Pages

28 July 2012

Edisi Kering dan Lamp Hunting

Ya Allah...puasa hari ni bebtul memerlukan kesabaran. Panas. Kering rasa badan. Mmg teruk la rasa dan aku tahu pun kenapa.
Biasa la. Dkt2 nak bulan mengambang nih. Raya dulu lah nampak nya yer uols. Haha. Dah raya baru leh nyanyi lagu raya. Ini belum 8 hari puasa, radio da start pasang lagu raya. Aduhai. Tak menyabarnya kome' yer. Bukan ke 15 Ramadhan nati baru buleh pasang. Even, ko pasang lagu Yuna ke sapa tah yg terhapa hapa tu.
Ah. Ikut suka mengkome' la yer.

Oke, lagi sbb aku rasa penat dan kering ialah aku buat edisi meng-hunting lagi.
Kali ni hunting lampu plak.
Ke mana lagi hala tujunya kalo tak ke Puchong.
Ce google kedai lampu murah, harus ke kedai itu semenya pergi - Houses Lightings Sdn Bhd. (ada yg kata, Lighting House, House of Lighting, tp sebenarnya adalah Houses Lightings)

Ramainya lah orang hai. Terlanggar bontot segala lah.
Tapi its oke. Kedai ni banyak Sales Assistants (SA) . Skali ko dapat tgkp sorang SA, sila suh beliau itu membontoti kita. Haha. Berapa lama ek aku dlm kedai tu. Ada dlm 2 jam je kot. Tak la lama sgt cam orang lain. Orang lain dengarnya dok smpai 3,4 jam. Pening dah kepala aku. Pilih pilih, amik. Mendongak je kejanya kan.

Memula pilih lampu downlight. 8 ketoi. Adui. Nak pilih downlight ni pun poblem. Eh, ni cantik, ni cantik. Eh, tu plak cantik. Susah susah.. pilih je lah kan.

Seterusnya, wall light. Bilik seme pun pakai wall light sbb aku re-wiring semula. Wire yg ada tu buat utk kipas.

Susah jugak. Mencik tau. Rambang mata. Sbb byk yg cantik dan murah. Tp kalo wall light semata nak buat lampu bilik dia cam tak terang. Jadi, amik yg utk master bedroom dulu. Lps tu wall light utk living (sedia ada) dan satu lagi re-wiring wall light dkt dining. Aku gatai nak buh painting plak... Haha. Eh, lama tau dah beli painting tu. Jauh lagi beli, kat Hongkong sanun, harus la kena buh cam kat galeri. Huhuhu... gediksss. Utk ini mmg terlari sket bajet sbb gatai napak LED light. "Mengcongkam" la rega. Leh dpt seketoi kipas KDK reganya. Tp lantak ah. Pejam mata ja. Lagipun comei. Sbb ada corak epal. MyDH pun kata suka... jadi amik je lah. Hihi.

Lps tu pilih utk bilik air, dapur and lampu bilik2 tetamu. Yg ni amik bentuk bulat ja. Yg lampu putih tu. Utk bilik tetamu tu jadikan je dia wall light sbb nak terang.
Lampu utk yard je yg amik lampu kalimantang tu.

Habis pasal lampu, pilih kipas lak. Skali lagi pening. Menyampah! Utk bilik amik kipas KDK biasa ja. Utk living, amik yg unik sket. Apa namanya tah. Kipas ada lampu then blade tu buleh tertutup kalo tak pasang kipas. Kipas dining, amik yg biasa jer. Tp bukan la putih tu.

Settle. Bayar. Ada sistem nombor. Udah rasa cam kat bank plak. Haha. Bila dah bayar, tetiba yg assist aku tu leh terkejut " sudah bayar ka" katanya. Ha la, aku kata. Katanya biar cek barang baru bayar. Ah. Sudah engkau, tadi taknak cakap. Mana wa tau... belasah la. *eh, bkn salu kita bayar dulu baru check barang. Sama je kot kan. Apa masalah?* Lps tu kemain ramai staff dia cek barang. Zup zap zup zap, dia letak kat luar. Re-check balik. Ada satu lagi ceiling light tertinggal. Mujo. Settle, amik keta, staff dia tolong masuk dlm keta.

Penuh keta kotak kasut aku tu ha.. termasuk skali ngan bonet2 skali penuh. Lampu n kipas je tu. Kalo nak beli water heater segala, mau kena ikat atas keta. Haha.

Sokay la. Good customer service. Lagipun tak sesak sgt. Tanya ke orang kedai tu dia kata puasa ni tak la sesak, tp kalo tak puasa lagi la ramai. Weekday pun cam gitu jugak. Ye lah kan, berapa blog dah citer pasal kedai dia. Pree promotion je dia dpt, walhal kedai website pun takdak kutnya. Haha.

Oh, kut ada yg pening kat mana, aku tak dpt nak sediakan koordinat GPS bagai. Just buleh bagi tau, kalo dari area PJ/Bandar Sunway, terus la ke Puchong, smpai jumpa flyover utk exit ke Bandar Bukit Puchong. Amik exit tu, ada traffic light, ambil belah kanan. Lps tu jalan sket, ada lorong ke kiri, nati nampak signboard tulis BPU 6, sila lah masuk situ. Ada la kedai dia - dpn hway tu. Aku pun tak berapa familiar area ni, tp sbb da penah smpai sini masa amik kek aiskrim Haven dulu tu, jadi buleh tau dah la.

Kalo dari area Putrajaya/Seri Kembangan, alert dgn stesen minyak BP (if I not mistaken), ada la dia area situ2. Kiterang pegi lalu kut PJ, balik lak trus kut Seri Kembangan.


Puchong ni mmg bes la nak carik barang utk renovation/decoration rumah. Byk kedai2 lampu la, elektrik la, wallpaper, jubin bla bla bla.. On d way balik napak lak kedai Baagus (kedai jual curtain/blind), myDH kata nati leh dtg lagi sbb mmg nak carik blind (eh..bukan Baagus ni kat KL pun ada ke, siap leh nak smpai ke sini. Haha).

Lps tu masa tgh dok nak beli lampu tu, kontraktor wiring ni call, sbb dia nak bidet utk toilet. Sbb aku nak sambung bidet ni. So, dia suh beli. Trus la beli kat Puchong tu. Ala, dkt area2 kedai lampu tu gak lah. Murah gak. Eh. Memang pendek kata segala lah ada kat Puchong ni kan. Sng nak carik sbb dia cam setempat.

Alamat, ke detail kedai leh tgk resit aku ni. Haha. 
Ingat, dia tutup Isnin ya. 
Selamat membeli lampu.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign