Pages

2 July 2012

KSU Reno : KC Hunting [Part 1]

Owh. From now on, 'mansion' will change to "KSU" ya. [not Ketua Setiausaha oke]. 

So, here goes my experience for Kitchen Cabinet (KC) hunting. Orang sepatutnya nak masuk rumah kena pikir grill, wiring dulu. Aku hala ke KC plak. Hikhik. Alah, grill, wiring tu biaq orang laki la pikiaq plak. Kita pikiaq tpt kita nak duduk selalu ja. Haha.

Dh 2 mggu [weekend] berturut2 mengembara utk KC. Minggu pertama, hunting ke area Seri Kembangan/Kajang. Jumpa 3 kedai. 2 kedai tu dpt la qoutation and another 1, sbb kite smpai da tutup. So, designer@owner dah takde. Just tgk2 camtu je dulu.

Then seterusnya mggu kedua ke HomeDeco Shah Alam. Tau mmg tak byk pilihan. Lain la kalo kat PWTC/M.Valley/KLCC kan. Itu mmg bes, smpai rambang mata.
Kami just jalan2 utk dptkan qoutation. Harga boleh tahan mahal oh kat situ. Memasing qoute harga tinggi then turunkan balik 10% camtu. Which, harga yg dah turun tu lah aku dpt kat showroom kat Seri Kembangan tu.

So, takat ni 5 qoutation utk KC aku dah dpt. Oh. Dapur ku kecik ja.

Kedai A, Seri Kembangan : Harga berpatutan, layanan staff pun sgt baik.
Kedai B, Seri Kembangan : Mahal. Top pun solid surface. Orang nak granite,dia qoute solid gak.- Reject
Kedai C, Rawang (Homedec) : Mahal. Tapi dia ada 4Gs. Cam door cabinet tu tak tebal. Eh. Aku tatau la apa nama benda. Reject sbb mahal.
Kedai D, tah mana kedai dia, lupa dah (Homedec) : Boleh tahan, sbb dia ada installation utk hood,hob,plumbing segala. 
Kedai E, Subang (Homedec) : Harga promo utk granite sgt murah. Tapi..entah.. aku cam tak berkenan kalo sales push push ni.. Reject la kot.

Ada lagi 1 sykt yg aku belum dptkan qoutation. Maybe akan ada 2,3 syarikat je aku panggil utk ukur, buat design 3D and come out with qoutation. 

Aku ada buat comparison utk seme2 kedai ni. Saja aku tak buh nama kedai2 tu, tp kalo ada tgh hunting for KC gak, bleh la mintak kut nak nama kedai2 tu.
Seronok sebenarnya hunting for KC ni.

p/s : Aku dah tak bleh citer2 sgt pasal KSU reno ni, sbb mydear dh warning "Dah..takyah tulis tulis kat blog, satgi saya turun bawah, ada je orang tanya, derang bukan tnya kat awak. Cam xx tu, xx ni " [ha..dia sebut nama uols tau... uols nieee....]
Owh. Begitu rupanya. Ai tulis kat blog, uols baca, uols tanya mydear. Uols ni pun... kalo nak tau, call je lah ai trus. Ai tau la uols kata ai ni garang cam singa, tp kalo takat nak tnya kat mana ai g survey kicen kabinet, takkan ai nak ngap kepala uols kottttttttttt.... agak agak la... call je extension ai tu.. ha.. skang da tukar. 109 ke 190 tah. Camtu la lebih kurang. Ai oke je... uols je takut2 nak call. Takpun jumpa kat jamban bilik air tu, tanya ja.. takde ai kata 'eh..apa ni..apa ni, tak suka tau tanya tanya..' takkan la kan.. truk sgt tu.

Kalo tanya ke ai, lagi la sumber primer, tanya ke mydear tu dah sumber sekunder. Uolss ni... camtu ai malas lah nak citer dah. *majuk*
Nati ai citer uols tanya dia, ai citer uols tanya dia. Uols tanya, ai citer. Bosan lah camni.  Orang nak tulis sini utk share experience ke ada orang nak carik info berkenaan ke. Dah tak bes dah rasa.

Takpe, pas ni citer pasal KSU Reno yg 'ala-ala' sket, ai guna lock dgn password lah.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign