Pages

29 January 2016

Happy Long Weekend #2

Cuti free lagi uols.
*orang menari orang menari*

Nikmati lah cuti ni ya.. sok sok bln depan dah takde dah cuti byk2 ni.
Hehe.


So, selamat bercuti ya utk orang2 yang bekerja di Wilayah Persekutuan.
Mari lah kita sesama memenuhkan jalan raya, lebuh raya esuk.
Next week kita tido je kat umah. Huhu.


Quran Saying : Be Patient





Kredit : Quran Sayings Instagram

28 January 2016

Cliche Belaka

Tetiba cliche'

Haha.
Entah lah. Menyampah btul tgk drama skrg ni.
Samaaaaa je lebih kuranggg.
Kau dah kenapa?


First thing first, drama sekarang ni, mesti nak ada suami isteri dah kawen - pastu wajibbbb ada sorang perempuan gedik gedik ganggu suami.
Mesti lah. Esp kalau drama adaptasi novel.
Mengapakah begitu?
Aku tidak berminat betul buat watak perempuan terhegeh hegeh ni.
Macam merendahkan maruah perempuan je.
Orang dah tak hendak, lagi nak terhegeh2.
Wujud eh perempuan macam tu?

Okay tu satu.
Kalau dulu, asyik musim cerita kawen paksa. Memula tak suka, pastu last last suka jugak. Sekarang pun ada lah. Tapi tak byk dah.
Sekarang dia tukar jadi cerita suami isteri baru kawen - buat aksi sweet sweet.
Yang pasti, mesti nak ada adegan dalam bilik tidur dan atas katil.
Sampai aku macam dah confuse. Eh, td lain cadar dia. Kaler merah. Ni putih plak.
Rupanya tu cerita petang. Ni cerita malam.
Paling byk citer atas katil adalah citer setiap hari pukul 10mlm tu.
Carik lah channel mana satu. 
Tak caya tgk lah. Siang pun tido, malam apatah lagi kan. Atas katil tu bukan lah maksud dia buat bukan bukan pun, tapi nak tunjuk sweet tu mesti kat katil. Tak tahu pasal.

Pastu cliche lagi, mesti nak ada adegan isteri merajuk tak tentu pasal.
Citer petang tu - isteri dia nampak perempuan lain pegang lengan suami dia - dkt depan lif - pastu bleh lak "freeze" sekejap berpegang tu. 
Yang isteri terus lari lari masuk kereta, nangis sok sek sok sek.
Hek ele.
Kau pegi je lah confront. Tanya bebetul. Ni tidak, memendam rasa gitu.
Lepas sok sek nangis tu aku tak tahu apa jadi dah. Sbb terus tukar channel 114. Lagi bagus.
Meluat aih.
Mesti orang kata, dah tak suka, kenapa nak tgk, kenapa nak follow.
Nop! aku tak follow pun. Kadang part2 yg tu lah ter tgk pun.

No hurt feeling utk penggemar drama drama ni.
Aku bukan nak downgrade kan orang tgk drama ni.
Aku pun tgk jugak drama nih. Citer tak masuk akal dan tak logik cam Memori Cinta Suraya tu pun aku tgk juga. Pastu kat 114 pun ada citer  - Kemboja apa ntah tajuknya tu. Aku tgk juga.
Tapi, idak la cam kena tgk, harus tgk. Ada ada lah, tak dpt tgk, takpe (padahal ada gak rekod. Haha).
Tapi citer2 cliche macam sweet - merajuk - nangis - ada ex girlfriend lama gedik2 tu mmg tak kuasa lah.
Memang aku dah jarang tgk citer waktu maghrib tu. Buat masa ni mmg nak elakkan dari tgk. Pastu yg malam punya - tgk lompat lompat je. Kadang tukar channel lain.

Sekarang mmg citer drama semua adaptasi novel eh?
Hurm....

#puanstoberimasak : Nasi Tomato

Okay, tahun ni kita buat hashtag baru.
Haha.
Hadap je lah walau masaknya idak lah selalu nau.

Okay. Cuti 3 hari. Lepak rumah je. Tak kemana. 
Masak2 beria sehari je.
Selebihnya masak campak2 ja.

Teringin nasi tomato.
Mana nak carik kalau kat kedai2.
Google macam takde je tempat yg best dan dekat.

So, mari lah kita beli bahan dan buat sendiri.
Sebenar anak buah nak dtg, tapi last minit tak jadi plak.
Memang tak buat byk pun sbb dia tak reply msg.
Makna tahu dah lah..mmg tak jadi datang lah tu.

Pernah buat sekali dulu nasi tomato ni. Lama dah [link : Nasi Tomato Mudah]
Tapi, masa tu nasi nya agak tak menjadi. Lembik. Tak tahu pasal apa.
Ikut resepi, dah ikut dah.

Jadi, kali ni ikut resepi bbetul dari 1Hari 1Resepi tu.
Okay, menjadi. Alhamdulillah.
Air tu kena pandai agak lah. Lagipun dia dah ada susu, butter apa seme. Since kita ikut resepi pun, kadar sukatan tak sama.
So, pepandai bajet.
Tak guna tomato puree, just guna tomato sos. Pun okay ja.

Kali ni buat bersama ayam masak merah.
Dengan dalca.
Bukan la dalca daging bagai.
Dalca sayur ja.
Tak penah masak dalca ni.
1st time.
Resepi dalca ambik kat sini. Mudah dan simple dan mmg jadi [link : resepidalcasayur]

Then goreng papadom.
Acar ke apa ke takde.
Letak salad mentah ngan timun ja.
Itu pun, dari kul 12 thari menggodek, kul 4 baru dapat makan. 
Kalau buat acar bagai, kul 5 ptg baru dapat makan gaknya (T____T)






Tapi, okay lah. MyDH kata boleh la kalau nak jamu orang dah.
Seharian kenyang buntat makan nasi tomato. Breakfast esoknya pun makan lagi.
Hehehe.

26 January 2016

Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam

Mulai 1 Januari 2016 Bahagian Pinjaman Perumahan telah dijenama semula kepada Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam.
Kalau dulu kita berurusan dgn BPP, skrg ni dengan LPPSA ni lah.

Jadi, penjawat awam yang buat loan rumah dengan treasury dulu, dah kena berurusan dgn LPPSA. Then kalau nak tgk info berkaitan loan tu, kena masuk web SPPB - Sistem Pinjaman Perumahan Bersepadu.
Just log in saja lah kat website SPPB.
Link : SPPB
Nanti boleh tgk berapa baki pinjaman.
Penyata tahunan apa semua, boleh semak situ lah.


Lps tgk penyata dan baki pinjaman.. hurm.. jauh lagi aiols nak abiskan loan tu.
Tahun 2041 baru abis tempoh pinjaman.
Tapi, kalau ada duit tetiba jatuh dari langit.. boleh la kita settle kan segedebuk tu. Hihi.

Tu hari sembang2 ngan someone kat w.app. Dia pun baru beli rumah kat rumah aiols tu. Blok lain lah tapi.
Tanya kat dia harga dia beli.
Pastu terus rasa.. best woh kalau jual rumah tu.
Baki ada sekian sekian, jual harga sekian sekian. Untung sekian sekian. Half dah untung tu. Huhu. *mula gelap mata*

Huhu.
Tapi, lepas tu tuan hamba nak berkelana di mana?
Sanggup nak menghadap jammed yang lebih lama?
Sanggup nak travel berjam jam setiap pagi dan petang?
Sanggup nak buat maintenance kereta setiap bulan?
Sanggup nak bayar duit tol n minyak beratus ratus?

Haha.
Takpe lah. 
Walau mahligai hamba tu kecil je atas kayangan, hamba akur je lah.
Walau takde bertanah nak tanam daun kesom dan pokok sawi atau pun bayam, hamba akur.
Walau bingit telinga sbb tepi highway, hamba akur.

Itu lah syurga kami buat masa ini :)
Nanti dah nak pencen baru kita fikir nak berkelana di mana pula ya. Huhu
Syukur dengan rezeki Allah beri. Dan itu terbaik untuk kami.

22 January 2016

Happy Long Weekend #1


Happy Long Weekend uols.


Next week long weekend lagi.

Next next weekend pun long weekend jugak.

Best nya! Ini semua cuti free yerp. Cuti tahunan utk tahunan ni masih belum diusik. Ngeh ngeh ngeh.

This week tak ke mana.

Next week balik kampung. Sbb orang wilayah je cuti, jadi kebarangkalian highway padat macam Chinese New Year tu tidak lah kan. Ramai tu mmg ramai. Orang KL pantang cuti kan. Harus berdedai menuju ke utara gak tu. Pegi Penang lah, Cameron lah. Takpe. Boleh consider lagi.
Kalau balik CNY tu mmg menempah lah. Idok le teman weyyy... Nak masuk toilet kat RnR pun kena beratur sejam. Haha (T_____T).

20 January 2016

Wordless Wednesday : 2.2016

kredit : Makkahmadeenah IG
When embarking on such a special Umrah journey make the following intentions:
1. Solely for the pleasure of Allah Ta’ala.✔
2. To visit the mubaarak Raudha, grave of Rasulullah ﷺ.✔
3. Change your life and come back reformed, both internally and externally .✔
إن شاء الله

Wordless Wednesday : 1.2016


19 January 2016

#rotibypuanstoberi : Meroti Dengan Trio Bread Maker

Berapa kali dah ya aku meroti.
Tak byk kali sangat lah.
Bukan susah pun nak meroti dengan bread maker (BM) ni.
Tapi, dah pemalas apa pun tak boleh lah kan.
Selain dari buat roti, pernah lah aku buat dough utk donut, utk pizza.

Tu hari bawak BM ke ofis. Masa tu akhir tahun yg orang ramai cuti tu. Usung je lah BM tu ke ofis. Sekali dgn tepung nya. Alah, bukan byk pun bahannya kan.
Tepung, minyak, gula, garam, yis n air. Itu je.
Ye ye je kan nak meroti kat ofis.
Tapiiii... huwaaaa... roti tak berapa nak menjadi.
Dah kenapa kau bantat gini.
Jadi leper pulak. Haha. Nak gelak pun ada.



Terus w.app kak cik. Kak ipar aku yg agak expert dalam hal baking mem-baking nih.
Kakcik kata mungkin sbb yis.
Yer, yis sangat sensitif kehidupannya.
Yis tak boleh duduk dalam suhu yg sejuk.
Kat ofis kan ber air-cond.
Ada kemungkinan sbb yis lah roti ni jadi penyek dan tak mau naik.

Hai la yis.
Suppose kak cik kata hidupkan dulu yis tu kalau air cond.
Ha, nak idupkan yis tu pun bukan senang ya.
Suhu air pun tak boleh terlalu panas - kang mati yis.
Hui.. yg ni aku tak expert lagi nak idup2 kan yis ni.

Kalau buat kat rumah, guna BM ni - suhu bilik tu, yis tu tak perlu lah nak godak godak kan. Just tuang je dalam BM. Tahu lah dia hidup sendiri.
Cuma, jangan partner kan dengan garam je.
(tapi, tgk kat iklan go shop tu, dia kata okay je kalau yis dgn garam pun).
Tapi, aku takmo tanggung risiko.
Aku letak yis n garam asing-asing. Jauh jauh.
Kalau masuk garam dulu, yis kemudian. Gitu.

Lps tu, tu ari ada potluck. Bos kata dia bawak kari ayam.
So, dgn rajinnya aku buat roti. Sbb nak cicah ngan kari ayam.
Buat kat rumah.
Malam kul 11 buat. Pastu biar kan je lah.
Aku terlupa BM ni ada function delay timer. Patut aku delay timer kan supaya dia tidak berkerak sgt. Kul 3 pagi kot baru myDH tutup suis. Dah masak sejam lebih rasanya time tu.
Harum semerbak rumah bau roti. Hihi.


Tapi, kenapa kemetot camni. Peliknya.
MyDH lps tutup suis tu dia kata "kenapa roti tu macam kecik"
Aku masa tu tgh mamai2, aku ckp, mmg aku buat saiz yg kecik tu.
Memang kecik lah.
Peliknya.
Tapi habis je makan. Cuma kerak2 dia agak tebal sbb lama dalam tu kot sblm tutup suis.

Pastu esoknya myDH request suruh buat lagi.
So, suruh dia gi beli ayam, aku buat kari ayam utk cicah.
Oh, aku tak berapa expert buat kari ayam. Kadang ubi kentang tak empok lah apa lah.
Tapi kali ni menjadi elok. Alhamdulillah.
Aku tiru sebijik2 resepi dari sini. Memang menjadi [link : azie kitchen]
Hari Sabtu petang buat - malam baru makan.


Kali ni elok kejadiannya.
Takde penyek, takde kemetot.
Aku rasa, kemetot tu sbb aku letak kurang air. Supppose 280ml, tapi aku letak 200ml ja. Lupa nak tambah 80ml lagi.
Haha.
Takpe. Nanti aku buat lagi lah bawak gi ofis. Tak puas hati rasanya.
Kali ni aku nak buat delay timer, jadi dalam kul 6 tu baru lah siap masak.
Baru best dan panas2 lagi nak buat breakfast.

p/s : Tepung utk buat roti ni aku guna high protein flour.

18 January 2016

Gila ber Lazada

Gasak kau...
Dah ada yg senang, bakpe nak susah susah kan.
Pastu myDH mmg lagi suka la. Tak payah dia nak susah2 pergi mall ke apa ke.

Last time ada buat entry duk ber online shopping kan.
Ingat dah insofff... rupanya idak.
Sakan lagi.
Sbb nya, malas nk pikir2 nak beli kat mana.

Kalau beli kat luar, kena survey kan. Dari satu kedai ke satu kedai.
Eh. Kuasa pulak lah camtu skrg ni.
Jadi, solution-nya.. Lazada lah.
Lps dah terlajak shopping tu ari, igt nanti2 lah beli menda lain.
Takkk... 

Tau je lah Lazada punya marketing strategy.
Elok plak ada satu hari tu dia antar emel kata IT/Gajet Fair ke apa ntah.
Aku mmg nak carik casing cikNote aku.
Nak carik kt kedai cam payah sbb Note tu dah 2 thn pun. Tu ari pernah tanya, cina tu siap nak godek2 kat bawah kabinet dia carik model tu. Kang nak taknak kena beli lak wlau harga mencongkam kan. Sbb dia dah susah2 carik. Terus kiterang cam "takpe .. takpe.."

Jadi, carik kat Lazada.


Toing..mmg ada yang berkenan (cuma tak kaler purple. Casing dulu kaler purple). Harga pun alah, boleh la tu. Dari nak berpanas2 nak keluar, nak carik parking segala kan.
COD ja. 
Memang dia tulis date delivery tu mcm seminggu dari tarikh kita order kan, tapi kalau barang dah ada tu, mmg sehari je proses nya.
Hari ni order, esoknya Mai call "kekda.. ada barang sampai"

Mudah kan. Terus bayar.

Now ni, nak carik headphone/earphone.
Kerajinan sgt la kan nak keluar.
Memang tak la.
Jadi, myDH kata "carik je kat Lazada"
Eh. Dia plak yg bg cadangan. Hahaha. 

Terus ai carik carik.
Jumpa berkenan. Terus add to cart - confirm order.
Settle.
Nanti tunggu je orang hantar.

Eh. Seleso lah.
Takat ni aku takde prob dgn Lazada.
Mmg lah kerap jadi nya beli beli beli kat situ. Haha.
So Lazada, takde nak bagi apa2 ke kat customer yg bernama cikstoberi ni?
Hahahaha.

15 January 2016

Teruskan Berdoa

kredit : Instagram Quransayings.

13 January 2016

Nak Tengok : Kung Fu Panda 3


Nak tengok sangat nih.
Sbb Po dengan anak2 dia yg comey nih.


Dah kenapa comey sangat niiiihhhh?? *ketap bibir geram*


Lambat lagi. Bulan 3 nanti. 10 Mac 2016 baru release.
Huhuhuhu....
Oh. Masa cuti sekolah bulan 3 tu ya (tahu ada cuti sekolah sbb nak pergi bercuti ngan famili. Hihi).

Aduyai.
Sebenarnya banyak kali dah nak pi tgk wayang, tapi ter pegi.
Hunger Games pun tak tgk.
Tu ari dah nak beli tiket online Dilwale. Entah cam hapa ja web tgv masa nak beli tiket tu. Langsung tak beli. Dan langsung tak pegi. Padahal skrg ni merata tmpt dah boleh tgk. Seme tmpt baru2. Kat Jusco AU2, kat Quill Mall, kat Sunway Putra. Tapi tu lah.. bila nak pergi, rasa maleh pula.

Yang ni memang rasa nak pergi tengok. Sbb yang part 1 n part 2 pun tgk wayang.
MyDH mmg tak kuasa nak tgk katon ni. Tapi takpe..akan ku heret juga. Dia nak tido dalam wayang tu pun tido lah. Haha.
Okay. Boleh mark dah dalam kalendar.

Mari Telan Sayur

Makan sayur??
Saya memang bukan seorang yg suka makan sayur.
Payahhhh sgt nak makan.
Dulu lagi lah. Skrg ni dah okay lah sket.

Kalau tgk orang makan salad bagai tu lagi lah cam fikir cemna menda tu nampak sedap je orang makan. Tapi, dah makin berumur ni kena lah belajar2 makan.
Sejak2 buat eat clean dulu tu mmg ada try dah makan salad2 bagai ni.
Tapi agak memilih lah.
Kena salad yg siap pack macam ni.

Memang kena brand Genting Garden ni. Yang ni salad dia sedap. Rangup. Tak rasa sayur (pastu kawan aku tanya, cemana plak sayur yg takde rasa sayur. Haha. Itu orang yg memilih sayur cam aku je tahu).
Dia tulis tak perlu basuh dah, tapi aku rasa tak kompiden ja. Harus aku basuh jugak sebelum digaulkan.

Tapi, tak boleh telan camtu ja.
Kena bagai2 kan dia.
Kena campur popcorn chicken atau pun chicken fingers.
Kalau popcorn chicken, cari yang brand ayamas sbb dia mcm kecik ketulan dia tu.
Kalau brand lain gedabak gedabak.
Itu bukan popcorn dah. Itu penumbuk chicken.

Lps tu aku try chicken fingers.
Yang ni best.
Goreng dan kemudian gunting2 kan.
Beli brand marina. Aku guna yg biasa tu. Takyah nak lada hitam sangat. Huhu.

Ha. Gini boleh makan.
Gaul dengan mayonis n sos cili saja.
Tak perlu lah "sos pulau beribu" bagai tu.

Kalau rajin buleh buat tortila wrap.
Tak rajin, makan je ngan roti whole meal.
Suka. 
Eh. Ai bukan eat clean mahupun diet skrg ni. Ini sekadar nak cari alternatif utk makan pagi. Asyik la nasik lemak, mi, roti canai, nasi impit.. bosan oiii...
Buat masa ni nak makan ni je hehari sampai jemu. 
Hihihihi.

12 January 2016

Banyak Kos Kawen Zaman Sekarang Ni

Tetiba!
Haha.
Saja la kan.
Dok tgk trend kawen zaman skrg ni.

Tu ari dok kecoh kat laman sosial pasal orang kawen simple je tu.
Alah, bertandang belah lelaki mmg la simple kan. 
Setgh orang buat kenduri doa selamat ja.
Ce tgk masa majlis belah perempuan. Outdoor photoshoot dia boleh tahannn.. Haha. 
Tapi, bkn salah dia pun. Orang yg pi viral kan. Dah jadi satu hal pulak dikatakan "bangga".
Kesian. Kesian. Kesian.
Zaman viral meng-viral ni. Ko hadam je lah dikkkk...

Last weekend pergi wedding.
Anak kepada sepupu.
Mak tak dpt datang, so, mmg lah kena mewakili mak.
Berpuluh kali mak pesan jangan tak datang plak.
Ye lah..ye lah.. ye lah..

Dalam kul 12.00 dah sampai dewan. Orang pun tak ramai lagi. 
Jumpa semua sedara mara, salam2 peluk cium.. gi makan.
Seleso.. dewan besar, jadi takde la nak kena bangun2 bagi laluan orang lain nak makan.
Dari awal duduk, smpai ke sudah duduk kat meja tu. 
Abis kepek ubi setgh balang. Haha.
Sesambil tu sembang2 la ngan sedara mara yg ada.
Lama gak la lepak sana. Dalam kul 3pm baru gerak balik.
Abis... takkan nak datang makan je kan. Teruk sgt pangai tu namanya.


Pengantin pun sampai awal.
Dalam kul 1pm.
Senang. Takyah tertunggu-tunggu.
Ha.. part ni dikatakan byk kos nih.
Dah jadi trend pengantin dengan dayang2 dia kan.
Kali ni siap ada bodyguard sekali.
Amboi aih.



Selalu aku duk cakap ngan myDH, mujo kita kawen tahun 2008, takde lagi trend2 dayang ni. Kut tak sapa la saya nak panggil sbb semua kengkawan dah mengelek anak masa tu. Takde ke dilayan nak suruh jadi dayang apa bagai nih. Haha.
Kompom baju dayang2 kena sponsor. Humang aih.
Ada takde, masa kita dulu ada flower girl je. Jadi lah kan. Muehehe.

Tu tak masuk lagi kena ada photobooth (masa kenduri tu ari, depa buat photobooth kat dalam, jadi macam orang tak nampak, so, takde orang nak bergambar sgt. Cam rugi plak buat mendalah tu. Patut letak luar).
Pastu skrg ni trend bagi doorgift dalam botol lak. Huhu.

Takpe lah kan, nak wat cemna. Kena ikut peredaran masa lah.
Dulu pun kita nya majlis kira ikut trend gak tu.
Beria ber out door photo shoot tu kan... rela berabis2 situ kheenn... Haha.
Lepas tu kemana album kemain tebal dan berat tu?
Tersimpan terus... setahun sekali je buka. Tu pun nak buang habuk2. (T____T).

Kepada adik2 nak kawen tu, simpan lah duit.
Kalau majlis simple pun, berhabis gak.
Nak simple cemna kan. Makanan pun semua naik harga sekarang ni.
Bukan kata makanan, aku duk carik2 hadiah utk orang kawen ni pun, nampak nau beza masa aku beli hadiah2 kawan2 aku dulu dgn skrg ni. Memang jauh sgt beza harga dia tu.

Ni anak buah aku duk gedik juga nak kawen ni. Dia lelaki.
Dia cakap kat kiterang, takpe, kami nak buat simple2 je.
Ye lah tu.. dah masuk mak pak sedara apa semua kang, mau nak buat simple.
Dah la orang tu anak dia sorang je perempuan.
Jejaga je lah ..... huhuhu.

11 January 2016

1 Rabiul Akhir 1437H


Hari ni 1 Rabiul Akhir.
Lagi 4 bulan je lagi kita nak menyambut Ramadhan.
Wohooo... dup dap dup dap.
Ha.. sapa yg tak abis puasa ganti tu boleh la cecepat ganti.
Cewah... mementang la dia dah abis ganti kheennn....
Ye lah tu. Memang dah abis ganti, tp nak buat puasa sunat kemain payah.

So, let's tgk info berkaitan Rabiul Akhir ni.
Oh. Dikatakan permulaan musim sejuk juga.
Sbb tu la kalo gi umrah skrg ni cuaca sejuk. Best.
In fact, masa kami pergi bulan 4 tahun lps pun, dapat lagi sisa sisa kesejukan tu.
Breeze je rasa. Alhamdulillah.

Pengertian
Jika Rabiulawwal bererti bermulanya musim bunga bagi tanaman maka Rabiulakhir pula ertinya musim bunga yang akhir. Bulan ini merupakan peringkat akhir bagi tanaman-tanaman berbunga.

Pada waktu itu biasanya tanaman-tanaman di Tanah Arab akan mengalami peringkat akhir berbunga sebelum musim sejuk tiba. Selain dari Rabiulakhir, bulan ini juga dipanggil dengan nama Rabiul Thani yang membawa pengertian yang sama.

Perlu diketahui bahawa itu adalah gelaran nama bagi satu-satu bulan yang pada asalnya nama itu sudah wujud sebelum kedatangan Rasulullah s.a.w lagi dan setelah Rasulullah mendapati nama-nama bulan itu tidak memberi makna yang buruk maka Rasulullah s.a.w mengekalkannya. Maka sebenarnya nama Rabiulakhir itu sendiri tidak ada perkaitan dengan ketetapan musim bunga atau buah kepada tanaman.

Cuaca, iklim, suhu dan musim adalah berkait rapat dengan peredaran matahari dan bintang-bintang lain sedangkan taqwim Islam Qamari adalah berlandaskan kepada peredaran bulan mengelilingi bumi.

Kesimpulannya, Rabiulakhir yang bermakna musim bunga yang akhir tidak dapat dikaitkan dengan musim bunga sebenarnya, ia hanya sekadar nama bagi bulan itu sendiri.

Peristiwa-Peristiwa Penting Bulan Rabiul Akhir
*Peperangan - ada beberapa peperangan yang dicatat berlaku pada zaman Rasulullah s.a.w yang berlaku di bulan Rabiulakhir diantaranya Peperangan Najran, Pengusiran kaum Yahudi Bani Nadir, Peperangan Al-Ghabah / Zi-Qarad dan Peperangan Al-Ghamar.
*Pengepungan Damsyik - pada zaman Khalifah Abu Bakar As-Siddiq r.a diketuai oleh Abu 'Ubaidah bin Al Jarrah dan Khalid bin Al Walid r.a tahun 14 Hijrah dan seterusnya membawa kepada pembukaan Damsyik.
*Khalifah Abu Bakar As-Siddiq r.a meninggal dunia dan Saidina Umar Al-Khattab r.a di bai`ah menjadi Khalifah yang kedua.
*Peperangan Jamal - tahun fitnah dimana Saidatina Aisyah r.ha terheret dalam kancah peperangan menentang Khalifah Ali r.a.
*Ramai sahabat-sahabat yang gugur syahid diantaranya Talhah r.a dan Ibnu Zubir r.a.
*Imam Ghazali r.h meninggal dunia.
*Ada pendapat yang mengatakan 27 Rabiulakhir adalah tarikh Isra` dan Mi`raj Rasulullah s.a.w (tarikh difardhukan solat). Namun begitu tarikh yang masyhur dan yang diguna pakai di Malaysia ialah 27 Rejab. Sehingga sekarang masih belum ada kajian rasmi individu atau pihak tertentu yang menyemak kembali tarikh sebenar Isra` dan Mi`raj Rasulullah s.a.w.

8 January 2016

Pengumuman Untuk Rakan2 TTC

Wah! Lama saya tak berbicara tentang TTC di blog ni kan.
Hari ni nak buat pengumuman sket.

Pepagi ni masuk kerja, buka emel, tgk ada emel dari Dr Tasha.
Eh. Tanjat ai tau. Biasanya ai yg emel doktor. Kali ni Dr plak yg emel ai.
Lagi plak Dr guna emel tak formal yg cikstoberi tu. Biasa ai emel dia guna emel lagi satu.
Takpe lah memana pun. 
Yang penting nak buat pengumuman ni.
Exclusive untuk rakan-rakan TTC.

Dr Tasha nak ajak kengkawan TTC utk buat small session non formal discussion.
Utk small group of TTC. Dalam 10 - 15 orang. Bukan lah sesi taklimat ke apa. Kira macam bincang2 atau sesi borak2 lah ni.
Yang paling best, sesi ni adalah bersama dengan Dr Tasha. Atau mungkin ada doktor pakar lain yang turut join juga.

Discussion ini adalah FOC. Ya, Dr Tasha nak bagi secara PERCUMA.
Ehhhh... best ni weeeeyy...
Ingat senang ke kita nak jumpa specialist tanpa ada apa2 bayaran.
Kalau jumpa specialist, biasanya sekali jumpa dah kena dalam RM100-150 per session. 
Ini Dr Tasha nak bagi percuma.
Antara topic yg akan di bincangkan :

1. What to do after your first IVF fails 
2. I want to be a mommy. Where do I begin
3. My hubby has sperms issue. How to get help
4. Kitaran haid tidak teratur, bagaimana nak ketahui waktu subur?
5. A-Z on IVF treatment
6. Ingin Hamil untuk wanita 35 tahun ke atas
7. Kerap gugur apakah yang perlu dibuat 

Setakat ni Dr Tasha belum bagi exact date. Tempat pun belum. Tapi, kemungkinan besar di KL Fertility Centre lah kot. Tempat tu mmg selesa. Worries not. Sepanjang treatment di sana, sekali pun tidak saya rasa annoyed. Malah suka nak pergi lagi ada. Tapi, kalau ajak Dr Tasha pergi taman2 ke, buat pot luck pun best jugak kan. Mungkin boleh di suggest pada Dr nanti.

So, saya tgh cari rerakan TTC yang nak join.
Sapa nak, just emel je pada saya - idaramli2011@gmail.com
Atau sesapa yg ada no w.app saya, just w.app okay.

p/s : Saya adalah patient Dr Natasha. Saya mulakan treatment di KL Fertility Centre dgn beliau pada Julai 2015. Dan last appointment saya dengan beliau adalah pada Disember 2015. Treatment di sana mmg tak mengambil masa yg pjg. Dalam 2 bln InsyaAllah boleh settle.
Bagi saya, memang saya berpuas hati dengan rawatan yang saya terima. Dari segi staff nya, dari doktornya. Tidak keterlaluan kalau saya katakan, saya mmg tertunggu appointment dan tak sabar nak pergi KL Fert.
Eh. Ni bukan iklan tau. Ni mmg ikhlas sbb sebelum ni saya dah buat treatment di 2 tempat yg lain (yg mmg bukan hosp govt lah).
Dr Natasha sangat lembut dan friendly. Bila kita rasa suka, InsyaAllah perjalanan treatment kita pun dipermudahkan :).
So, kalau nak tahu cerita berkaitan treatment saya di KL Fert, just emel juga ya.
Dr Natasha ada blog juga - dan aktif juga. Kalau tanya apa2 dalam blog tu, cepat je Dr Tasha balas. Begitu juga kalau kita emel pun, Dr Tasha cepat je reply.


Moga tahun 2016 ini membawa rahmat untuk kita semua :)

7 January 2016

Rekod Cuti dan GCR

Jot down untuk dijadikan rujukan bebila nanti.
Ini rekod cuti saya bagi tahun berakhir 2015.


Owh. Memang pecah rekod selepas 11 tahun berkhidmat.
Rekod paling terbanyak cuti. Dan rekod baki cuti paling sket. Sadis (T____T).
Saya tak pernah ambik cuti sampai 25 hari untuk setahun.
Tahun 2015 cuti sampai 25 hari sbb 10 hari dah diperuntukkan untuk umrah.

Dan biasanya baki cuti saya banyak.
Tahun lepas jadi sket sbb ada pelarasan yg unit cuti buat.
Kalau ikut pekeliling, dah dapat cuti 35 hari untuk setahun.
Tapi, entah cemna, unit cuti kata, dia dah tanya JPA, JPA kata, cuti saya jadi 25 hari. Sbb saya ada lantikan baru pada tahun 2010. Oleh kerana lantikan kedua saya tu selepas Januari 2009, maka dia ikut pekeliling lain. 
Mulanya saya macam rengsa juga.
Cemna pula lantikan pertama saya ke perkhidmatan awam Februari 2004 tu tak dikira, sedangkan pencen saya dikira dari tarikh lantikan pertama saya. Pelik nih.
Tapi, malas lah nak bebising. Walau, ramai juga senasib dengan saya, yg dilantik sebelum 1 Januari 2009, yg cutinya dipendekkan ke 25 hari setahun.

Jadi, cuti saya last year adalah 25 hari sahaja. Bukan 35 hari.
Mujur juga saya bawa (carry forward) 12 hari cuti dari tahun 2014.
Kira dapat lah 37 hari utk tahun 2015.
Bila saya dah ambil 25hari, baki cuti tahun 2015 tinggal 12 hari saja.
Saya decide untuk masukkan semua ke dalam GCR.
Lagipun tahun lepas dah keluar satu pekeliling baru berkaitan cuti.
Antara lain yg terkandung dalam pekeliling ini adalah :
"bagi pegawai sedang berkhidmat yang kekal diberi kemudahan Cuti Rehat tahunan mengikut PP Bil. 4/2002 atau PP Bil. 20/2005 dan dilantik ke jawatan lain yang kadar kelayakan cuti rehatnya berkurangan, kadar kelayakan Cuti Rehat tahunan adalah berdasarkan tarikh lantikan tetap pertama"

Makanya, untuk tahun 2016, saya dapat semula cuti 35hari.
Alhamdulillah.
Err.. ini untuk lantikan sebelum Januari 2009 saja tau.
Kalau selepas tahun 2009, cuti adalah maintain sehingga anda pencen.
Boleh baca pekeliling yg di link kan.
If tak faham, tanya je lah yg handle cuti / HR jabatan anda okey.

Jadi, tiada cuti di carry forward untuk tahun 2016 ni.
Baki 12 hari dah bawa ke GCR.
Lagipun, manalah tahu kalau dapat HLP. Bila HLP, dapat CBBP. Bagi CBBP melebihi 12 bulan, baki cuti rehat akan luput. (saja pakai akronim saja, sapa tahu, tahu lah apa ke mendakah singkatan nama ini. Hehe). Jadi, tak payah lah nak banyak2 cuti. Nanti tak habis, dia luputkan je. Dah la tak boleh bawa GCR juga.
Cea. Macam dapat lah. Konfiden itu perlu ya anak-anak (hai..bila lah nak keluar result ni.. tak sabar tau nak tunggu dah ni).

Untuk rekod, sehingga tahun 2015 GCR yang telah dikumpul adalah 79 hari. Ditambah 12 hari baki cuti tahun 2015, total GCR ada 91 hari. Ada 59 hari lagi sebelum cukup 150 hari. Sempat tu dalam 6 tahun lagi kumpul. InsyaAllah. Huhu.

So, itu lah cerita rekod cuti dan GCR saya.
Mungkin agak "apa-ke-benda-ni" pada yg bukan penjawat awam.
Tapi, rasanya yg penjawat awam pun pening juga ni. Kan??
Hehe.

Tapi, perlu diingatkan, adalah menjadi tugas dan tanggungjawab anda sendiri untuk merekodkan segala baki cuti, cuti yang dikumpul, cuti untuk GCR. Jangan berharap pada sistem walau kita skrg guna HRMIS. Sekali sistem down, abis cuti kita yg berpuluh2/beratus hari yg kita dah kumpul tu. Duit tu chekkkk.. GCR tu adalah duit yg kita kumpul selain dari duit gratuiti kita. Elok kita rekod sedari awal kita kerja ni. Kalau kita dah kerja berpuluh tahun kang, lagi susah nak rekod dan nak trace.
Nak nak pulak kalau awak kerja berbeza2 jabatan atau kementerian.
Dan orang yg uruskan cuti pun bukan orang yg sama sepanjang masa.

Jadi, simpan rekod anda bebaik okeyh :)

6 January 2016

Family Trip : Langkawi (19.12.2015)

Hari ketiga.
Last day.
Alah..kejap nau rasa.
Pasni amik 5 hari lah kalau bercuti family. Baru puas rasanya.

Tiket feri balik ke Kuala Perlis dah beli online sesiap. Pukul 2.30ptg.
Jadi, kita decide utk lunch di Langkawi, lps tu baru gerak ke jeti.
Makanya kul 11pagi kami dah siap siap.
Terus pergi makan.
Kami pergi area depan sket dari Kuah tu je.
Situ banyak gerai makan.

Pergi satu gerai ni. Kedai Kak Ti ke apa namanya.
Dari jauh dah nampak kerusi kuning.
Best lah sbb baru pukul 11 pagi. Orang tak ramai. Tapi lauk dah banyak.
Eh. Sedap sedap lah lauk dia.
Terliur je tgk.
Aku amik sotong goreng tepung.
Ya hampun... sedap betul. Dia tak buat bulat bulat gelung tu.
Dia goreng terus sekor saiz kecik. Memang garing lah. Pastu tepung salut tu pun sedap nya.
Rasa cam nak pi mintak resepi. Huhu.
Makan lunch awal2 ni mmg best. Next time buat camni ja. Brunch terus.

Lepas makan terus ambik beg, separuh pergi jeti dulu.
Beg dah banyak, tak boleh pergi semua sekali. Tak muat van.
Kena 2 trip.
Pergi hantar barang2 dulu, pastu lagi sekali ambik yg selebihnya. 
Pastu myDH settlekan parking van. Owner dah cakap letak kat mana.

Kat jeti...memang lah ramai manusia. Dah semua melepak tepi kedai.
Masa tu belum kul 1 pun.
Kami se famili pun berkelana lah di depan kedai HIG.
Dah la ada feri baru sampai. Punya ramai orang lalu lalang. Rasa nak pitam tgk orang. Berpinau mata.
Mengapa lah depa ni tak sediakan macam kerusi ke apa. 
Ni dah macam pelarian apa je.
Mmg la ada kerusi, tapi nun kat dalam before naik feri tu.
Sadis betul rasanya.
Part ni yg aku rasa, tobat lahum ku nak naik feri lagi dah.
Tapi, kenangan manis juga lah sbb reramai sefamili kan. Dengan beg2 yg melambak2. Kakak ipar aku lah banyak nyopping. Aku seme pun sumbat dalam beg je. Tak mo menjejes2 beg bebanyak.

Kul 1.45pm dah boleh masuk dalam.
Ada kastam check, tp dia just tanya ja. Takde tgk apa pun.
Dalam 2.15pm tu dia announce boleh masuk dah.
Makanya berdedai lah manusia. Hieee... lagi skali aku macam tobat lahum lagi nak naik feri g Langkawi.
Ini pun kira macam ala ala je. Kena masa krismas ke, cuti berkapit ke, entah cemna la rupa agaknya.

Dengan perangai orang yg nak potong q. 
Apa ke teruk sgt perangai. Orang lain boleh beratur nak naik feri, ko yg lelaki, badan sihat kuat boleh nak nyelit depan mak aku yg bertongkat utk nak potong barisan. Sungguh tak bermoral! Sorry lah weh. Ko pikir tekak kau je nak mudah. Nak senang kau naik la flight. Bongok giler.

Feri gerak kul 2.45pm. Kali ni agak laju dan rasa sedikit beralun.
Masih duk depan juga. Cuma tiket kami dari no 8, bukan no 1. Huhu.
Tgk movie Polis Evo. Sebenar aku belum pernah tgk Polis Evo ni. Tapi sbb cepat plak sampai, tgk sekerat ja. Maka, balik rumah, terbeli pulak Polis Evo kat Astro First. Tak memasal!

Keluar jeti dah dkt kul 4pm. MyDH terus amik kereta.
Abgcik stay kat Kuala Perlis satu malam. Kami n abg nyah balik terus.
Exit jap Alor Star sbb nak kejar solat Asar. Dapat solat kat masjid Al Bukhary. Ramai plak pengantin buat photoshoot kt situ.
Lepas tu berenti Gurun.
Then terus je lah smpai kampung. Aku singgah kg dulu. Hantar mak. Tak direct balik KL.
Itu pun dah smpai kg pukul 10mlm. Pergh!
Penat giler!
Esuknya tu baru balik KL.

Maka, tamatlah percutian keluarga kami utk tahun ni.
Coming - bulan Mac. Yang tu dekat ja. Melaka. And mebi kiterang je kot pergi. Dgn famili abgcik n mak. Dah beli gak voucher masa Matta Fair.
Balik je dari Langkawi tu ari, abgnyah antar w.app kat grup ajak pergi Sabah plak ujung tahun ni.
Oh. Cannot lah agaknya. Next year boleh lah kot. Atau kita gi Singapore je ujung tahun ni. Amacam? Haha.

Diakhiri dengan barang yg beli kat Langkawi.
Memang ini je yg dibeli. Baguih kan cheq?? Tk byk shopping kali ni.
Cuma Nutella Go (beli sedozen), pastu cekelat kisses, daim, ferero roche, snickers.
Dairy Milk ngan Pepero tu myDH punya. Pepero dia nak bagi adik2 unit dia katanya.



*tiada gambar utk hari terakhir di Langkawi.
Ada tu ada, tapi untuk simpanan famili je. Hihi.

5 January 2016

Online Shopping dan Rezeki

Lately ni menggila ber shopping kat Lazada.
Haiya...
Rasa dalam bulan 11, bulan 12 berapa kali dah aku "check out" kat Lazada tu.
Sekali tu beli baju.
Pastu beli kamera (ni yg masa online revolution tu).
Pastu beli baju lagi. Baju tu bukan kat Lazada je. Entah memana lagi entah aku shopping. Sesuka hati ja.
Hehari dapat parcel (termasuk parcel ngok ngek yg di hantar oleh AirPak bongok tu).

Bila check baki kat bank, ha... baru tahu.. dah terlajak shopping rupanya.
Huwa... pemberian khas gomen bagi tu RM500 tau bukan RM5000.
Shopping dah macam kan dapat lima ribu kan.
Ha.. tu satu lah. Satu lagi, apa ke hal nya semua buat coverage pasal penjawat awam dapat RM500 tu. Alahai.. macam apa je kan. Riuh rendah kat tibi, sokkaba seme. Padahal orang lain dapat bonus ribu riban membisu senyap ja.
Takde lah. Bukan lah kata merungut ke apa. Dapat tu mmg syukur Alhamdulillah lah kan.
Tapi, dah announce, dah ada pekeliling, dah la. Ni war warkan besar besaran. Kang tetiba barang mahai salahkan orang gomen dapat bonus. Padahal....

Oh. Ada orang kata, masalah Lazada ni. Lambat hantar lah apa lah.
Entah. Sepanjang aku ber soping kat sana tak pernah plak lewat.
Cepat lagi ada lah. Makna kata, if dah confirm order tu, siap sedia je lah duit walau pun dia tulis date dapat tu lambat lagi. Tau tau kang dia call "cik Ida..saya nak antar barang Lazada". Biasa aku mmg carik barang yg boleh buat COD.

Pastu, tu ari dapat satu envelope.
Kawan yg tlg ambilkan dari peti surat kata "ni macam cheque je ni"
Eh. Bila masa plak ai redeem duit nuffnang ni. 
Ingat kot duit insurans kereta lah. Kan kalau kita takde claim apa-apa dalam tahun tu, dia ada bagi rebate sket.

Rupanya.

Dari celcom. Berapa tahun dah aku terminate celcom ni.
Aku pun lupa dah aku ada terlebih bayar. Dia pulangkan baki kredit.
Okay lah tu.

Walau RM50 cuma, kira rezeki jugak lah kan.
Boleh soping online lagi. 
Hewhewhew.

p/s : Orang lain awal2 tahun, semua citer pasal antar sekolah, buat bento anak, ai sebok lah citer pasal shopping. Hewhew. Chill lah.. !

1 January 2016

1.1.2016


Selamat Tahun Baru 2016!

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign