Pages

5 July 2012

Edisi Hormatilah Lampu Isyarat

Apa assumption yg boleh di buat sekiranya terlibat dgn situasi ini :

Traffic light merah. Di simpang empat. Kita pun memberhentikan kereta.
Tak lama, lampu bertukar hijau.
Mahu membelok ke kanan. Beri signal.
Tetiba kereta dari depan. Tanpa sebarang signal. Tp napak teragak2.
Membelok ke arah yg sama dgn arah yg kita nak belok.
Nyaris bertembung.
Kedudukan traffic light kurang 100meter dari hospital.
Kereta yang membelok tanpa menghiraukan lampu merah di traffic light memberikan signal utk masuk ke hospital.

Aku menyesalkah kerana tak memberikan laluan kepadanya?
Tidak kah aku terpikir mungkin kerana ada kes kecemasan?
Mungkin sekiranya dia menunggu traffic light dia akan menyesal seumur hidup?

Maaf, aku ini ter'suka' subject law. Maka - Undang undang tetap undang undang bai.
Jgn main redah ja bai. Itu aku bawak slow. Kalo kena keta laju? Orang lain pulak yg menyesal tak dpt nak melawat ko nati bai.
Aku dah bagi signal. Ko nampak kan. Kenapa ko keluar juga? Kelam kabut? Tak boleh nak pikir? Tidak pun aku nampak ko tergesa gesa. Teragak2 ada.
Setiap kereta ada emergency signal tu kan. Tekan. Then aku tau ko dlm keadaan berjaga jaga, dan aku bukan tak boleh bagi laluan.

Kalo berlanggar? Apa pun tak dapat.
Kalo camtu, sapa yg harus dipersalahkan?
kredit : google

Kita mmg taktau apa masalah dia.
Tp dia mungkin membawa masalah pada pengguna yang lain.
Hormati lah lampu isyarat. Kerana. Sesaat pun, segalanya boleh terjadi. Ketika itu, menyesal pun tiada berguna. Jadilah pengguna jalan raya yang bukan mengikut kata hati. 

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign