Pages

28 January 2016

#puanstoberimasak : Nasi Tomato

Okay, tahun ni kita buat hashtag baru.
Haha.
Hadap je lah walau masaknya idak lah selalu nau.

Okay. Cuti 3 hari. Lepak rumah je. Tak kemana. 
Masak2 beria sehari je.
Selebihnya masak campak2 ja.

Teringin nasi tomato.
Mana nak carik kalau kat kedai2.
Google macam takde je tempat yg best dan dekat.

So, mari lah kita beli bahan dan buat sendiri.
Sebenar anak buah nak dtg, tapi last minit tak jadi plak.
Memang tak buat byk pun sbb dia tak reply msg.
Makna tahu dah lah..mmg tak jadi datang lah tu.

Pernah buat sekali dulu nasi tomato ni. Lama dah [link : Nasi Tomato Mudah]
Tapi, masa tu nasi nya agak tak menjadi. Lembik. Tak tahu pasal apa.
Ikut resepi, dah ikut dah.

Jadi, kali ni ikut resepi bbetul dari 1Hari 1Resepi tu.
Okay, menjadi. Alhamdulillah.
Air tu kena pandai agak lah. Lagipun dia dah ada susu, butter apa seme. Since kita ikut resepi pun, kadar sukatan tak sama.
So, pepandai bajet.
Tak guna tomato puree, just guna tomato sos. Pun okay ja.

Kali ni buat bersama ayam masak merah.
Dengan dalca.
Bukan la dalca daging bagai.
Dalca sayur ja.
Tak penah masak dalca ni.
1st time.
Resepi dalca ambik kat sini. Mudah dan simple dan mmg jadi [link : resepidalcasayur]

Then goreng papadom.
Acar ke apa ke takde.
Letak salad mentah ngan timun ja.
Itu pun, dari kul 12 thari menggodek, kul 4 baru dapat makan. 
Kalau buat acar bagai, kul 5 ptg baru dapat makan gaknya (T____T)






Tapi, okay lah. MyDH kata boleh la kalau nak jamu orang dah.
Seharian kenyang buntat makan nasi tomato. Breakfast esoknya pun makan lagi.
Hehehe.

2 juta komen

wahhhhh rajinnya kekda.... nampak sgt sedap dan menyelerakan...
lia tak prnah lg masak2 mcm nih... harus nak mencuba....tapii tak tahu bila.... =)))

drooling tgk nasik tomato nih!!!

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign