Pages

17 July 2012

Pulau Redang, Terengganu : Day 1

Yer. Aku jarang bercerita ikut day. Kali ni guna ikut day lah. Skali harung. Senang. Mmg panjang lah jadinya. Tp takpe lah.
Day 1 bermula dengan hari aku berpergian ke Terengganu lah. 7 Julai. Kali ni kami saja nak bebtul cam backpackers. Kami naik bas. Transnasional. Igt kut tak ramai la Hentian Putra tu. Skali kau. Hambikk.. da macam nak balik raya kekdahnya.

So, bas kul 11pm. Mmg tepat2 kul 11 lah jalannya. Excited. Bas 2 tgkt. Kami pun duk di tgkt atas. Bas penuh. Dlm bas pun tido2 ayam ja. Bas benti kat hentian mana tah dlm kul 3pagi tu. Mamai ja. Turun kejap utk regangkan otot2. Huhu. Smpai KT dalam lebih kurang jam 6 pagi. Turun bas dah cam mamai2. Maklum la tempat tak biasa pegi. Ada member kata (yg kebetulan dia ada di Redang sehari sebelum aku), boleh solat dan bersihkan diri kat Masjid dkt area KFC. Idak la dia beritahu secara jelas.

So, carik KFC. Jumpa. Tp masjid tak kelihatan. Just jalan sket. Alhamdulillah. Jumpa masjid.
[tips : Kuar depan bus stand. Ada simpang empat. Napak KFC, amik belah kanan. Masjid tu tak jauh dari KFC. Dlm 50meter ja. Masjid Abidin namanya].

Lps bersihkan diri, solat seme, pegi Pasar Payang. Oke. Kali ni guna GPS kat phone. Haha. Rupanya dekat ja. Igt nak breakfast kat atas tu,  tp tak jadi sbb kedai makan kat atas tu cam tak buka ja lagi. Jadi, kiterang lepak ja dkt2 ngan jeti nak ke Redang tu. Awal lagi. Time tu baru jam 7pagi. Hihi.

Lepak2 situ. Jeti tu namanya Terminal Jeti Penumpang Kuala Terengganu. Tp seme pun kata Jeti Syahbandar. Dkt dgn Dataran Syahbandar. Kalo dari masjid Abidin tu pun boleh. Kuar kat pagar lagi satu, terus ja. Jumpa istana Maziah. Sampai ujung jalan (t-junction), masuk belah kiri. Jeti tu dpn post office. Kalau bawa kereta, buleh la parking dkt ngan jeti tu. Ada byk kwsn parking. Bayaran sehari berapa tu, aku tak tahu la plak. Sbb tak bawa kereta kan.

Awal2 sgt pun tak buka lagi kaunternya. Utk ke Pulau Redang, dgn resort yg dah aku booking ni, kena carik kaunter feri Sejahtera. Mostly pun resort guna Feri Sejahtera lah. Walo blum buka lagi kaunter tiketnya, boleh bertenggek dah depan kaunter tu. Ada cam bangunan yg boleh duduk jugak. Kiterang lepak dulu dlm tu (ada tandas, tpt duduk selesa seme). Lps tu dlm kul 8 camtu, tgk kaunter da bukak trus pegi. Smpai situ, gitau lah kita duk resort mana. Nanti dah ada nama kita. Lps tu dia suh tulis nama n no. IC. Dan dibaginya lah 'boarding pass'. Mmg tak payah bayar sbb amik pakej ngan resort. Kalo tak, pergi sahaja dah RM55/person (kalo tak silap. Tp mmg camtu la lebih kurang)


Lps amik tiket, jgn lupa beli tiket Marine Park skali. Seorang RM5.


Dah tu, tggu lah kejap. Member aku yg naik feri semalamnya kata orang ramai. Tp aku pegi hari Sabtu, tak ramai plak. Hihi. Tepat kul 9pg feri pun gerak. Alhamdulillah. Semuanya smooth. Perjalanan kurang lebih sejam gitu. Feri selesa. Cam feri gi Pangkor tu. Ada atas bawah. Boleh kuar gak kat atas 'dek'. Tapi kiterang tido ja. Masih mengantuk.

Dah nak sampai ke tepian Redang tu kena tukar feri. Ha.. klaka plak rasa time ni. Cam PATI pun ada kena tukar2 feri. Hihi. Sbb feri tak boleh la smpai ke tepi pantai tu. Takdak jeti kan. Jadi tukar bot. Tp kejap je dari bot tu ke tepi pantai. 5 minit camtu ja. 
Masa nak tukar bot tu pun da napak beach dah. Kelihatan itu adalah Laguna yer. Itu kalo nak honeymoon sesuai tu. Rate? Sila search. Hihi :P

Memasing teruja bila tgk air yg ijau...eh, biru. Clear crystal water you...


Dah smpai nati, seme wakil resort dah tggu. Memasing ada signboard dgn traktor nya utk bawak beg. Tapi Redang Lagoon takdak ya. Haha. Ada, tp lambat. Tak mengapa. Redang Lagoon dkt ja. Jalan kaki ja ke arah kanan. Bumbung ijau. Di situ lah Redang Lagoon. Jangan lak turun bot tu ke kiri. Jumpa Laguna Redang lak kang.
I is stay kat Redang Lagoon. Rate - utk 3 ari 2 mlm adalah RM340/pax. Ini kira pakej lah. Makan, resort, g snorkeling. Tp peralatan snorkeling tak termasuk. Ini nati ujung2 akan diceritakan dgn lebih lanjut ya.


Kiterang check in kul 11 camtu. Sila bawa cash yer utk resort ni. Mean, aku da bayar RM100 as deposit, so bayar la selebihnya. Lepak bilik dulu. Tido jap ke apa ke. Pastu kul 12.30pm buleh la lunch. 

Masuk bilik igt kut ada katil single ni ja.
Senget plak dah. Cena jadi camni tah. Bila view oke ja.
Rupanya ada katil queen juga. Keadaan bilik so so je lah. Padan lah dengan rega kan. Bilik air pun... boleh la. Tapi rumah papan. Kadang tu cam ternampak pulak bilik orang sebelah. Haha. Tapi kalo orang bercakap kuat tu, mmg dgr lah. Jadi.... resort ini mmg tak sesuai utk berbulan madu ya. Sila ke Laguna jika nak bermadu, eh, berbulan madu. Hahah (T____T). Mujo pun aku tak gi bertema Cuti Cuti Cinta. Kahhhh....


Lps tu kul 2.30pm baru ada open sea snorkeling. Maka, kita akan dibawa bersama orang2 yg da dtg semalam tu. Dia takde proper amik nama ke apa cam kat Krabi tu. Ko nak pegi, ko ready ja. Taknak pegi - tinggal. Kiterang pegi la. Open sea snorkeling kat Pulau Kerengga. Dlm setgh jam la dari resort.


Memula aku nak fobia dah sbb igt naik speedboat cam kat Krabi dulu tu. Itu yg buat aku pening. Tp tak.. naik bot kelong cam bot nelayan tu ja. Haha. Skali lagi cam PATI ja. Hotel lelain seme pun speedboat. Ngeee. (tp aku da sesiap makan ubat muntah. Kang jadi cam kat Krabi. Kuasa tau). Itu pun ada gak 2,3 orang yg ter pening. Hihik. Aku tgk ja la.. hihi *belagakkk.....padahallll*
Tapi, walo naik bot nelayan, kami naik kat jeti, resort lain yg naik speedboat kena meranduk air laut tu nak naik bot. Kalo bawak beg tak kalis air harus la basah abis. Huhu.
Oh. Aku tak turun pun open sea. MyDH turun. Sebab?? Takottt... miahahaha... lagi pun ada sebab yg menyebabkan aku tak boleh turun. Haha. Amik gmbr je lah. Mmg cantik. Napak coral dari atas bot. Crystal clear water lah.


Kul 4.30ptg kembali ke resort. Minum petang lak. Tp lps tu kiterang snorkeling lagi dpn resort. Tgk ikan. ikan.ikan. Bes lah. Berendam la smpai kecut tgn. Naik bilik, mandi2, siap utk makan malam lak.

Malam, takde apa xtvt sgt. Jalan2 tepi pantai lah. Bersama insan tersayang. Hikhikkkkkk....


*Oke, kalo ada soklan nak tnya pasal Redang ni, leh drop komen, nati saya akan buat satu entry khas utk jawab seme soklan bila entry Redang dah settle :)
*Nak buat GA Redang kah??? Hurm... pasti ada sesuatu juga utk reader2 tersayang nih. Hihiks :))

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign