Pages

31 May 2014

30 May 2014

1 Syaaban 1435H : Countdown to Ramadhan


Hari ni 1 Syaaban 1435.
Sebulan lagi utk kita ke bulan Ramadhan.

Amalan-Amalan Sunat Di Bulan Syaaban
Tarikh:  Aug 07, 2009
Riwayat:  (al-Bukhari)
Kategori:  Ibadah
Hadith: 
Dari Aisyah r.a katanya:Rasulullah SAW sering berpuasa sehingga kami mengira bahawa baginda akan berpuasa seterusnya. Dan baginda sering berbuka sehingga kami mengira beliau akan berbuka terus. Dan aku tidak pernah melihat baginda berpuasa terus sebulan penuh kecuali pada bulan Ramadhan. Dan aku juga tidak pernah melihat baginda berpuasa sunat dalam sebulan yang lebih banyak daripada puasanya di bulan Syaaban.
Huraian Hadith: 
1. Syaaban ertinya berpecah atau bercerai-berai. Ia dinamakan demikian kerana orang-orang Arab pada bulan tersebut akan berhijrah ke mana-mana tempat untuk mencari air sehingga ke gua-gua dan sebagainya. Pendapat lain pula mengatakan, sebab diertikan demikian adalah sebagai tanda pemisah iaitu memisahkan di antara bulan Rejab dan Ramadhan.
2. Dari berbagai keterangan ini, yang dapat disimpulkan bagi pengertian bulan Syaaban itu ialah bulan Syaaban adalah masa untuk manusia berebut-rebut mengejar kebajikan sebanyak mungkin sebagai latihan dan persediaan untuk memasuki bulan Ramadhan
3. Sebahagian ahli hikmah menyatakan bahawa sesungguhnya bulan Rejab adalah kesempatan untuk meminta ampun dari segala dosa, bulan Syaaban adalah kesempatan untuk memperbaiki diri dari segala macam celaan dan pada bulan Ramadhan adalah masa untuk menerangkan hati dan jiwa.
4. Di antara amalan-amalan yang digalakkan pada bulan Syaaban adalah :
i. Memperbanyak doa, zikir dan membaca selawat kepada Rasulullah SAW. Sabda Rasulullah SAW : "Sesiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah, taat kepada-Nya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah Taala mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam tahun itu dari segala macam bencana dan penyakit." (Dipetik dari kitab Zubdatul Wa'izhin)
ii. Bertaubat
iii. Meraikan malam 15 Syaaban atau lebih dikenali sebagai malam Nisfu Syaaban di mana sunat ia dihidupkan dengan membaca zikir dan Al Quran kerana malam tersebut adalah malam yang amat mustajab dan penuh rahmat.

*15 Syaaban : 13 Jun 2014 (Jumaat)

29 May 2014

Kasut : Part 2

Tu hari dah buat entry pasal kasut.
Ni pun pasal kasut.
Jadi, nama dia part 2 lah.
Nanti kalau ada lagi, jadi part 3 dan seterusnya.

Oke.
Ai dah dapat kasut.


Ekceli bukan kasut la kan.
Sandal je pun camni kan.
High heel sandals.

Semalam petang, lepas office terus pergi KLCC.
(lama pun dah tak pergi KLCC nih).
Tujuan nak pergi Vincci.
Tapi, masuk kat Parkson ada sale. Jadi, terus beli kat situ.


Pergi Vincci gak lepas tu.
Tapi, urgh. Orang ramai. Tak suka lah.


Masuk Primavera.
Sini byk kasut. Yg mmg kasut la.
I mean yg kasut sarung bertutup tu.

Aku pernah beli kasut kat sini. Mmg sedap la. Kira cam pakai lama pun takde rasa sakit.
Aku selalu pakai kalau kena bertugas jadi protokol/usherrete.

Tahu je lah kalau bertugas protokol. Kena berdiri lama. Harus sakit kaki.
Tapi, pakai kasut ni oke saja.


Ada aku berkenan satu.

Takpe. Dekat nak raya nanti lah beli.
Boleh jadi kasut raya jugak.

Primavera ni mmg 'sedap'.
Sila lah beli kalau nak carik kasut bertutup.

Pulak tu design dia simple. 
Suka.


Lps tu dah melalut terbeli benda lain plak.
Ah. Itu biasa kan.

#puanstoberisuka : Shawl Online



Menarik?
Tertarik?
Yang ni?
Sweet angat kan.
Omey angat kan.

Nak tgk lagi yg sweet, yang omey.
Klik saja happylifeshoppe

Huhu.
Sebenarnya ini kali kedua aku repeat beli kat sini.
1st dulu kiterang beli 3 orang. Jadi, cost post tu cam murah la buleh share kan.
Aku beli yg ni masa tu.
Mudah bentuk.
Tak perlu iron.
Dan aku ni jenis tak pakai inner kan. Walau tak pakai inner/anak tudung, dia masih elok terletak. Tak jarang sbb kita akan belit dua kali.
Dia jenis wide shawl, dan ukaran panjang dia pulak tak terlalu panjang.
Std la cam shawl lain. Cuma wide.
Setengah shawl dia cam wide, and terlebih panjang. So, orang kecik molek (eceh perasan la pulak) cam aku ni dia cam kembang2, besar sgt.
Yang ni just nice.
Lagipun dia nyer material lembut dan ringan. Tak terasa la berat ke apa.
Sebab tu la aku repeat beli 2 yang atas tu.

Cara berurusan pun mudah.
Emel tanya available ke tak yg kita nak tu. Pastu cepat je dia balas.
Terus bayar. Antar screen capture bayaran kat dia. Dia balas dengan tracking order skali.
Tunggu dalam 2 hari dah smpai (aku tu ari, order Jumaat, dia pos Isnin, Selasa smpai)

Dan terus pakai. Sebagaimana diciwi kan di instagram nih.
Muahahaa.
Model kat atas cun, cantik.
Dapat ke aku.. hanyut.... dengan tembam nya. Eh. Dah lama tak juicing. Berat naik woh.

Apa pun, Masya n Cha komen kata nampak muda.
Aww.. terus jatuh perasan muda 10 tahun dari usia sebenar (T___T)

Uols pergi la riki riki. Dia ni tak pernah aku tgk amik slot iklan kat i.g yg femes2. Tp stok dia mmg cepat je abis. So, uols.. check it out yerp... happylifeshoppe

28 May 2014

Al-Fatihah : Sultan Perak Mangkat

Sultan Perak Sultan Azlan Shah mangkat
MANGKAT: Sultan Perak Sultan Azlan Shah, 86, mangkat pada pukul 1.30 tengah hari tadi
Sultan Perak, Sultan Azlan Shah, 86, mangkat pada pukul 1.30 tengah hari ini, dan jenazah baginda akan dimakamkan di Makam Diraja Kuala Kangsar selepas solat Asar esok, umum Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

Baginda yang telah memerintah Perak selama tiga dekad sejak ditabalkan pada 3 Feb 1984, akan disemayamkan di Balairong Seri Istana Iskandariah, Kuala Kangsar untuk penghormatan terakhir.

Penghormatan terakhir  bagi pembesar negeri dan orang kenamaan adalah pada pukul 9 pagi esok manakala oleh orang ramai bermula 11 pagi hingga 2 petang, diikuti sultan-sultan, raja-raja dan pembesar negara asing mulai pukul 2  petang hingga 3 petang.

Zambry berkata bendera negeri Perak akan dikibar separuh tiang sepanjang tempoh perkabungan selama 100 hari mulai hari ini, sementara bendera Malaysia dikibar separuh tiang selama tujuh hari.

"Sepanjang tempoh perkabungan tujuh hari tersebut, semua bentuk hiburan, keramaian dan perayaan adalah dibatalkan," katanya dalam pengumuman secara langsung melalui RTM hari ini.

Kredit : Astro Awani


***
Al-Fatihah.
Sebagai anak jati Perak, saya turut merasa sedih.

Esok mesti ramai yg hadir utk penghormatan terakhir.

Dulu, ingat lagi, masa Sultan Idris mangkat, mak ayah bawak pergi Bukit Chandan tu.
Tengok balik tahun, tahun 1984, makna umur dalam 5 tahun lah.
Ingat sket sket la.

Lagipun dulu, kawasan situ ada selalu buat cam fun fair.
Selalu jugak kami sekeluarga ke Bukit Chandan tu.
Eh. 
Tetiba rindu kampung halaman.
Kuala Kangsar.
Yer.
Saya, anak jati Kuala Kangsar, Perak (cuma dibesarkan bukan lah secara khusus di KK, namun masih dalam daerah yang sama.


Semoga roh nya ditempatkan di kalangan orang beriman.

27 May 2014

Kasut

Rasa cam dah lama tak beli kasut.
Eh. Ye ke?

I mean, kasut yg bawak pergi kerja.
Ekceli bukan kasut pun.
Kasut tu cam bertutup semua tu kan.
Aku tak minat kasut bertutup.
Tapi ada la.
In case utk majlis formal, cam kena bertugas sambutan/protokol/usherrete ke.
Ke pergi interview ke.
Ewah. Bila tahun tah aku interview. Takde dah pun.

Aku lebih suka sandal atau wedges.
Rasa cam nak beli lah.
Sekarang aku pakai selipar tebal je kat opis.
Haha.
Oke gak kan. Tak la nampak cam selipar jamban sgt. Haha.

Tgk2 kat Zalora.
Rasa cam nak beli.
Aku tak pernah beli kasut lagi kat Zalora.

Aku tgk saiz 4. Tapi takut plak tak muat kalau saiz 4.
Kang beli saiz 5 terbesar plak.
Saiz aku tu je. Ada certain brand saiz 4, certain 5.
Tapi mostly 4.

Ni kang, aku dah tgk2 kasut ni, sure kat Google nati ada je iklan2 kasut.
Selalu camtu kan.
Kalau kita google hotel ke apa, lps tu ada je iklan camtu ngekor kalau kita bukak web lain.

Pandangan mata aku tertancap yg ni.
No. Aku bukan peminat pink. Tapi oke je kot kalau ada wedges nih.
Ini bagus, hari Khamis buleh pakai.
Kasut batik. Haha.

Style camni mmg banyak la dalam koleksi aku.


Ni pun cam comel. Tapi tak sesuai ke opis plak.
Tinggi benau.

Jap ah. Tgk kat Zalora lah. Senang tak yah gi kedai ke mall ke.
Pergi pun buat pening kepala je.
Biasanya yg aku suka pasti takde saiz. Menyampah je.

#sayasuka #onlineshopping

Lps ni nak buat hashtag camni lah - #puanstoberisuka

Oke lah. 
Hari tu ingat nak buat review mana mana barang yg aku beli online, yg aku puas hati.
Lps tu macam lupa.
Takpe. Lepas ni kita buat balik yerp.
Takat ni dah 2 online shop aku buat review.

Sbb puas hati dengan service derang, kite bagi je review percuma.
No harm. 
Moga mereka makin murah rezeki :)

Aku pun mmg boleh dikatakan online shopper gak.
Tu hari, dapat gaji bulan 4, terus tanam azam takmo buat pembelian online.
Hurm. Nan hado.
Tahan punya tahan, ter beli gak.

Hampas kan?
Susah betul nak tahan.
kredit : Here
Dah byk online seller kat IG aku tu aku dah unfollow supaya aku tak ter beli lagi.
Tapi, bila tgk #sayajual, ada pulak cam terberkenan.
Udah, follow balik yg lain. Haish. Cemna ni.

Seller selalu kata, customer byk kerenah.
Tapi, aku rasa sama je kot dedua.
As customer, aku rasa perlu kut 'ada' kerenah. Ada oke. Bukan smpai 'banyak kerenah' atau pun cerewet tahap maksima.
Dan as pembeli online yg boleh dikatakan 'tegar', aku pun jumpa memacam ragam dan kerenah seller. 
Ada yg pernah terhantar salah order. Ini kalau kita buat belian dgn dropship la biasanya. Yg kita order dgn org lain, tp orang lain hantar. So, aku pernah kena. Takde la orang tu tak bertanggungjawab. Dia suruh hantar balik and refund duit pos. Tapi, hurm..... Aku rasa leceh camtu. Satu hal nak kena p pejabat pos, kita ni kerja ni, sbb nak cepat dapatkan balik order yg betul, terpaksa pulak buat menda ni as urgent. Kalau kita ada kerja yg lebih urgent? outstation?. Aku ni mmg dah malas, kena pulak yg remeh2 bkn salah kita, lagi aku malas. Orang lain yg rajin, oke la layan menda2 camni. Utk aku, terkena sekali, sekian terima kasih lah jawabnya.

Lepas tu yg ada satu jenis bank je. Lps tu kita pun transfer guna CDM. CDM mana mau nya letak ringgit2 tu kan. Jadi, kita pun bayar lebih sbb katanya dia akan pulang dalam order kita tu. Bila dah sampai?? Tak mana ada nyer. Aku mmg tak buat online transfer sbb dia kata buleh bayar balik kan. Ni servis dah bagus. Feedback laju. Tak salah hantar order. Tapi, gini pulak. Dari ingat murah takde kena postage, rupanya kena byr lebih jugak. Aku halalkan je. Malas aku. Patut dia boleh usaha la transfer balik. Ni nak suruh aku order lain, nanti dia kontra. Ye lah sangat, nati kang tak cukup lagi, kontra lagi, tak cukup, kontra. Sudahnya sampai bila? So. Sorry. No repeat transaction with u. Thanks.

Then, ada gak yg macam 'tegas'. Nak suruh bayar dalam tempoh berapa jam, berapa jam. Lps tu bila sampai takde pun la puas hati sgt pun barang tu. "Nada dan ayat" dalam emel ni pun boleh nampak yer. Harap tak buat la cam kita ni merempat nak sangat sangat barang tu. Yer, tahu barang ko hot item, kalau lambat bayar, nati yg bebetul nak beli tak dpt. Tapi, cuba lembutkan 'nada' tu, boleh? Yang cam ni pun, malas aku nak repeat. Lantak lah. Cam Radiusite/AJ/Al-Humaira, dia hantar feedback guna emel jugak, tp dia jenis standard je apa dia tulis tu, takde la rasa 'tegas'. Oke je. Ni baru nak bertatih dah macam good good.

Tapi, Alhamdulillah, takat ni takde aku kena yg teruk2 smpai rasa nak report tribunal ke apa tu. Ada byk kan kes camtu. Tu ari tgk kat tv pasal tribunal tuntutan tu, ramai jugak feedback kata kena tipu la apa la. Tu lah, nasib2. Walau pun aku dalam kategori pembeli online tegar, aku tengok jugak penjual2 ni. Takde simply2 aku nak beli. Kadang tu barang jual tu kat kedai biasa pun ada. Lagi murah kot. Haha. Yg ni aku pernah terkena. Beli online, pastu gi Times Square, tgk lagi murah kot baju tu yg sebijik sama. Rasa nak hantuk kepala time tu gak. Padan muka!


Bagi aku, mmg not me la nak meniaga online nih. Ari tu aku handle barang pre-loved aku tu pun aku dah rasa remeh. Nak balut, nak hantar pos. Hurm. Takpe lah, uols meniaga lah. Kang semua meniaga takde sapa lak nak jadi buyer. Meh la ai yg jadi buyer uols. Haha.

Aku akui, rumit dan remeh sebenarnya jadi online seller ni. Dari start nak iklankan barang, nak layan order, nak hantar barang apa semua. Tapi, dah korang pilih, so, buat lah bebetul, dan walau pelbagai kerenah customer, korang kena hadam. Sbb kami pun sbg customer, kena hadam pelbagai kerenah seller. Sama. Adil kan. Fair and Square orang Parit, Perak kata.

Tapi, aku kesian gak ngan seller yg buat COD. Tup2 orang tu dah sampai dia tak angkat phone. Sian la wey. Jangan la buat camtu. Dah kau order memacam, orang tu dah sampai nak ngantar barang ko, ko buat senyap je. Ni mmg penaya orang namanya. Orang tu berpanas berhujan nak hantar barang kita, siap dok kat stesen minyak nak tunggu hujan reda nak bagi barang kita. Sekali ko buat camtu. Kesian la kat orang wey. Kalau aku kena camtu, mmg takde dah COD - bayar, then kang aku g hantar. Tak percaya dah rasanya.

Kadang ada customer yg buat perangai suh PM, PM padahal dah tertera harga. Atau pun, dah berapa kali seller tu kata tak boleh PM sbb derang business page bkn personal FB. Tapi aku rasa part yg suh PM walau dah tertera harga tu - cam la seller tu tak pernah buat khennn.. kat blog korang selalu buat.. dlm entry semua lengkap dah ada info - tup2 tanya - kat mana ni? atau cuti buat apa - padahal kita dah tulis kita MC - sakit. Bukan bercuti. Cam bangang. Orang kita mmg perangai tak baca abis. Jadi, layan je lah kalau larat. Tak larat, tak payah layan.

Jadi, harapnya online seller jangan asyik nak salahkan customer ni. Kalau nak smooth je, takyah meniaga. Ni nak meniaga, complaint itu, complaint ini. Senang, kau sewa booth kat Mid Valley ke kedai ke, niaga situ. Takyah nak buat online2. Orang datang - pilih - bayar. Tu pun bukan senang gak. Mana ada menda dalam dunia ni nak smooth je transaksi dia. Aku yg keja duk kat opis pun, melayan 1001 jenis perangai gak.

Tapi, kita dah pilih jalan ni, harap buat lah terbaik. Walau ada customer perangai 'taik' anggap je lah cabaran. Sbb ada customer yg 'bunga'. Yang dari customer tu korang akan dapat lagi ramai customer, yang mana customer tu tak pernah mintak balasan pun. Lagi lagi utk seller Islam, berdoa lah agar dipermudahkan segala urusan kita. Dapat customer yg senang berurusan dll.

Oke oke lah. Nanti kita buat review #sayasuka #puanstoberisuka pulak ya.
Aduan utk pengguna :
e-aduan

26 May 2014

OMG! Eye Wrinkles!

Gambar Hiasan.

Mmg la nampak muda. Tp eye wrinkles tu tokleh nak sorok la.. dari jauh mmg tak napak. Dekat nampak. Huwa... 
Hey, takyah nak huwa sgt yer.

Mmg dah 35tahun umur nya.
Mmg sesuai dah pun nak ada eye wrinkles bagai.
Oh. Tak bule jadi nih.

Google juicing for anti-aging.

And also.

How to get rid of wrinkles naturally.

Oke. Amik kat wikihow nih. Aku amik 4 yg mudah. Ada byk lagi kat web tu.

**Use grape seed oil. It has epidermis (skin) moisturizing and nourishing properties. It is especially efficient for maintenance of the epidermis around the eyes and in the maintenance of scars. This normal ingredient allows to combat wrinkles and rejuvenate the epidermis. Grape see oil is full of anti-oxidants such as proanthocyanidins, which help in reversing the loss of growing older. That is why many women use grape seed oil for wrinkles. If applied on dry epidermis, it keeps the epidermis moisturized, and as everybody knows, moisturized epidermis is less likely to get wrinkles than a dry one.

**Use Vitamin E. Vitamin E can also help decrease and prevent under eye wrinkles. Supplement E is an antioxidant and the oil is very thick, so it hydrates dry epidermis very well. Supplement E will penetrate your epidermis with powerful anti-oxidants and will lubricate the gentle eye place, help wrinkles appear less recognizable, and help prevent the development of new wrinkles. Each evening before going to bed, squeeze the liquid out from the vitamin E capsule and smear it under your eye where you see the wrinkles. Using the grape or pineapple during the day and vitamin E in the evening will show faster. (ini bagus. Vit E aku yg amik Dr. Hamid bagi dulu, ada lagi tak abis. Erk.. ahhahaha.. so, buleh aku squeeze kan letak kat mata)

**Try some cucumbers. You may use cucumber to deal with your old and wrinkly eye-lids. This is one of the best herbs not just for under eye wrinkles but for crow’s feet. Put cucumber slices on your eyelids. The cucumber pieces will decrease these "experience" wrinkles, and puffiness so your skin will feel re-energized afterwards.

**Use some orange juice on your wrinkles. You can also use fresh orange juice for decreasing wrinkles around the eyes. Dip a cotton swab in fresh orange juice and use around them twice daily, morning and in the evening. Ensure you do not get the fresh orange juice in your eye. After a few weeks, you will find a recognizable decrease in line and wrinkles. (termasuk dalam mata, haru pedih. Haha)

Kalau juice pulak ada byk gak. Boleh tgk kat sini.
Tp yg simple ini.

Cucumber Juice
Cucumber – 1
Carrots – 2
Apples – 2
Celery stalk – 1
Method:

Use the whole cucumber as it is, without peeling. Most of the silicon in cucumber is found in the skin itself. Combine all the ingredients and blend them together. Drink with ice. Drinking this juice regularly will help to reduce wrinkles.

Fighting skin problems with the help of delicious juices is great! Spending thousands on chemical and artificial methods with long term effects is a waste. Try these simple natural juice recipes for anti – aging and enjoy healthy beautiful skin. Your age increases in numbers not in wrinkles! Take care of yourself and live a healthy life.

p/s : Orang selalu telan colagen utk awet muda kan. Tp kalau aku ni, apa nama menda yg semacam ubat mmg aku takkan displin. Jadi, guna je lah cara natural nih. Lambat, tp berkesan. Insyallah. :)

24 May 2014

Kahwin Muda

First of all, aku nak bagitahu, post ini sama sekali tidak bertujuan utk mencerca orang kawen awal. Tidak sama sekali. No offense pada sesiapa terbaca post ini. Harap tidak di salah ertikan. Aku buat entry ni sbb.. ada lah sebabnya. 


Baik.
Aku pun bukan la sesiapa untuk bercakap hal kawen muda ni sbb aku pun kawen tua.
Eh? Muda vs tua la kan. Tak sedap pulak bunyinya.
Oke, begini. Aku pun kawen lambat.

Yer, aku tahu, bila bercakap soal kawen ni, siapa lah kita nak menidakkan hal jodoh.
Jodoh kan dari Allah.
Bukan kah hal jodoh, ajal maut Allah yang tentukan.

Tapi, kalau dah nak kawen sangat sampai membelakangkan mak ayah, apa cerita?

Aku tak tahu la apa ada pada minda anak2 zaman sekarang.
Terlepas bebas dari hidup ibu ayah, terus pandai berlagak boleh hidup secara independent.
Bercinta di zaman remaja, memang macam dah jadi 'kewajipan' pulak sekarang.
Kalau takde bf dah rasa macam kelam dunia kot yer. Baru berkenalan 2,3 ari dah papa mama, mami dadi. Dah ber B B. Sebulan lps tu tgk, eh, dah orang lain pulak B dia. Hurm. 

Hey, budak tadika pun dah pandai pakwe makwe kan. 
So, apa lagi nak dikatakan lagi.
Bercinta ni aku takde la kata nak sokong. Tapi, yes, aku terbuka bab ini. Sbb aku pernah laluinya. Masa belajar dah masuk U la. Masa sekolah takde. Budak comot sapa yg nak. Haha. Bercinta masa kat U tu pun dapat tentangan mak ayah. Asyik2 mak aku cakap "nanti dah kerja carik la, dapat orang memana orang satu tempat kerja ke apa". Memang masa marah2 tu mak aku selalu cakap. Jadi, semua orang tahu kata ibu tu satu doa. Ha, kau, begitu lah output nya sekarang. Haha.

Tapi, walau bercinta, dan kena marah, aku jadikan itu satu cabaran.
Yer. Aku bercinta, tapi aku pastikan aku cemerlang pada masa yg sama.
Dan, aku akhirnya dapat buktikan.
Alhamdulillah, walau tak sampai anugerah canselor, tp keputusan tanpa C bagi semua subjek dari Dip - Degree, buat aku puas hati.
Aku anggap sbb cinta lah aku makin boleh berjaya dalam pelajaran.
Tidak sama sekali untuk menjatuhkan malah utk repeat paper. Eii.. dapat B pun dah malu kat bf tau (ni yg masa bf satu kelas - masa degree). Apatah lagi repeat paper. Bukan boleh menjatuhkan. Jatuh maruah terus rasanya (>_<)

Tahun 2000 - aku 21 tahun. Sket pun tak terlintas aku rasa nak kawen, walau aku dah ada bf. Yerp.Tipu la kalau tak pikir kawen, ada la fikir, tp tunggu aku abiskan study. Aku nak sambung degree - ada kerja - baru pikir kawen. Wah. Begitu. Kata nak kawen time tu, mmg big no no la. Haish. Tak pernah terpikir. Umur 21 tu lah, aku abis diploma, terus sambung degree. Kena sambung, wajib sambung. Aku pikir, aku kena belajar sungguh2. Dapat kerja bagus, boleh bagi duit kat mak ayah, beli rumah, beli kereta, baru terpikir la kawen (tp rumah - lepas kawen baru beli. Huhu).

Tapi, kenapa ada orang sanggup tak abis blaja dan terus kawen.
Aku tak kata kawen awal tu salah. No. Tidak sama sekali. Berbalik pada jodoh la kan. Dah jodoh kau. Tapi, jangan la membelakangkan family. Perbuatan itu sangat teruk tahu tak? 

Bukan lah kita minta yg tak elok, tapi Ustaz Kazim pernah bagi ceramah, kalau kawen takde restu ni, susah nak kata lah ending dia. Pun mungkin kita bahagia, tak kena kat kita, mungkin kena pada anak cucu kita pulak.

Aku pelik. Mmg banyak yang pelik.
Senangnya keluarga satu lagi menerima lamaran tanpa berfikir panjang.
Tanpa membuat sebarang 'siasatan'. Menerima bulat bulat apa saja diperkatakan.
Berani mempertaruhkan untung nasib anak.
Ini bukannya urusan jangka pendek. Ini urusan - sepertimana selalu dikatakan - hingga ke jannah.

Menjadi suami. Bukan satu tanggungjawab mudah.
Terutama pada umur yang masih muda.
Perlu menanggung setiap apa dilakukan oleh si isteri.
Di laman sosial mengapa sewenangnya dibiar isteri 'berselfie' tanpa menutup aurat. Selfie seolah anak remaja yang lain. Bukan seperti seorang isteri.
Itu tugas suami. Didik lah dengan baik.
kredit : Here
Kahwin. Bukan satu menda yg perlu dibuat keputusan segera.
Bukan seperti kau nak beli kek di Secret Recipe kan. Tengok, pilih, bayar dan makan. Settle. 
Tapi, jauh lagi perjalanannya. Nak ucapkan memang mudah - kahwin. Tapi, nak melaluinya. 
Zaman sekarang bukan cam zaman dulu.Yang mana tak banyak cabarannya. Zaman sekarang. Fuh. Ditambah pulak ramai rakan sebaya yg masih belum kahwin, yg masih sebuk ke hulu hilir. Ada yg sebuk belajar, ada yg sebuk mencari rezeki, dan sesambil tu bersukaria bersama rakan. Sedangkan kau.

Aku tak kesah, kalau sememangnya perkahwinan tu direstui. Diraikan secara sebagaimana sepatutnya. Tapi, kawen tergesa gesa, tanpa sebarang berita, memang sesuatu tak boleh dihadam. Tak boleh dihadam. Sangat. Kalau keluarga tak bagi lagi kawen, mesti ada sebabnya. Bukan tak bagi kawen. Tapi mungkin belum sampai masanya. Pulak tu tak dihebohkan. Hanya dibuat di sebelah pihak. Sebelah lagi langsung tak tahu menahu. Dalam Islam pun dah tetapkan - perkahwinan perlu dihebohkan agar tak timbul fitnah. Now jadi camni, tak memasal kita terbuat spekulasi. 


Anak, 
Perkahwinan memang nampak indah. Malah, memang kau boleh berbangga dengan rakan sebaya yang masih berpeleseran tanpa ikatan.
Kau boleh berbangga sambut anniversary perkahwinan, sedangkan rakan sebaya masih asyik mengira tarikh couple, tarikh declare.
Kau juga boleh berbangga 'aku dah ada hubby, aku dah anak' ketika rakan yg lain masih sebuk mengejar cita cita.
Tapi, perkahwinan tanpa restu keluarga, terutama tanpa restu ibu bapa, tanpa kehadiran mereka di hari bahagia mu, bukan sesuatu yang boleh dibangga. Tidak sama sekali. Siapa pun mereka pada tanggapan mu, sekali pun syurga mu bukan ditelapak kakinya, setidaknya jaga hati lah mereka yang menjaga kamu sedari kecil. Hormati lah mereka sebagai orang tua - yang berpenat lelah mencari rezeki untuk membesarkan mu. Rendahkan hati, mohon kemaafan dan keampunan - Allah datangkan mereka untuk kita - jadi, jangan sesekali mendabik dada.


23 May 2014

Bersyukur Kepada Allah

Pic credit : Here
Bagaimanakah cara hendak reda dan bersyukur setelah dilanda musibah? Pertama, mesti kenal diri kita dan kenal Allah. Kita mesti tahu mengapa kita dilahirkan ke dunia ini, iaitu untuk mengimarahkan kehidupan ini.

Kedua, untuk kita bersyukur ini kita tulis dalam ‘jurnal kesyukuran’, setiap hari tulis tiga perkara yang kita kena bersyukur. Kajian saintifik menunjukkan bahawa sesiapa yang menulis tiga perkara yang positif setiap hari secara konsisten dalam masa tiga bulan, kehidupannya akan berubah menjadi positif.

Dia menjadi lebih tenang, bahagia dan lebih reda menerima apa-apa sahaja yang berlaku ke atasnya dengan hati terbuka.

Ketiga, sebagai orang Islam terus berdoa kepada Allah kerana telah menghidupkan kita kembali dan memberikan sehari lagi umur kita untuk meneruskan kehidupan. Roh kita menjadi tenang apabila kita berdoa.

Keempat, menjaga emosi dengan cara memberi kasih sayang tanpa had, tidak kira orang itu baik atau tidak kepada kita. Sayangi semua makhluk Allah, sentiasa memaafkan orang, takut hanya kepada Allah, buang jauh-jauh perasaan, sedih, kecewa, marah, dendam, benci, tamak, dan suka percaya kepada tahyul.

Kelima, banyakkan bersedekah, orang yang bersedekah terhindar daripada musibah, menyembuhkan penyakit dan tanda orang yang bersyukur. Kerana kita percaya walau apa pun yang berlaku kepada kita, semuanya tanda Allah ingat kita, Allah sayang kita, dan Allah yang kawal kehidupan kita. Allah sudah tetapkan takdir untuk kita, maka apa-apa sahaja yang berlaku kita akan tenang menghadapinya.

Kita mesti yakin apa-apa yang Allah beri semuanya baik pada pandangannya, biar pun peristiwa itu buruk dan menjadi sejarah hitam hidup kita. Oleh itu bagi mangsa-mangsa musibah sekalian yang masih selamat, bersyukur kerana Allah suka dengan orang-orang yang sabar dan reda. Kita mungkin kehilangan harta benda, tetapi Allah masih kekalkan anak-anak kita dan keluarga kita. Pandanglah apa yang kita ada, jangan pandang apa yang kita tiada, barulah kita akan bersyukur.

Semoga kita bersangka baik kepada Allah dan tidak berputus asa dalam hidup ini. Kuatkan semangat untuk bangun semula setelah ditimpa musibah. Kita berdoa sebagai hamba, dan Allah sebagai Tuhan kita, yang menentukan bila doa kita dimakbulkan. “Jom jaga diri, jaga akidah, ibadah dan akhlak".

Artikel Penuh : Utusan

*Mungkin hidup kita dikatakan tak sempurna kerana tiada anak - tapi, kita harus bersyukur kerana ada suami dan keluarga yang masih sayangkan kita, ambil berat tentang kita.
*Mungkin hidup kita tak semewah orang lain - tapi, kita tetap harus bersyukur, kerana cukup makan pakai.
*Mungkin pekerjaan kita tak sehebat orang lain - tapi, kita tetap harus bersyukur, kerana di luar sana, beribu lagi yang masih tiada pekerjaan.

Kuncinya - sebagaimana artikel di atas "pandang lah apa yang kita ada, jangan pandang apa yang kita tiada. Terima kasih Ya Allah, di atas segala nikmat yang telah Engkau Kurnia. Terima kasih.
Alhamdulillah :)

22 May 2014

22 Mei 2013 - 22 Mei 2014

Setahun sudah.
Dari tarikh buat laps dulu.
Cerita penuh pasal laps kat sini - laparoskopi

Sekadar menambah pengalaman dalam hidup kan.
Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.

Walau masih belum ada perkembangan yg memberangsangkan, tapi aku tetap bersyukur.
Setidak tidak nya, corak pemakanan dah berubah sekarang.

Tapi, tu lah. Asyik postpone nak dapatkan treatment seterusnya.
Entah. Hati masih belum tergerak mungkin.
Kalau lah boleh "ia" datang secara natural.....

Sedih memang lah sedih.
Tapi, kena sentiasa positif.
Insyallah, ada rezekinya nanti.


21 May 2014

Getaway - Cameron Highland

Sangap. Rasa cam dah lama tak keluar dari KL. 
Eceh. Ada je alasan kan.
Sejak sebok dgn urusan re-org wif JPA tu mmg rasa otak super sendat. Rasa nak escape je ke mana mana. Maka, sebulan sebelum riki2 tempat dan hotel. 
Cameron Highland.
Yes. CH la jawapannya. Sebab last pergi tahun 2011. Mmg plan tahun ni kena pergi CH. Kena.

Entry ni mungkin panjang sbb tak kuasa nak part part kan.
Cameron Highland kot. Semua orang pernah pergi. Takde tips n trick nya pun kan. Haha.

Orait lah. Plan asal adalah nak pergi bersama my kazen (wif her husband n daughter). But, ada hal yg tak dpt dielakkan dia tak buleh nak follow. Dah bayar duit hotel dah pun. Burnt sahaja. Aku ada gak tanya orang lain, tp last minit, bukan senang orang nak pergi. Lain lah kalau nak pergi sentul utama. Haha. 

Jadi, kami je lah pergi. Pergi hari Sabtu (17 Mei), balik Ahad (18hb).

Tido kat Country Lodge Resort. Eh. Oke je lah resort nih. Kat Brinchang, belakang balai bomba. Senang je nak carik. Dia kan kalau taip kat google, kadang dia ada perkataan 'berhantu'. Haha. Takde lah. Alhamdulillah. Oke je weols pergi.  Kita ni kan, buat takut sangat pun tak boleh, buat berani sgt pun tak boleh. Buat so so je. Takde apa lah. Kita solat apa seme kan, oke je. 

Kali ni tak booking thro Agoda. Booking direct ngan web dia - Country Lodge Resort
Staff dia pun friendly. Memula tu aku dah booking, tp internet hampas pulak masa tu - jadi, tak dpt nak buat payment, aku trus call. Jadi, dia cancel kan booking, and suruh booking skali lagi. Oke je dia layan. Sampai sana pun camtu. Pastu kiterang dapat tingkat 3. Aku ada baca kalau bilik std, sure dpt tingkat bawah (which cam ke bawah dari ground floor la), tp kiterang dapat tingkat 3. Nice sgt bilik dia. Cuma lantai tiles. Sejuk giler nak pijak. Sila la bawak stokin. Ngadap kebun sayur. Ada kipas. Smpai dalam 1.30pm. Dah buleh check in.

Nak pergi pasar malam jalan kaki je. Tapi lenguh kaki sket la kalau nak balik bilik tu sbb naik bukit. Huhu. Cuma kalau weekend, hotel ni penuh, jadi parking cam padat sket. Tapi, takpe. As long ada private parking. Itu tujuan utama aku pilih hotel nih. Ada parking sendiri, and walking distance nak ke pasar malam.

Kiterang takde byk jalan2 sgt. Lagipun hujan. Mardi ke Big Red ke semua tu tak masuk dah. Malas. Dah pernah pergi. 

Kali ni pergi petik strawberry kat kawasan orang melayu. Oke jugak pe. Asyik ngan ca ya nun alif je kan. Pergi kat area Kampung Sedia tu. Kiterang makan scone kat Opah Strawberry. Sedap. Scone  ngan jammed strawberry. Total cost termasuk minum kat sini RM12. Termasuk juga sebatang eskrem Msia yg berharga singgit. Ada satu lagi tmpt eskrem Msia yg best. Jap gi cerita.

Kat kawasan situ byk la orang melayu tanam stoberi. Kiterang pluck kat Abang Strawberry. Besar gak kebun dia. RM20 utk 500gm. Total cost kat sini : RM25 termasuk coklat cair utk cicah stoberi. 

Siap ada hukum hakam. Huhu.
Kat sini pun byk homestay. Nanti plan nak pergi bawak mak and ajak family abang aku skali tidur sini lah. Cam bes pulak.

Then kiterang makan kat pekan Tanah Rata. Oh. Byk kedai baru dah kat sini. Sebelum pergi plan nak makan stimboat. Tapi, itu sbb ingat pergi 4 orang dewasa. Tapi dah 2 orang - tak payah lah. Jadi, makan tomyam. Kat restoran Rasa Sayang. Oke juga kedai ni. Dia taruk udang pun byk. Kalah kita makan tomyam sini, udang ada seketul je. MyDH makan bihun goreng. Sambil tgk citer Kuch Kuch Hota Hei. A ah. Ptg tu kan citer tu. Aisey. Citer best pulak. Lokasi restoran ni kat area hotel Century Pines. Total cost makan n minum : RM15


Lps makan2, balik otel. Eh. Tak. Pergi beli pokok jap. Pergi Cactus Point. Geram btul tgk kaktus kalerful tu. Kau kenapa comel sgt nih? Tapi tak beli pun. Sebab? Tahu mesti susah nak idup. >_<

Tukar nama jadi puankaktus lah. Hihi.

Sini beli kaktus : RM10 n pokok pudina : RM5. Dan singgah lagi satu kedai. Beli Rosemary (English Herb) : RM8. Lps tu baru balik. Jalan start jammed dah sbb pasar malam kan.

Rehat2 jap, terus turun pasar malam. Takde beli apa pun. Jagung, sayur seme kiterang plan nak beli esok pagi nya. But.... malam tu, lps maghrib kiterang turun skali lagi. Sbb nak beli ayam goreng. Haha. Mula tu beli ayam goreng seketul je. Lps tu rasa cam sedapnya. Sanggup turun skali lagi. Ayam ni bukan kat area pasar malam. Tp cam ada kakak tu bawak van pick up. Rasa nya mmg dia ada je kot kat situ. Kat area bomba n sebelum Petronas. Seriyes sedap! Pakai tepung apa agaknya.

Esok pagi, jalan kaki skali lagi pergi pasar tani pulak. Beli sayur. Tp cam tak byk plak. Nak gi Kea Farm. Cumanya, kalau nak strawberry buleh beli sini sbb dia letak dalam box yg biasa orang jual kuih tu. 1 box 20hinggit. 2 box 30hinggit. Dapat 10 kotak plastik. Murah la kan. Nak bawak balik bagi kengkawan ofis pun senang.
Sbb pasar tani bukak dalam kul 8camtu, kiterang breakfast dulu kat gerai tepi petronas. Nasik lemak. Sedap. Total cost termasuk air : RM8

Lps tu naik bilik. Siap2 terus check out. Gi Kea Farm. Ah. Sini mmg tmpt tak kira total cost dah la. Haha. Penuh che merah dgn pelbagai sayur, jagung, stoberi, ubi , bunga, pokok -_-"

Sempat beli aiskrim Msia yg aku suka nih. Sini la aiskrim Msia yg sedap. Dulu pergi pun beli sini. Dan skrg pun rasa masih sama cam dulu. Suka. Satu RM1.50. Dia kat tmpt petik stoberi gak. Dkt hotel Equatorial tu. Skrg nama dah tukar kan. Copthorne hotel tak silap.

Balik, singgah Lavender Farm. Tiket masuk RM5/person. Dgn minum2 plak kat atas tu. Strawberry mik shake n coffee strawberry RM10. Mana tah gmbr lavender. Dalam kamera kot. Ni je yg ada dalam phone. Boleh la. Haha.

Turun Simpang Pulai sbb nak singgah kampung jap. Tp skrg tgh repair jalan la kalau kut Simpang Pulai nih. Kalau cuti sekolah ni sure la panjang berjela jammed nanti.

Begitu lah. Seronok je. Asalkan dapat jalan jalan.
Next. Takde dah.
Bulan Oktober pula. Kena buat visa. Moga moga dipermudahkan. Amin Amin Amin.

Lagi gambar2 kat sana.
Byk bunga cantik2 kawasan hotel.
Pnstoberi jumpa stoberi mmg cam tak keruan -_-"


Bunga kekwa. Tp tak buleh masuk tgk pun.


Dah la kan.
Kat instagram puanstoberi pun melambak dah.

20 May 2014

Tombol Oh Tombol

Buat hal betul lah.
Boleh pulak terkunci dalam rumah sendiri (-_-")

Kisahnya. Malam sebelum kiterang nak ke Cameron Highland.
Jumaat malam.
Balik kerja tu oke ja. Buleh bukak pintu. Pastu myDH kuar jap beli nasik goreng.
Skali dia nak kuar utk kunci padlock kat grill dah tak buleh bukak pintu.
Bistu, cemna ni?
Aku rilek je sebenarnya. Sbb ada experience byk kali gak lah dengan tombol mombol nih.
MyDH kalut.
Aku rilek je g kupas mangga - makan mangga dulu.
Makan nasik goreng segala.
Alah. Mesti buleh bukak lah.
Dulu kat hostel, masa kat uitm pun pernah jadi. Nak pergi kelas time tu. Terkunci. Kadang2 kalau terkunci kami try bukak ngan kad. Ala, dulu kan public phone ada pakai kad. Tebal sket kad tu kan. So, kadang2 buleh je terbukak kalau kita 'swipe' kad tu kat celah pintu tu (tp tu pun ada cara dia - bukan buleh simply2 swipe. Haha). Tapi, satu hari tu tak boleh - dah tu nak pergi kelas pulak tu. Terpaksa call maintenance. 
Skali pulak kat rumah sewa. Terkunci dalam bilik. Entah cemana kami godek2, mahu jugak terbukak.

So, sbb ada byk experience aku rilek ja.
Aku cakap, apa nak risau, worst come to worst - kita call guard je mintak tolong bukak.
Tapi, kena la try. Lagi satu masalah sbb guard nepal nih. Kang kita cakap2 dia paham ke tak. 
Godek2, guna segala peralatan yg ada dlm rumah.
Akhirnya terbukak lah tombol tu.

Tapi, kau rasa setakat tu je ke citer nya. Satu hal pulak bila kunci yg ada dalam pintu tu tak mahu terbukak. Susah jugak sistem tombol ni rupanya. Tp ye lah, tak kan dia buat mudah2 je. Kang senang je pencuri bukak masuk rumah orang. Dia cam ada satu lagi kunci dalam pintu tu. Latch kot nama dia. Entah. Aku tak pasti lah pasal sistem tombol nih.
Pintu siap berlubang dah ni. Tapi, tetap tak buleh bukak. Giler btul lah.

Mujo sel otak berhubung.
MyDH try call adik dia. Adik dia buleh la bab tukang2 ni sbb mmg bidang dia. Kerja pun bidang itu gak. Dan Alhamdulillah, rezeki kami, adik dia masih kat ofis (kul 11mlm dah time tu). Dan mmg opis adik dia dalam 10minit je dari rumah kiterang. Syukur.

Tapi, sebelum adik myDH sampai, entah cemana laki aku godek, tercabut gak la 'selak' tu. Buleh bukak.
So, bila adik ipar aku tu sampai derang cuma pasang balik lah.
Adik ipar aku siap bawak la tombol baru. Tapi, masalah pulak sbb yg kunci dalam pintu tu tak sama saiz. Panjang pulak. Terpaksa amik yg kunci kat bilik lain dan bubuh dalam tu.
*sigh*

Aku time tu dah ter lena dah.
Derang godek smpai kul 12 lebih.

Phew. Pintu, pintu. Kau buat hal pintu.
Mujo dia buat hal malam. Kut nya masa kiterang dah siap2 nak keluar pergi Cameron?
Mmg potong mood lah. Sesilap tak pergi terus.

Rasa cam nak tukar je kunci pintu utama ni. Takmo pakai tombol. Pakai door handle cam ni pulak. Ke lagi senang terkunci camni.
kredit : Here
Kang buat camni tau lah
kredit : here

p/s : Masa tu takde rasa nak google apa ke. Tapi bila google rupanya ada keyword "tombol pintu terkunci dari dalam". Maknanya, kes ini common case. Muahahahaha.

16 May 2014

16 Mei 2014 : Selamat Hari Guru.


Selamat Hari Guru.
Untuk guru guru yang pernah mengajar saya.
Dari sekolah tadika hingga lah ke peringkat universiti.

Juga utk kakak dan abang2 saya (kesemua adik beradik saya adalah guru).
Kakak ipar saya yg juga guru.

Utk rakan2 saya yg juga memilih guru sbg karier.
Ramai. Memang ramai kalangan rerakan yg menjadi guru.
Termasuk rakan alam maya saya ini.

Dan tak lupa.
Utk mak saya dan arwah ayah.
Mereka juga adalah guru yg paling terhebat dalam hidup saya.

Terima kasih :)

15 May 2014

Balcony Garden

Tetiba.
Asalnya bila tgk gmbr ni kat instagram Perfect Livin
Lepas tu rasa cam eh, bes jugak kalau dapat buat garden.
Begini ke.
kredit : Here
 Begini ke.
kredit : Here

Ewah. Cam balkoni kau tu besau benau kan.
Udah la sesekangkang semut cuma.
Udah la kecik, dia terus simen (biasa kan balkoni ada palang2 tu).
One part, mmg selamat sebenarnya sbb kalau palang palang je tu cam gayat pulak kan.
Tapi tu lah. Tak leh fefeling nak duduk2 minum kopi sambil tgk orang mandi kolam sbb kalau buh meja, duduk kat kerus, mmg tak napak bawah.

Jadi, ku rasa, ku nak buat small garden lah.
Dalam pikiran nak buh english herb.
Cewah!
Ye ye o je lah kau ni puanstoberi.

Eh.
Skrg ni pun ada kaktus tau. Beli kat cameron tahun 2011 dulu. Ada hidup lagi.
Ni nak pergi lagi, nak beli lagi.
Pastu nak beli pokok2.
Pastu nak beli pokok stoberi.

Kuikuikuikui.

Baik.
I nak study lagi pasal balcony garden ni.
At least dapat buat cam gmbr atas skali ngan tangga tu pun cun.
Buh kaktus kan. Wiii... suka lah!

Tapi, tak menyemak rumah ke?
Rajin ke nak bela??? (-_-")

And one big thing.
Mana nak jemur kain?? Huwaaa... yard yg sekangkang semut tu pun dah penuh gak.
Mencik betol lah!

14 May 2014

Menjual Barang Preloved / Preowned

Ini kisah Ahad lepas.
Berangkut angkut menjual barang2 yang tak diperlukan dah.
Atau nak sedap kita panggil 'pre-loved'. Gitu.

Best jugak jual barang2 pre-loved ni kan. Dulu aku tak pernah pikir nak jual. Malah segan. Sbb aku rasa cam ada ke orang nak beli barang terpakai nih. Bukan la aku nak jual yg buruk pun, yg masih baru pun aku rasa cam segan sgt. Takkan la nak jual barang buruk. Ko nih... 
Bermula dengan menjual baju batik yg dpt sambutan. Hihi. Siap ada yg kata, kalau ada lagi, tolong bagitahu. Huhu. Ada tu ada, tapi kang aku lak yg kurang baju batik. Camno?
Tapi, ada jugak tak laku cam baju batik chiffon. Mungkin sbb harganya.
Jadi, tak payah beli baju chiffon pas ni sbb dah la mahal, lps tu nak jual balik takde orang nak sbb harga tu cam boleh je nak beli baju yg lebih cantik dan baru. Kan?

Lps tu, bila almari dah sampai (Ha, nanti I cerita pasal almari custom made ni ya. Besar. Dan puas hati), terus la mengemas bagai nak giler.
Bila almari baru sampai, ada almari perlu di let go.
Maka, kami let go satu almari lama - yang beli masa baru kawen. Almari biasa2 je. Harga tak ingat. Kebetulan dekat dgn rumah ada kedai yg membeli perabot terpakai. So, myDH call orang tu (rasa cam bangla yg run kedai tu) dan suruh dia dtg tengok. Dia dtg tengok je kata nak 20hinggit. Adoi. Nak taknak mmg kita taknak pun kan. So, biaq pi lah 20hinggit. Let go je lah. Terus je bangla tu hangkot turun. 
Settle satu masalah ruang.

Seterusnya. Majalah lama.
Bila post pasal majalah lama - ada yg kata jual je. Ramai pun kata jual je.
Amik masa woh pikir. MyDH lagi la kata - jual je.
Sayang oke.
Banyak giler. Dan berat giler.
In-Trend tu yang sayang bebeno sbb aku tak pernah miss beli setiap bulan.
Every month since Nov 2005. Without fail!
And aku stop bulan Januari 2014. Sbbnya beberapa bulan sebelum tu, aku beli - tapi aku tak baca. Huhu.
Mak aku pun tahu - skrg dah ada internet, takde dah nak baca majalah2 ni. Wah. Kelas mak ai, mengikut peredaran zaman.
Tapi mmg betul pun.

Pikir pikir. Ah, jual je. Termasuk kotak2 dan kertas A4, dan kertas yg di shred. Ha kau, aku siap pinjam mesin shredder opis bawak balik. Kuikuikui.

Jadi, jual.
Hasilnya ini. Majalah tu punya banyak citer dan berat nak 50kg, RM9.50 saja ko amik? Huhu. Sadis. Moralnya, takyah nak jadi pembaca setia sangat.

Lepas tu, Mimi ada tanya pasal sofa yg aku nak let go.

So, terus berurusan ngan Mimi. Begitu begini, kebetulan lak umah dia dekat je dari KSU tu - dan dia ada van. Senang keroje. 
Harga - rahsia! kan Mimi kan. Hikhik. Mekasih ya Mi, sudi beli sofa titew. Hikhik
Jadi, sekarang, bergelimpang lah kami laki bini depan tv.

Lepas tu mula la rasa cam eh, oke lah kalau camni je.
Beli bean bag 2 bijik, pastu kerusi jejari tu kan. Mmg 'chara'.
Rasa cam nak mintak balik deposit sofa yg dah booking tu (cea, bagitau ada beli sofa baru la pulak. Kuikuikui).

Bes jugak jual jual nih.
Apa lagi yea nak jual???? 

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign