nelayan kat Penang dan juga KL lah (semestinya). Siap ada loghat Utagha lagi. Hihi. Takyah susah2 nak gi London ka, Perth ka mana ka. Penang. Bila dia citer jambatan Pulau Pinang, nah... ko tahu dah nak imajin. Takyah dia susah2 nak describe detail2. Bagus ni penulis dia ni. 
Cerita orang kebanyakan kawen dgn org berdarah raja. Tengku lagi. Tapi takde cliche yg keluarga Tengku tu tak suka si perempuan ni. Itu semua cliche. Hihi. Tp ada la gak sedara mara tu tak suka. Itu sekadar penambah rasa kata orang kan. Oke je. Takde masalah. Nek Da, Kak Dura, Adila, dan juga watak utama (hero) Tengku Iz - seme pun baik2. Walau rumah besar 3 tingkat. Hihi.
Betul. Cam citer lain juga, ada badai menimpa dalam rumahtangga mereka. Arissa kemalangan. Hey..hey.. hey.. kalo ko pikir kemalangan kereta, pastu ilang ingatan.... itu cliche'. Ini mmg lain dari yg lain. Aku pun tanjat.. smpai aku plak rasa, aduhhh...kenapa plak Arissa ni buat cemtu. Kalo tak, sure tak jadi punya. Haaa.. kau..
Cuma dah nak last2 tu cam laju sket. Kejap je belajar2 terus dpt PHD. Ada anak 4 orang.

So, recommended. Bagi aku, aku mmg sker. Bagi org yg suka citer cliche2, org yg jiwa bunga tisu, romantik tahap dewa, tak suka la kot novel ni. Komedi romantik sket novel ni. Takde la romantik bagai nak giler yg stok cam eh...ada ke orang camni?

Buat drama pun oke kut. Hihi. Tapiii..masa baca ni takde aku bayangkan Arissa tu sapa, Iz tu sapa. Mereka ada lah mereka.

Keep it up good work utk penulis nya - Ainul Hazrah.

Sinopsis : Here

Sebenar aku nak baca Curi Curi Cinta dulu.
Tp buat masa ni aku tak buleh baca dulu lah
sbb buku tu tebal amat. Jadi, baca yg nipis2 dulu.
Satu buku aku da skip. Cam bossaaaann jek. Huhu

Batuk Selepas Pembedahan

Yang paling hazab lps operate adalah batuk.
Kata orang batuk ni sbb bius tak abis kuar lagi.
Lantas, aku carik artikel berkaitan.
Dan aku cut n paste menjadi textgram dan dimasukkan ke instagram.

Ha..ada kebaikan batuk pas operation nih.

Ini petuanya. Pemuda? Pemuda harapan bangsa.

Cara-cara nk batuk pun ada.



Utk rujukan bersama.
Yer, aku tahu ramai di luar sana ada pengalaman melahirkan anak melalui proses pembedahan.
Tapi, ini aku amik yg general.
Tak kira operate apa pun.
Mana dah familiar tu tak pe la.....

Full article, credit : http://surgery.about.com/od/aftersurgery/a/How-To-Coughing-After-Surgery.htm

27 May 2013

Laps Dan Cyst (Gambar dari FB Doc Hamid)

Pagi tadi, lps bangun tido, smpai nak pening aku godek2 FB.
Tgk gmbr2 kat FB Doc Hamid.
Doc, saya share gmbr kat sini eh?
Hihi.
Sblm ni aku tak pernah tgk. Kenapa?
Takutttt... haha. Meh, kita tgk sket yer.

p/s : Gmbr ni direct link dgn FB. Kalo FB di block, rasa tak dpt tgk kot.

Ini lah rupa masa proses laps tu.
Dan di bilik ini lah yg menjadi sejarah dlm idup aku.
Sungguh. Tak mahu ku ulangkan lagi.

Macam nutella?
Huhu. Itu lah endometriotic cyst.
Yg aku punya entah. Gini ke. Tatau.
Tak jumpa doc lagi. Nati i tanya oke.

Fibroid ter banyak yg Doc Hamid pernah buang
kat patient dia.
Aku tu ari 4 biji. Kecik2.

Dan last skali ni mmg ngeri.
Aku sendiri tengok lemah lutut oi.
Dah la dlm sebulan sblm operate doc post gambar ni.





Aku punya tu ari entah la cemna bentuk dia keluar.
Nanti nak mintak CD kat Doc. 
Tu ari lupa. Huhu.

Oleh itu kengkawan, mari lah kita jaga kesihatan kita. Kaum Hawa esp. Kalo tgk gmbr kat FB Doc Hamid tu mmg la rasa tobat nasuha dah nak makan fried ciken ke apa ke. Tp tu lah. Takut tobat sambal belacan je kang. Haha. Sebab tu aku tepek gmbr ni kat blog. Bagi peringatan pada diri sendiri sket. Jgn sket sket.. KFC jom.. McD jom.. dah..dah...cukup dah tu.

Oke lah uols. Kalo nak tgk byk2 lagi, g kat FB Doc Hamid - https://www.facebook.com/hamidarshat45

Jangan lupa, jaga makan, jaga kesihatan.
Amalkan cara hidup yang sihat.
Eh!
Da macam iklan kementerian kesihatan. Haha.

MC Sebulan : Ini lah Ceritanya

Assalamualaikum kawan2 tersayang. Lama rasa tak membebel dlm ni kan. Yelah, selalu hari2 ada je nak dibuat entry.
Kejap yer. Cena nak citer. Tetiba cam blur. Mungkin entry ini panjang. Kalau rajin baca lah hingga ke akhirnya. Kalau tak rajin, skip saja.

Aku tahu, ramai2 tertanya2 apa sakit sebenar aku. Yerp. Aku tak pernah cerita secara direct. Tp ada hint2 cam 'rehat lama', 'beli novel byk2 sbb nak baca masa berehat panjang'. Pada some people aku citer gak, tp mmg tak ramai. Sbb entah. Rasa segan pun ada dengan kekurangan diri ini. Orang lain takde pun kena cam ni. Tp pada adik2 unit aku, bos aku mmg derang tau.

Oke, takpe. Back to the topic. Meh la aku citer kan apa sebenarnya terjadi.

Do u ever heard Dr Hamid Arshat? Mustahil la kalau ada yg tak tau. Even my mom, my parents in law, my boss semua pun tau. Tapi mungkin bagi yg bukan TTCian, nama itu tak familiar. Sebenar he is one of the well-known 'pakar sakit puan'. Boleh berkenalan dengan beliau di FB nyer - Dr Hamid Arshat

Then, ever heard about laparoscopy/laparoskopi? Ini mungkin tak semua familiar. Selalu orang sebut operation ja. Asal belah2 tu, operation la. Dia sebenarnya minor operation. Buleh refer here and here (versi BM)
And another thing, rasa nya uols mesti familiar dgn perkataan cyst n fibroid
So, kita takyah terang panjang2 tentang yg atas tu ya. Yang nyata ketiga2 ada kaitan dgn aku. Dan apa yg aku buat pada 22 Mei yang lepas.
Sbb tu aku pernah countdown lagi sebulan lah, lagi seminggu lah. Ini lah dia nyer. Salu countdown gi break kat memana kan. Ni pun one of the 'break' juga. Siap pakej 1 nite overnite lagi. Hihi. (and m.c sebulan!)

Let's begin the story. Tahun ni aku decide nak TTC (trying to conceive) secara serius setelah tahun 2012 aku tak buat apa2 berkaitan TTC. None! Sbb aku nak serius ni juga aku ada amik keputusan besar awal tahun tu ari. Tak perlulah cerita apa tu. So, dlm bulan Feb ke bulan Mac retu, aku call buat appmt kat klinik Dr Hamid ni. U know what, appmt yg dpt is bulan Julai. See, betapa ramai nak jumpa Dr Hamid ni. Tapi, aku juga buat teknik serampang 2 mata. Since aku pernah ada rekod kat LPPKN, aku call juga LPPKN. Aku ingat dah lupus dah rekod aku. Tp derang kata boleh lagi sbb belum cukup 2 tahun. 23 May baru cukup 2 tahun. (haha. Betapa lama aku tinggalkan. Utk rekod - aku pegi LPPKN, jumpa doktor sekali je. Pastu aku kata aku nak postponed sbb aku nak gi Hongkong. Hoho) 
Kat LPPKN dia suruh dtg 1st day period - amik darah. A ah. Kat LPPKN ni mmg suka amik darah. Then aku rasa memana klinik/hosp kerajaan pun camtu kan. Mak aku tu berpuluh gelen dah kot darah dia kena amik.
Nak dijadikan citer, aku nyer kad LPPKN tu entah mana aku letak lps pindah2 dulu tu. Dok carik2. Bila dah jumpa tu, kena tggu plak nxt period. Dan dalam pada tu, awal bulan 4, klinik Dr Hamid call bagitau appmt aku dipercepatkan ke 19 April. Syukur. Allah dah lorongkan. Sebenar, masa nak buat appmt memula tu aku tak pernah mintak dipercepatkan pun. Just aku cakap "lamanya..takde awal dah yer". Dan lps tu aku tak pernah call (sbb aku ingat nak smbg LPPKN je kan).

Maka, 19.4 tu aku n asben amik cuti. Memula aku ingat nak halfday since appmt petang. Tp myDH kata, cuti je lah. Sempat kami makan nasik ayam kampung kat food court valedrom Cheras tu. Hoho. Pastu bila timbang kat Dr Hamid naik 49kg. Terus menyesal. Haha.
Kat sana, cam biasa lah, 1st appmt. Dia register, amik data2 seme. But, takde amik darah pun. Lega. Terus jumpa doktor. Cam tak caya, aku buat treatment ngan famous doctor nih. Hihi. Dia soal2 sket, trus dia suh buat TVS (info : TVS). Bukan doktor hamid yg buat, ada staff perempuan. Then staff perempuan ni bila tgk kat monitor, dia lak terkejut. Eh. Cyst katanya. Reaksi aku? Haha. Aku rasa cam blur jap. Cam eh. Aku ada cyst? Masa bila, cemna boleh ada? Dan dia discover ada beberapa biji fibroid yg kecik2.
Cepat2 dia panggil doktor. Then doktor dtg, panggil myDH sama. Aku tau, myDH pun blur masa tgk screen tu. Cyst aku 7cm dah. Besar kan. Tapi aku baca, ada orang yg smpai 12cm cyst dia.
Lps settle TVS doctor panggil utk diskas. Dia lukis2 la terangkan kedudukan mendasing tu. The best thing to recover - operation. Dia kata, tak buleh tggu lagi. Lama dah kawen (and faktor umur kami juga kan. Tp dia tak ckp la yg tu) Tapi dia tak paksa la. Tgk pada jadual ada kosong 15 Mei kalo nak buat. Dan akan dapat MC sebulan. Kami balik n fikir. Masa tu, kami terus balik kampung dan sepanjang jalan kami asik bercakap hal itu.
Mak macam tak berapa nak bagi. Tp akak ipar aku kata kawan dia pernah buat dulu. Macam tu juga. Dan skang anak dah 4. Huhu. Entah ek. Takkan nak simpan. Buat nyer jadi kanser ke apa. Lagi naya.

Jadi, aku amik keputusan utk proceed dgn operation (laps). Dengan apa yg Allah dah lorongkan ni, aku rasa itu je lah jalan terbaik. Boleh tgk perjalanan Allah tentukan. Suppose aku nyer appmt bulan 7. Tp dgn izin Allah, dpt dipercepatkan bulan 4. Bayangkan kalau bulan 7 aku pegi. Sbb tu aku kata, ini mmg Allah dah bantu aku. Fikir 3 ari, terus aku booking date buat laps. Tapi 15 Mei dah penuh. Aku dpt 22 Mei. Sbb tu kalau perasan aku pernah buat enty pasal cuti sakit. Itu sebenarnya setelah aku carik2 maklumat. Dulu mmg tak boleh dpt m.c dari hosp/klinik swasta lebih 2 hari. Kalo dpt pun kena amik endorsement dari hosp kerajaan. Tp sejak ada pekeliling tahun 2006 tu dah boleh dah. In fact, Doc Hamid tau menda ni dan derang dptkan endorsement dari HUKM.

Aku bukan tak mahu cerita, tp nati dapat memacam feedback. Aku ni jenis, malas nk pikir2 lagi kalo dah buat keputusan. Itu pun ada aku cerita pada 2,3 orang derang suruh amik 2nd thought. Entah. Berat hati aku nak amik 2nd thought. Lagipun takkan aku nak carry semua mendasing dalam rahim aku ni hingga bebila. Mmg ada aku baca makan sekian sekian supplement buleh kecut. Lain orang, lain penerimaannya. Lagipun smpai bila nak makan kan? Sebulan, 2 bulan? Supplemen bukan murah2. Kang last2 kena gak tebuk. Sama je jalan citer nyer ye dak? Aku baca juga, yg buat laps ni, buang cyst segala - ada yg berjaya pregnant, ada tak. Kira cam 50-50. Dan ada yg macam hilang kepercayaan pada Doc Hamid bila tak berjaya pregnant.

Sebab tu lah, aku tak mahu orang tersilap tafsiran. Aku sanggup hadapi operation buang seme mendasing dalam rahim aku ni bukan semata mata hajat aku nak anak. Ada yg fikir macam tu. Siap wish 'apa dihajati tercapai'. Maaf, aku harap ayat tu boleh ditukar kepada 'semoga dipermudahkan segalanya'. Betul, aku tak kata apa yg buat ni takde kaitan 100% dengan anak, tp yg utama adalah kesihatan. Sbb bila ditafsirkan  apa yg dibuat ni adalah semata mata utk mengandung, aku takut, ada yg kecewa lalu tak dapat terima hakikat kalau ditakdir Allah masih tak mengandung. Aku sematkan kat hati aku ni, aku buat ni utk kesihatan aku, dan dgn izin Allah, mungkin ini lah jalan terbaik utk aku boleh mengandung. Kalo takde - redha. Yang penting, macam kata perawat di Darussyifa (yg aku pegi 3 hari sebelum aku nak operate) - kita kena yakin, selebihnya serahkan pada Allah SWT.

Jadi, 22 Mei 2013. Seawal pagi aku da smpai ke klinik. Dapat parking depan pintu. Hihi. Tp teman myDH minum pagi dulu kat kedai mamak bawah klinik tu. Malam sebelum tu aku dah start puasa. Kat klinik Doc Hamid ni mmg bagus sbb dia sediakan manual. Do's n don't sebelum dan selepas operation. Malam sebelum tu juga aku da siap2 masukkan enema (utk bagi buang air dan elakkan sembelit lps operation).
Aku patient ke dua hari tu. Ada 4 orang semuanya. 1st come 1st serve. Patut kul 8 tu dah boleh naik dah. Aku ingat 8.30. By d time aku naik, 1st patient da ready masuk OT pun. Sempat berkenalan dgn patient ke3 dari Kuantan. Lagi jauh kan.

Dalam kul 9 dia bagi aku n asben masuk wad dulu. Bagi persalinan. Seram sejuk dah time tu. Dalam kul 10 aku masuk ke OT. Ini bukan hospital ya. Takde wheel chair bagai. Ko jalan n naik la sendiri katil tu. Wey..masa ni jangan tanya apa perasaan aku. Takut giler. Lebih 100% takut. Ye lah. Macam kan ko tak sakit, tetiba ko serah diri, nah..belah la perut ku ini. Tgk lampu2 atas kepala tu aku rasa nak bangun lari dah. Doc bius tu tanya aku pernah operate dak? Mana la pernah. Dah 33 thn setgh. Ini la pertama kali aku nak buat ini. Dia suh genggam tangan kanan, dia nak carik urat utk masukkan jarum. Pastu dia cakap "saya nak masukkan bius ya" Ada nurse bagi corong oksigen. Aku mengucap, selawat dan lps tu tak sedar dah.

Tau2 dah dgr azan zohor and orang sebelah aku (patient ke4) mengerang kesakitan. Tp lps tu aku tido balik. Aku sedar sepenuhnya jam 4ptg. Sedaya upaya aku amik hp dan update status. Hihi. Then 4.30 myDH datang. Legaaaa.... Tido satu malam di klinik (tak boleh ada orang teman. Misi ada jaga). Dan esuknya (Khamis) lps makan bubur, boleh discaj dah. Masa lps operate doktor bagi specimen yg ada dlm perut aku tu kat myDH. Dia suh bawak balik. Kantung cyst and 4 biji fibroid. Ha... lagi mau taknak operate? Nak biar dia membiak2 dlm tu. Mau simpan semua itu ka? Fibroid tu kekecik ja. Tau yg tumbuh2 kat kentang kalo kita simpan kentang tu lelama? Ha..begitu lah dia. Tp cyst doc kata 8cm. Ha...last month 7cm, ni naik 8cm. Ko bayang kalo bln 7 baru aku dpt operation? Itu lagi mau simpan? Allah sgt2 membantu aku. Itu aku yakin seyakin yakinnya.

Jadi, itu lah dia. Kat FB Doc Hamid mmg selalu dia pesan avoid fastfood. Memang la tak selalu aku makan fastfood, tp once a month/twice a month mmg ada. Jadi, skrg aku kena avoid. Mungkin jadi setahun skali la agaknya. Its cost me costly dan utk itu aku takmo ulang lagi procedure ini. No.no.no. Oh. Nak tau cost - tak perlu la aku bagitau exact figure kan. Tapi kalau nak tau feel free contact me (emel, what app, FB). Tp boleh refer sini - kos laps. Aku nyer yg no. 1 tu. Mungkin ada TTCian yg nak buat juga, boleh la aku bagi tau. Tp kalo tak kena operation, maybe kos around 3k je kot smpai berjaya pregnant. Bukan semua mesti operate. Don't worry. Orang terpilih je. Haha. 
Cuma kalo kena operation bagai ni, kena ada dlm 10k jugak lah. Tu kira termasuk ubat2 dan kos jumpa doctor sehingga berjaya (Insyallah). Tp kos Doc Hamid ni tak la melampau benar. Kira affordable. Dan, harus diingat, Allah menguji hambaNya sesuai dengan kemampuan hambaNya. Aku buat treatment ni masa simpanan aku ada, mmg mencukupi utk buat treatment. Kalo 2 thn lps, mungkin belum ada. Jadi, jangan takut perihal cost ni. Sekali Allah permudahkan, mmg Dia akan permudahkan segalanya. Yakinlah dengan Dia. Pada sapa yg ada insurans, boleh buat kat Pantai Medical - dgn kos 10k. Tp ingat, tak semua insurans cover penyakit begini. Aku mmg takde insurans. Mmg aku ingat nak amik bila aku ada anak nati. Tp skang boleh la cover2 dulu dgn simpanan sendiri. Alhamdulillah bab itu.

Seterusnya harus ada yg bertanya - Macamana tau ada cyst? Jawapannya - aku pun tatau. Sejak bila dia ada. Aku tak sakit apa pun. Period aku pun elok je.  Apa penyebab cyst ni?. Aku pun tatau. Ada yg aku baca, masa pregnant pun buleh ada cyst. Bila aku tanya doc dia kata - tu tak mengandung tu. Aku pun blur juga. Adakah sbb cyst ni aku tak mengandung, atau aku tak mengandung lps tu ada cyst. Huhu. Tp doc ada tanya aku senggugut tak. Ye, aku mmg senggugut yg kengkadang teruk masa sebelum kawen. Tp dah kawen ni kurang. Lps tu satu lagi tanda aku - period sket. Period aku mmg sket. Full bleeding sehari je. Lps tu spot2 coklat ja. Smpai la hari keenam/ketujuh. Tapi, walau camtu, period aku tetap. Sangat regular cycle dia. 27/28 hari. Without fail. And aku tak pernah la nak perasan 'mengandung ke, mengandung ke?'. Selain dari tu, takde tanda lain. Aku tak pernah sakit perut. Never.

Jadi, pada TTCian dan juga bukan TTCian- elok la buat check TVS ni. Risau juga. Kos utk TVS ni tak mahal. Rasa memana klinik sakit puan buleh buat. Apatah lagi kalo kita ada history senggugut. Atau period sket macam aku. Aku pernah buat HSG (tgk rahim block atau tak) masa treatment kat LPPKN, tp mmg HSG tak boleh detect sbb procedure itu cuma masukkan dye dan tgk laluan cecair tu pegi. Rahim aku oke. Takde masalah tersumbat ke apa.

Oke lah. Dah panjang lebar aku bercerita ni. Harap semua clear kan. Doakan aku sihat seperti biasa. Dan dipermudahkan rezeki lepas ni. Sakit oii..hahaha.. tak buleh imagine orang yg bersalin ceaser tu. Tp tu tak pe la kan. Ada juga penawar nya bila tgk anak. Ini.... hihihi... Pada yg bertanya khabar, pada yg doakan di FB, aku ucapkan terima kasih. Maaf tau aku tak cerita awal2. Skrg dah tau kan. Ini lah sakit aku.
Apa pun, syukur pada Allah yg membuka laluan ini.

p/s  : Berpantang la napaknya. Tak boleh makan menda2 keras lagi. Masih makan bubur. Mamentua buat. Dan juga ikan haruan. Doktor tak bagi makan pati gamat/pati haruan sbb dia kata menda2 tu boleh buatkan mendasing tu muncul balik. Mungkin sbb bahan di awet kot. Aku bed rest kat rumah sini ja. Ngilu oii nak balik kg. Takut aku.. retu balik dari Damansara ke Sentul pun aku rasa tak selesa. Apatah lagi perjalanan berjam2. Nanti mak datang. Lagipun mamentua aku dkt je pun.

20 May 2013

Saloon Muslimah : Suri Permai

As aku citer pada entry ini, aku tgh nak carik saloon muslimah.
So, google dan aku tertarik nak try Suri Permai ni. Ditambah pula dgn lokasi dia yg aku mmg familiar, so, mmg takde masalah nak pegi.

Ingat nak g ari Sabtu. Tp tak jadi. Malas btul rasanya nak kuar balik ari Sabtu lps balik dari pasar. So, kita tangguh ke hari Ahad.

Suri Permai ni kat area Festival City tu je. Kat Platinum Walk Setapak. Sapa tau area downtown Danau Kota, tau la area ni. Kedai dia pun senang je carik. Mmg mengadap jalan raya. Tingkat 3.
Naik je ikut lif, terus smpai depan kedai. Tekan loceng sbb mmg berkunci. Ye lah.. safety kot kan. Dan bila pintu di buka kedengaran alunan bacaan ayat suci Al-Quran. Wah. Bagus ni.
"maaf yer, lelaki tak boleh masuk" kata akak yg membuka pintu kepada suamiku.

*eh. dah kenapa aku tulis cam cerpen nih. Haha*

Bagus la. Lelaki mmg strictly not allowed. Maka, berpeleseran lah incik suami kat bawah tu. Tapi, kalo kita nak buat spa ke apa, buleh la kita suh sang suami ni pegi jalan2 kat Festival City tu dulu. Bukan jauh pun. 

Aku masuk, gitau nak potong rambut. Akak tu tanya taknak cuci skali ke. Aku sebenarnya malas nak cuci. Sbb nati rambut sure gugur teruk. Tp bila ingatkan lama da tak cuci rambut, buat je lah. Tanya akak tu berapa ringgit potong, berapa ringgit cuci. Cuci RM25, potong RM25. 

Jadi, aku pun setuju je lah nak potong n cuci.

Tempat ni sebenarnya spa. Tau je lah bila masuk spa. Kan rasa cam bes je. So, simpan beg dalam locker (dia suh kita sendiri pegang kunci) and pergi bilik yg gunting rambut. Dlm bilik tu ada skali tpt cuci. Senang. Walau takde lelaki tp semua pun buat kat situ.

Tenang. Alunan ayat suci Al-Quran masih kedengaran. Dgn ucapan bismillah masa akak tu nak potong rambut, aku rasa cam.. oh... kenapa selama ni aku tak berusaha nak carik kedai camni. Bukan darurat pun kan. Sebok nak ke saloon. 

Dah potong, cuci plak. As usual. Orang yg cuci rambut mesti kata 'rambut gugur ya'. Haaaa.... dat y la ai nk potong pendek ja ni. Huhu. Dan as usual, mereka akan suggest syampu utk hair fall nih. Tapi, aku baru je beli syampoo lain. Dan aku tolak dulu secara baik :)

Bagi aku oke la kedai ni. Takde masalah. Boleh dtg lagi. Akak yg potong rambut tu sgt nice. Lembut ja. Masa nak balik tu dia bagi kad. Spa supervisor rupanya dia. Dah la nama sama ngan aku. Hihi. Dia kata kalo nak buat spa better call for appoinment lah. Sbb spa amik masa sket.

Oke lah. Next time nak try buat manicure/pedicure plak. Atau pun spa.  Atau pun facial. Huhu.

Sapa2 yg nak kawen, nak buat spa ke apa buleh la dtg sini. Ini antara tpt spa yg aku berpuas hati. Yg pertama aku suka gak dulu kat Ampang. Tah apa nama dia, tk igt dah. Lama giler kot aku buat. Sblm kawen. Pastu yg sini lah. Tempat yg aku redeem voucher MAD dulu tu, tak berapa bes. Sbb ada lelaki yg boleh masuk. Me notloike. 

Website : Suri Permai.

Edisi Novel : Waiting List


Patut gmbr ni ada kat entry ni.
Tapi, ari ni rasa cam takde mood utk buat any entry.
Tapi, rasa cam perlu juga ada entry.
Jadi, letak je lah gmbr ni.

Sorry lah kalau agak meng-annoying-kan sbb asik la tunjuk novel kan.
Macam kan dah takde citer lain.
Takpe, tak lama lagi kita ada citer baru.
Citer 'besarrr punyaaa..'
Haha.

Oke lah. Itu lah buku2 yg akan menjadi peneman masa rehat ku nanti.
Yg belah tinggi tu (yg ada Kopi Ladyku), semua novel tetebal. Ada yg beli dah lama. Ada yg beli di Pesta Buku. 
Sengaja tak masukkan dalam almari. Letak kat coffee table saja. Senang nak pilih mana la nak baca. Dah baca baru masuk dlm almari. Bersama novel2 lain.
Tapi, catching fire n the hunger games tu dah settle. Cuma nak tunggu satu lagi yg sedang baca (Mockingjay), lps tu buleh masuk almari dah. Kemudian nati nak review lah trilogy novel nih. 

Next novel : Curi Curi Cinta by Siti Rosmizah.

Jadi, tu  jelah. 
Life must go on. InsyaAllah. *tetiba*

18 May 2013

Edisi Gas Oh Gas

Aku pun lupa dah bila aku tukar gas ni.
Hangkut gas ni dari rumah lama dulu. Aku duk rumah ni dari bln 9 thn lps. Jadi, dah 9 bulan kat rumah ni. Makna, mungkin dah setahun kot gas ni. Haha. Giler ko, setahun baru tukar gas. Eh. Oke gak la. Ada orang setahun setgh baru tukar. Normal la kan. Setahun skali tukar gas yg 12kg. Lagipun skang kalo nak masak sket2 tu guna induction cooker ja. Gas ni back up atau masak yg big portion ja.

Pastu tu ari tgh nak masak spegeti bawak ke ofis, gas habis plak. Mmg salu camtu. Geram je. Mujo skang oke, sbb dah ada induction cooker. Jadi, bila habis, buat cam tatau je. Tapi, tak buleh gak la nak fully guna induction cooker. Since aku pun takde pan yg beso, kalo nak goreng mi ke, mihun ke cam payah gak. Kena gak masak atas dapur gas.

Aku guna Petronas. Kat rumah lama dulu takde masalah sbb mmg mostly kedai jual Petronas. Call je kedai Pakcik err...pakcik apa tah. Lupa la plak. Maklum la..sethn sekali baru tukar gas. Haha. Mmg dia hantar je terus ke rumah. 

So, dah pindah rumah baru ni, udah tak tahu mana nak beli gas. Sbb sini mostly jual yg Shell punya plak. Pastu yg brand Mira pun ada. Huhu. Mira halanya. Mmg la boleh je kalo nak tukar gas hijau ke gas kuning tu. Tapi, cam sayang kot. Ada satu kedai jual, tp kena reserved plak. Bila tanya je dia kata dah ada orang cop gas Petronas tu. Oke lah. So, cemana?

Solution - google. Sbb aku rasa Petronas buleh buat home delivery. Am I right? Ya.. right. Call je Hotline dia (kat web dia ada la tulis pukul berapa penghantaran, hari apa semua lah)
Selama ni mmg tak hirau pun sbb ye lah, pakcik tu bleh hantar. Tapi delivery ni tatau la dia cover ke tidak area rumah aku ni. Tapi takkan la takde. Tetgh bando kot. Lain la kut umah kg aku sanun. Haha. Itu pun senang je, lori yg bawak gas petronas tu lalu, boleh je tahan. 
So, try call. Oke. Done. Lagipun buleh dapat point Mesra jugak kan. Dia kata tunggu dlm 1-2jam. Tp kurang sejam da sampai. Dah settle. Bkn je McD, pizza je kita buleh delivery. Gas pun buleh delivery. Mudahnya hidup. Hoho.

p/s : Gas naik harga ke? Takde lah. Sama je kot. Cuma bila Petronas Delivery ni dia ada up sket la. 12kg - RM25.80. Dulu kat umah lama RM24, kalo tak silap. Alah, tak kesah la. Setahun skali je kot. Dlm 2inggit camtu ja sebulan. Hoho.

17 May 2013

Susu Badam & Delima

Khasiat Susu Badam


Almond milk is one of the most nutritious milk substitutes available. It doesn't contain saturated fats or cholesterol, but it does contain omega-3 fatty acids, so it's very good for your heart. Almond milk is high in protein; the typical eight ounce serving of almond milk contains about one gram of protein. One serving of almond milk also contains about one gram of dietary fiber.

Almond milk is very low in calories; it contains only about 40 calories per serving, and it's low in carbs at only two grams per serving. Almond milk contains about three grams of fat per eight ounce serving, making its fat content equivalent to that of rice milk.

Almonds are rich in vitamins and minerals, so almond milk doesn't need to be fortified. Almonds contain vitamin E, manganese, selenium, magnesium, potassium, zinc, iron, fiber, phosphorous and calcium. The flavonoids in almond milk help prevent cancer and slow the signs of aging. The high levels of antioxidant vitamin E found in almond milk make it very effective in the prevention of cancer.

Because almond milk is low in fat and calories, and high in many essential vitamins and minerals, it is a great milk substitute for those who would like to lose weight

Kredit : Here

Badam untuk Wanita Hamil

Kandungan folate yang tinggi di dalam badam amat berguna sekali bagi wanita yang sedang hamil. Folate adalah penting bagi mengelakkan dari kecacatan pada bayi ketika hamil.
(Bacaan selanjutnya : Here)


***
Khasiat Delima / Jus Delima

Kebaikan dan Khasiat Buah Delima :

#Mengekalkan keadaan jantung dan hati yang sihat
#Membersihkan hati dan saluran perkumuhan
#Menyingkirkan lemak berlebihan
#Meningkatkan tenaga seksual suami/isteri
#Mencegah rasa mual
#Menstabilkan hormon semasa haid dan melancarkan kitaran haid
#Mencantikkan kulit muka
#Membantu memulihkan pesakit kencing manis
#Berupaya menghapuskan kahak
#Memberi tenaga dan mencegah keletihan
#Mencegah angin ahmar bagi warga emas
#Meningkatkan peredaran darah
#Mencegah dan merawat kanser
#Membantu menstabilkan tahap kolestrol dalam darah
#Membakar lemak dan mengurangkan berat badan
#Membantu menguatkan sistem percernaan dan usus
#Membantu mengurangkan alahan ibu mengandung
#Membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu
#Membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan
#Membantu mendapat bayi yang sihat dan kulit yang cantik

Kajian di seluruh dunia telah dijalankan ke atas manfaat kesihatan jus delima. Menurut penyelidik, ibu-ibu mengandung berisiko melahirkan anak dengan kelahiran pramatang. Dengan mengamalkan pengambilan jus buah delima, ini dapat membantu mengurangkan risiko bayi dalam kandungan mengalami kecederaan otak yang disebabkan oleh kadar pengaliran oksigen yang rendah di dalam darah.

Jus delima menjadi satu sumber bagi asid folik yang diperlukan bagi pembangunan yang sihat untuk bayi.  Asid folik adalah satu komponen yang diperlukan dalam pembentukan sel darah merah dan DNA. Wanita yang mempunyai paras asid folik yang lebih tinggi semasa awal kehamilan berkemungkinan mempunyai bayi yang sihat.

Kredit : Here

Makanan Kering Dari Tanah Arab : Berkat Madinah

Hasil belian di Berkat Madinah.
Sebenarnya nak carik tpt jual kurma. Aku tatau kat mana nak beli. Penah tgk kat booth yg kat KLCC tu. Humangaii..rega dia berkali ganda. So, google. Ada jugak yg buat penghantaran. Cam kat web ini -mehr. Tp, cam tak sempat kot nak pos bagai.

So, google lagi. Skali eh..cam kenai ja.. huhu. Blog adik kita sorang ni lah. Yg dah buat bisnes coklat nih. Huhu. - msieda. Dia ada citer pasal dia g kedai yg jual makanan kering timur tengah ni.
So, google maps dan ooo..tau tau.

Lelaju msg myDH, waktu lunch terus pergi. Dkt je pun. Kat Ampang sanun. Kalo dari jln Ampang tu (dari jln Tun Razak), terus je smpai jumpa bangunan Risda. Tk payah nak naik flyover yg gi Ampang Point tu. Kat traffic light bawah flyover tu, masuk kanan. Pastu susur je ikut lane kiri. Nati napak flat ppr. Ada satu lorong, masuk ja lorong tu. Terus je. Carik arah Ampang Residency. Nati napaklah kedai tu. Sebelah kedai mamak.

Memacam ada. Nak gmbr, tgk kat blog dak eida nih. Aku rambang mata jap tgk kekacang yg ada. Dasar sgt kan. Kacang pun nak rambang mata. Tp rega murah la banding tpt lain. Takut2 aku nak amik kacang cerdik tu. Kan kacang tu mahal kalo siap pek tu. Tak amik byk pun. Skali baru 5inggit. Tkpe, nati gi lagi lah. Nak borong lagi kekacang.

Ramai jugak org borong memacam dlm tu. Mmg bes. Semua pun ada. Cuka epal ada. Olive oil ada. Pendek kata semua lah yg dari timur tengah tu buleh dpt kat sini.

Oke la. Dari nak beli kurma. Aku beli madu gak. Kekacang tu. Pastu jus Delima Gulsan (which tak pernah aku nak beli, tp skang kena beli sbb aku nak stop dah makan any supplemen. Takmo byk sgt bhn kimia dah dlm badan nih). Ada gak beli susu almond. Ha.. yg ni memula aku cam nak buat sendiri. Skali terjumpa kat kedai ni. Ini sudah bagus. Beli je. Nati aku share sesama khasiat susu almond tu ya. 

Kedai ni pun oke. Mmg orang arab pun yg punya. Siap bagi diskaun lagik. Hikhik. Bes. Bes. Buleh dtg lagi kan. 

Ni semua jajan yg sihat. So, marilah kita mulakan pemakanan yg sihat. Masih belum terlambat kan. Kenapa aku tetiba beli ni semua. Oke, nanti kita story juga ya. 

Official website Berkat Madinah : http://madinah.com.my/site/

16 May 2013

Cat Show 2013

Nah.
Kepada semua penggemar dan pencinta kucing. Hihi.
Ada cat show kat ofis aku ni ha. Sabtu ni.
Boleh la sapa2 takde nak buat apa tu kan. Singgah la jap.
Aku pun rasa nak dtg gak. Sbb tak penah kot tgk Cat Show ke hapa ni.
Ckp ke myDH, jawab dia "buat per.....?"
Tgk la. Aku pun jadual padat tu Sabtu tu.
Dari nak ke pasar nak stock up barang basah, nak gi wedding ofismate, nak gi potong rambut, nak gi stock up barang tak basah jugak kat Tesco. Eh. Byk menda la dah plan. Penuh woh ari Sabtu tu. Dan Ahad pun sama lah. My DH cam komplen ja. Dia nak rest sbb tak dpt rest lagi sejak balik Langkawi tu ari. Takpe ah. Ari Rabu n Khamis tu rest la selain menjaga orang yang bed rest. Jumaat pun mmg cuti. Hoho.

Oke lah. Kalo uols nak dtg ke, ini dia nyer jadual.
Nak daftar masuk pertandingan dah tak buleh dah la. Dah lambat. Huhu

Edisi Novel : I Love You Stupid!

Hohohoho.
Akhirnya dapat juga.

Tebal giler kot.
Kalo terjatuh atas kaki buleh menyebabkan cagu.
Cagu tak cagu. Yg penting buku ni dah dpt. Tggu masa utk dibaca je.
Dek kerana aku dah terbeli My Precious Iris (MyPI) masa Pesta Buku tu ari.
Dan kalo tak baca yg ini aku tak buleh baca MyPI tu, maka bertungkus lumus carik gak.

Order online direct dari Karya Seni ja. Harga asal RM39. Dpt diskaun, jadi RM36. Pos percuma.
Tang pos percuma tu aku suka. Sbb buku ni berat.
Kalo kira pos sure lah mahal kan.
Oke lah. Suka lah. Walo amik masa seminggu jugak nak sampai dari date di order. Huhu.
Yg biasa aku beli tu salu cpt dpt nya. Ye lah.. ni direct terus ke sykt. Jadi, sure lah banyak order dia kan.

Apa pun. Tak tahu lagi bila nak baca.
Yang tgh baca (Mr Sirap Bandung) pun boleh stop kejap dah.
Dek kerana tak sesaba nak abiskan Hunger Games Trilogy.
Lps dah habis Hunger Games, kena settle balik Mr Sirap Bandung tu.
Pastu rasa nak baca Curi Curi Cinta lak. Tu rasa cam bes gak tu.

Tgk lah. Ada byk masa kan.
Sebulan kot... mmg buleh habiskan semua yg ada. Huhu.

Katalog Tupperware : 13 May - 29 June 2013

Katalog pink kaler utk bulan nih. Hihi.
Untuk bulan Mei hingga Jun 2013.
Tapi dalam dia idok la seme pun pink. Ada memacam kaler jugak.


Hijau.
Fridge water bottle. RM399.90

 Biru.
Beverage Buddy Cool Aqua : RM39.80

 My feveret eva - purple

Kalerful.
Nyam.nyam. Cantiknya.
Modular mates : RM124.40 (buy 4 free 2 = 6 ketoi)
Eco bottle : RM85.60 for 4 units. Free satu lagi kaler pink.

Bekas minuman.
Bekas besar tu - Water Wonder All - RM129.90

Pun kalerful jugak nih.
EZ Stack Bowls - 3 unit RM51.00

Utk dalam peti ais.

Merah itu menawan.
Bekas beras yg hot selling item : RM288
(ada bes price utk pembaca kebun stoberi, boleh
buat installment jugak)

Gorgeous Goodies
Freezer mate essential set : RM193.00
Medium set : RM154.30
Modular Mates Starter Set : RM86.50
Rectangular Set : RM143.20
Essential Set : RM209.60
Oh. Yang ni sapa nak installment pun bolehh....

Itu semua pun harga dalam katalog.
Utk semua pembaca blog ni ada harga spesel jugak.
Don't worry.

Dan sapa yg nak jadi consultant pun boleh... lagi senang. Terus je beli direct.
Walo rega dah up sket, tp siap dpt treasure box tu. Bes giler. Nak jual boleh. Nak guna sendiri pun boleh. Pulak tu dpt bekas, beg lagi, keychain lagi.
Harga sign up RM280.

So, kalau ada sesapa berminat nak beli ke nak tanya ke, just emel : idaramli2011@gmail.com. Nak we chat pun buleh : puanstoberi.

*Your Tupperware Brands Consultant*

15 May 2013

Bab C : Bab Cuti


kredit : Here
Wah. Tetiba kuar GO - General Order / Perintah Am kan. Huhu. Oke lah, kita berkongsi maklumat ya. Mana yg dah tau, oke lah. Mana yg tak tau kita sharing. Ala, perintah am ni kan, berapa byk yg buka selain dari waktu exam? Kalo kita tak keja HR, mmg tak buka la. Taktau la kut ada org lain yg rajin, takde buku lain nak baca, p baca buku tebal ni kan. Haha.
Oke, reni kita amik sket je cerita Bab C ni. Senang ingat kan, C for Cuti. Dlm tu ada lah memacam jenis cuti. Skang kita citer sket pasal Cuti Sakit je. 

Bab C Perintah-Perintah Am  memperuntukkan :

 s.1 (iii) mentafsir cuti sakit sebagai cuti bergaji penuh yang diberi kerana sebab-sebab perubatan dan dengan pengemukaan Sijil Sakit  dari seorang pegawai perubatan Kerajaan atau lain-lain doktor yang diterima, dan diberi bagi sakit atau kecederaan yang ada harapan untuk sembuh.

Di dalam Bab yang sama diperuntukkan di bawah :

 s.17 (c) adalah menjadi syarat bahawa semua cuti sakit hendaklah dihabiskan di hospital atau di rumah pegawai melainkan jikalau ditetapkan  oleh seseorang pegawai perubatan sebaliknya.

s. 15(a) pula memperuntukkan pada setiap tahun seseorang itu dibenarkan memgambil cuti sakit tidak melebihi 15 hari sebagai pesakit luar hospital atau klinik swasta tanpa sokongan  manakala s.15(b) membenarkan 180 hari setahun sebagai pesakit dalam di hospital atau klinik swasta.

Dan ini perlu dibaca bersama - Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 6 Tahun 2006
Info :
Pesakit luar : macam yg kita pegi kalo demam, cirit birit tu lah.
Pesakit dalam : Ada kes berat, perlu dirawat di hospital (warded) atau pun disahkan doktor untuk berehat di rumah selama sekian sekian hari.

p/s : Kalau pun tak duk HR, at least kita kena tahu yg basic2 ni. In case, ada HR terlepas pandang, kita leh alert awal2. Gitewww.... 

Ku Percaya : Siti Nurhaliza


Mereka meragui wujudnya cinta yang sejati
Tidak hati ini
Semenjak dari mula
Ku yakin ada cinta
Cintalah yang memungkinkan segala
Ku rela biar betapa pun perit tertusuk duri
Jalan berliku tiada bertepi
Ku percaya tidak sia-sia aku diuji
Demi cinta tersembunyi hikmahNya pasti
[Chorus]
Pandang-pandang alam ini
Sambil pandang difikiri
Mana bumbung langit tinggi
Mana lantai bumi
Tiap satu yang terjadi
Tidak mungkin tersendiri
Cuba cari jawapannya andai meragui
Mereka meragui wujudnya cinta yang sejati
Tidak hati ini
Semenjak dari mula
Ku yakin ada cinta
Cintalah yang memungkinkan segala
Ku rela biar betapa pun perit tertusuk duri
Jalan berliku tiada bertepi
Ku percaya tidak sia-sia aku diuji
Demi cinta tersembunyi hikmahNya pasti
[Chorus]
Pandang-pandang alam ini
Sambil pandang difikiri
Mana bumbung langit tinggi
Mana lantai bumi
Tiap satu yang terjadi
Tidak mungkin tersendiri
Cuba cari jawapannya andai meragui
Pandang-pandang alam ini
Sambil pandang difikiri
Mana bumbung langit tinggi
Mana lantai bumi
Ku rela biar betapa pun perit tertusuk duri
Jalan berliku tiada bertepi
Ku percaya tidak sia-sia aku diuji
Tidak sia-sia aku diuji
Ada hikmah yang pasti..
Sejak mula ku percaya ada cinta
Cinta itu memungkinkan segalanya
Cinta suci yang abadi

14 May 2013

Edisi Arnab Dan Kura-kura.


Ari Jumaat tu ari update status ini.
Ramai plak yg like.
(ye..ye... kira lebih 10 tu dah ramai la. Maklum la, tak ramai kawan. Bukan thp retis yg letak gmbr kaki pun beribu dpt like. Huhu)

Oke, itu bukan persoalan.

Persoalannya adalah, selalu eh kita jumpa camni kan?
Atau pun ada yg jadi berdesup tu?? duk potong2 orang tetiba jumpa balik kat tol atau pun traffic light. 
Kuikuikui.

Tapi tu lah.
Ni masa aku drive sendiri tu lah.
Mmg terhegeh2 la. Sbb dah lama maaaa aku tak jadi full time driver.
5 tahun dah aku jadi co-pilot. Skali skala bawa kereta mmg terhegeh2 la.
Ni masa kat nak masuk hway DUKE kat jalan jelatek tu lah. Kita ni berhati2, sopan bagai siap bagi signal, tertekan2 brek sbb jalan cam hampagas kat situ. Berlubang2.
Pastu zupp... keta ni pintas aku dan berdesup laju.
Aku cam memula tu, cam nak hoi... giler kau..bongok bla bla.
Padahal buleh je follow dulu blkg keta aku, then kang dah masuk hway kau potong la.  Ni tak nyempat2. Nak gak pintas. Hieee....!
Tapi, cecpat aku kata "takpe, maafkan beliau, mungkin dia mmg ada urusan penting"
So, kita pun rileks ja. Bawa pun 80 je camtu.

Dan smpai la ke tol.

Skali tgk. Eh la... keta yg berdesup tadik.
Tetiba aku rasa nak gi sebelah keta dia "apa barang bro..keta berdesup desup, skali duk beratur nak bayar kat lorong tunai"
Miahahahaaaa.... cam badigol pun yer. Last2 lambat jugak kau. By d way aku smpai kat umah, kau pun masih beratur lagi kot. Patut aku buat lambaian ratu kat ko dari balkoni rumah aku kan.

Entah. Menyampah giler kat orang camni.
Dia bawak keta besar, tgk kita bawak keta kecik, pompuan lak tu, konon cam haibat la.
Tak hebat mana kalo bersepah isi perut, isi hotak tu kat tgh jalan kang.
Laju2 pun nak ke mana? Kalo dah laju siap la smart tag segala. Eh. Tak kesah la kalo hari Jumaat tu hari je Smart tag kau tak berfungsi. Yang nyata kau kalah! Hahahahahah.

Salon Muslimah

Rentetan dari entry ini.
Aku tak potong pun rambut lagi. Hurm.
Entah ek.
Bila smpai dpn salon tu, dan di greet oleh lelaki. Yg bukan Muslim plak, aku dah rasa semacam. Ada rasa, takyah la dulu kot....
Yer.
Dulu aku tak pernah kesah ttg ini.
Walau aku bertudung, aku rasa cam oke... tak pe lah potong rambut kat salon pun.
Apa kebenda entah. Aurat jugak tu kan.

Aku tak cakap la aku ni baik bebeno pun.
Tapi, entah la. Hari tu mmg aku rasa aku cam tak boleh nak potong lagi.
Aku perlu carik tpt lain.
Google lah 'salon muslimah' 'gunting rambut muslimah kuala lumpur'
Jumpa lah beberapa salon.
Dan aku dah decide nak pegi satu kedai nih.

Agak berhampiran dgn rumah. Dan mmg area aku familiar.
Pulak tu ada spa skali. Ahah! Hihi. Takde lah. Takde bajet pun utk itu.
Ni nak gunting je sbb nati payah oih rambut pjg2 ni nak bela. Dgn gugur lagi. Asik menyapu rambut je keja nya.

Tu lah. Sebenarnya ini peluang pada orang yg ada kemahiran menggunting rambut.
Boleh bukak kedai gunting rambut utk muslimah kita ni.
Ramai yg nak pegi. 
Selain menambah pendapatan, mmg sgt membantu muslimah kita untuk menjaga aurat ni.
Dulu aku takde kesedaran tu. Mmg selamba je nak gi potong rambut kat kedai. Tak kesah la kedai ada cover ke takde. Pastu pulak hair stylist pun tak kesah. Lelaki ke perempuan ke. Belasah je lah. Asal rambut terpotong. Tp skang pun byk salon dah ada tpt tertutup utk customer muslimah kan. Cuma tu lah. Susah juga  nak jaga agar tak ternampak oleh staff lelaki kat situ. Lagi2 kalo nak cuci2 rambut kan kena jalan kat tpt dia nak bilas rambut tu.

So, nak pegi kedai tu nati. If oke, aku war war kan di sini lah kt mana kedai tu. If ada yg nak share kedai gunting rambut muslimah lain pun oke jugak. 

Dan ada sedikit info mengenai aurat wanita muslin di hadapan wanita bukan Islam.

kredit : E-Fatwa
Dan di sini jugak :
http://johor.wanita.ikram.org.my/index.php/soal-jawab/soal-fiqh/118-hukum-wanita-islam-mendedahkan-aurat-kepada-wanita-kafir
dan sini pun ada :
http://mufti.perlis.gov.my/soal-jawab/197-batas-aurat-wanita-muslimah-di-hadapan-wanita-bukan-islam

Edisi Pemanggang Ajaib & Utusan Dari Langkawi

Hoih. Ketinggalan kau ni kan.
Orang semua sudah ada. Kau baru nak ada.
Kohkohkoh.
Do I care? 
Kohkohkoh.

Dulu. Tah tahun lepas ke 2 thn lps ke, akak ipar aku (kakak myDH) ada jual mendalah magic pan nih. Tp aku tak berminat nak beli. Sbb? Kuali, piuk belanga kat umah tu pun tak terpakai. Lagi mau nak tambah2. 
Tak payah. Kang lagi mau semak rumah je kang.
Lagi pun aku ni "rajin" sgt masak kan.
Gasak la orang kata senang ke apa guna ni.
Do I care?
Kohkohkoh.

Aku rasa semorang pun dah ada mendalah ni kan.
Jadi, aku tergedek2 baru nak ada.
Sbb nya.
Saja. Tatau nak kirim apa kat myDH. Nak tgk dia tau ke idok membeli kalo aku takde.
Tapi idak la aku berani nak kirim Tefal ke, Vision segala tu. Yg tu mmg aku kena ada skali kalo nak beli.
Tak puas aku wey. Huhu.
Aku cakap "tak paksa. If nak beli, beli je lah. Taknak pun takpe. Tp kalo nak beli, beli yg kecik ja"

Skali masa amik dia balik kat ofis, tgk dia usung kotak. Besau. 
Ah, sudah.
Dan. 
Ini lah dia

Hamek kau. Masak la smpai puas (-_-")
Salu org beli 28cm punya kan? Adehhh...
Tanya kenapa beli yg besar. Itu je yg ada katanya. Iyer ke?
Pastu dia kata seme kawan2 lain pun amik yg tu.
Adeh. Cik abam sayam, derang beli besar sbb derang anak ramai. Kita ni pun, kut ada anak, 5,6 tahun baru leh makan makanan masak guna ini.
Tapi, lantok leerrr... org dah belikan. Kita amik je lah.

Entah, tatahu nak simpan mana.
Lps ni buleh la kukus grill panggang.
Lagipun oke la. Aku nyer microwave dah simpan dalam ceruk kabinet. Nak ngeluarkan nyer, mmg tak kuasa aku wehhh.. jd, anggap ni je le pengganti m/wave kut nak panaskan pizza ke apa ke. Tekup kan je lah dlm ni. 
Aku tgk kat dia tulis boleh gak utk induction. Tp tak terai lagi. If buleh, mmg bes lah. 

Selain dari tu, utusan dari Langkawi juga.

Huhu. Ini sedih. Aku kirim Milka tu yg cemni. Siap tunjuk gmbr ke dia sblm dia gi. Tak cukup ngan tu, aku MMS lagi. Eh, w.app. Camtu lah.


Tapi, bila aku kata bukan yg ni aku nak, dgn muka tak bersalah dia kata "tanya kat orang kedai tu, dia tunjuk yg ni. Takde pun yg tu"
Ya Allah hai. Hurm.Hurmmmm...
Lelaki... begitu lah.

Redha (T_____T)

13 May 2013

Edisi Drama : Teduhan Kasih

Yeah. Akhirnya kuar gak citer ini.
Novel nya sudah ku baca. Klik utk review : Novel Teduhan Kasih

Saya suka citer ini. Jadi saya kena tonton lah. Hihi.
Cuma.. ala, kenapa tak Nabila yang jadi Iffa.

Oke, mari kita tgk press release by TV3


Petaling Jaya, 8 Mei 2013 – Menyusul selepas drama ‘Sedetik Cinta’ yang bakal melabuh tirai minggu hadapan, sebuah lagi drama akan menghiasi slot Akasia berjudul ‘Teduhan Kasih’ hasil garapan sutradara Jamal Khan dan nukilan skrip oleh Mufid Shuhaimi menerusi terbitan Primeworks Studios. Diadaptasi dari novel terlaris karya Marissa, drama rantaian 28 episod ini menampilkan gandingan pelakon hebat seperti Adi Putra, Sherry Ibrahim, Shah Iskandar, Nabila Huda, Zarina Zainuddin, Mak Engku, Talha Harith, Rahim Omar, Liza Abdullah dan Julia Ziegler.

Teduhan Kasih mengisahkan tentang pasangan Iffa (Sherry Ibrahim) dan Ryzal (Shah Iskandar) yang hangat bercinta dan kemudian membuat keputusan untuk berkahwin, walaupun tidak direstui oleh ibu Ryzal, Puan Suraya. Sejak berkahwin, Iffa dan Ryzal sering bergaduh, adakalanya, wanita itu teruk dipukul oleh suaminya. Kebahagiaan yang diidam oleh Iffa berkecai apabila sahabat baiknya sendiri iaitu Ayu (Nabila Huda) menggoda Ryzal hanya untuk menyakiti Iffa. Ditambah pula, Puan Suraya yang tidak senang melihat perkahwinan mereka sering menabur fitnah terhadap Iffa.

Suatu hari, Iffa pergi ke klinik selepas mengalami pening kepala dan mual. Dia disahkan mengandung. Iffa gembira dengan berita tersebut namun diselubungi dengan rasa serba salah apabila mengenang hubungannya dengan Ryzal. Di dalam takut, dia tetap memberanikan diri untuk berkongsi berita berkenaan sambil berharap suaminya akan berubah. Pada waktu Iffa ingin berterus-terang dengan Ryzal, Ayu muncul di rumah mereka. Pengakuan Ryzal tentang hubungannya dengan Ayu disusuli lafaz cerai talak satu mengejutkan Iffa. 

Tanpa hala tuju, Iffa pulang ke rumah ibu tirinya, Maimun selepas dihalau oleh Puan Suraya. Di rumah itulah dia telah diperlaku seperti hamba dan sejarah tersebut bakal berulang di hari mendatang. 9 bulan kemudian, Ayu dan Ryzal berkahwin pada hari Iffa dijangka akan melahirkan anak. Ayu sengaja memilih tarikh tersebut untuk menambah derita Iffa. 

Iffa yang panik dan tidak tahan sakit menggagahkan diri keluar rumah bersendirian sebelum berselisih dengan Ehsan (Adi Putra). Atas rasa kasihan, Ehsan menghantar Iffa ke hospital dan menemani wanita tersebut sehingga Iffa melahirkan anak lelaki yang diberi nama Adam Ehsan. Lelaki asing ini melayan Iffa seperti seorang isteri, segala belanja dan keperluan Adam juga dipenuhi dengan ikhlas. Ehsan merupakan seorang CEO di sebuah syarikat, dia mempunyai segalanya termasuklah wanita-wanita cantik namun hidupnya kosong tanpa arah.

Pada waktu ini, Iffa merasa sangat terharu kerana masih ada insan yang sudi membantunya. Ehsan pula merasakan sesuatu yang sangat indah dengan kehadiran Iffa. Dua hari di hospital, jururawat memberitahu Iffa bahawa dia sudah boleh pulang pada hari itu. Iffa menyambut perkhabaran itu dengan serba salah. Pertanyaan di hatinya... di manakah dia hendak pergi? Ehsan kelihatan gelisah pada hari tu.

Ehsan menawarkan tempat tinggal untuk Iffa tetapi tidak memaksa jika Iffa menolak. Bagaikan tiada pilihan lain, Iffa mengangguk setuju. Dengan sifat Ehsan yang romantik, mengambil berat, manja dan kasihkan Adam membuatkan hati Iffa tercuit rasa sayang. Ehsan mengambil keputusan untuk menikahi Iffa demi Adam. Dalam kebahagiaan yang baru hendak dikecapi, sekali lagi Ayu datang untuk meruntuhkan kebahagiaan Iffa. Namun, kali ini Iffa nekad tidak akan berdiam diri dan membiarkan Ayu merampas kebahagiaan yang dimiliki bersama Ehsan.

Saksikan drama siri terbaru slot Akasia, Teduhan Kasih, bermula 15 Mei ini, setiap hari Isnin hingga Khamis jam 7.00 malam di TV3. Jika anda terlepas menyaksikan drama siri ini di kaca televisyen, anda boleh menontonnya di saluran alternatif menerusi www.tonton.com.my. Pengguna laman sosial Twitter juga boleh menggunakan tanda pagar #TeduhanKasih untuk sebarang perbualan dan komen.

p/s : kan bagus kalau cerita camni selepas / sebelum waktu solat Maghrib.

Edisi Masak Weekend : Mi Kari

MI ya. Bukan MEE. (rujukan : DBP)

This is my 1st attempt masak mee kari. Eh. Mi kari.
Selama ni rasa cam susah jer. Di tambah me not like mi kari. Hihi.
Kureng sket nak makan mi kari. Tatau apsal.

Tapi, semalam, tetiba macam rasa nak masak mi. Sempena MyDH balik dari Langkawi.
A ah. Beliau sebenarnya ke Langkawi. Course. 3 ari gak la aku duk sorang2.
Phew... dah jarang duk sorang. Dah jarang drive sendiri. Agak berpeluh tiak juga bila kena drive. Huhu. Walau pun sepelaung cuma rumah ngan ofis. Eh. Dulu sepelaung. Skrg 2,3 laung gak lah.

Oke. Nak try buat mi kari.
Senang je rupanya. Ada mi ada kari. Dah jalan. Haha.


Gitu la 'ghoman' nyer Mi Kari pertama kali aku.
Not bad lah. Kah kah kah. Awww... sekius me.. terpuji diri sendiri plak. Haha.

Takde lah. Tp aku takde la rasa teruk sgt. Oke oke je.
Lagipun, pembuatan kari aku dah agak improve. No more berbijik2 santan tu cam dulu. Dulu mmg rasa down sgt kalo masak kari kekari nasik kadar papadom nih. Aku tatau sbb guna induction cooker atau pun sbb aku da tau bajet pecah minyak segala tu. Tp entah. Aku rasa sbb induction cooker. Kepanasan dia kan sekata. Tak macam dapur gas yg tak sepenuhnya ada api.

Utk peringatan, aku perlu letak resepi ni. Next time kalo nak masak, senang. Sbb aku campur2 resepi nih. Dari sini pun ada aku amik. Dari buku 1 Hari 1 Resepi pun aku amik.


Jadilah begini :
Bahan-bahan

a) Bawang merah - sederhana besar 1 setgh bijik - blend
b) Bawang putih - 2 ulas sederhana besar - blend
c) Udang kering (setgh genggam) - blend
d) Cili kisar ( 2 sudu)
e) Bunga lawang, kulit kayu manis
f) Serbuk kari daging (3 sudu besar) - sbb semua orang sajes Babas - so aku pun guna Babas - 3 sudu ni sepaket setgh kecik aku guna - bancuh dengan air.
g) Daging (aku guna sket je. Suku kilo pun tak smpai. Ate..mkn 2 orang je) - sila rebus dulu kalau bukan daging fresh. Air rebusan tu boleh masuk buat kuah.
h) Santan - sekotak kecik. Nak pakai yg fresh pun buleh. Takde hal.
i) Halia - dititik
j) Tauhu siap goreng. Aku tatau la apa nama dia. Tp mmg ada jual kan yg dah siap goreng tu. Aku tgk kat plastik dia tulis Tauhu Goreng Bentong.
k) Garam, gula. Dan kalo suka, buleh letak sesuku kiub ayam.
l) Mi (sebungkus) - celur dlm air panas


Garnishing
a) Lada merah
b) Limau kasturi
c) Bawang goreng
d) Telur rebus (sekiranya suka. Aku malas. Tak bubuh pun)
e) Daun bawang, daun sup.
f) tauge, sawi (celur)

Cara-cara.
a) Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan kisar. Campak jugak bunga lawang, kulit kayu manis. Masuk cili kisar.
b) Biar seketika. Masuk serbuk kari yang telah dibancuh dengan air. Masukkan halia. Tunggu smpai pecah minyak.
c) Masukkan daging. Air jangan dulu.
d) Masuk santan.
e) Tunggu smpai pecah minyak juga. Masuk air rebusan daging tu. If tak cukup tambah air lagi.
f) Masuk fish cake, tauhu siap goreng. Aku suka tauhu ni. Selambak aku buh. Haha.
g) Rasakan dengan garam n gula.
h) Tunggu smpai menggelegak. Settle.

Itu je. Senang banget kan. Dia lagi sedap kalo buh kerang. Aku carik2 kerang takde plak. Jadi, hadap la apa yg ada tu je. Pun bolehh...
Yg udang kering tu kalo suka bubuh, tak suka pun takpe. Aku tgk kat buku 1H1R tu takde pun chef hanieliza bubuh. Oleh krn aku takde masalah ngan udang kering, taruk je lah.
Tp mostly ada buh serai. Aku tak buh pun sbb aku rasa cam, eh, ada serai ke. Aku rasa cam tak suka je. Jadi tak buh.

Memasak sendiri ni senang kan. Ikut la lidah kita (juga suami kita). Apa yg kita suka kita taruk, tak suka tak payah. 

Itu saja masakan saya weekend ini setelah berbulan kot tak masa beria -ia nih. Haha. Pemaleshhhhh...!

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign