Pages

24 September 2014

AirAsia : Urgent! Flight Cancelled.

2 hari cuti.
Masuk ofis, bukak emel, tetengok ada emel dari AirAsia.
Dah la tulis "URGENT ! AirAsia X Flight ......... on  ...... October 2014 is Cancelled"

Hey..hey..! Mau tak tanjat gegel jap. 
Like, "What..! Cancelled..?" Gitew..kononnya. Haha.
Tapi, memula ingat scam ke apa nih. 
Baca emel dia, katanya :
"the above flight has been cancelled and we have moved you to the next available flight "

Hey ko ni AA, buat aku urut dada je tau.
Hihi. Takut juga kan..kansel pasal apa pulak.
Tapi, tukar masa je.
Reason nya ini :
This cancellation is due to commercial reasons.

Pastu aku terpikir nak tgk booking aku. Log in kat web AA.
Tup2, rupanya flight balik ke KL pun kena jugak. Bukan je tukar masa, tukar date terus. Ha. Ambik kau.
Wah. Ini sudah lebih ni.

Carik no phone AA.
Wah.. kemahin mahal yer call AA ni. Siap dia tulis situ - RM1.95/minit. Ini utk AAX punya number. Mmg la kena kan. AA, kau tahu saja lah. Everything need single cent. 

Bila call, dia confirmed mmg tukar masa. Supposed flight aku tgh malam - dia tukar to pagi (kira masih hari yang sama).
Dan balik tu, supposed aku balik petang - dia tukar to pagi esoknya (sbb tu date bertukar).

Kalau kena macam ni, kita boleh tukar date lain yang kita nak tanpa dikenakan sebarang caj.
Dan kalau nak cancel anda request refund pun boleh.
Ini lah masanya. Aha!

Tapi, nak kansel ke? Dah berbunga2 hati nak pergi. Takkan kansel. Huhu.
On other side - kira oke jugak la tukar flight pagi instead of tgh malam kan, sbb takde la kelam kabut carik tmpt solat Subuh bila dah landing tu. Cumanya... aku kena ada kt airport sesubuh buta lah. Dan bila balik sini pun kena berkelana tido kat airport sana lah nampak gayanya. 
Kalau ikut date asal, aku smpai KL malam.. pun sebenarnya a lil bit renyah juga lah kan. Bila dah tukar ni, smpai KL tengahari which boleh la senang lenang naik bas je.. ada juga bagusnya.

Cuma, aku wonder gak lah. Dia tukar ni sbb mmg dah takde flight time tu ke. Atau mmg dia sengaja tukar. Memang lah  dia tulis commercial reasons kan, tp kalau masih ada lagi penerbangan masa tu, kenapa tukar plak. Kalau mmg dah takde, faham lah kan.

Entah. Ini 1st experience aku kena tukar date n time nih. Sebelum ni tak pernah pulak. Kita tgk dan lihat je lah. Aku belum beli seat, luggage and meal nih. Since flight pagi - dah kena makan pulak dalam flight. Pergi je lah kot. Balik kita makan kat KL je. Haha.

Itinerary kena ubah lah ni since smpai lewat dan balik pulak masa pjg lagi selepas check out tu. Ini baru bebetul backpack traveller nih namanya. Haha. Aduyai. Ada ada je lah. 

4 juta komen

ida tgok tajuk entry je terus ida klik! nk tolong ngamuk skali tuk kekda tau, tapi baca sampai abis OOooo tukar masa bukan kansel terus. gigirl kita tanjat jugakkk hehehehhehe ~

Ada pro n con jugakkan ida..psttt..kasitaula pegi mna tuh

kannn....patutnya kena bagi gift ni
sesuka hati je AA tukar ya

Pernah kena..dia tukar waktu tapi tarikhnya tetap sama.

Dengan adanya citer ni..makin bertambah menyampah dgn AA/AAX.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign