Pages

18 November 2016

Baby Cook vs Blender Cili

Awat tajuk len maciam je nih?
Haha.
Sapa fwen ngan kitew kat FB tahu lah ianya berkaitan dengan apa.
Hiwhiwhiw.

Okay lah.
Next month kan kapten dah boleh introduce solid food.
So, as young new mom, mesti lah mak teruja kan.
Please excuse lah kalau nampak teruja cum poyo cum excited mak nih yerp.
Tu ari masa check up/vaksin 5 bulan pun, mak dah tanya paed, blh bagi sebelum 6 bulan tak? Ngee. Tapi paed kata, tunggu lah cukup 6 bulan.
Baek (memang lah teruja, tapi apa apa hal better kita consult ngan pakar dulu kan. Lagipun mak nak exclusive bf lagi).

Dah teruja harus lah mak riki riki baby food processor.
Naseb la dak Rizq dapat mak yg maleh ni kan.
Semua nak campak2 je. Kuasa sgt nak rebus ke kukus ke secara manual. Nak goreng ikan bilis pun macam malas tak sempat sekarang, lagi nak tunggu mengukus etc etc.
Memula mak riki ni.

Memang hampir2 nak order dah kat Lazada.
Tapi, sbb ada online rev kan, so, mak tunggu dulu kot dpt harga murah.
Dalam tunggu punya tunggu tu, mak pegi riki brand lain.
And dapatkan review dari kengkawan yg guna brand tu.
Semua pun bagi good review.
Alah. Cemana ni. Tu lah masalah nya kalau tunggu punya tunggu kan. Dari nak harga murah je terus fuh lap peluh.
Mak tgk ada IG seller yg jual pada harga yg agak boleh tahan. Murah dari harga pasaran.
Tapi, mak nak tunggu online rev Lazada.
So, masa tu tgk, lagi murah.
Dan boleh COD (mmg mak suka COD je barang).
Apa lagi.. zas zas zas. Pejam mata mak beli.


Dan semalam sampai.
Wah. Mak is teruja. Jangan wiken ni mak dah try cukup.
Kalau try mak la makan puri buah tu yer.

Jarang ada review kat blog pasal Beaba Babycook nih.
Takpe. Nanti mak dah guna, mak review okeh.
Oh. Uols yg tgh riki riki baby food processor, buleh invest beli nih.
Memacam buleh buat uols.
Berbaloi lah dengan harga orang kata tu (walo harga nya lebih mahai dari periuk Noxxa).

Tapi, ikut uols lah kan.
Nak guna blender cili pun boleh (kawan kat opis ni kata "kak, sy guna blender cili je kak.. takde nak beli2 baru.. dah elok besau dah anak sy skrg". Haha.. ini lawak.. )
Mak ni tak rajin nak stim atau rebus tempat lain, blend tempat lain.
Mak sebenarnya ada je food processor yg buleh blend baby food nih.
Plus, mak juga ada slow juicer (ni buat juice buleh lah, makanan bayi takde kena mengena).
Dan mak punya bread maker pun sekarang dah berehat senang lenang dalam kotak.
Haha.
Harap harap cikmerah Beaba ni tak lah menjadi seperti mereka. Kan?

Sekarang mak tgh kumpul resepi2 solid food nih.
Nak bagi makan apa dulu kat kapten nih?
Apa agaknya dia suka ya?
Kena makan byk sayur. Bagi kuat, sihat dan membesar bagai juara.
Huhu.
Ke bagi ciskek stoberi?
Haha.
Ada yg feedback pulak - kalau bagi ciskek umur 5 thn nati dah cucuk ubat diabetes. Hoh! Takkan lah aku giler nak bagi ciskek pulak kau nih. Agak gak lah. Takde la aku tahap bongok camtu (T___T).
Ye lah. Orang byk pengalaman harus lah nak bagi free advise kat kita yg new mom ni. Kadang tu yg selama lama ni tak pernah pernah drop komen n bertegur sapa pun turut join bagi komen. Hehe. Korang pun teruja tengok mak teruja yer.
Ye lah. Ye lah. Thank u, thank u uols :)

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign