Pages

28 June 2013

Tingkatkan Imuniti #7 : Beras Perang

Dalam list foods to include utk org yg ada history endo cyst, mmg ada di listkan brown rice. White rice tak berapa nak elok lah kiranya. [Artikel ini sgt bagus juga sbb dia tulis secara ringkas food utk endo diet - endometriosis diet ]

So, kita cuba. Aku dah cam obses dengan healthy food pun yer jugak skang nih. Haha. Sebenarnya terlalu berhati hati pun tak elok juga kan. Tapi takpe, kita cuba, mana yg tak sesuai tu jangan paksa. [Artikel berkaitan brown rice - benefits of brown rice]
google


Tak ingat dah brand apa aku beli.
Kiterang beli 2kg je pun. Nak cuba je dulu. If boleh 'pegi', kita buleh beli banyak2.
Tapi masa beli tu nampak chinese amik 2 pack yg 5kg tu. Wah. Derang mmg guna brown rice agaknya ya. 
Semalam cuba. Masak pun sikit ja.
1 pot je. Sbb katanya beras ni cepat kenyang.
Baca cara masak dia. Nisbah dia 1 : 2. Makna satu pot nasik, 2 pot air. Tapi aku lebihkan sket air. Rendam dulu dalam rice cooker tu dalam setgh jam, baru on kan utk masak. Tatau la perlu ke tidak rendam ni, tp dekat pek beras tu pun kata rendam, kat artikel aku baca pun rendam. So, rendam je lah. Bukan susah pun kan. Huhu.

Bila dah masak napak cam nasik minyak. Huhu.
Rasa?
Tawar.
Bila aku kata tawar, laki aku cakap, eh, selama ni kita masak nasik ada taruk garam ke?
Hihi.

Bukan lah yer, cemana nak kata ek. Kalau beras biasa tu kira cam ada rasa la. Ini mmg kosong. Mungkin tak biasa lagi kan. Kalo dah biasa nati oke lah.
Aku oke je. Buleh je makan. Lagipun mmg minima kan pengambilan nasik skang ni. Makan pun sket ja.

Mujo aku masak sambal tumis ikan bilis yg masin sket. So, selera jugak la makan. Bukan masin sgt.. kang masin masin lain plak citer nyer. Kena gak keep cautious kan. Sbb parents ada history darah tinggi. Takat ni aku masih terkawal. Dan kadang2 hampir tekanan darah rendah plak. Huhu.
google

Tapi dalam pada tu kena beli gak beras putih. Awal tahun mmg kami dah tukar beras basmathi. Dapat kesedaran lps mak detect sakit jantung tu kan. Seme pun cam tetiba aware about kesihatan. Haha. Terus beli beras Basmathi. Pastu dah habis, ada pulak org sedekah beras dari Kelantan. Pastu masa tak sihat tu ari, myDH yg beli, dia beli yg biasa je. Nati pasni mmg kena Basmathi balik. Kira selang2 la makan brown rice ngan basmathi ni. Ada org datang ke apa senang ada white rice. Tak semua orang buleh makan brown rice ni.

Jadi, itu lah. Mmg costly la sket dgn brown rice, organic vege bagai nih. Tapi takpe lah. Procedure yg aku lalui ari tu lagi lah cost me costly. Biarlah cost sket asal kesihatan kita baik. Takpe.. ada rezeki tu. Insyaallah.

Syukur : Jangan Kufur Nikmat

Syukur.
Setiap apa yg kita ada, apa yg kita dapat, syukur.

Dapat sedikit syukur, dapat banyak, rezeki, Alhamdulillah.
Bukan bercakap perihal orang lain. Tapi utk diri sendiri. Sebagai contoh, orang tanya 'kerja apa?'. Kadang dijawab 'kerja kerajaan je'. The point is, word 'je' tu. Kadang kita nak menggambarkan yg konon kita ni merendah diri lah dgn word 'je' tu kan. Apa sgt kerja kerajaan ni kan. Beribu malah beratus ribu yg kerja kerajaan, so, kita pun letak la word 'je'.
Tapi bila kita bercakap orang yg mungkin takde kerja lagi, mungkin dengan orang yg nak sangat kerja kerajaan, dah cuba berpuluh kali, isi borang spa segala, tp takde rezeki lagi mungkin word 'je' pada dia dianggap macam tak bersyukur pulak kan. Orang susah2 nak dapat kerja kerajaan, dia boleh kata 'je'. Ha. Begitu lah konsepnya.

Ye lah, kita tak sedar kan. Terkadang, diberikan rezeki sesuatu, tanpa sedar mengatakan "dapat 2 je.. kenapa tak 3,4, 10". Itu lah dia, baik lah sedikit dari takde langsung. Atau pun cam tu hari, masa jerebu, balik kerja, dalam keta, hujan turun, tp tgk keadaan masih lagi jerebu. Tak sedar je mulut aku ni tercakap 'eh, hujan pun jerebu lagi'. Tp cepat2 Istigfar. Apa ke tak bersyukur aku ni. At least Allah bagi hujan. Dari takde langsung. Org yg kat Muar, Ledang tu lagi la terpaksa menghadapi jerebu yg teruk dari di KL nih. Smpai IPU 700.  Selalu terlupa pasal tu. Aku tak cakap orang lain. Ini berkenaan diri sendiri. Muhasabah diri sendiri. Buat apa nak cakap pasal orang lain kalo diri sendiri pun byk khilafnya.

Semalam pun Ehwal Islam topik dia bersyukur. Mmg kena bersyukur dengan apa yg kita perolehi. Takde rezeki anak, tp syukur ada juga rezeki yg lain.

Mungkin orang yg rasa sentiasa tak cukup dengan apa yg ada ni dari orang yg selalu dapat tanpa meminta. Maknanya, ada kehidupan yg sempurna. Tapi tu lah.... Kesenangan ni pun salah satu ujian juga. Jangan sampai kufur nikmat.

"Dan (ingatlah juga), tatkala Rabbmu mema’lumkan: “Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (ni’mat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (ni’mat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih." - Surah Ibrahim, Ayat ke7

Selalu dikatakan org yg memandang half empty adalah pesimis dan half full adalah optimis (buleh baca detail kat sini).
Tapi apa yg dituliskan atas tu sgt menarik. Ini bukan berkaitan gelas separuh penuh ke atau pun gelas separuh kosong. 
Yang penting syukur - at least kita ada gelas, dan ada sesuatu di dalam nya. Ada orang langsung takde gelas. Ada orang ada gelas tapi kosong. 


Jadi, syukur.. 

Insyaallah...

27 June 2013

Tingkatkan Imuniti #6 : Antioxidants Food

Mahap la wey... lately ni mmg entry aku perihal kesihatan je kan. Matik la takde orang masuk baca dah. Eh. Tak kesah lah. Ada org baca ka, takda ka, menulis tetap menulis. Lagipun dah dapat info menarik, tempek la sini supaya takde la tercarik2 di kemudian hari pula kan.

Dah rupa healthy blog je dah blog aku ni.

Takpe lah. Sementelah masih ada lagi kesedaran dalam diri jadi kita tulis lah hal2 berkaitan kesihatan ni. Sebenarnya perihal kesihatan ni, nak tanak mmg kena cari artikel in English. Macam juicing tu. Nak carik yg melayu punya kemain payah. Sesilap terjumpa balik blog aku. Konon lah kan. Haha.
Tp kalo in English, memang la byk. Omputih mmg gemar juicing2 nih. Byk resepi juicing yg di jumpa. Best!

So, hari ni kita cakap pasal antioxidants lak. Mengapa antioxidants? Sbb makanan yg doc Hamid advise mostly aku baca mmg tinggi antioxidants. So, aku assume antioxidants relate dgn fertility. Google. So, jumpa artikel kat sini. Betul lah. Mmg ada kaitan. Mari tgk sket apa yg artikel tu kata.

Antioxidants are one of the most important components to having healthy fertility that every woman and man needs to focus on. Before we get started, there are two terms you will need to become familiar with:

Antioxidants
Antioxidants are a family of vitamins, minerals and other nutrients that help to protect the body from the damage caused by free radicals.

Free Radicals
Free radicals are unstable molecules that can damage cell structures. In normal every day life free radicals are produced from the activity in our bodies (for example free radicals are made during energy production) but chemicals in our surrounding environment can also create free radicals. It is said that each cell in our body is attacked about 10,000 times a day by free radicals, accelerating the aging process. Antioxidants neutralize the free radicals, stopping further damage from happening and protecting the cells health. If you are not doing something to help protect your cells, this damage can add up.

How Antioxidants Work
Antioxidants work like a defense system, disarming free radicals. They are a kind of police force within the body. They “quench” free radicals wherever they are so they are not able to spread and cause damage to our cells. When an antioxidant finds a free radical it engulfs it and melds into its molecular structure. This creates a weakened free radical, not strong enough to do any harm. At this point that particular antioxidant is sacrificed unless its “sister” antioxidant comes along and revives it. I will go into further detail about this a little later as it is very important to know if you are using antioxidant therapies.

Why Antioxidants are important and necessary for healthy fertility 
So we now know how antioxidants and free radicals generally work, but now we are going to talk about how they affect fertility specifically. Everything in the body is made of cells that need to be protected from free radicals; simple as that. Not only are the ovum (egg) and sperm made up of cells which can be affected by free radical damage, so are the reproductive organs and glands that produce reproductive hormones. If these cells are less than optimal, the organs, ovum, eggs, etc. will not be functioning at their best.

Another thing to remember; when DNA is attacked, it can also be altered by free radicals. The DNA of both partners is the future blueprint for a child. Damaged DNA is known to cause miscarriages or birth defects/developmental problems for the future child. Studies have also shown a connection between oxidative stress caused from free radicals and male infertility. So, it is very important for both parents to be taking an antioxidant complex in the correct amounts. I will share with you the best antioxidant blend for fertility in a bit, but first lets take a look at which antioxidants are most important…

Bagus tu, dia bagitau makanan apa yg ada antioxidant beserta vitamin yg diperlukan.

Aku rasa selama ni mmg aku tak makan sgt menda2 ni. Sbb tu la badan pun tak immune. Tu lah... sbb tu nama diet ni "diet dah terhantuk baru terngadah". Haha.
Takpe lah. Belum lewat kot kan. Sekarang ni orang tanya "pantang lagi ke Da?" Aku jawab "takde pantang... jaga makan jer" Cewah! poyo sgt kan bunyi nya. Haha.

26 June 2013

Tingkatkan Imuniti #5 : Minum Air

Selain galak ber-juicing, satu lagi transformasi dalam diet tingkatkan imuniti yg aku buat adalah minum air secukupnya.
Aku mmg tak byk minum air dulu. Minum sekadar saja.
Tapi sejak rasa betapa hazab nya sembelit seminggu lps operation, baru tahu terhegeh2 nak minum air banyak2.
Ala, semua diet aku ni boleh dinamakan 'diet terhantuk baru terngadah'. Ha... ko hado? Kevin Zahri pun takdo. Atkin pun terkezut tgk nama diet nih. Haha.

Oke lah.
How do we know berapa banyak air yang diperlukan dalam badan kita.
Walau pun orang dok kata minum 8 gelas sehari.
Tapi kita macam hey... 8 gelas tu gelas besar mana? Berapa ml? Kalau gelas besar kedai air buah tu dah berapa ml. Mau kembong perut tak boleh nak gerak kalo guna gelas tu utk cukupkan 8 gelas. Jenuh ter kucil kucil.
Takde exact sukatan kan. So, mari kita calculate.
Dari sini, aku blaja cara nak calculate.

Memula, kira berapa berat kita. Omputih ni dia takmo in kg. Dia nak pounds. So, bagi dia pounds.
Oke lah amik contoh berat aku la kan. Let's say 47kg. 
47kg = 103pound / 103lbs (convert lah)

Then multiply by 2/3.
103 x (2/3) = 68.66
68.66 adalah 68.66 ounces (oz)

Ah. Sudah. Kita biasa dgn liter or ml kan.
Tapi apa ada hal. Google je. Ko taip je 68.66 oz to ml. Nak buat to liter pun boleh.

Nanti paling atas sekali dia akan kuar = 2030.52 ml yakni bersamaan kurang lebih 2liter lah. Yakni bersamaan juga 4 botol air mineral 500ml. Makna, byk tu lah yg aku perlu minum setiap hari! Dan utk yg lelain pun, yg lelebih kurang je berat dgn aku tu, perlu minum dalam 2 liter-2.5 liter lah. 60kg pun perlu dalam 2.6liter. Camtu la lebih kurang.

Lps tu kena tgk juga keadaan kita pada hari tersebut. Banyak kerja luar, peluh tiak bagai segala, perlu lah minum lebih. Kalo tak, buleh ja minum banyak tu. Aku rasa kalau kita2 yg kerja pejabat, duduk melepap atas kerusi empuk dalam ekon nih, dalam 2 - 2.5 liter sehari lah.

Air ni sebenarnya tidak lah tertakluk air kosong je. Tapi, harus di ingat, air yg paling elok diminum air kosong. Air gas segala tu mmg letak la jauh2 yer. Tak perlu. Lagi satu, sejak operation ari tu mmg aku langsung tak minum ais. Air sejuk (yg cam dlm peti ais tu) pun tak minum dah. Aku minum air suam ja. Haha. Tanjat gegel tau dgn transformasi diri ni. Padahal dulu... pepagi pun kalo gi mamak tu order milo ais. Hurm. Hurm. Hurm. Dah alang2 pantang itu ini, ku pantang lah jugak minum ais. Lagipun rasa lagi puas kot minum air suam.

Sebenarnya mmg elok minum air secukupnya nih. Kulit pun rasa cam lembap2 ja. Takyah kolagen bagai dah ni ha. Aku dpt rasa la perbezaan tu sket2. Jadi skang dgn juicing lagi, sayur lagi, minum air lagi, badan pun cam ringan je. Bes kan. Nati pas raya boleh tambah dgn exercise. Mengapa lepas raya? Sbb aku masih rasa cam ngilu2 lagi kalo jalan jauh2. Lagipun doc dah advise 3 bulan mmg tokleh wat kerja berat. Jalan pun slow je. Luar mmg napak dah elok kering, yg dalaman kita tak tahu kan.

Oh ya, kalo susah2 sgt, korang download je application ni kat phone. Dia siap tahu berapa byk air yg kita perlukan. Water Your Body nama application nya. Dia siap ada boleh pilih cawan2 yg kita minum. 100ml ke 150ml ke.

Nati dia bagi notification sila minum air, sila minum air.
Haha. Takde lah begitu. Tp ada la dia bunyi cam org tuang air.
Makna, kita kena minum lah. Begitu....

Jadi,
marilah kita minum utk diet yang lebih sihat :)

Edisi Beetroot : Apa Lagi Nak Buat?

Buntu dah aku apa nak buat lagi sebijik dgn beetroot tu.

Nak blend buat juice, rasa cam tak mo buat dah.
Jadi google.

Dapat satu resepi yg agak sihat dari web Masterchef.
Mari tgk.

Buah Pic Bersoskan Ubi Bit Dan Avocado Bersama Salad Sosej

Bahan-bahan:
1 biji Buah Pic
1 biji Ubi Bit Merah
1 biji Avocado
150gm Gula
1 batang Kayu Manis
2 kuntum Bunga Lawang
3 biji Buah Pelaga

Cara-cara penyediaan Ubi Bit Merah:
Panaskan air, masukkan gula, kayu manis, bunga lawang dan pelaga sehingga mendidih.
Masukkan buah pic biarkan selama 10 minit.
Parut ubi bit merah kemudian masukkan bersama buah pic tadi sehingga ubi pit merah mengeluarkan warnanya.
Apabila buah pic sudah empuk matikan api dan ketepikan.

Cara-cara penyediaan Sosej:
Potong sosej menjadi dua bahagian dan salai diatas kuali sehingga kekuningan.
Potong roti ciabatta memanjang kemudian bakar dalam ketuhar selama 8 min dengan suhu 150’c.
Potong dan bakar roti Foccasia sama cara dengan roti ciabatta.

Cara-cara penyediaan Salad Sosej:
Potong sayur salad, tomato, bunga merah kecil dan avocado gaulkan dengan jus lemon, garam dan lada sulah.
Hidangkan.

** 
Ni masa MC season 1. Wahidan yang buat. Tapi aku rasa ini mmg resepi sihat ni. Boleh telan tak boleh je kan. Haha.

Selain tu boleh jugak masuk dalam sup. Macam resepi kat sini - mesra.net.

Tgk lah nati. Apa aku nak buat.
Susah2 ku goreng je. Goreng ngan tepung magik tu. Boleh la kot. Haha.

p/s : Bes giler kot adiah Syura dpt smlm. Dpt g Paris naik A380. Business class. Hoihhh... nampaknya glamer balik la penyanyi Nazam Berkasih nih. Huhu.
Boleh tgk kat web ni la ke-best-an A380 nih. - MAS A380

25 June 2013

Edisi Poplook : Magnolia Pink Poppy

Hari tu tgk tgk jugak.
Tapi kat rumah.
Aku mmg taknak buat any online payment guna bband.
Aku rasa cam tak secure je.
Dah la lembap je kan. Kang "hang" la apa la, satu hal plak.
So, ingat da masuk keja baru lah nak beli kan.

Tup tup.

Out of stock sudahhh.....
Ala...!

Aku rasa ini mmg saiz kecik je sbb length baju is 136cm.
Sedang elok la tu. Takyah nak alter bagai kan.
Skali abis pulak dah.
Kut tak bole pakai g solat raya. Katanya tema fink kan.. biar lah fink segala dari pagi. Takpun g ofis pun oke jer.

Isk!

Tingkatkan Imuniti #4 : Watercress

Ya, kalo smlm pasal ubi bit.
Hari ni kita citer pasal watercress.
Atau nama melayu nya - selada air.
Aku kan, sekarang ni baru aku tahu wujudnya sejenis sayur yg bernama water cress atau selada air.
Sumpah tak tahu.
Dan sumpah tak tahu apa resepi yg boleh dimasak.
Tanya myDH, dia kata mak dia pun tak penah masak.

Itu lah rupanya. Tumbuhan dalam air. Ada rupa pegaga juga. Mungkin adik beradik. Aku lum kaji perihal itu. Aku beli satu pek kat Tesco. Tgk productionnya dari Gopeng. Lorh.. dari Perak rupanya. Ye lah, sana cam banyak lombong2 gitu kan. Tp kena basuh bersih2 lah nih. Nati baru beli yg organik punya pulak. Ni try dulu.

Aku pun tahu bila aku google pasal juice juice ni lah.
So, watercress juga adalah salah satu sayuran yg boleh dibuat jus serta banyak khasiat.
Antara khasiatnya :

~It also helps in digesting the heavy food and is an effective anti-cancer substance. You can get these benefits only if you eat fresh and uncooked leaves.
~It contains sulfur which helps in protein absorption, blood purification and cell building.
~The potassium content of watercress helps in weight loss.
~Watercress juice when mixed with vinegar helps removes lethargy and drowsiness. The Salernitan School of Medicine has proved the watercress juice as a tonic for promoting hair growth.
~Watercress is used for treating allergies, watering eyes, sneezing and stuffy head. It is used as a poultice for swollen feet and sprained ankles.
~It is a source of the germanium which acts as an antiviral, antibiotic, and body detoxifier.
~It strengthens the immune system.
~Because of high calcium content it helps in strengthening of bones and teeth. It contains lutein which helps in preventing arterial damage and heart disease.
~It is helpful in normalizing blood pressure and cholesterol level.
~It aids in increasing sexual energy and enhances fertility
Lelagi boleh baca sini - watercress benefits.

Ha, ada enhances fertility tu yang aku sukak tu kan.

Jadi, mari buat juice. Nak tambah dalam sup pun boleh. Adik opis aku ni kata masak lemak pun boleh. Oh. Buat masa ni lelemak namo makan lagi. 

Amik resepi dari sini. Ada orange, ada epal, ada watercress.
Dalam gmbr camni
Aku punya ini.
Apsal tak color oren? Tsk...

Rasa???
Oke. Takde masalah. Buleh je minum. Buleh buat lagi. MyDH pun kata sedap.
Sila lah mencuba esp for #ttc'ian :)

Edisi Bonus Tahun 2013

PM Akan Tentukan Bonus Penjawat Awam 25 Oktober Ini - KSN

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang akan membuat keputusan berhubung pemberian bonus untuk penjawat awam tahun ini, kata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa.

Beliau berkata keputusan itu akan dibuat Najib selaku Menteri Kewangan sempena pembentangan Belanjawan 2014 yang dijadual 25 Oktober ini.

"Saya rasa kerajaan akan membuat keputusan bila kerajaan buat bajet(pembentangan Belanjawan 2014), PM sendiri akan buat keputusan," katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2012, di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) Isnin.

Seramai 1,374 petugas dari 42 Jabatan/Agensi/Bahagian Jabatan Perdana Menteri menerima anugerah itu.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas cadangan Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) kepada kerajaan supaya bonus melebihi sebulan setengah gaji diberikan kepada kira-kira 1.4 juta penjawat awam.

Pada Ahad, Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman menyarankan kerajaan agar bonus melebihi sebulan setengah gaji atau sekurang-kurangnya sebulan setengah gaji diberikan kepada kakitangan awam dengan pembayaran setengah bulan gaji dibuat sebelum perayaan Aidilfitri nanti.

Tahun lalu, penjawat awam menerima bonus sebulan setengah gaji dengan pembayaran dibuat sebanyak tiga kali; sebelum perayaan Aidilfitri, bulan Disember dan pada Januari tahun ini.

Terdahulu dalam ucapannya, Dr Ali yang genap setahun menjalankan tugas sebagai KSN, meminta penjawat awam supaya lebih peka dan mendekati nadi rakyat dengan mengambil langkah proaktif melalui Program Jejak Mesra Perkhidmatan Awam.

"Penjawat awam (menerusi program itu) akan turun untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh rakyat dan membawa perkhidmatan kepada mereka.

"Ini adalah satu pendekatan baharu di mana kita tidak boleh menunggu untuk rakyat datang kepada kita dengan masalah mereka tetapi sebaliknya kita mendekati mereka," katanya.

Beliau juga mengalu-alukan maklum balas, pandangan dan cadangan membina daripada seluruh penjawat awam demi mempertingkatkan penyampaian perkhidmatan awam.

"Kita semua (penjawat awam) perlu senang dihubungi dan didekati. Saya berharap agar sebarang maklum balas yang ingin disampaikan dapat disalurkan melalui saluran yang bersesuaian," katanya. - BERNAMA

Sumber : Mstar

*****
Saja nak tempek. Mesti ada yg tertunggu bonus raya tahun 2013 ni kan? Takpe kot kalau tak dapat sebelum raya kan.... Lagipun kita ada kenaikan gaji tahunan lagi bulan Julai ni. Anggap la itu pun bonus/rezeki raya. Kan dapat 2x kenaikan tahun ni. Jadi, takpe la tggu smpai hujung tahun kot. Insyaallah ada tu. Banyak mana tu tak tau la kan.
Apa pun, bersyukur la dengan setiap rezeki yg ada. Yg penting bukan banyak mana yg dapat, tapi keberkatan dari punca rezeki itu sendiri. Kalau berkat, yang sedikit pun akan seperti bukit, gunung ganang lautan luas. Hihi. Insyaallah :)

p/s : Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 5 Tahun 2013 - Pemberian Pemindahan Gaji Kepada Pegawai Perkhidmatan Awam Persekutuan Di Bawah Sistem Saraan Malaysia.

24 June 2013

Edisi Ke Temerloh : Selamat Pengantin Baru Syira

Ke Temerloh 22hb tu ari.
Wedding anak buah.
Eh. Bukan lah anak buah yg anak sedara ke apa tu.
Ni adik unit aku. Kira adik bongsu lah. Lelain seme dah kawen pun nyer. Hihi.

Kenapa nak pergi? Jauh kan.
Takpe lah. Rasa cam dah cukup rehat dah. Lagipun dah sebulan pun. Rasa dah sihat sket.
Lagipun gi makan jer. Bkn nak g tolong2 masak ke apa ke kan.
Kalo rumah sedara mara tu, mmg segan la kalo datang duk saja kan.

So, bertolak dari KL dalam kul 11 lebih.
Rilek je kan. Padahal makan 2 jam juga perjalanan.
Exit kat Chenor. Smpai umah pengantin dkt2 kul 2pm.
Sedang elok pengantin sedang disambut dengan silat.

Aku pun bukan makan sgt. Apa nak makan. Pantang lagi nih.
Amik ayam goreng (seketui kecik), ngan nasik sket.
Lapar mmg la lapar, tp takut lagi nak makan bagai2.
Skang ni nak makan pun fobia. Aiyark! Tu namanya nikmat dah ditarik la tu.


Takpe, apa pun, tahniah utk Syira.

(gambar kontrovesi atas ni sbb aku kata aku dah gemus. 47.5kg. Ramai 'marah'. Haha. Mmg la, pada yg tahap ketinggian model, 47kg kurus la kan. Tp dgn ketinggian, eh kerendahan daku ini, kalo tambah 3,4 kilo lagi, boleh ke tahap overweight dalam BMI tau. Haaa... tu sbb nya, ada orang yg kata 50kg dah berat, sbb mungkin dia tgk ketinggian dia. If ko tinggi 160cm, tp dgn berat aku tu - tgk la BMI ko - underweight oke. Takpe. Dun bising2. Over ke under ke, yg penting jaga kesihatan. Selalu lah amik pemakanan yg sihat. Dan jangan lupa detox selalu. Gemuk takpe, jgn gemuk dgn toxin. Itu yg kita tak mahu)

Sebenarnya aku gagah jugak pegi ni sbb weekend ni, rumah lelaki, aku tak boleh nak attend. Sebenar mmg nak g yg KL punya je. Tp since aku nak balik kg jadi, gagah la pegi ke Temerloh.


Sambil tu kita singgah la kejap pekan Temerloh. Nak kata biasa pekan Temerloh ni tidak la kan. Tp ada jugak la pegi sbb kiterang ada ofis cawangan kat situ (angkat kening kat @phat_syaza. Hihi)

MyDH nak carik sgt ikan patin. Memula nak beli yg belum masak.
Satu hal la kan. Pastu nak antar PJ bagi mak dia masakkan.
Aku masak?
Haha. Mmg tak la kan. Tak reti acikk..... mahap..

Pastu beli yg dah siap masak je. Sonang.
Balik rumah kasik dia berenang dalam piuk.

Aku takde masalah nak makan ikan patin.
Dan aku takde masalah nak makan tempoyak.

Cumanya... aku tak la suka bebeno.
Makan cuit cuit camtu je lah sesket.
Aku ni manade menda aku yg makan beria.
Harus cuit cuit je. Takyah la nak kasik aku makanan sepinggan. Sure tak abis.
Tapi laksa oke. Boleh habis. Hihi.

Oh laksa.... boleh dah ke makan ah? Ke kena pantang? Bunga kantan pun orang kata 'tajam' jugak. Ohhh.....

Tingkatkan Imuniti #3 : Jus ABC

Ha. Sedap nama kan. Jus ABC.
Tapi jgn kau bayang ABC ini plak.
[Gambar hasil Google dan kredit URL adalah sini]

Tengok gmbar dah meleleh ailiyo oih. Tp skang ni kena pantang katanya... jadi ber pantang lah kita yer. Ais pun aku tak minum dah skang. Takde pun doktor advise, tp saja lah. Dah alang-alang pantang tu, pantang je lah skali. Takat ni masih bertahan. Rasa lagi lega minum air suam :)

Jus ABC untuk tingkatkan imuniti aku buat ni adalah Jus A-Apple, B- Beetroot, C-Carrot.
Yang aku dapat resepinya dari sini - http://www.noobcook.com/abc-juice-apple-beetroot-carrot/

Tau beetroot? Ubi Bit? Aku pernah dgr, tp tak pernah la nak beli/makan.
Tapi comey ubi nih.
Kat Jusco dia jual siap ada lagi jambul2 dia tu. Kat Tesco takde. 
Napak cam sedapppp je kan. Merahhh je. Bila potong, tangan pun merah.

Jadi, ikut resepi dalam web tu.
Campur ubi bit, carrot n epal merah.

Dan hasil yg aku buat

Rasa dia?
Tak sedap! Tak suka! Aku minum memula cam pening2 ja. Setgh gelas je aku minum. Dah la food extractor tu macam tak buleh spin dah. Keras kut ubi ni. Campur dgn carrot n epal merah pun tak sedap. Eiiiww... tak mo lah buat dah. Ada lagi sebijik tu. Nak buat apa? MyDH kata kita goreng je lah. Hihi. Buleh ke. Jap nak carik resepi lain yg buleh di buat dgn ubi bit nih.


Ubi Bit ni mmg doctor advise. Lagipun ni pun salah satu makanan yg tinggi antioxidant. Mmg elok pun consume utk tingkatkan imuniti. Tapiii... tu lah... Rasa dia tak buleh blah plak.

p/s : Sebelum nak consume apa2, esp yg kita tak pernah makan, better google dulu side effect dia. Mana lah tau, kut lain plak jadinya. So, ini adalah salah satu artikel yg ada tulis benefit n side effects of beetroot - Here

23 June 2013

Edisi Pemakanan : Melayu Mudah Lupa?

Memula up artikel ini. 
Foods to include.
Ini adalah utk endo diet. Ini bkn nama diet yg macam Atkin diet ke apa tu yer. Ini adalah diet bagi orang yg ada history endometrosis (cyst). Dan ini lah makanan yg patut di makan.
Lepas tu up pula artikel ini.
Food to avoid bgi yg pernah ada history endo.
Kalau orang yg takde sakit apa2 tu, makan je lah. Takde hal lah.. haha.

Tetiba kan, orang yang beria up artikel2 kesihatan tu tetiba up gambar ni pada waktu petang.


Sihat sgt la kan.
Dengan bebola daging nyer.
Dengan cheese nyer.
Pantang la sangat kan.
Diet la sangat kan.
Haha.

Itu adalah Burger Bakar Abang Burn.
Lama dah nak gi makan. Tp kuasa ah nak ke Ampang bagai tu kan.
Skali dia buka kat Danau Kota.
Terus la terjah pada hari pertama pembukaannya. Haha.
Balik dari Temerloh terus singgah (nati citer kesah g Temerloh)
Oh, detail info Burger Bakar Abang Burn kat Danau Kota ni buleh tgk kat FB dia.
Alah...siapa biasa area Festival City, area Platinum Walk, area Downtown, tahu lah kat mana. Dia dalam area kedai Red Chair. 
Ni aku tapau ja. Penat dah dari Temerloh tu.


Sedap mmg la sedap. Tapi aku kena pantang daging merah kan. So, tak leh la makan selalu. Sobsss...


p/s : Tamat sudah m.c. Mari kita kerja. Seronok ke cuti lama? Jawapannya - kalo diberi pilihan cuti dengan buat pembedahan perut ni, mmg aku tak pilih cuti. Sanggup ke weh??.. sanggup?? semata mata nak berehat lama, malas nak kerja, kita kena tebuk2 perut. Memang tak la.. biar lah aku kerja. Kalo nak sgt berehat lama, antar notis sebulan - benti terus. Abis citer. Haha.
Org mmg la nampak seronok, kata eiii..syoknya cuti lama. Tapi kalo yang dah mengalami sakit ni, tahu lah perasaannya. Org cuti berpantang 2,3 bulan ada anak di sisi. Ini, nak jalan pun susah, nak batuk pun seksa, nak mandi payah, sembelit lagi. Dah sihat, byk pulak menda tak boleh makan dah. Takut datang semula. Berhati hati je dgn apa yg dimakan. Ya Allah... Tuhan je yang tahu. 2minggu pertama tu mmg la crucial time. Meleleh air mata dibuatnya. Mmg aku mohon lah tak mahu ia berulang lagi. Sembuh kan la terus. Jangan lah ia datang balik. Sbb tu kena berpantang byk makanan. 
Tp tu lah. Melayu, memang mudah lupa. Haha.

21 June 2013

Tuhan Sedang Menguji Kita

Memang tajuk tu tajuk buku pun.

Buku tulisan ustaz Kazim Elias.
Lama dah beli. Masa Pesta Buku 1Malaysia bulan Februari tu ari lagi.
Tapi nk menghabiskan.... amboi aih... payah sgt aih.
Kalo novel tu, sehari boleh abis kan.

Eh. Sebut pasal novel, da lama aku tak post entry pasal novel ya.
Hurm. Aku stuck kat satu novel ni.
Rupanya kalau tebal sgt aku jadi bosan plak nak baca.
Jadi, stuck. Lps tu trus rasa malas. Tggu la bebila sambung.
Dpt cuti 3bln plak ke nanti. Eh? Manade cuti 3 bln. 2 bln ja. Hihi. Tp tu entah bila la kan.

Oke, lupakan perihal novel.
Akhinya habis juga aku baca. At least, ada juga buku ilmiah yg aku baca semasa m.c ni.
Sungguh, tenang je jiwa bila baca.

Pada siapa yg dah beli, tp tak baca lagi, cepat2 baca. Mmg bes.
Kadang2 ada lawak juga. Cam yg dalam rancangan Kalau Dah Jodoh tu la.



20 June 2013

Apa Itu Detox?

Wah..semenjak 2 menjak ni dh jadi blog kesihatan nampaknya kan. Haha. Bagi laluan la yer.
Oke, kita salu duk ckp detox, detox ni kan. Apakah sebenarnya detox tu?
Meh tgk antara maksud detox ni. Diambil dari sini

Basically, detoxification means cleaning the blood. It does this mainly by removing impurities from the blood in the liver, where toxins are processed for elimination. The body also eliminates toxins through the kidneys, intestines, lungs, lymph and skin. However, when this system is compromised, impurities aren't properly filtered and every cell in the body is adversely affected. 

Sebenarnya detox ni bukan la macam satu program ke apa. Secara tak langsung mmg hehari pun kita detox. Dari proses pekumuhan pun dah dikira detox. Itu pun dikira 'cleansing' jugak kan. Cuma, cara tu lah. Cara men detox lah. Ada yg kata dia ber detox dgn pgambilan supplemen.

Utk aku, mmg simple je. Oleh krn aku mmg culas dan mmg tk pernah berdisplin dengan segala supplemen, aku opt utk diet detox dgn bhn semulajadi ja. Buah, jus, sayur. Kurang bahan kimia, ekonomi pula. Nak lagi senang utk detox adalah exercise. Lagi free je kan. 

Dari artikel yang sama juga

10 ways to help your body detoxify
After a detoxification program, you can cleanse your body daily through diet, supplements and lifestyle practices.

1. Eat plenty of fiber, including brown rice and organically-grown fresh fruits and vegetables. Beets, radishes, artichokes, cabbage, broccoli, spirulina, chlorella, and seaweed are excellent detoxifying foods.

2. Cleanse and protect the liver by taking herbs such as dandelion root, burdock and milk thistle, and drinking green tea.

3. Take vitamin C, which helps the body produce glutathione, a liver compound that drives away toxins.

4. Drink at least two quarts of water daily.

5. Breathe deeply to allow oxygen to circulate more completely through your system.

6. Transform stress by emphasizing positive emotions.

7. Practice hydrotherapy by taking a very hot shower for five minutes, allowing the water to run on your back. Follow with cold water for 30 seconds. Do this three times, and then get into bed for 30 minutes.

8. Sweat in a sauna so your body can eliminate wastes through perspiration.

9. Dry-brush your skin or try detox foot spas/foot baths to remove toxins through your pores. Special brushes are available at natural products stores. 

10. What is the most important way to detoxify? "Exercise," says Bennett. "Yoga or jump-roping are good. One hour every day." Also try Qigong, a martial-arts based exercise system that includes exercises specifically for detoxifying or cleansing, as well as many other exercises with specific health benefits.

Kalau utk org nk kurangkan berat badan pun mmg elok buat detox diet.
Boleh tgk sini utk makanan semasa detox diet. Mmg akan kurus lah kalau bbetul ikut. Dia suruh buat 7 days je. 
Dan sini pula utk makanan yg patut di avoid.
Mmg boleh turun berat badan ni kalau ikut. Huhu.

Apa pun, yang penting, kalau taknak detox bagai sgt pun takpe.
Tahu apa yg kita makan. Tahu khasiat dia. Elakkan makanan yg tak berkhasiat. Dan jgn byk sgt makan makanan yg proses, pengawet dan perisa tiruan. Kalau kita jaga pemakanan, kita juga kalau boleh minima kan pengambilan supplemen. Sepatutnya ambik ikut apa yg doktor nasihat.

Aku ni pun, baru ini lah datang kesedarannya pun. Ini lah hikmah bila diturunkan kesakitan ini oleh Allah. Moga istiqamah utk mengambil makanan berkhasiat. Insyaallah.

Lagi resepi detox drinks - http://www.detoxdrinks.info/


19 June 2013

Time is Money, Time Is Power


Semlm tgk movie In Time. Org lain berkurun dah tgk kan. Citer tahun 2011 kot. Justin Bieber Timberlake berlakon.
Ya lorh... sejak2 m.c sebulan ni byk gak movie aku dpt tgk. Tak kat HBO, kat Fox. Tp kat Cinemax kureng. Sbb dia takde HD punya. Suka tgk yg HD punya ja. Hamboih..ckp macam berentam napak. Haha. Yang TV3, TV1 hatta TV9 yg gmbr cam kelabu2 tu tgk je kan. Hoho. Takde lah..kalau ada pilihan, pegi la tgk yg lagi clear. Kalo tk, bakpe guna pakej itu kan. 
Ala, kalau kerja mmg limited time tgk tv. Berapa jam je ada kat umah. Kalau ari kerja tu dingdongdingdong dkt 12 jam juga takde kat umah. Pastu ada la dlm 3,4 jam je masa utk menonton. Kadang myDH layan drama. Dah kul 10 baru tgk movie apa yg bes. Kadang tido lagi bes. Dah cuti cemni, tgk je lah. Aku igt nak la try follow citer2  kat 393. Ada yg kata byk drama bes. Hurm.. napaknya mmg aku tak minat citer Korea ni. Mahap la yea. Tk buleh nak follow. Huhu.

Tp Astro ni pun kadang, kalo prime time tu manade citer bes. Yg movie la biasanya. Dia tgh mlm, atau tetiba kul 11pg tetiba ada citer bes.


In Time ni pun menarik. Aku suka citer sains fiksyen. Tp tokleh pikir la pilem ni. Cam melawan kudrat alam pun yer. Segala dibayar dgn masa. Nak keja, gaji di bayar dgn masa. Kira mmg jadi masa itu emas lah. Nak beli barang pun beli ngan masa. Naik bas pun bayar dgn masa, Makna, kalo ko ada masa lg setgh jam, tp tambang bas 2 jam, mmg tak bule la naik bas. Lps tu ada orang yang duk zon kaya raya. Kaya ni pun bukan kaya duit, tp kaya dgn masa. Kira mereka lah berkuasa sbb ada byk masa. Semua tahap ada masa yg smpai ratus2 tahun punya. Gambling pun dgn masa. Dan org yang paling kaya ada simpan masa sebanyak 1juta tahun. Hohoi.
Lps tu dia sebut a decade, a century. Dah mula pikir 10 tahun satu dekad, 100 tahun satu abad. 


Tapi cerita ni sebenar bukan sekadar cerita. Walau kita pikir omputih ni cam ngarut je buat citer camni. Tapi betul pun kan. Kita ni macam memerlukan sgt masa, tp kadang kita buang camtu je. Asik la kata tak cukup masa, takde masa. Kalo di beri lebih sedekad pun tak cukup juga. Pastu pulak bila ada byk masa terus jadi tamak.  Tapi bila dah byk sgt masa dapat, last last kita sendiri rasa masa tu tak berguna. Tak dpt nk guna dgn bermanafaat.

Masa dengan kita ni dah mencukupi. Sepertimana yg ada dlm surah Al-Asr tu. Jadi, kita lah seharusnya yang bijak mengatur uruskan masa ni. Pastikan ia tak terbuang dengan sia sia.

Sapa nk tk penah tgk citer In Time ni bule baca sinopsis sini.

Adoiiii....sapa plak bertukang kat atas nih... pening kepala. Mujo cuti aku dah nak abis dah. Kalo tak makin sakit jadinya ni. Ni rasanya org renovate buang tiles nih.... hoih..org da sethn masuk, ko baru nk renovate! eiiii....!!!

18 June 2013

Edisi Promosi Kerja Kahwin 2013

Esok start.
Sapa nak carik2 barang kahwin ke butik2 ke apa ke, boleh la dtg.
Selain tu jualan2 kraf lelain pun ada jugak. Batik2 pun pasti la pun ada.
Aku pun tak tahu berapa ramai usahawan masuk, tema apa seme sbb aku masih ber M.C
Selamat la tk jadi usherette masa perasmian. Haha. Tp dengarnya hanya Press Conf je pun.

Boleh klik sini lah utk tahu detail - Promosi Kerja Kahwin

Tingkatkan Imuniti #3 : Spinach + Green Apple

Go Organic, Come To D'Lonek.
Catchy tagline huh..??!

Oke lah. Itu bayam organic. Ada hari tu, member komen, jangan segan2 keluarkan belanja lebih kalo nak beli barang organic ni sbb dia mahal sket.
Saya tahu lah kan, saya ni kerja tak seberapa kan, gaji tak banyak kan, sbb tu lah sampai ada yg ingatkan saya supaya jangan takut nak kuarkan duit kalo nak beli sayur/makanan organik. Kesiann..... Tapi, kata orang tu, rezeki tu ada kan. Itu lah pun sebab kita bekerja kan. Insyallah, utk kesihatan ni rasanya tak salah kot kita kuarkan duit lebih sket. Ate nyer.... bukan kita nak beli berkilo2 cam nak buat kenduri kan. 
Contoh, bayam ini lah. RM2.50 sepeket. Which, saya boleh buat 3x utk juice. RM2.50 divide by 3 = 0.8333 sen sekali juice. Amboi kome.. mc value meal, kalo makan 2 orang tu pun dkt 20inggit tau walau katanya murah..murah. Ini kurang dari singgit siap buleh minum share 2 orang. 
Dan sebenarnya mmg saya tahu pun barang organic ni mahal sket dari sayur biasa. Biasa dah tgk kat Jusco/Tesco segala tu. Cuma jarang nak beli je. Tp takde la berpuluh ganda mahal dari sayur biasa. Dalam singgit dua camtu je lebihnya. Kami makan pun 2 orang je kan. Bukan nak buat kenduri. Takde pun yg beratus ringgit bahan organic ni utk satu pack. Insyallah, ada rezekinya dan Insyaallah saya tak segan nak keluo belanja lebih utk makanan yang berkhasiat walau gaji saya ni tak banyak mana. Usah riso yer.

Oke. Ni sy nak tunjuk step buat juice epal hijau dan bayam.
As per kata sorang shbt blogger kita yg salu buat vege juice ni, katanya utk sayur kita boleh campur dgn buah2. So, mari kita buat dengan epal hijau.

Step 1 - Sediakan bahan. Dua biji epal hijau bersama bayam.
Step 2 - Potong epal kecik-kecik. Utk bayam, ikut suka kita. Suka sayur, taruk la banyak. Tak suka sayur, buat la cam saya. 5 batang je. Hihi. Bayam tu kerat la cam kita nak buat rebus tu. Batang pun amik. Boleh blend skali nanti.
Step 3 - Cuci bersih. Walau pun organic kena gak cuci bersih-bersih. Kalau guna sayur biasa (bukan organic) rendam lama sket. Mamentua salu rendam sayur dgn garam. So, buleh juga kalo rendam dgn garam. Bagi ilang semua pesticide. As kita tak masak sayur ni, mmg kena cuci bersih2.
Step 4 - sumbat la dalam extractor. Kalo ada juicer, campak terus dalam juicer. Pandai2 la dia menguruskan diri sendiri. Haha. Taruk air sket.
Step 5 - Blend. Smpai kuar kaler hijau. Jangan ngelat. Bagi dia kuar kaler ijau pekat tu. Kalo kaler tak pekat makna hanya epal je tu. Huhu.
Step 6 - Dah siap. Sedia utk di minum. Mmg ada bau 'sayur'. Tapi bila minum, takde lah rasa sayur. Manis masam rasa epal je. Kita ni minda kita yang menentukan. Kalau minda kata pahit - pahit lah ia. Masa nak minum tu, set minda - sedap ni, pastu Bismillah, pastu minum. Oke je lah.

Ini masa first time buat. Guna bayam biasa. Oke je. MyDH pun minum jugak. Hihi.

17 June 2013

Edisi Filem : Bikers Kental

Lama giler tak tgk wayang. Lupa dah entah bila yang last.
Yg ni keluar masa aku baru lepas buat laps. Memang takkan la nak pegi tgk kan. Mengarut.
So, tunggu punya tunggu kat Astro First. Lambat la plak. Selalu tu 2 minggu dah ada. 

Last week baru ada. Terus la beli.
Aku ni kan tak reti nak tgk kat p.c  ke lappy ke. Biar la p.c tu besar tv, tetap aku tak suka. Jd, mmg takde la nak tgk yg orang donlod ke apa. Kalo kat ofis pun cemtu. Rehat je seme org tgk movie la citer korea la. Aku mmg tak la.. tak reti aih. Rasa cam sakit kepala je tgk kat p.c
Pun, kalo dah donlod masuk pen drive pulak, satu hal bila aku tak tgk2. Byk da filem aku masuk pendrive pastu tak tengok2 smpai la citer tu da masuk tv pun. Haha.

So, beli. Terus tgk. 

Oke la citer dia. Takde la teruk sgt. Walau takde apa pun pengajarannya. Citer biasa2 je. Cuma ada lah menunjukkan perihal persahabatan. Persabahatan yg di "betray" akibat seorang perempuan yg bernama Saiya Sukaphorn. Haha.
Berpuluh kali kot kiterang tgk. Haha. Takde la. Menipu nau kalo berpuluh kali tu. Tp byk kali gak la. Yg saja tekan canel tu citer dah masuk separuh jalan dah. Yg tgk bebetul dari mula 3x. Haha. MyDH pun layan gak.
Aku rasa, kiterang suka citer ni mungkin sbb dia shooting tu kat Krabi. Kawasan pantai AoNang yg kiterang pegi tu. Siap nampak restoran yang kiterang makan tu (Chaba). Cam terus, ha..tu restoran kita makan tu. Hihi. Ala, masa kat Krabi tu mmg pusing2 kat situ je derang amik.
Suka tgk perempuan ni. Cherry. Sebenar si Bidin Al-Zaifa ni suka kat kawan dia yg Saiya tu, tp akhirnya dia pilih Cherry ni gak sbb dia lebih ikhlas. Suka dengar orang Thai ni cakap omputih. "shower..shower" Tp mmg derang ni cakap pun nada dia lembut je.

Boleh la. Dari Lu Ada Nampak Motor Gua tu kan. Tgk tajuk pun takde selera. Cari la tajuk semenggah sket. Taktau la kalo citer lagi bes kot. Hahaha.

14 June 2013

Detox Dan Makanan Berkhasiat

Hello ladies.  This is my story. I got married in 2008 at 27 years old, DH was 31 and we were ready to start a family.  As months went by with no sign of a baby I started wondering if we had some fertility issues and then decided to just leave things in the hands of God. 
After a year went by I became fearful and anxious every month and when AF came I spent days in bed depressed.  I became really sad.  I developed anxiety and depression.  Another year went by with no sign of a baby.  I wondered why other women could have babies and not me.  I've always loved children and truly longed for one of my own.
DH was the brave one and he went in to do a sperm count test and everything was normal.  My testing also began.  I had bloodwork and an HSG to see that my fallopian tubes were open.  Everything was normal with me too.  I started clomid, then clomid and metformin.  This went on for 4 months and all they did was make me sick.  It was a miserable summer to say the least.
My DH wanted to be referred to a fertility specialist but I told him that mentally I just needed a break.  The stress and disappointment was overwhelming.  During the next 6 months all I did was focus on improving my life.  I decided to let go of the baby thing for a while.  During the course of my marriage I had gained 30 pounds and I really wanted to lose the weight. 
This January, I saw a documentary on Netflix called Fat, Sick and Nearly dead.  My life changed after watching this movie.  The very next day I bought a juicer.  I did a juice fast for 14 days. My body detoxed. After my juice fast I had changed my view of food.  I decided to no longer put garbage into my body.  I eat only organic and natural food.  In fact, I even became vegan. I lost 25 pounds in two months.  And most importantly, I GOT PREGNANT after 3 1/2 years of TTC!  The benefits of juicing are amazing.  It does wonderful things for our bodies.  I know that if this worked for me, this can work for anyone. I am so happy and amazed.
Please let me know if you are interested in doing this juice fast and detoxing your body.  I am willing to help and guide every step of the way.  I would love for this miracle to happen to you.  I am also really greatful for my new eating habits because I am having a really healthy pregnancy.  I have no nauseau, morning sickness, NOTHING.  I feel fantastic. :)

****
Sebuah kisah di ambil dari sini.
Apa yang penting adalah :
# No longer put garbage into our body
# sebaiknya dapatkan buah/sayuran organik. Tp aku beli kat pasar je. Nanti lah bila g Jusco ke baru beli yg organik tu.
# Juice - sebarang juice samada buah / sayuran hijau mmg amat bagus utk dijadikan detox. Cubalah dengan istiqamah selama 3 bulan dulu. Setiap hari.
# Mudah saja utk buat juice - tak perlu resepi apa-apa. Hanya buah/sayuran yang kita suka -basuh bersih2 - (kalau buah tu potong la kecik2 sket, kalau macam epal tu tak perlu buang kulit), then masukkan dalam juice extractor/juicer (Doc Hamid mmg pesan supaya gunakan blender khas yg blend juice, bukan blender biasa tu), tambah air sket - blend. Itu saja. Tak perlu tambah gula, sbb kita nak yg fresh.
Panasonic punya juicer
Ni aku punya, dia cam food processor, ada 3 mata utk blender/juicer/grinder/chopper. Ini juga boleh buat air soya. Mudah sgt. Pastu dia siap ada cawan utk terus minum. Aku buat susu kambing + kurma mmg terus dalam mug yg ada tu. Mudah.
Tapi ini brand Pensonic. Yang aku punya brand Pensonic. Beli masa kat Homedec ke apa ntah. Lama dah. Masa tu takde la gi brand Pensonic jual gini. Ni pun oke kalo nak beli.

Jadi, mari kita ber detox detox dan makan yg berkhasiat saja.

p/s : Byk ilmu baru berkaitan pemakanan yg aku perolehi. Alhamdulillah. Kan setiap dugaan itu ada hikmahnya. Insyaallah.

p/s/s : Ada yg igtkan sayur organik mahal. Umphh...kita cari rezki, tak salah kot kalo kita gunakan semula rezki tu utk kesihatan. Insyaallah...tkde la smpai nk beli sayuran organik smpai ikat perut, tk buleh bli makanan lain. In fact, sy tahu harga sayur oganik ni, tkde la jauh beza harga dgn sayur biasa. Pun, bukan bli nk masak kenduri kan. Ala,,setakat nk buat jus. Minum laki bini... Hihi. Cemni lah, saya rasa tak salah kot kalo kita berbelanja lebih sket utk makanan kesihatan compared tu 'garbage' food. Right?? Jgn risau ya.. takde nya saya nak berbelanja beribu sebulan utk organic food.... Insyaallah, ada rezki tu.... don worry :))

13 June 2013

Tingkatkan Imuniti #2 : Lagi Lagi Juice

Hari tu dah letak gmbr carrot juice kan.
Oke ni lagi juice yang dah dibuat.

Jus Epal.
2 biji epal hijau campur air sahaja.


Jus Carrot.
Tapi kali ni buh susu.
Susu kotak tu. Lps tu aku lak rasa mual.
Aku mmg tak suka susu kotak pure tu.
Kalo susu pekat buat milo tu oke lah. Jadi, aku tak suka. Totally out.
Baik aku buat pure camtu je. Oh. Ini paksa myDH minum gak. Haha.


Jus mangga.
Heyy...! siapa yang nak menafikan keenakan jus mangga.
Sedap tak terhingga.


Jus epal hijau + celery.
First time minum celery.
Oh. Not bad lah rasa dia. Oke je.
Ada rasa cam masin2 yer. Hihi.

Bila aku buh kat IG ada yg kata tambah asam masin/samboi lagi sedap.
Oh. Buat masa ni tak buleh buh lagi la.

Pas 3 bulan nati baru berani nak makan menda2 camtu. Tu pun tak leh selalu.
3 bulan ni kena pastikan makanan yg berkhasiat je.
No junk food, no fast food.
Semua slow food je. HIhi.

Yang pasti jus bayam belum buat lagi.
Takde kekuatan lagi nak try. Haha.
Tp bayam rebus oke. Aku dah cuba makan semangkuk tu ari.
Selalu aku mkn sehelai sehelai je.
Skang aku nak cuba makan semangkuk dengan nasik.
Oke la. Bule la. Tp siang masa lunch tu buleh la.
Dah malam, dah rasa tak lalu. Huhu.
Kira oke la tu. Pencapaian jugak tu kiranya.

Aduhai. Misi tingkatkan imuniti selama 3 bulan ini mesti diteruskan.
Nati nak joging perlahan2 plak.

12 June 2013

Edisi Teduhan Kasih : "Iffa...Kita Nikah"


Ewah...uolss.. kalo kul 8 jer tgk berderet update kt FB pasal drama Teduhan Kasih ni yer....
Yg geram ngan kaklong Iffa. Yg geram dgn Ayu.
Hihi. Kisah org melayu. Begitulah. Tak boleh tgk orang senang. Tak boleh tgk orang lebih sket.
Apa ntah nak sakit hati. Padahal org tu bukan kacau idup kau pun kannnn....
Yg ko rasa sakit hati sgt tu mengapa?
Biasa la tu. Mmg macam tu kan selalu.

Yg tajuk kat atas tu episod Isnin lepas.
Ehsan ajak Iffa kawen.
Lps ni lagi bes bila derang g bulan madu. Hihihi.

Tp kalo dlm novel ni, lagi byk menda yg Iffa kena kan kaklong dia ngan Ayu.
Rasa macam padan la muka engkorang kan.

MyDH pun da tersangkut sama.
Minat nau dia tgk. Suruh dia baca novel ni tak ke mahu dia. Haha.
Bertuah sgt la kalo dia nak baca.

Tak rugi aku bli novel ni. Mmg novel ni pun bes. Drama pun meletup. 
Saya Sebenarnya Isteri Dia aku tak minat. Drama dia pun aku tk tgk.
Sbb masa aku pilih nk beli buku tu, aku tgk sinopsis cam cliche je.
Kawen paksa, last2 suka jugak. Hurmm....

So skrg, aku tgk tv, aku tanda kat mana dh bab tu dlm novel ni.
Panjang lg ni.
Dan aku nak tahu apakah ending sama dgn novel atau pun lain.
Sama2 kita nantikan.
Hahahahah.....

Edisi TTC : Bila?

Tik tok tik tok - genap 3 minggu da dari tarikh 22 Mei.
Tik tok tik tok - kejap je masa berlalu kan.
Tik tok tik tok - da nak masuk keja.
Tik tok tik tok - da nak puasa.

3x Rabu dari date aku buat laps tu ari. Maknanya da 3 kali pun Doc Hamid buat laps utk patient lain selepas aku. Hurm. Aku rasa beribu dah buat laps dengan Doc Hamid ni. Utk info : Doc Hamid Arshat mmg ada buat laparoskopi di kliniknya di Damansara tu. Setiap hari Rabu. Tapi aku rasa patientnya 4 orang saja sehari (max). Ini adalah kemudahan pada patient yg tak gunakan insurans. Di klinik bayar cash sajalah selepas operation. Kalo guna insurans, Doc Hamid akan buat di Pantai Medical. Hari Khamis pula. So, buleh tgk kan berapa byk dah patient Doc Hamid handle. Rasa dah bole buat alumni bekas pesakit Doc Hamid ni. Haha.


Masa aku operation (laps) tu ari ada 4 orang kesemuanya. Aku yg kedua. Yg 1st tu aku terlupa namanya. Tp sempatlah kami bersalaman sebelum dia kuar wad tu hari. Mengajar agama kalo tak silap aku.  Duk di KL jugak, tp 'berpantang' di rumah mak dia kat Pahang. Yang kedua-aku lah. Dan yang ketiga - Hayati, cikgu dari Kuantan. Dan asben2 kami ni dah jadi kawan plak bila masa mereka tggu kami buat operation tu ari. Kebetulan asben patient pertama tu ari pun asal Pahang, dan myDH pun asal Pahang, patient ketiga tu mmg duk Pahang - Kuantan. Mmg ngamho la mereka. Sempat bertukar2 no phone. Lelaki. Mmg simple. Bila aku tanya umur derang berapa - entah, jawab laki ku. Mudah kan. Bukan cam kita perempuan ni, hal2 detail begitu sure nak tanya awal2. Haha. Yg lawak tu, masa bayar pun sama2 gi kaunter bayaran. Tetiga bagi cash. Terkezut akak tu. Kena trus bank-in ni katanya. Ye lah, selalu orang bagi cek ke, card credit ke. Ini tetiga cash. Senang. Settle time tu jugak.


Oh. Patient ke empat aku tak perasan masa hari operation tu. Tp masa follow up 4hb hari tu aku jumpa. Melati. Doktor Melati. Keja kat hosp Serdang. Yang ni sempat kami bertukar no phone. Senang ada apa2 hal nak tanya.

Lama-lama aku tgk penyakit ni macam 'normal' plak. Cam ala..ada cyst. Heh! Aku sendiri tak sangka aku ada cyst. Oh. Utk info, doc bagitau hari tu cyst aku da masuk tahap endometriosis (ha..aku bg link dari wikipedia je tu utk tahu sesket apa ke menda la endo ni kan. Huhu. Nak detail kena google ya). Fuh... Terima kasih Allah dengan apa yang telah Engkau aturkan ini. Kalo la lambat detect. Nauzubillah. Cyst ni ada memacam (kena rajin google jenis2 dia). Orang kata kalo cyst air, oke lah. Kemungkinan akan kecut. Tp kalo da tahap  Endo ni bukan mudah nak kecut ye. Google kan je apa la endo ni. Tu yg kata chocolate cyst yg macam nutella tu. 

Jadi, pada yg TTC (trying to conceive) cam aku ni. Yang dah kahwin lama, tp masih tak berjaya mengandung, cecepat la check. Setahun tak berjaya, pegi la check. Paling penting, buat TVS. Scan rahim utk tahu apa masalah dalam rahim. Aku pun terlewat ni. Aku rasa, kalo dalam tahun kedua aku pegi tu, mungkin tak smpai ke tahap ini aku kena buat. Lagi lagi kalo ada masalah period tak teratur. Jangan la berlengah. Aku yg takde masalah period ni pun bermasalah. Dan aku ralat jugak lah sbb aku rasa period aku teratur tu yg aku dok rilek je. Rupanya...... choiii...!! Hahahaha.

Tapi, pada yg tak TTC pun, yg buleh mengandung secara natural pun elok juga check. Tak salah kan. Sbb cyst, endo dan segala lah yg berkaitan ni dia datang senyap2 je. Tau2 elok je dia dok membesar dalam tu. Setahun skali buat la pap smear ke, TVS ke. At least. Takmo la bila da sakit baru nak ke hospital. 

Pada yang masih tegar bertanya pada orang yg takde anak "bila nak ada anak", "lama dah kawen ni, kenapa tak mengandung lagi", aku harap soalan tu reserved kan lah dulu. Memang, aku skrg ni dah buleh positif dah dengan soalan tu. Malas nak layan pun yer. Tp orang yang bertanya tu tahu tak, soalan bila, bila tu, memang takde jawapan. Macam lah kita tanya diri kita, bila nak mati? Ada jawapan? Takde kan. Kuasa Allah semua tu. Ko tgk bila dok tanya bila, bila, bila, dah smpai aku kena operate. Cemna aku nak bagi jawapan. Lps operate pun tak tentu lagi. Hanya Allah yang tahu. Aku mmg tak boleh hadam la kenapa orang suka sgt tanya bila, bila. Baru kawen 2,3 hari dah tanya bila nak mengandung. Haiya. Sudah sudah la tu soalan begitu. Orang yang bertanya tu tak merasai apa perasaan bila ditanya begitu. Tp Allah tu Maha Adil. Tak kena kat kita, kena kat anak kita, menantu kita, adik beradik kita. Jadi, please, stop asking bila ya. Alah, kita kata makcik2 kat kg tu yg suka tanya bila, bila, padahal ada je orang yg jawatan tinggi, blajar tinggi yg tanya soklan gitu gak. Macam kan taktau kuasa Allah.

Eh. Aku rasa macam tak relevan je kan. Tetiba masuk citer lain plak. Haha. Sesekali aku rasa aku perlu open juga mengenai TTC ni. Mmg aku ada tpt khas cerita pasal TTC ni tp aku rasa sesekali aku perlu bercerita kat sini jugak. Biar orang tahu, bukan mudah membawa title - dah kawen lama tapi tak beranak lagi! Yang terpaksa hadapi soalan bila? bila?. Yang terpaksa menebalkan muka bila pegi kenduri kendara. Yang tiada mood bila hari raya tiba. Tapi pada orang lain, mereka ingat hidup kita enjoy. "Bila nak ada anak lagi Da.. dah lewat ni". Eh.. tak buleh la aku, terngiang2 je kat telinga ni kan. Pada mereka orang takde anak  macam satu sumpahan. Atau mungkin kecacatan. Yer, memang ini kekurangan kami, tapi kami redha. Cuma kami minta bantu, jgn dihimpit dengan soalan pelik2, dengan kata2 sinis. 

Tp lantak la. Yang tak merasainya tak tahu bahawa ujian ini manis. Bukan semua orang dapat hadapinya. Pada yg ada kehidupan yang sempurna, dah elok terletak, yang tak penah diuji begitu begini, jangan terlalu mendabik dada sgt. Sekejapan je kalo Allah nak tarik nikmat kita ni. 

Eh. Aku mmg melalut dah ni. Better stop here. Kang entah apa merepek. So, ini antara kemanisan ujian. Diambil dari akhbar Mingguan Malaysia, Ahad lepas. Baca tu, sejuk hati kita yang menerima ujian dan dugaan dari Allah ni.

p/s : 6 more months to our 5th anniversary. Moga ada rezeki dari Nya utk tahun kelima ini. Aminnn.... 

10 June 2013

Tingkatkan Imuniti #1 : Carrot Juice

6 Jun 2013 : Sebatang carrot dicampur sedikit air diblend dalam multi-purpose blender. Mmg air saja diambil sbb menggunakan extractor. I've got no prob with this carrot juice since aku mmg suka ratah carrot begitu saja. Carrot susu pun aku suka. So, rasa : sedap!

Jadi, mari tgk benefit dia. Dan dalam artikel ini juga turut dinyatakan berapa byk yg kita patut ambil. Memang apa pun yg kita buat, apa pun yg kita makan, kita kena lakukan secara berpada-pada. Secara sederhana. Kan wasadtiyah itu juga dituntut dalam Islam. Yg berkhasiat akan jadi racun kalau diambil secara berlebihan. Nak buat sesuatu juga kena ada ilmu kan. Nak bercakap/menulis pun kena dapatkan fakta dan ilmu dahulu. Apa pun, kembali kepada ajaran Islam. Insyaallah... yg baik saja utk kita :)

******
Carrot Juice Benefits

Sure, carrot juice is good for everyone, but special attention should be paid by those who have lowered immunity or eye diseases. Drinking a glass of carrot juice a day is recommended for pregnant and lactating women.
Slightly diluted with water, it can be given to children.
The main healthy component in carrot juice is vitamin A, which is required:

If one’s got eye problems. It helps low vision.
If one’s got skin problems. Lack of vitamin A is immediately visible on the skin as it gets dry or may be flaking. Heels and elbows get hard very quickly.
For growth and development of bones of the body.
For pregnant and breastfeeding women as well as children.
For healthy tooth enamel in adults and proper development of teeth in children.
For mucous membranes to be healthy. Otherwise, the protection against infections drops, and infection can occur at any mucous body, such as as the bladder, stomach and intestines, mouth, etc.
For cleansing the liver. Vitamin A accumulates in the liver and cleanses it constantly, so carrot juice supports the health of the liver.
Carrot juice is rich in antioxidants, which:

Slow down the aging process and reduce the risk of cancer.
Help cleanse the cells of toxins and impurities, thus ridding the skin of acne.
Drinking carrot juice can help you get rid of dermatitis and eczema.
Vitamin C acts as a protector of the nervous and immune systems.
A glass of fresh carrot juice perfectly relieves stress after a hard day and calms if one is overexcited. It is important to drink fresh carrot juice for smokers because nicotine destroys all supplies of vitamin C in the body. Vitamin C in combination with B vitamins reduces the level of harmful cholesterol, thereby protecting the cardiovascular system.
Fresh carrot juice increases appetite and improves digestion. It serves as a great resource in atherosclerosis, infections and kidney stones.
Carrot juice is very helpful to women. Carotene normalizes the synthesis of female sex hormones. That allows women to stay young and healthy for longer. Because the lack of vitamin A leads to infertility, carrot juice, in some cases helps to resolve that problem.
In addition to a fun-filled orange color, carrot juice contains a substance related to endorphins, which promotes a sense of joy. In a moment of bad temper when your hand is reaching for a chocolate bar or a cake, you’d better squeeze a cup of carrot juice instead, so you would get a good mood right now … and in a few days too, looking at the scale).
Carrot juice can also benefit for red-haired beauties. A carrot juice mask will give your hair a beautiful shine and color, restore and strengthen the structure of hair follicles. Method: fresh juice is distributed along the hair and gently rubbed into the scalp, avoiding places around the forehead and temples. Put a shower cap on your head, after half an hour rinse your hair with water.

*****
How And How Much Carrot Juice To Drink

The first rule is that you need to drink carrot juice with any fat. You can add a spoonful of sour cream or a bit of cream, olive or other vegetable oil. Fat promotes the absorption of carotene in the liver. Pure carrot juice in small amounts is almost useless, as it’s not digestible; in large amounts, it will create a heavy load on the liver. (yg ini aku tak berapa nak confirm sbb Doc suggest minum begitu saja)
Keep the fresh squeezed juice no more than an hour because many vitamins, including beta-carotene, begin to fail and lose activity, and carrot juice benefits considerably reduce.
Drink carrot juice for half an hour before meals and, even better, in the morning on an empty stomach.
There’s a lot of controversy about how much carrot juice you can drink a day. The average daily need for beta-carotene and vitamin A is covered by a glass of carrot juice (250 ml) for both men and women. Yellow skin (it’s especially noticeable on the face) is a sure sign that all is good in moderation and it’s time to take a break from drinking carrot juice.
Children can be given carrot juice after six months by diluting it with water (1:1).

Carrot Juice Contraindications

Carrot juice should be avoided by people with diabetes.
It is not recommended that you drink it if you have an increased acidity in the stomach, ulcer or gastritis.
Carrot juice has a mild laxative effect, so it should not be consumed if you have diarrhea.
It is equally important to stress that the excessive consumption of carrot juice can cause yellow skin, weakness, drowsiness, headache and vomiting. In such situations, drinking should be stopped immediately.

Do not forget the old saying – everything is good in moderation.

8 June 2013

Edisi Makanan Kesihatan : Buah Plum


Gambar atas ni masa aku baru lps buat laps tu.
Byk myDH beli buah. Maklum la kat Cokit tu, buah mmg murah2. Tu yg tu ari akak ipar aku dtg tidur sini pastu derang gi Cokit, dia seronok betul. Padahal dulu pun dia mmg duk sini. Hihi.

Ada epal merah - yg jenis rangup krup krap dan still krup krap walo dah 2,3 hari - 8 biji RM10. Pastu plum 18 biji RM10. MyDH amik 9 bijik je. Nati bebanyak sapa nak makan. Pastu sedikit pisang. 

Buat masa ni mmg ini lah 'snek' aku. Yang mana aku harap istiqamah lah hendaknya.

Buah plum - aku jarang beli. Tapi ari tu rasa macam teringin. Mmg sedap. Cicah ngan garam (garam lagiii....). Nyum nyum. Buah ni pun byk benefit dia. Mari tengok.

*****

Health Benefits and medicinal properties of Plum

Improving Digestive System: Plum, mainly its skin is rich source of dietary fibres which aids bowel movements and proves effective in improving digestive system. It acts as mild laxative. It is always advised to consume plum without peeling the skin.

Antioxidant properties of Plum: Plum contains various phenols and Vitamin C which exhibits good antioxidant properties. Plums help in reduction of free radicals responsible for deterioration of eyesight. Consumption of plums reduces heart related risk by protecting cholesterol from getting oxidized by free radical.

High Vitamin C content apart from antioxidant properties also helps iron absorption. Health benefits of Vitamin C, apart from being essential nutrient in our diet, includes increasing immunity, useful in treatment of atherosclerosis. Health benefits of Vitamin C has been topic of research and its consumption has been recommended for good health. Consumption of Plum would provide various health benefits of Vitamin C.

Anti cancer properties of Plum: Research has found some evidence of plums having anti cancer properties and protect from growth of cancerous cell and tumour. 
Plum has been widely used in skin related beauty products. Plums extract makes skin look younger and fresher.

Plums are also measurable source of oxalates, which when concentrate and crystallize causes problems in calcium absorption. Hence people with existing kidney or gall bladder problem are advice to avoid consumption of plum.

It is only because of these health benefits of plum, it has gained super food status.

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign