Pages

26 July 2012

KSU Reno : Renovation Progress

Alhamdulillah. Urusan lantikan kontraktor dah settle. Dah dpt approval dari JMB utk start kerja. Alhamdulilah. Aku letak completion date sebulan. Nak berharap sesgt pun takut juga, tp mungkin dgn izin Allah, lps balik raya tu, diharap rumah dah sedia lah. Moga moga lah. Takut wey... igt tak takut ke, sbb biasa pun orang ada kes ngan kontraktor. Jadi, bermula lah fasa duit mengalir cam ayo sunge Perak. Deras dan laju. Haha. 

Oke, toksah duk bebel berkenaan itu. Kisahnya diri sendiri kan, mampu - buat, tak mampu tak payah buat. Bukan orang duk paksa pun kan. Jadi, kita buat mana yg termampu. Jangan sebuk duk buat itu ini, nati nak gi bercuti pun tak dapat. Eh? Cam rasa tak berapa nak relevan plak kan statement ni. Abaikan.

Seharusnya da lama aku lantik kontraktor. Rumah lain seme pun da sebuk trett...trett... hack sana sini, drill sana sini, rumah kiterang je rilek (eh, tp rumah dpn kiterang pun napak tak buat apa2 pun, adakah disewakan? MyDH da sonok2 dah..katanya umah depan tu anak dara yg sewa. Ekewahh... tapi oke la, nati ai outstation u suruh derang antar kuih yer. Haha).

Tapi nak cepat cemna. Byk urusannya. Sibuk nak amik quotation la apa la. Last 2 week dpt quotation. Suppose last week da settle la kan. Tp sbb mula puasa kat kampung on weekend tu, maka terpaksa postponed.

So, minggu ni la kena jmpa balik kontraktor. Pulun la waktu rehat lari jap p KSU. Fuh. Mujur la dkt ngan ofis. Pulak ditambah bulan puasa. Tak jem sgt jalan waktu tghari. Kalo tak.... area McD yg drive thru tu jammed smpai ke jalan. Alhamdulillah. Ada hikmah juga lewat mula ni. :)
Image : Google
Setelah dibuat analisa dari sebut harga yg diterima (hah...! ni la bahana pernah buat perolehan dan biasa dgn keja kat admin. Huhu), maka kiterang sebulat suara nak lantik satu kontraktor ni. Ala, amik q dari 3 kontraktor ja pun. Yg satu tu, byk dah dia dapat kontrak dari blok tu, rega not bad tapi.. entah ek, mungkin bukan rezeki dia utk dgn kiterang. Then satu lagi, wohoo...manyak mahal woh. Lagi, dia jauh. Third, yg ni lah nak dilantik. Rega oke, harap2 keja pun oke. Dia pun tak byk amik kerja sgt kat blok situ. Sokay la kan. Hopefully sgt takde masalah. Bayaran dia 3 peringkat. 1/4 dibayar masa sebelum dia mulakan keja, lps tu bila dia da start keja tambah lagi 1/4 n selebihnya bila dah settle seme. Dah settle pun lah bayaran pertama tu. Aku pun bukan buat major reno kan, jadi Insyaallah, harap2 tiada masalah.

Itu utk kontraktor wiring/grill/ceiling/piping. Kita amik 2 kontraktor. Satu lagi kontraktor utk kabinet (KC n Wardrobe). Tu pun dah lantik. Yang KC aku tak panggil byk kontraktor pun. Ada la 2. Tp satu lagi tu quote kemahin mahal. Harap2 yg ini pun hasil kerjanya baik lah. Utk KC, aku hold dulu utk mula keja sbb kena buat wiring dulu. Byk plug point tambahan yg kena buat kat dapo. Satu plug 15amp harus ada. Then tambah 3 lagi plug 13amp. Itu dapur ja tu. Dan seme plug tu dah 'bertuan' dan tak boleh disharing. Entah mana aku nak masak nasik ngan blender nati. Haha. Ada la satu, tapi tu lah..kena design balik la nati.
Gambar hiasan saja. Bukan rumah saya. Ambil dari sini
So, itu lah reno progress fasa pertama utk my KSU. Lewat. Tapi takpe lah. Better late than never. Biarlah semeorang pun masuk time raya. 

Oh, takut juga nak buat entry, tapi aku rasa perlu jugak. In case apa2 terjadi, apa aku tulis kat blog ni boleh jadi proof. Aku berdoa sentiasa pada Allah, agar proses pengubahsuaian KSU ni berjalan dengan lancar. Insyaallah... harapnya sebelum bln 9 da settle sbb bulan 9 kan ai nak masuk sekolah semula. Hihikkss :P

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign