Pages

19 June 2015

Bantuan Khas Kewangan 2015

Ada pekeliling baru kita boleh cerita.
Ceee.. mementang duk HR kan. 
Mmg la kena tunggu Pekeliling, baru leh cerita.


Sebenarnya aku pun terlibat secara langsung gak lah. Hari ni cam hectic sket sbb mendalah ni lah.
Lelagi sbb ada staff baru masuk pada 15.6.2015 tu ari.
Jadi, kita kena trace depa ni sambung service ke tidak.
Sbb katakan depa pernah kerja sebagai N17 di jabatan lama depa, then dia masuk sini as E27, jadi, agensi baru, which is jabatan kami lah yang kena bayar.
Sbb dia dah tulis sesiap dalam Pekeliling :
"Pembayaran BKK ini adalah menjadi tanggungan jabatan di mana pegawai berkhidmat pada bulan pembayaran."
Wah, setiba tiba jimat jabatan lama orang tu. Ngeee.
Takpe lah. Duit kerajaan jugok. Ye dop...

So, ini lah bonus raya kita nampaknya.
As expected. Dgn keadaan ekonomi kita yang macam ala ala je kan.
Mmg takdok lah nak bermewah mewah bagai.
Itu pun, dapat banyak ni pun ramai cong ceng cong ceng.
Ada ke kata "apasal org gomen je dapat bonus raya? GST tu pun semua bayar"
Dah kenapa kau? Sebelum ni takde GST pun kami dapat juga. Malahan terkadang setgh bulan gaji. Dah ingat GST tu je satu satunya medium bayaran bonus pulak.
Abis camtu, buleh la jugak orang tak dapat BRIM claim camtu gak kan?
Apsal semua orang bayar GST tapi ada orang pendapatan sampai beribu ribu sebulan tapi sbb takde slip gaji, takde nama dalam LHDN, tup tup dapat gak BRIM? 
Elleehhhhh.....
Depa untung takpe.. kita tak boleh.. nak biar orang lain rugi je.. 

Rezeki la yob, yong.
Rezqi ni (bulan Ramadhan, kena eja ala ala Arob sket), datang pelbagai bentuk.
Kali ni rezqi penjawat awam. Rezqi uols pulak nanti ada la dalam bentuk lain pula.
Takyah nak pertikai kata kami penjawat awam pemalas la apa ala, tapi dapat jugak bonus. Uols kena baca pekeliling tu baru tahu sapa yang layak sapa tak. 
Sapa yang kena tindakan tatatertib mmg tak dapat.
Apakebenda la melarat2 camtu. Kata je penjawat awam pemalas, tapi bila buka iklan jawatan kosong mintak beribu jugak mohon.. 
Ellleeehhhhhh....

Okay lah. Aku nak up Pekeliling ni je.
Tetengok aku pulak yang melarat larat.
Full pekeliling : Link [Bantuan Khas Kewangan Tahun 2015]

kredit : Mrjocko

1 juta komen:

x paham apasal org nk jeles govt staff dapat bonus etc... bak kata reen, rezeki kan... x yah la dorang ni nk pertikai sangat... tumpang happy dah le... a happy worker is a productive worker :-)

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign