Pages

11 September 2014

Dari HDU ke Wad Biasa

Alhamdulillah.
Bapa mertua dah ke wad biasa.
Hari Selasa dah masuk wad biasa.
Bila wad biasa ni, dah boleh orang tunggu / jaga malam.
So, myDH take turn ngan adik lelaki dia.

Nampak my FIL makin sihat. Dalam one week dah masuk wad biasa dan mungkin esuk lusa dah balik rumah.
Ai suspect beliau dapat darah orang muda masa blood transfusion tu. Hihi.
[Blood transfusions are used to replace blood lost during surgery or a serious injury. A transfusion also might be done if your body can't make blood properly because of an illness. - kredit Here ]

But, ada sedikit simptom lah selepas pembedahan ni.
Sblm buat operation ni, aku dah google juga berkaitan bypass surgery ni.
So, ada lah simptom2 yg kekadang buat kita risau.
Tapi, bila dah tahu tu takde la risau sgt.
Antaranya - macam blur dan feel confused.

Dkt ICU, HDU tak nampak sangat tau. Bila masuk wad biasa ni dah nampak.
Sbb kesan bius ke apa, aku belum tanya doktor (mmg susah nak jumpa doktor pun kan kalau melawat petang), tapi bila baca, ia adalah normal.

Dari apa yg di google - aku jumpa yg simple ni.
Kredit : Here
After surgery, it takes 4 to 6 weeks to completely heal and start feeling better. It is normal to:

*Have pain in your chest area around your incision
*Have a poor appetite for 2 - 4 weeks
*Have mood swings and feel depressed (ayah tetiba menangis bila sedara dia datang melawat)
*Have swelling in the leg that the vein graft was taken from
*Feel itchy, numb, or tingly around your incisions on your chest and leg for 6 months or more
*Have trouble sleeping at night
*Be constipated from pain medicines
*Have trouble with short-term memory or feel confused ("fuzzy-headed") - (ayah ada tanya cemna cara nak makan kurma - sebak betul aku rasa time tu..)
*Be tired or not have much energy
*Have some shortness of breath. This may be worse if you also have lung problems. Some patients may use oxygen when they go home.
*Have weakness in your arms for the first month (ayah tak buleh nak pegang sudu nak suap makan - dia rasa macam nak jatuh)

Dalam web [clevelandclinic] pun ada beritahu secara panjang lebar tentang penjagaan selepas keluar. Ayah pun nampak tak selesa bila dia macam 'confuse' - tapi, kami cakap itu normal lepas bedah. Dan aku pun terpaksa mengaku kengkonon lepas aku operation tu ari pun macam tu.

Memang perlu penjagaan yang teliti dan emosi pesakit pun kena jaga.
Moga semuanya dipermudahkan lah. Amin.....

2 juta komen

in shaa Allah..moga dipermudahkan segalanya...

moga cepat sembuh.. sokongan ank² itu penting dan menantu²...

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign