Pages

19 July 2012

Pulau Redang, Terengganu : Day 2

Morning Redang....

Wieee.... boleh je bangun awal. Xcited. Breakfast dulu. Lps tu amik2 gmbr tepi laut. Hihi. Bes. Then ready utk gi Taman Laut. Tp pagi tu angin kuat. Risau je ujan then tk dpt pegi plak. 



Aku gi sewa kamera underwater dulu. Maklum la. Takde kamera underwater kan. Kasihann.. hihi. Tapi takde hal. Sebelah Redang Lagoon ada kedai yg bagi sewa. RM30 utk 50 keping. RM40 utk 80 keping. RM50 utk 150 keping. Kami amik RM40 sbb kamera biasa ngan mys2 pun dah ada. Cukup lah tu. Itu pun berbaloi tau. Dapat smpai 108 keping. Bes :) Boleh sewa dari jam 9pagi smpai 6ptg.

Tiket marine park yg beli semalam kat Jeti tu bagi pada beachboy yg bawak kita pi Taman Laut tu. Kalo tak beli tiket tu boleh ja beli dari derang kot. Itu aku kurang pasti.
Kul 9.30am gerak lah. Naik kelong yg naik smlm tu jugak. Haha. Jauh jugak dari resort ke taman laut ni. Dlm 45minit camtu gak lah. Taman laut ni cam ada pantai and bangunan la.
Taman laut dah nampak :)


Jadi, boleh snorkeling. Air cam dalam la sket. Jadi, kami main tepi2 ja. Haha. Eh. Kat tepi pun byk ikan. Kiterang ni tak bawak roti, tp ada satu couple tu bagi roti 2 keping. Hihi. Syok. Bleh bagi ikan. Byk giler ikan sini. Katanya kalo lucky boleh tgk turtle juga. Tp tu kena pegi tetgh lah. Mmg tak la aku kan. Penakut. Hoho.





Jalan2 sekitar Taman Laut tu. Takde la apa sgt pun. Alah. Pepaham ja la. Tpt kerajaan. Haha.


Dalam sejam situ, kembali ke resort. Dah kul 12 t.hari. Boleh makan lunch dah. Sila makan. Lps tu kami terjun balik dalam air. Haha. Dlm panas terik tu. Hadoii.. giler. 

Kul 2.30 suppose ada open sea tpt lain pulak. Tp kami tak pi. Hihi. Tido. Mengantuk. Lps tu kul 3pm bangun, snorkeling smpai muntah dpn resort. Yg bes tu kami gi bagi ikan makan roti spesel. Roti coklat. Kahh.. tu la bahana dia. Tak bawak roti. Tah. Kelam kabut mlm sebelum nak pegi tu. Langsung tak sempat beli roti.

Ni seme depan resort. Air putih sket sbb kawasan cetek sket. Bebtul depan resort ja ni.



Bagi ikan2 makan. Abiskan limit kamera underwater tu. Tp bongok. Dah abis, baru pi kat area lagi satu. Pun dpn resort juga. Tapi situ lagi cantikkkkk.... rasa berenang dlm akurium yang besar. Dia ada batu batu, lps tu napak jugak coral2. Ikan pun jinak. Takyah bagi roti, berkumpul seme kat kita. Smpai terpaksa tolak2 pulak. Ikan pun banyak situ. So, kalo duk Redang Lagoon tu, snorkeling kat tpt ada batu batu tu. Yg ada signboard camni tu. 
Ya Allah...geram plak aku. Pasal tak buleh nak rotate kan ni??
Aku rasa PC ni la giler. PC lama dulu oke ja. Haih.
Sori lah.. terpaksa teleng. Huhu (T___T)
Takpe. Dun wori. Kita kan senantiasa pakai life jacket. Tapi mmg Subhanallah lawa situ.
Lps tu lepak minum petang, antar kamera. Dpt CD. Then mandi lagi. Haha. Giler ah. Lps tu baru balik bilik. Mandi seme, amik2 gmbr plak. Satu ni je lah tunjuk. Lelain tu, tak berapa nak oke utk dipaparkan utk tontonan umum. Melompat la hapa lah. Ngeee :D
Kat area hujung tu lah yg ku katakan akurium besar tu.
Ready for BBQ. BBQ ni cam biasa la. Amik2 apa kita nak, then bako la sendiri. Nak bes, awal2 da buat. Kul 7 ready dah, kul 7 lah kita p situ. Senang sket. Orang tak ramai. Hihiw.



Lps tu baru masuk bilik, solat maghrib bagai, kuar semula. Jalan2 tepi pantai lagi. Lepak2 smpai la kul 10. Masuk bilik tidowww.. penat oh..duk dlm akurium besar. Hihi.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign