Pages

26 January 2016

Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam

Mulai 1 Januari 2016 Bahagian Pinjaman Perumahan telah dijenama semula kepada Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam.
Kalau dulu kita berurusan dgn BPP, skrg ni dengan LPPSA ni lah.

Jadi, penjawat awam yang buat loan rumah dengan treasury dulu, dah kena berurusan dgn LPPSA. Then kalau nak tgk info berkaitan loan tu, kena masuk web SPPB - Sistem Pinjaman Perumahan Bersepadu.
Just log in saja lah kat website SPPB.
Link : SPPB
Nanti boleh tgk berapa baki pinjaman.
Penyata tahunan apa semua, boleh semak situ lah.


Lps tgk penyata dan baki pinjaman.. hurm.. jauh lagi aiols nak abiskan loan tu.
Tahun 2041 baru abis tempoh pinjaman.
Tapi, kalau ada duit tetiba jatuh dari langit.. boleh la kita settle kan segedebuk tu. Hihi.

Tu hari sembang2 ngan someone kat w.app. Dia pun baru beli rumah kat rumah aiols tu. Blok lain lah tapi.
Tanya kat dia harga dia beli.
Pastu terus rasa.. best woh kalau jual rumah tu.
Baki ada sekian sekian, jual harga sekian sekian. Untung sekian sekian. Half dah untung tu. Huhu. *mula gelap mata*

Huhu.
Tapi, lepas tu tuan hamba nak berkelana di mana?
Sanggup nak menghadap jammed yang lebih lama?
Sanggup nak travel berjam jam setiap pagi dan petang?
Sanggup nak buat maintenance kereta setiap bulan?
Sanggup nak bayar duit tol n minyak beratus ratus?

Haha.
Takpe lah. 
Walau mahligai hamba tu kecil je atas kayangan, hamba akur je lah.
Walau takde bertanah nak tanam daun kesom dan pokok sawi atau pun bayam, hamba akur.
Walau bingit telinga sbb tepi highway, hamba akur.

Itu lah syurga kami buat masa ini :)
Nanti dah nak pencen baru kita fikir nak berkelana di mana pula ya. Huhu
Syukur dengan rezeki Allah beri. Dan itu terbaik untuk kami.

3 juta komen

Iols ni tak tahula smpi bila nk dok menyewa..sbb rumah kat semenyih siap tahjn depan..tp dh syok la dok sini..rasa xmo pindah la plak..mengajar pun kt sekolah yg best

good info la kekda..... =))
nanti kekda pindah di Perak pulak lah...
boleh kita tukar2 mangkuk tingkat....hehehe...

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign