Pages

29 September 2014

Makanan Sunah : Susu Kambing

Last year.
Eh. Bukan. 
Last 2 year kot.
Aku ada consume susu kambing nih.
Masa tu order, pastu orang tu hantar direct terus ke ofis.

Orang tu dari Sg Buluh kalau tak silap.
Lps tu, cam biasa lah aku. Buat sekali, berhenti. Tak istiqamah.

Bebaru ni lah baru nak buat balik semula.
Jumpa susu kambing kat kedai arab Berkat Madinah tu.
Ada botol sederhana, ada botol besar 1 liter.
1 liter RM24.
Ini pun susu kambing local je. Bukan dari arab ke hapa.

Tapi ya hampun... rasa dia - pekat, melekat kat tekak.
Terngiang rasanya. 

Yang dulu aku beli tu, rasa jugak, tp takde rasa camni sangat.

Susu kambing ni, sebagaimana 'dipetuakan', aku blend dgn kurma.
Pun, tak jalan. Tetap lah terasa 'kekambingan'
Dia takde bau tau, tapi bila dah minum, baru lah ada rasa tu. Errr...






Lps tu, masa balik kampung, aku try tgk kat Ladang Infoternak kat kampung aku.
Ha. Situ ada jual.
Harga pun reasonable. Sangat.

Beli 10 botol.

Dan rasa dia - best lah. Mild je. Not so 'kekambingan'. Huhu.
Oke lah. Mungkin sbb kambing infoternak. Kambing kerajaan.
Hahaha.

Takde lah kan. Ladang infoternak ni kan depa wat kajian itu ini.
Mungkin rumput yg kambing makan tu lain kot. Tu yg tak rasa sangat.

Aku suspect, daging dia pun tak bau sgt cam lelain kot.

Boleh minum lah. Nanti buleh beli lagi.
Beli banyak2 - kalau beku kan buleh tahan 3 bulan.

Aku takde masalah makan daging kambing, tapi yg BBQ je lah. Apa pulak tak buleh nya, ce try rasa. Rasa dia unik. Lagipun sunah nabi kan. Kalau pening segala tu, ye lah kot tak buleh makan. Tapi, takat ni Alhamdulillah, aku boleh je makan.

Jadi, utk susu ni. Pun, boleh je lah aku telan. Cuma ter agak2 je nak menelan tu. Huhu.






***Disclaimer : Aku mmg sengaja tak minum yg bancuh/sachet tu sbb nanti aku lagi malas dan tak displin. Sbb tu aku sanggup je telan yg ni. Huhu.

2 juta komen

su mmg suka kekambing..
cuma if yang ada bau hamis tu je yang tak mampu nak telan...


selamat kita usaha kekambing
rasa nak bela kambing la pula :-)

proses pasteurization bleh ubah rasa susu ke? agaknya kalo yg rasa/bau kambing pure tu memang straight bottled kot... heheheh...x tau la... tapi setakat nih i ok lagi susu kambing...

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign