Pages

24 July 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1435

Oleh kerana ahkak cuti awal, maka kebarangkalian blog pun turut bercuti awal lah.
Takde la kuasa la kan nak selak2 blog lagi.
Dah cuti uols.
Baik layan laman sosial yang lain.
Jadi, ahkak ucap awal2 lah ea.
Kira aci lah yer.

Ahkak tak sempat lah nak reka reka kad raya digital ke apa ke.
Ahkak wish sini je lah ye.

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR BATIN


Sesapa nak duit raya tu, 
meh la datang beraya ngan ahkak.
Ahkak ada di Pahang, di KL, di Perak dan di KL semula.
Hihi.




23 July 2014

Tips Siram Pokok Semasa Cuti

Wah gitew.
Sbb ada yg tanya tips nak siram pokok masa takde kat rumah kat entry pokok pudina saya tu,
maka meh ahkak share tips yg diberikan Dini.
Boleh kan Dini, akak share?
Dini ni mmg tanam memacam gak kat rumah dia.
Dan dia juga inspirasi aku buat eat clean / juicing.
Dia lagi hardcore sbb blend sawi bagai.
Aku berani takat bayam ngan celery je. Huhu.


Nampak ke?
Kecik nau ye. Gigih ahkak print screen khen.

Oke lah, meh ahkak tulis balik. Katanya "Akak isi air penuh dalam botol mineral. Kt bontot akak cucuk dgn jarum ke apa ke bg air boleh keluar sikit2. Lubang kecil je. Pastu letak botol tu dkt ngan pokok. Bekalan air akan sentiasa ada utk si pokok"

Ha. Gitu.
Masuk air dalam botol mineral. Cucuk ngan jarum sket. Jangan la besau nau. Nati sehari habis terus pulak. Tu hari, masa balik kg 2 hari ahkak dah letak dlm bilik air. Letak atas baldi yg di isi dgn air. Supaya, dia sentiasa lembap lah kononnnya. Tp tu pun nampak dah macam nak kering. Jadi, ahkak tak kompiden kalau nati tinggal 4,5 hari dia buleh bertahan dalam bilik air. Plus, umah takde tanah ni, kejap je kering bilik air.

Oke. Moga kita buleh guna tips utk pokok2 kita masa kita cuti hari raya nih.
Esp pokok2 renek kita ni kan. Hihi.

Gigih jugak ahkak buat satu entry pasal  ni saja.
Sbb esok ahkak dah start cuti raya.
Babai uols.. *buat lambaian ratu

Saja ambik cuti lama sket sbb ahkak nak rest2 kat rumah.
Boleh la bangkit awai sket dan tidur balik. 
Pastu kemas rumah, vacuum, cuci kipas, buat kuih raya, jahit langsir, bla..bla.. bla.
Oke, yg tu semua tipu.
Muahahaha.

Oke lah.. nati kita buat versi entry hari raya pulak yea.
Dah cuti mmg tak bukak blog lah nak buat entry bagai.
Layan update pasal MH17 lagi best. Huhu.

22 July 2014

Ya Allah, Permudahkanlah Segala Urusan

Entah la. Peristiwa ni agak terkesan pula rasanya di hati. Mmg semua rakyat Msia pun camtu kan. Tapi, ada juga yg tak hal. Sebok nak pikir persiapan raya.
Aku yg mmg dah sedia tak berapa nak ghairah pikir persiapan, pulak ditambah news ni mmg rasa cam.. entah la ek. Ada la rasa suka nak raya, tp.. tak takde la beria sangat pun rasa nak raya tu. Mmg dari awal puasa pun dah rasa biasa biasa je pun raya ni.

Sedih.
Lagi2 pikir kawan aku yg kehilangan adik dia dalam tragedi tu.
Dari FB kawan aku tu, soft toys yg orang amik gmbr tu, mmg adik dia yg punya, beli utk anak2 buah dia (sbb kawan adik dia bagitahu, dia ada bersama masa arwah beli soft toys tu). Bergenang lagi air mata.
Mungkin kerana ini jugak sedikit sebanyak aku terkesan.

Berdoa lah kita agar semua urusan dipermudahkan.
Sbb, nampak rumit.
Masa awal2 tu, bila baca berita yg kata barang2 peribadi mangsa dicuri - mayat terbiar - pasukan penyiasat dapat masuk sejam pun rasa cam alahai, kesiannya. 
Lps tu baru lah masuk berita yg agak meyakinkan.


Dan seterusnya hari ni.


Aku cuma nak qoute kata2 PM kita ja
"We must work quietly in the service of a better outcome"
Ini lah yg orang kata menarik rambut dalam tepung,
tepung tak selerak, rambut tak putus.

Petikan dari NY Times

Huhu.
Tetiba baca NY Times online pulak. Padahal, BH Online ke, Utusan Online ke, pun jarang2 baca. 
Just nak qoute "apparently achieved what pressure from far more powerful nations had failed to accomplish."

Apa pun, kita doakan lah semoga semuanya berjalan dengan sempurna dan lancar.
Walau black box da dpt, bermacam lagi buleh berlaku.
Dah la ada berita kata train bawak mayat tu di tahan pulak. Ya Allah.... 
Kita ambil kesempatan malam terakhir Ramadhan ni utk sama-sama berdoa agar segalanya di permudahkan.
InsyaAllah...

-prayforMH17
-justice4MH17
dan tak lupa
-prayforGaza

#Gardenpuanstoberi : Pokok Pudina Saya

Masa bawak turun dari Cameron Highland
(pokok rosemary tu dah arwah ye. 
2 minggu je kot dia tahan. 
Tak sempat nak buat ayam rosemarry -_-" )
.
Selepas 3 minggu. Aku bawak kat yard. Redup sket.
Letak baja. Membiak dia.
Semua berebut nak cahaya matahari.

After 2 month.
Sebenarnya tu hari, lepas aku pergi sukan 4 hari kat Melaka tu,
abis kering pokok ni. Kemain sedih rasa hati.
Masa tu dah la heboh pasal adik Firdaus yg orang jumpa
terkurung kurus kering tu kan. Terus rasa sedih berganda, sbb 
pokok pun 4 hari tak siram terus kering, apatah lah manusia.
Bila pokok kering pun kita sedih. Apatah lagi anak sendiri kan.
Jadi, siram - siram - siram - hidup balik. Ada pokok kering 
tu bertunas balik daun hijau.
Alhamdulillah.
Dan dia kembali menjalar. Aku letak kat pagar2 tu supaya
dia boleh menjalar tinggi.
Cuma nak tinggal bila balik raya ni ada sedikit gusar lah.
Tapi, Dini dah bagi idea cemna nak buat agar dia tak ketandusan air.
Thank u Dini :)



21 July 2014

Iftar Ramadhan 1435

Tahun ni aku tak berapa nak upload gambar2 Iftar.
Selain dari MyDH asyik 'hish..tak payah la amik gambar', aku pun rasa, tak perlu kot utk tahun ni. 
Tapi sesekali ada gak lah.

So, tahun ni ada masak, ada beli, ada berbuka bufet, ada berbuka di kampung, ada berbuka rumah mertua.
Cea. Citer macam dah habis puasa kan. Huhu.

Minggu pertama dan kedua, mmg aku masak kat rumah. Alhamdulillah. Balik kul 4.40 camtu, smpai dalam 5.30pm. Jammed biasa nya jalan Tun Razak. Dah masuk AKLEH - MRR2 - DUKE tu dah oke.
Masa tu ada gak pergi bazar (yg melantun aku pergi kat Stadium, Tasik Permaisuri tu) hari weekend.
Lps tu, bercuti kat kg masa Nuzul Quran, terus mood agak merudum nak masak selain bahan basah pun dah habis. Maka byk gak la ke bazar.
Bazar Dato' Senu pun not bad sebenarnya.
Roti John ada yg sedap (tapi tak habis jugek, tu lah membazir namanya), ada pecal yg sedap. Aku suspect kakak tu menjual dengan ikhlas sbb aku tak pernah jumpa lagi pecal yg complete set dengan daun pucuk paku, nangka muda rebus, sayur mayur segala. Tauhu pun banyak. Tak kedekut langsung. Kuah pun banyak. Sbb dia ikhlas, jadi makanan tu pun rasa sedap.

Ni antara yg aku masak.
Bihun goreng. Masa ni wiken. Pastu beli plak ayam percik. Pastu tak abis. Membazirrrr (-_-"). Pergi bazar dah la mesti lebih 20hinggit punya. 2 orang makan pun byk tu. Eii..

Ni pun kat bazar Permaisuri gak.
Lamb skew. Not bad. Beli satu oke dah. 6 hinggit.

Berbuka kat kampung.
Hai la hai. Makan sesimple cemni pun sodap ha kat kg.
Masa tu abg aku yg duk Ipoh pun ada gak.
So, meriah la.

Ni masa berbuka kat The Zone dgn rerakan ofis (HR Dept).
Not bad gak bufet kat The Zone ni. Memacam ada. Pastu makanan oke la. Sedap jugak.

Selain tu, mggu kedua ada gak berbuka bufet kat ofis. Ofis ni ada orang sewa buat bufet Ramadhan. Jadi, dia ada jemput la sapa yg boleh datang utk berbuka situ. Tapi tak amik gambar. Malas sebenarnya masa tu nak berbuka kat ofis. Sbb masa tu semangat lagi nak masak. Siap pagi tu dah de-frost ayam dah bawak turun kat fridge tu. Tapi tu lah, aku takde reason nak kata tak mahu. Pergi je lah. Nak amik kambing bakar beratur berejam (>_<). Mmg lagi la aku tak minat nak berbuka dalam keadaan camtu. Takyah la nak hadap sgt kambing tu kan. Beli je kat giant - campak dalam magic pan - settle. 

Ni berbuka rumah mertua. Konsep potluck.
Memula aku pikir nak bawak buah je.
Pastu rasa takpe lah. Meh nak bawak siakap stim.

Semua adik beradik ipar ada.
Nanti jumpa lagik masa hari raya. Tp ada yg balik beraya di Pahang, ada yg tak.
Tu je lah.
Ada lagi seminggu. Jadi, nak masak lah. Stok da beli. Jadi, kena la masak sbb nati seminggu tinggal rumah kan. Hiwhiwhiw.
Tu hari weekend pun ada anak buah aku datang. Aku masak nasi tomato. Lupa nak snap gambau. 1st time buat dalca. Buleh la. Tp kali ni nasik buat hal. Lembik pulak. Eii. Geram btul. Dulu elok je. 
Lps tu buat bubur kacang. Tapi mengong. Tak rebus dulu kacang. Ha, kau.. berejam tak mahu empok. Lain kali ingat ya, rebus kacang dulu, dah empok baru masuk gula, santan and nak letak durian ke apa ke. Dia tak boleh ber sekali macam masak bubur jagung. Mana aku tahu. Citer kat mak, bising beliau. Hahahaaaaaaa .

18 July 2014

Melawan Hawa Nafsu

Tips Melawan Hawa Nafsu.
Dalam Al-Asas fit Tafsir, Said Hawa berkata, “Takwa adalah hasil daripada hidayah dan hidayah adalah hasil daripada mujahadah. Justeru mujahadah melawan hawa nafsu adalah titik permulaan kepada takwa. Antara amalan yang membantu usaha untuk melawan hawa nafsu ialah bacaan Al-Quran, solat dan zikir. Nabi ketika disoal tentang jalan untuk mencapai syurga telah menjawab, ‘Bantulah dirimu dengan banyak bersujud’. Banyak bersujud bermaksud banyak bersolat dan banyak bersolat bermaksud banyak berzikir dan membaca Al-Quran.”

Selain itu, ada beberapa tips yang para ulama bimbingkan kepada kita, antaranya:

1.Hendaklah dia memperkuatkan rasa takutnya kepada Allah dan selalu mengingat berbagai kengerian siksa Allah diakhirat kelak. 

2.Hendaklah dia meninggalkan segala sebab yang membuatnya terjatuh kembali kepada hasutan hawa nafsu.

3.Hendaklah dia meninggalkan rakan/kawan yang tidak baik, supaya dia tidak mudah termakan oleh ajakan hawa nafsu. Sebagai gantinya, hendaknya dia bergaul dengan orang-orang soleh yang mengamalkan agama Allah

4.Hendaklah dia menjauhi tempat-tempat yang dapat menjerumuskannya kepada hasutan hawa nafsu dan memperbanyak bersimpuh di dalam rumah Allah (Masjid). 

5.Hendaklah dia selalu menyibukkan diri dengan zikrullah dan membaca Al-Quran, kerana hati yang lalai dari Allah sangat mudah bagi syaitan untuk mendorongnya kepada hawa nafsu.

6. Hendaklah dia komited dengan program-program tarbiyah ruhiyah dan sering menghadiri halaqah-halaqah ilmu yang dapat meningkatkan kefahaman dirinya untuk membina kekuatan iman dan melawan hawa nafsu.

7.Hendaklah dia sibukkan dirinya dengan program dan aktiviti yang bermanfaat seperti program dakwah dan sebagainya agar masanya tidak dibiarkan kosong dengan aktiviti yang tidak bermanfaat. Masa yang terbiar kosong akan menggalakan hawa nafsu menyibukkan dirinya dengan perkara yang melalaikan dan merosakan. Kata pepatah Arab;

"Nafsumu jika engkau tidak menyibukkannya dengan kebenaran, nescaya dia akan menyibukkan dirimu dengan kebatilan."

8.Sentiasa berdoa dan berserah diri kepada Allah SWT


**********
kredit : Here

Masa bulan Ramadhan ni, hawa nafsu yang paling aku susah nak lawan adalah nafsu tido.
Ya Allah hai.. tatau nak buat cemna. Geram betul rasa. Mata ni macam di gam2 je nak tido. Nak bangun pulak kemain bercinta. Bangun sahur pun pukul 5pagi. Cemana nak buat ibadah lain.. Mmg geram! Geram terhadap diri sendiri. Rugi rasanya kalau 10mlm terakhir ni berlalu begitu sahaja. Dah la mmg timing tahun ni elok je sbb period pun awal2 dah memunculkan diri.
Takpe. Amalkan tips2 kat atas tu.
Moga 10mlm terakhir dapat digunakan semaksima mungkin. Insyaallah :)

*****************
Al Fatihah utk mangsa tragedi MH17.
Sedih rasanya. Lelebih kepada ahli keluarga. Salah seorang mangsa adalah adik kepada kawan aku masa kat UiTM. Tabah ya Ila.. Allah tak uji kalau Dia tahu kita tak boleh menerima ujian ni. Tabah sahabatku..

17 July 2014

10 Malam Terakhir

Malam Lailatul-Qadar sunat dicari, kerana malam ini merupakan suatu malam yang diberkati serta mempunyai kelebihan dan diperkenankan doa oleh Allah S.W.T. Malam Lailatul-Qadar adalah sebaik-baik malam mengatasi semua malam termasuk malam Jumaat. Allah S.W.T. berfirman dalam Surah Al-Qadr 97: Ayat 3.
Maksudnya:
“Malam Lailatul – Qadar lebih baik daripada seribu malam.“
Ertinya menghidupkan malam Lailatul-Qadardengan mengerjakan ibadah adalah lebih baik daripada beribadah pada seribu bulan yang tidak ada Lailatul-Qadar seperti sabda Nabi S.A.W.:

Maksudnya:
“Sesiapa menghidupkan malam Lailatul-Qadar kerana beriman serta mencari pahala yang dijanjikan akan mendapat pengampunan daripada dosa-dosa yang telah lalu.“

Diriwayatkan daripada Saiyidatina Aisyah R.A bahawa Rasulullah S.A.W apabila tiba 10 hari terakhir bulan ramadhan, Baginda menghidupkan malam-malamnya dengan membangunkan isi rumah dan menjauhi daripada isteri-isterinya. Imam Ahmad dan Muslim meriwayatkan:

Maksudnya:
“Rasulullah S.A.W berusaha sedaya upaya dalam malam-malam sepuluh akhir Ramadhan melebihi usahanya daripada malam-malam lain.“
Malam Lailatul-Qadar berlaku pada 10 akhir daripada malam ganjil bulan Ramadhan. Rasulullah S.A.W bersabda:

Maksudnya:
“Carilah malam Lailatul-Qadar pada sepuluh akhir bulan Ramadhan dalam malam ganjil.“
Pendapat yang terkuat mengikut para ulama’ bahawa malam Lailatul Qadar terkena pada malam 27 Ramadhan. Menurut Abu Ka’ab katanya,

“Demi Allah sesungguhnya ibn Mas’ud telah meyakinkan bahawa malam Lailatul-Qadar jatuh dalam bulan Ramadhan manakala Lailatul-Qadar pula terjatuh pada malam 27, akan tetapi dia enggan memberitahu kepada kami (malam yang tepat) kerana bimbangkan kamu tidak lagi berusaha mencarinya.”

Daripada Riwayat Mu’awiyah:

Maksudnya:
“Bahawa Nabi Muhammad S.A.W telah bersabda dalam malam lailatul-qadar iaitu malam ke 27.”
Riwayat ini disokong oleh pendapat Ibn Abbas yang mengatakan bahawa surah Al-Qadr mempunyai 30 perkataan. Perkataan yang ke-27 bagi surah itu terjatuh kepada dhamir(hia) yang kembalinya kepada Lailatul-Qadar.

Imam Ahmad telah meriwayatkan sebuah Hadith daripada Ibn Umar R.A yang berbunyi:

Maksudnya:
“Sesiapa yang mencari Lailatul-Qadar, dia hendaklah mencarinya pada malam yang ke-27, carilah kamu malam Lailatul-Qadar pada malam yang ke-27. “

Aisyah R.A bertanya kepada Rasulullah, katanya:

“Ya Rasulullah S.A.W andainya aku mendapati malam Lailatul-Qadar, apakah doa yang patut aku bacakan? Rasulullah S.A.W berdoa dengan doa:

Maksudnya:
“Ya Allah! Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, oleh itu berilah keampunan-Mu untukku.“

Kredit Artikel : Iluvislam

Kereta Itu Ada Sentimental Value

Huhu.
Sapa yg tgk buletin utama semalam, faham la apa aku maksudkan kat atas.

Tu lah, memula cam malas je nak tulis pasal keta putih tu kat blog.
Sbb cam semua orang dah tulis. Kat merata rata.
Tapi, bila dia cakap kereta itu ada sentimental value, baru aku rasa terpanggil nak menulis.
Cea, ayat tak nak kalah khennn.


Tu lah. Budak tu dalam tangisnya berkata dia jadi camtu, sbb dia cam tak sedar dan kereta tu ada sentimental value.
Oooo... gitu. 
Bercakap pasal sentimental value ni kan, aku rasa most of us, dengan segala harta benda yg dibeli sendiri, sure tak banyak, sket, mesti ada rasa sentimental value.
Termasuk lah kereta kotak kasut aku - cik9763 tu. Kesayangan oke. Sangat2. Sbb tu, walau dah ada chemerah7746, aku still tak jual kereta tu. Macam perasaan cikKiki tu lah. Ada sentimental value. Itu lah kereta yg ayah aku bagi (tak la bagi, tapi ayah bayarkan deposit - half dari rega kereta tu). Lps tu pulak masa beli kereta tu, ayah ada lagi. So, mmg amat bererti kereta tu dalam hidup aku.
Dan sama seperti dia, kereta aku pernah kena langgar bumper jugak. Dengan teksi. Dekat traffic lite. Teksi tu langgar bontot kereta aku, masa aku berenti traffic lite merah. Dah tau lampu merah. Kena la berenti kan. Yang teksi ni buleh pulak sondol pulak keta aku. Tahun 2006 dan hingga kini aku tak baiki pun. Retak bumper tu. Mujo tak luruh je. Haha.

Tapi, takpe lah. Itu pendapat dia kan. Dia rasa ada sentimental value dan dia rasa cara dia tunjuk sayang kan sentimental value tu macam tu lah. Cuma, tak berapa nak kena. Elok2 yang salah adalah orang melanggar (sbb apa pun, yg belakang tetap lah salah - kalau report, mmg yg belakang kena tanggung kos - dan bayar saman melanggar kereta orang. Macam kes aku dulu, memula aku tak report, sbb nampak akak driver teksi tu nak settle situ. Skali masa aku report, aku tgk dia dah report dulu. Aku cam eh eh, selalu yg kena langgar p report dulu. Peliknya. Ko report, kau lah kena bayar saman kan. Mengong jek).

Apa pun, kita amik pengajaran lah dari kes tu.
Ada yang kata - yang salah adalah orang yg menyebarkan video tu. 
Ini aku nak gelak sket lah. Sbb nya, ini adalah penyakit orang sekarang. Mungkin kita adalah insan2 berhati mulia yg tak suka nak amik video dan share. Tapi, majoriti manusia sekarang mmg itu lah perangai dan habit nya. Sesket upload, sesket upload. Same goes to kes ayam tebuk - masuk FB dulu, takde nya nak pergi buat aduan dulu. Dah tu, bila tersebar, yg berkenaan pun dah get ready je nak diserbu. Sama gak macam kes susu berulat, kicap masuk cicak, biawak, katak dan segala lah. Semuaaaaa nak di share kan. Padahal ada je cara yang betul. 
Jadi, nak taknak, kita kena hadam yg mmg dah jadi habit orang nak share segala.

Bila orang dah share, tak perlu la kita nak carik orang pertama yg upload kan - share kan. Kita amik pengajaran je lah. Jangan buat perangai macam tu. Jaga tingkah laku. Baik di alam siber ni mahupun alam realiti. Sbb bila terjadi sesuatu kat realiti, habis orang korek segala pasal kita yg ada dalam alam siber tu. Lagi lah sapa yg ada segala menda laman sosial ni. Dengan FB, Insta, Twitter, Blog etc. Mmg masak lah kan. Jadi, tak semua cerita perlu dikongsikan. Tak semua menda perlu di'tunjuk'. 


Dia pun dah dapat pengajaran yang paling besar dalam hidupnya mungkin. Dan mungkin dia akan berubah.
Yang kita ni, tak tentu lagi naseb kita kan. Jadi, udah2 la pun kita membahan dia.

Skrg nampaknya, baik uncle tu, mahupun si Kiki, dah glamer pun derang.
Siap radio panggil, tv panggil.
Dan tak mustahil, derang ni nanti berlakon filem/drama. Cam pakcik guard tu.

Huhu.

15 July 2014

Salam Nuzul Al Quran

17 Ramadhan.
Hari Nuzul Al Quran.
Dan kali pertama juga KL dapat keistimewaan utk bercuti pada hari ni.
Jadi, kita gunakan lah sebaiknya hari cuti ni yang diperuntukkan ni.
[dan aku kena datang ofis plak sbb ada kerja urgent perlu dibereskan ]
Dan Promosi Warna Warni Aidilfitri di Kompleks Kraf masih berlangsung.
Meh la datang.
Sesak jalan TAR tu, meh datang Jalan Conlay.
Huhu.

10 July 2014

Persediaan Hari Raya

Kejap je dah 12 Ramadhan.
Mmg cepat je masa berlalu.
Ahad ni dah separuh Ramadhan.
Apa pun, moga amal ibadat kita semasa bulan Ramadhan ni akan berterusan istiqamahnya sehingga bulan2 yang lain [dari segi amalan sunat yg dibuat masa bulan puasa ni lah - rajin baca Al Quran, solat sunat, etc].
InsyaAllah. 

Tu citer puasa.
Citer raya pulak.
Ha.. terpikir nak buat citer raya sbb tadi drop komen kt blog Su.
Dia kata dia macam rasa hambar nak raya ni.

Hurm.
Aku lak cemna?
Entah ek. Cam takde perasaan je nih.
Takde rasa excited, takde rasa gundah gulana ke apa.
Rasa biasa2. Huhu.


Persediaan pun.
Baju raya utk hari raya pertama mmg dari bulan 4 dah siap. Haha. Mmg la agak melampau. Tapi, malas nak tempah lambat2, nati takde orang nak terima lah apa lah.

Jadi, mmg baju raya kami bulan 4 dah siap.
Sungguh pun begitu, tak pernah try pun. Sejak amik dari tailor, baik aku, baik myDH, tak pernah try. Nasib la kalau ter ketat ke ter longgar ke.
Ada je elok terletak dalam almari. Nasib lah.
Tema kami tahun ni - purple black. Entah. Ye ke warna tu. Gitu lah kot lebih kurang.  Tak ingat dah. Haha. Sbb simpan pun dalam almari bilik tetamu. Jarang2 bukak lemari tu.

Pastu ada la baju kurung siap [nak buat baju ofis sebenarnya], beli masa HKK. Ha, lagi la. Dari bulan 3 dah simpan tak pakai. Biar situ.

Itu je lah.
Baju kasual, seluar ke, ingat nak beli jugak.
Pastu rasa, ah takyah lah. Sbb nak simpan utk travel bulan 10 nanti.
Hurm. Tu pun tak ready apa lagi tu. Apa pun tak booking. Visa pun tak buat lagi. Tapi tu semua orang kata sekejap je. Tp nak booking penginapan, nak ada visa plak. Risau jugak tu sbb macam tetiba je nak pergi situ (takde la tetiba, sbb tiket mmg beli awal tahun dulu). Mmg kena plan bebetul nih. Nak sewa kereta ke cemna ke.
Tu pun antara sebab macam takpe kot tak prepare utk raya sgt.
Bantuan khas yg dpt tu - kalau buleh nak simpan utk travel tu lah. Tapi, rasa cam tak dapek je nak simpan. Huhu.

Raya pertama mungkin dgn family mertua dulu. Tak tahu plan mereka ni cemana. Samada beraya di sini (lagi aku suka) atau balik Pahang. Aku rasa mmg balik Pahang lah tu. Then raya ke3 kot baru balik Perak. Tapi, kalau takde sapa kat rumah ngan mak aku masa raya pertama - maybe kite akan tukar plan tu lah. Kami flexible. Takde la rigid cam ah, takde takde.. ikut turn, turn tetap turn.  Alhamdullilah dapat keluarga mertua (dan suami) yang flexible :)

Cuti raya!
Hihi. Ai apply 5 hari! Muahaha.
Cuti byk lagi. Tapi tgk lah cemna. If boss bagi - sokay lah.
Saja amik before raya tu lama sket.
Nak buat kuih raya. Hahahahha. Rajin lah sangat.

So, begitu lah cerita utk hari raya.
Oh lupa. Kali ke-6 beraya as TTC'ian. As childless.
Ah. Malas ah nak pikir pasal tu. Mmg la orang akan tanya 'eh, kamu bile lagi? bile lagi? Anak mana?'. Lantak lah. Orang ada mulut, derang berhak tanya. If orang tu belah sedara aku n aku dah biasa, aku jawab je anak saya masih dengan Allah. Dia belum bagi lagi.
Kalau tak biasa tu - takpe lah. Senyum lah. Sambil terus makan lemang cicah rendang. Dan air sirap. Hahaha. Apa ada hal!


Promosi : Warna Warni Aidilfitri 2014


Jemput datang uols.
Kompleks Kraf Kuala Lumpur.
Cuci cuci mata.
Cuci cuci poket.
Macam macam ada.
Kuih raya ada.
Baju raya ada.

9 July 2014

Selamat Bersara

Ini last week. 3 Julai 2014.
Last day for our TKP's kat ofis ni.
Bersara wajib.

Actually, TKP kiterang ni dipinjamkan dari Kementerian.
Jadi, baru 5 tahun lah kami bersama dia.
Dan aku pulak mmg kerja secara direct dengan dia, bermula dia masuk sini lagi.
Sedari dari Unit Aset smpai la skrg, di Unit HR.
Sbb dia jaga under Operasi.

Sebelum ni dia bercuti 3 bulan. Jadi, tak jumpa dia lah dalam 3 bulan tu.
Pastu last day baru semua kami naik jumpa dia utk bermaaf-maafan (dan bersedih-sedihan).
Aku la tu sedih (T____T)
Sbb dia kata "jaga diri bebaik. Rajin2 berubat. Tahun depan bagi saya 'cucu' "
Trus bercucuran air mata ku ini. Tak jadi nak control macho. Haih. (>_<)

Lagipun, TKP ni nama dia sebijik sama dengan arwah ayah aku.
Tu yg dia kata bagi cucu tu.
Huwa. 
Ai is sad.

Dia memang boss yg memahami. Walau kadang ada gak 'gaduh-gaduh'
Wah. Gitew. Ko hado? 
Takde la. Bukan la gaduh. Biasa la. Adat bekerja. Kadang ada menda yg kita rasa alamak... dah kena buat camni pulak... masa kat aset dulu selalu lah. Huhu.

Tapi, semua tu asam garam kerja lah kan. Boss kot. Kau berani nak ingkar perintah.
Saya yang menurut perintah je le.. hihihi.

Kenangan kami satu bahagian.
Bahagian paling besar kat ofis nih.
Bahagian Khidmat Pengurusan.

Bye bye aboh!
Sobsss......

8 July 2014

Nasi Lemak Hijau (Pandan)

Hihihi.

Tapi,
seriyes weh, pening nak pikir menu utk berbuka nih.
Minggu lps aku list down kan menu - lps tu ada 2,3 hari yg blur tatau nak menu apa dah.
Being us - laki bini yg tak berapa nak suka berbuka di luar - apatah lagi di kedai makan - mmg sukar lah jugak nak tentukan apa nak masak nih. Nak pergi bazar - hari bekerja - mmg tak la kan.

Last week - nak taknak - ada juga sehari berbuka puasa di luar. Luar tu bukan luar mana pun. Kat ofis ja. Kat ofis ni ada orang buat bufet berbuka puasa. Jadi, last week, sapa yg buleh stay, dapat la berbuka kat situ. Aku bukan sbb "buleh stay", tapi, takde sebab musabab aku nak dalihkan utk taknak stay. Ha, gitu. Ye lah, anak takde - suami pun kerja satu tempat - rumah pun dekat - so, dah kenapa kau gegas2 nak balik. Begitu lah. Jadi, tunggu lah. Then, tu aku kata - aku tak minat berbuka di luar, tak suka cam rebut2 nak amik makanan - beratur2 semua tu. Tak minat betul. Lps tu aku ni jenis makan sket, tak reti nak amik byk2. Pastu macam nak amik lagi - semua makanan dah habis. Bosan. 

Berbalik pada kesah nasi lemak hijau.
Actually nak buat nasi lemak biasa je.
Lps tu, oleh kerana beli daun pandan sampai 90sen harganya. Terus pikir apa nak buat agar penggunaan daun pandan tu dimaksimakan sepenuhnya. Huhu.
Lps tu petang, sementara nak tunggu balik tu saja google gambar nasik lemak - ternampak nasik lemak hijau.
Tu terus buat tu.

Aku nyer tu tak berapa nak hijau sbb aku tak taruk pewarna hijau.
Nak napak cantik kaler hijau tu, bleh titikkan pewarna hijau sket. Sket je. Nanti kang bertukar nasik HULK pulak kang. Huhu.

Aku buat sama je macam nasik lemak biasa tu.
Just aku blend kan daun pandan tu then campur ngan santan. Ketuk halia, ketuk bawang putih - campak dalam periuk. Yg mempercepatkan aku blend daun pandan sbb aku guna food extractor (yg ada tapis soya tu). Hah! Senang kerja aku, takde la nak tapis2 bagai. Good. Aku mmg suka betul alat tu. Mmg berbaloi kuasa dua aku beli mendalah tu. Dah 3,4 tahun jugak aku guna. Mmg cepatkan kerja aku.

Aku buat nasik lemak sambal sardin. Goreng ikan bilis+kacang. Goreng ayam seketul. Timun. Telur mata kobau. Dah. Settle. Oh. Karipap frozen. 

Gitu lah. Utk hari ni dah ada planning. Esuk, entah la.

PP Bil. 3 Tahun 2014 : Bantuan Khas Kewangan Tahun 2014


Pekeliling penuh :



Mmg lah dah ada pengumuman.
Tapi, kami di HR esp yg buat gaji, kena tunggu pekeliling nih.
Sbb ada pegawai yang layak, ada pegawai tak layak.

Dah ada Pekeliling baru lah boleh proceed bayaran :)

Alhamdulillah kan. Ada la dari tkde.
Pun begitu, aku kira2, utk family aku je, mmg kami sefamili dapat termasuk la mak yg dapat pencen arwah ayah. Mmg kami semua family kerja kerajaan dan paling majoriti kerja cikgu. Huhuhu.

7 July 2014

Movie : Transformers - Age Of Extinction

Hari Jumaat yg before puasa tu ramai update gmbr tiket wayang g tgk Transformers. 
Amboi, meriah uols kan.
Aiols je tgk early bird hari Sabtu. Haha.
Early tak early la. Kul 11am jugak. Dah jarang sangat tgk malam. Tapi, bukan je tgk malam. Wayang pun dah jarang tengok sebenarnya.

Hari tu gak la macam semua orang menyerbu mall. Penuh. Padat. Phew.
Sehari sebelum puasa katanya. 
Weols tgk kat Wangsa Walk Mall.


Beli tiket awal kemain. Takut habis!. Haha. Belum kuar lagi dah beli.
Masa nak pergi sukan kat Melaka tu dah nak beli kiranya. Tp TAC Maybank bengong time tu. Dah siap log out baru TAC nak sampai. Tak payah lah!
Jadi, hari Isnin tu baru beli. Memula tgk, alamak..sold out dah pun tiket hari Sabtu pagi. Tp rupanya tu yg cinema biasa.

Citer Transformers oke la layan 3D lah. Yg sebelum2 ni pun sama. Tgk 3D gak. Takpe lah. Once a blu moon kot. Kat TGV dia dah jadi 3D-X kan. Siap dapat terus spec 3D tu. Bagus. Hygiene and spek pun lawo. Haha. MyDH siap nak buat spek bawak keta. Lantok la bang... 

Citer transformers - takkan la tak best kan.

Walau takde dah hero yg muka luhur tu kan - si Witwicky tu.
Tapi, oke ja citer kali ni. Sbb ada elemen family, si ayah yg fatherly. Omputih pun masih jaga tatatertib anak derang kan.

Heroin
Hero
Harus la Mr Optimus Prime kan. Haha.

Actually kalau hero manusia - mungkin ayah si Tessa n boifren dia kot. Depa dua ni pun byk lawan lawan gak.
Best la. Rasa berbaloi kot hampir 2 jam.
Elemen lawak pun ada. Bumblee bee kemain marah bila dia tgk manusia cipta 'kereta' macam dia. Tapi, lagi comey - kaler merah (napak cam pink pun yer jugak). 

MyDH komen - citer dia mmg total action. Sket je la kalau nak kata takde. Masa awal tu je. 

Ada pulak Galvatron. Makanya harus ada sambungan sbb nak lawan Galvatron pulak kan.
Tapi, spesis autobot pun dah tinggal sket je.

Apa pun,
kalau minat, pergi lah tgk (rasa cam semua orang dah p tgk). Nak lagi best - tgk kat TGV - 3DX buleh dapat spec terus. Haha.
Tapi, bulan puasa ni pergi siang lah. Malam kang cam lagho pulak. Huhuhu. Tp pergi siang resah pulak bau popcorn yg semerbak tu.

4 July 2014

Doa



Mari kita sama-sama ambil kesempatan di bulan Ramadhan ini untuk terus berdoa :)

3 July 2014

Thoughtful Thursday : Baik Dan Buruk




2 July 2014

Drama : Berlima Ramadan

Kat TV1.
Matik la takde orang layan TV1, aku sorang je layan kot. Kul 7-8mlm. 
Semua pun layan Kerna Terpaksa Aku Relakan.

Muahahaa.

Entah. Mmg ada tgk sesket yg citer KTAR tu.
Tak follow sgt, sbb well.. citer melayu kot. Ko terlepas tgk 2,3 episod pun kau buleh tahu apa terjadi pada episod sebelum tu. Pastu citer yg hurm.. cliche jugekkk.. ada orang dengki, ada berebut2 perempuan, ada orang kaya2. Gitu lah seadanya. Citer me-layu.

Jadi, 
sempena bulan puasa ni marilah kita tukar channel sementara menikmati juadah berbuka.

Boleh laaaa...........
Cliche pun, cliche jugek.

Ada kisah dengki2 seme tu.
Tapi, oke jugak kot. Sbb ada diselitkan unsur islamik sket. 
Pastu pelakon pun macam setgh pelakon adalah pelakon dalam KTAR.
Cuma tukar2. Kalau dalam KTAR orang tu jadi baik, dlm citer ni jadi jahat. Dah la waktu tayangan sama. Haha.

Memula kan, aku igt citer ni adaptasi dari kisah lima beradik yang mak bapak derang meninggal eksiden bulan 5 tu hari kan. Tapi, takkan cepat sgt la pulak derang drama kan. 
Tapi, bila google - oh, akhir tahun lepas lagi dah derang dah mula shooting. Kebetulan la pulak kan.

Yang jadi Hannan (anak sulung) tu aku tak tahu dia pernah belakon citer apa. Tapi, mmg muka sedih je. Muka jenis redup2 je. 
Best gak la. Citer pasal 5 beradik yang jadi yatim piatu lps mak ayah mereka meninggal eksiden. Mak lima beradik ni anak orang kaya sebenarnya. Tapi cam nenek mereka pulak tak suka (aku tertinggal episod 1 - jadi tak tahu kenapa nenek nampak benci dgn mak 5 beradik ni. Kahwin lari kot. Huhu).
Lps tu mula episod sedih sbb duit kwsp, duit insuran ayah (mak jual kuih je) tak letak atas nama lima beradik ni. Letak atas nama adik beradik ayah. Yang adik ayah (pakcik) derang pun jahat.
Dan baru takat tu lah. Baru episod 4 (dia start hari Sabtu ke Ahad tu hari)

Boleh la layan. Kan? Sambil nunggu2 nak masuk waktu tu.
Tapi, sebelum nak azan tu - humang ai, iklan kemain banyak. Kain pelikat mangga lah, jakel lah, dengan produk nour ain pun ada iklan time tu. Haih!

Cuma, satu je aku harapkan.
Oleh kerana citer kat TV1, aku harap sgt la TV1 tak tukar atau ubah ke apa ke sewenang-wenangnya tayangan  citer ni.
Banyak kali dah jadi tau.

Kita ni dah syok2 la follow, lps tu dah nak ending, elok dia tukar waktu siaran. Tu mmg aku pernah kena skali. Masa tu TV1 masih ada tayang citer Indon kul 7 kalau tak silap aku. Bengong. Dia gi tukar kul petang - waktu kerja. Best kan. Hampeh sungguh.

Tu lah RTM. Byk lagi yg camni. Orang dah biasa waktu tayangan masa tu dia tukar. Cemna nak ada follower? Atau mmg derang ni nak jadikan stesen tv RTM ni utk orang tgk sambil2 ? Macam kat spital ke, atau tempat2 menunggu?
Kenapa tak ikut tv swasta esp TV3 - yang bertahun2 tak tukar waktu tayangan. Cam Melodi - rasa mmg tak pernah tukar time tu. Mmg sedari dulu 12.30 kan. 
Pastu ada citer apa ntah, bulan puasa gak - tayangan masa waktu sahur. Tup2 hilang begitu sahaja. Ending tak tahu apa. Tapi, tu takpe gak la kan. Mungkin tak ramai pun viewers maka derang andaikan, ah lantak lah. 

Tapi, yang ni, aku harap tidak la berlaku sebegitu.

Mana lah tahu, sok, dah dkt nak raya, citer ni tak habis lagi, jadi derang nak masuk slot citer hari raya lah apa la, dan terus hilang entah kemana citer nih.
Aku pun tak berapa nak trust jugak nih.

Tapi, kita cuba. If 'hilang' jugak, kita emel terus KKM. Boleh RTM??

p/s : Nak tgk, buleh gak tgk online kat sini - MYKLIK

Update :
Tahu dah watak yg jadi Along tu - Nazeera Sardi namanya. Bila tgk blog dia baru tahu byk jugak drama dah berlakon. Tp mmg watak2 yg baik je. 

1 July 2014

Berbuka Puasa : Masak Atau Beli?

Prapenyediaan Bahan Masakan Ramadan Bantu Wanita Berkerjaya

"Perancangan masa penting, tambahan pula untuk mereka yang bekerja di bandar kerana kesesakan jalan raya ada kalanya mengambil masa berjam-jam apabila semua mahu tiba di rumah sebelum waktu berbuka," katanya kepada BERNAMA menjelang sehari sebelum umat Islam di Malaysia memulakan ibadat dan menyambut Ramadan.

Sehubungan itu, Cef Ismail menasihatkan golongan wanita supaya melakukan prapenyediaan dalam tugasan memasak supaya hidangan lengkap dapat disediakan dalam masa singkat tanpa menjejaskan rasa dan kualiti masakan.

Antara persiapan yang perlu dibuat ialah membersihkan ikan, ayam, daging, undang atau sotong sebelum dimasukkan ke dalam bekas bersih dalam kuantiti 'sekali makan' dan disimpan dalam peti sejuk beku supaya proses cair beku mudah dilakukan apabila perlu.

"Masa cuti hujung minggu pula dimanfaatkan dengan mengupas siap bawang merah, bawang putih, halia dan mengisar cili kering. Memasak ini mudah cuma penyediaan bahan sahaja yang boleh jadi remeh dan memakan masa.

"Jika rajin, boleh sediakan sediakan pes masakan seperti rendang, kari, asam pedas atau pes makanan bergoreng seperti mee goreng untuk disimpan di peti sejuk dan apabila perlu, senduk dalam kuantiti kecil," katanya.

Chef Ismail berkata bagi menu sayuran pula, mereka digalakkan memilih sayuran bukan berdaun seperti labu, kekacang, bunga kobis, brokoli, terung dan lobak merah yang lebih tahan lama supaya tidak perlu kerap singgah ke kedai untuk membeli selain bahan-bahan itu siap dipotong sebelum disimpan.

"Mungkin ada wanita yang penat di dapur kerana mahu mengejar waktu berbuka, namun memberi makan kepada anggota keluarga yang berpuasa amat besar ganjarannya apatah lagi 'air tangan' isteri dianggap sebagai pengikat keluarga," katanya.

Artikel Penuh : Bernama

****
Apa kata uols???
Aiols sejak2 kawen, mmg ada sedikit kerajinan lah nak menyediakan juadah berbuka. Oh. Sebenarnya bukan rajin, tapi MALAS dan HAZAB nak pergi bazar Ramadhan. Panas-sesak-ramai orang-tak tau nak beli apa menjadi pemangkin utk aku jadi 'rajin' nak masak. Huhu.

Tahun ni, tup tup management kasik balik kul 4.30pm. Tak sangka nya. Berapa tahun dah tak dpt balik awal nih. Tahun ni dpt pulak. Cuma bos kata 'on request'. Maknanya if ada kerja urgent tak buleh la nak balik awal. Baik lah boss.

So, dah dapat balik awal, lebih afdhal la masak. Dulu balik kul 5 smpai umah dalam 6.15 camtu. Sekarang awal sket la. Tu pun sbb aku lalu ikut DUKE. Kalau nak hadap bulatan pahang tu mmg ko kena bawak bawang - potong dalam keta.

Macam artikel ni cakap, segala yg remeh2 tu kita sediakan awal. Macam cili, mmg aku siap blend dah. Aku mmg jarang amat lah beli yg cili boh tu unless dah terdesak. Dari kecik mmg tgk mak aku blend cili. Jadi, smpai la ni, mmg praktikkan - gunting cili - basuh - rebus [dengan setitik 2 minyak] - then blend.
Tapi, cam bawang tu, aku tak berapa suka nak blend sesiap, sbb nati cam ada rasa 'peti ais'. Huhu. Kan bawang tu dikatakan bahan penyerap jugak kan. Lagi pun tak kesah bawang nih, sbb aku ada blender kecik yg food processor tu. Benda tu sgt la membantu mempercepatkan proses masak.

Utk lauk, biasanya beli kat pasar tani sbb lebih fresh, boleh simpan smpai seminggu dan yg penting orang tu akan siang kan (eh, kat Tesco pun camtu kan). Utk de-frost pulak, biasanya lps bersih kan, aku letak dalam plastik sesiap dan masuk dalam Tupperware Freezermate [cea, nak gak sebut tupperware tu - tapi, serius lah, freezermate ni mmg bagus sbb dia tak susah sgt nak de-frost]. Aku tgk ramai yg buat gini kan. Mimy tu hari pun up gmbr dia buat camtu. Buat gitu mmg senang. Lagipun tak elok kita de-frost n frost balik lauk2. Jadi, ambik satu plastik - lepas sahur tu letak bhgn bawah dlm peti ais tu - pastu balik keja - dia akan mudah de-frost dah. If not, dah tak sempat sgt, humban je kejap dalam microwave. Huhu.

Satu lagi, aku masak simple2 ja. Takde la bagai2. Takat nak masak lemak udang, ikan cencaru sumbat tu, takde hal kan. Sambal tumis ke, gitu2 je lah. Satu lagi yg membantu jugak - magic pan. Itu pun kalau nak buat ikan bakar, ikan kukus ke, guna je menda tu. Sgt membantu.

Jadi, mari lah kita memasak. Mmg puas hati dapat masak utk berbuka ni. Tapi, kadang datang juga jin pemalas tu. Tak buleh buat apa dah. Haha.

Ni gmbr semalam. Dapat balik kul 4.30 kan. Jadi, keluar ofis dalam 4.40. Jln Tun Razak cam biasa lah. Jammed manjang. Naik AKLEH - kuar MRR2 - masuk DUKE. Dalam 5.20 smpai. Dapat la masak 3 jenis lauk (cencaru sumbat, lemak udang+kacang buncis, sambal itam) dan sempat blend air tembikai nih. Sempat mandi semua. Alhamdulillah jugak lah kan. Kredit jugak yg utk MyDH yg ada tolong potong tembikai dan goreng karipap frozen :)

Info Ramadhan : Pemakanan Sihat Bulan Puasa

Tips Pemakanan Sihat diambil dari artikel sini
Dan ada juga dicampur dengan artikel dari web spti ini 

Beberapa tips pemakanan sihat semasa berpuasa adalah seperti :

1. Pembahagian masa makan yang betul iaitu merangkumi masa berbuka, makan malam dan ketika bersahur bagi mengelak pengambilan makanan berlebihan ketika berbuka sekiranya seseorang tidak mengambil makan malam atau tidak bersahur.
Sahur itu adalah sunnah. Sekalipun ia tidak diwajibkan, namun amat-amat digalakkan. Bahkan ia dijadikan pembeza antara sahur muslim dan sahur Yahudi. Sabda Nabi s.a.w:

“Pembeza antara puasa kita dan puasa Ahli Kitab adalah makan sahur”. (Riwayat Muslim).

Maka, kita berpuasa kerana ingin mengabdikan diri kepada Allah dan kita berlumba-lumba melakukan perkara yang disukai Allah pada bulan Ramadan ini, maka ikutilah sunnah Nabi s.a.w termasuk dalam bersahur. Besarnya rahmat Allah, sehingga seseorang yang bangun bersahur agar dia bertenaga esok harinya ketika berpuasa, dihitung sebagai ibadah yang diberi ganjaran.

2. Mengutamakan makanan yang tinggi serat dengan meningkatkan pengambilan bijirin seperti beras perang, roti mil penuh dan kekacang. Selain itu, sayur-sayuran dan buah-buahan juga merupakan sumber makanan yang sangat kaya dengan serat. Pengambilan serat yang tinggi semasa sahur dapat mengekalkan rasa kenyang yang lebih lama di siang hari dan memberi tenaga agar aktiviti harian dapat dilakukan seperti biasa berbanding bulan-bulan yang lain. Manakala pengambilan serat yang mencukupi semasa berbuka dapat memberi tenaga segera, meneutralkan rembesan asid berlebihan di dalam perut sekaligus dapat mengawal glukosa darah khususnya kepada penghidap diabetes.

3. Minum air dengan banyak sekitar 8 hingga 12 gelas di antara waktu berbuka hingga waktu sahur terutamanya air kosong. Ini bagi memastikan tubuh mendapat cukup air untuk berfungsi di siang hari.

4. Amalan sunnah dengan pengambilan 3 biji kurma beserta segelas air/jus setiap kali waktu berbuka dapat menyeimbangkan kandungan gula dalam darah (mengelak kejadian hipoglisemia) serta memberi tenaga segera kepada tubuh untuk menjalankan ibadah wajib dan sunat khususnya solat sunat tarawih.

5. Pilih kaedah masakan yang lebih sihat seperti memanggang, stim dan sup berbanding menggoreng, menyediakan menu berasaskan santan atau terlalu berempah / terlalu pedas. Kurangkan penggunaan minyak atau santan ketika memasak dan buang lemak/kulit pada ayam dan daging sebelum memasak.

6. Makan dan kunyah dengan perlahan-lahan ketika berbuka kerana kita cenderung untuk makan berlebihan ketika perut lapar. Otak kita mengambil masa selama 20 minit untuk mengesan bahawa perut kita telah pun kenyang.

7. Teruskan aktiviti fizikal atau senaman ringan di sebelah malam bagi mengekalkan kecergasan tubuh dan minda kita. Selain solat tarawih, senaman yang boleh dilakukan adalah seperti berjalan pantas atau berjogging. Walau bagai manapun, tunggu sehingga satu atau dua jam selepas makan sebelum memulakan senaman bagi memberi laluan kepada sistem pencernaan. Bagi individu yang makan banyak semasa berbuka, biasanya perlu mengambil masa yang lebih lama untuk memulakan aktiviti kerana jantung mengepam darah lebih banyak ke sistem pencernaan berbanding ke otot.

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign