Pages

26 July 2012

Edisi Soalan Berkenaan Redang

Banyak tak banyak la, tp ada yg bertanya berkaitan percutian Redang ni. Jadi, mari saya 'combo' kan seme soalan ini.


Nad @ MamaZN said...
kak
rase2 cam seswai tk perjalanan dr kl - tganu - redang tu utk 2 dewasa ngan 2 kanak2 ni?

Nad,
Kalo perjalanan KL-Tganu tu takde masalah jika ada kanak2 skali. Tp kalo nak Redang, elok tggu Baby Nayli besar sket. Sbb kat Redang ni bukan cam Pangkor seme tu. Tpt ni mmg utk xtvt berkaitan laut ja. So, nati kalo tak bawak baby Nayli ikut seme xtvt laut tu, Nad cuma duduk kat resort ja. Bosan plak kan. Lps tu macam nak transit2 feri tu pun tak berapa sesuai lagi. Xtvt pun byk yg snorkel apa seme. Tggu Nayli besar sket oke lah.

Masya said...
tak pernah sampai pulau redang ... nanti cerita lagi yer.. tidur kat mane?? makanan ok ke... ade aktiviti naik basikal jugak ke .. ape² jerlah info sy tunggu jer next entry ... tak sempat baca .. sy baca maraton hihihihihi...


eh² mcm nak pg pulak kan hahahaha...


Masya,
Alhamdulillah, ada la tempat tidur yang selesa yg walo dengar suara orang sebelah. Haha. Makanan pun oke. Pihak resort sediakan makan pagi, tghari, minum ptg dan malam. Sbb kat sana kalo resort tak sediakan menggagau juga kita nak cari makan. Dan resort yg akak duk ni run by Muslim, jadi, Insyaallah, sumbernya tak meragukan. 
Naik basikal tu akak tak pasti. Tp rasanya seme pun xtvt berkaitan laut dan pantai. Itu lagi bes dari berbasikal :)

Jaa said...
cam best jer Redang.. nk pergi jugak la nanti...redang lagoon ni berapa ringgit satu malam?

Jaa,
Kalo kat Redang ni biasanya orang tak kira satu malam cam tpt lain. Better amik pakej. Cam akak ni, amik pakej 3 hari 2 malam bersamaan RM340/pax. Dlm pakej tu dah ada makan, tambang feri (return) ke Kuala Terengganu, serta pergi ke tpt2 snorkeling. Peralatan snorkeling boleh sewa. Kalo pegi yg early season (waktu yg resort buka semula lps tutup - Dlm bln Okt - Feb resort seme tutup), dlm bulan Mac tu buleh dpt lagi murah. Utk info Redang Lagoon buleh tgk sini.

Bitt (doubleIS) said...
best2 tu la ingat nak jugak time anak beso skit lagi...oooo kena tukar bot la pulak yerr

Bitt,
Iyer, best kalo anak beso sket. Double IS pun buleh snorkeling skali. Mmg comel napak kids dgn life jacket dia tu. HIhi. Yer, kalo duk resort sini sini, kena tukar bot la. Mungkin kalo yg Fasha Sandha duduk tu tak perlu tukar kot. Hihi. Sebab sini takde jeti khas cam kat Pangkor/Langkawi :)

Nory Zoulkefle said...
berapa bajet kesuluruhan ni.? hehe

Nory,
Bajet keseluruhan, kalo hanya bas, hotel kat KT kurang 1k jugak tuk 2 orang. Roughly : Pakej resort - RM340.00/pax, tambang bas (return) - RM80, Hotel KT - RM108. Makan,minum cuma kat Kuala Terengganu lah. Yg kat Redang seme da includes dalam pakej resort.

myfara FLK said...
sangat menarik..kite yg penakut air nie nak gak merasa tapi perasaan takut tue sgt menebal..so tgk je lah org bersuka ria...

myfara,
Rugi lah kalo dah smpai sini tak cuba seme ni. Takpe.. kat Redang ni, tpt cetek pun dah ada ikan dan boleh snorkel. Akak pun penakut juga kalo open sea tu. Berenang tak pandai. Haha.

::EIDA:: said...

Eh? Eh? Orang resort ke orang boat tak bagi roti ke? Rasanya kalau amik pakej mestid apat roti.. Mana ada bawak or beli roti sendiri.. 



Tetiba ida baru tau, boleh ek sewa camera underwater? huhu... Ida ingtkan kekda beli camera baruuuuu.......


Zana Adieyza said...

kalau boleh sewa kamera mmg best la kan.. x payah beli kamera baru.. hihihi.. 


terteleng ok zana tgk signboard tu.. hahahahaha..



bestnya kekda.. review kekda membuatkan hati ni betul2 rasa nak pergi sana.. syoknya!!


Jawapan :
Yang ni jawap utk Eida n Zana sekali sbb lebih kurang sama ceritanya. Oke, cerita roti dulu. Yer, kat Redang ni cam seme orang pun bawak roti sendiri. Dlm pakej mmg takdak, unless nak cilok roti waktu breakfast. Haha. Tak baek oii.. ahahaha. Jadi, boleh je bawak roti sendiri. Kiterang je kelam kabut, langsung tak sempat nak beli. Kat sana, melantun la mahal reganya.

Yer, kat sana boleh sewa kamera. Berbaloi. Ada yg rega RM30, RM40 dan RM50. Lps tu dapat CD juga. Bes!

Zana Adieyza said...

kekda, nnti buat entry ttg budget semua.. hihihi.. boleh?? 


teruja sungguh baca entry cuti kat redang ni.. harus cari masa utk gie situ!


Zana,
Budget secara roughly akak da tulis kat atas tu. Boleh la bajet2 kan dan boleh la pegi nxt year :)

Masya said...
cek out hotel 9.30 pagi, bot tu kene booking ke nak amik dr jeti tu .. ke bot memang sentiasa ade.. sape² jer blh naik macam naik feri beli tiket huhuhuhuhu... kekda paham ke soalan sy ni ...

Masya,
Bot tu ada time2 dia. Jadi, kena alert. Pagi satu, lps tu tengahari ada satu. Kalo tak beli tiket, masih free n easy takpe. Takut kita da booking tiket bas/flight, lps tu terlepas feri yg pagi, susah juga. Tiket takde jual kat feri. Kena beli masa memula datang kat Jeti Syahbandar (Kuala Terengganu) lagi. Tp kalo guna pakej cam akak ni, takyah beli dah la. Seme dah siap skali pakej. Nati dia bagi je terus tiket :)


Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign