Pages

7 October 2013

Mars Bar Slice : Resepi

Terpengaruh.
Haha.
Sbb before this ada aku tgk kat instagram artis mana entah. Ada org pos biskut nih. Cam sedap je rupa bentuk dia. 

Lps tu dalam last week sorang shbt instagram pos gmbr dia buat.
Lps tu tgk bahan cam senang je.
Lps tu instead of tgk resepi dia tempek, cuba gugel.

Memacam version ada.
Tp, dah nama jemari bukan jenis mem baking nih, baik carik yg simple and cepat.

Mostly mmg dari australia resepi dia.
Aku amik yg ini
Korang google je.. sure ada lah resepi nih.
Dia ala ala cam biskut batik jugak lah.

Bahan2 yg aku guna.
resepi mars bar
1) Coklat Mars Bars (dipotong kecik utk di cairkan)
2) 90 g butter (untuk dicairkan bersama Mars Bar)
3) 3 cawan Rice Bubbles
4) 200g coklat susu (boleh guna satu bar Cadbury Dairy Milk)
5) 30g butter (untuk dicairkan bersama Cadbury Dairy Milk)

Cara-cara :
resepi coklat mars bar

Potong mars bar kekecik. Masukkan dalam sauce pan bersama butter. Utk ni mmg aku tak abis kan seketul butter yg 250gm tu. Macam dalam resepi tu dia kata 90g. Lebih pun takpe. Takyah sukat sgt pun takpe. Agak2 je la kan. Tp,if nak sukat bebtul pun oke.
Panaskan dgn api paling perlahan. Tak perlu tggu dia blup blup. Aku masak guna electric cooker sbb panas dia sekata. Kalau guna dapur gas, pepandai lah adjust api paling kecik tu.

coklat mars bars

Selepas dah smooth semua, masukkan rice krispies. Dalam 3 cawan. Agak2 je la. Smpai semua bersalut. Oke dah. Sedap je rice krispies ni. Buh byk pun takpe.


resepi mars bar

Lps tu taruk la dalam tray/loyang. Aku buh dlm bekas tupperware saja. Yg di alas dengan aluminium foil. Mudah nak masuk peti ais. Tekan tekan bagi dia padat. Ketepikan kejap.

Utk topping coklat. Coklat bar cadbury tu - cairkan secara double boil bersama butter. Dalam resepi dia tulis 30g. Boleh la.. jgn byk sgt. Bagi just nice je. Utk ni aku tambah serbuk coklat juga sesudu kecik. Taknak pun takpe. Tapi oke je nak buh serbuk coklat. 

Lps dah smooth, dah sebati semua letak la atas rice krispies yg dah letak dalam loyang/tray/bekas tu tu. Biar sejuk kejap. Masuk esbox peti ais :)


Sedia utk di makan. Tp keras la pulak aku buat. Haih. Nak potong sikit punya susah. Tp, da potong.. sedap oih.. ter lagi lagi makan dia. Sama je aku ngan myDH. Tak buleh berenti. Dia tak muak sbb ada rice krispies tu. Nati aku nak terai dgn cornflakes honeystars plak lah. Tp maniss sgtt pulak nati. Hihi.

Sesapa yg hantu coklat.. cuba lah.. sedappp.....

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign