Pages

19 January 2015

Apa Itu Penyakit Listeriosis

Tetiba dapat ilmu baru bila kerajaan arahkan epal Granny Smith n Gala dari Amerika ditarik balik sbb dikhuatiri boleh membawa penyakit listeriosis.
Tambah ilmu lagi bila epal hijau ada jenis yang namanya Granny Smith (sejak berjinak2 dgn juicing, dan ambik resepi juicing dari website omputih, mmg aku kenal lah rupa bentuk Granny Smith nih).

Bunyi nya macam Leptospirosis (kencing tikus) tu kan.
Ini bukan penyakit kencing tikus.
Tapi, ini juga penyakit berpunca dari bakteria.

Secara ringkasnya.
Listeriosis (Listeria monocytogenes infection) facts

Listeriosis is a disease caused by a gram-positive bacterium named Listeria that can penetrate and replicate inside human cells.

Most people who are infected have few or no symptoms; when symptoms are present, they usually consist of fever, muscle aches, nausea, or diarrhea. Some people may develop more severe symptoms such as meningitis, mental changes, brain abscesses, or death.

How does a person get listeriosis?

The majority of people who get listeriosis have consumed Listeria-contaminated foods. Because the bacteria are often found in both soil and water, cultivated foods like vegetables can easily become contaminated, especially from fertilizer or animal waste. Listeria has been found in many types of raw food (even seafood) but especially in meats, vegetables, and cheeses. It has even been found in processed foods because of contamination during or after processing. After the contaminated food or fluid has been ingested, it may take up to three weeks for the organisms to cause symptoms.

The fetus may become infected after the mother ingests the organisms; the bacteria apparently reach the fetus via the bloodstream. Newborn infants can acquire the bacteria during a cesarean procedure or be exposed to them while traversing the vagina.

Utk lebih lanjut : [link : medicinet.com]

Satu penyakit yang boleh bawa pada kematian jugak.
Risau jugak. Sbb selalu juga kami beli Granny's Smith.
Sbb nak buat juice.
Tu hari, awal tahun ada borong gak epal hijau nih.
Jadi, cemna? Buang ke cemna.
Bila baca2 artikel pasal ni rasa macam dah lama jugak lah menda ni menular.

Boleh la google artikel pasal ni.
Antaranya :
Link : 

Rasa kena buang la kot. Tak pasti lah kat Chowkit tu amik buah dari China atau USA. Beli 10 bijik, baru makan sebijik dua je. Sbb aku malas nak juicing - pastu pergi Sarawak la apa la.

Sambil itu, mari kita belajar jenis2 epal yang ada. Huhu.


8 juta komen

huhuhu...x pass lagi ka;o ada exam pasal jenis2 epal... tau epal merah ngan epa hijau je... :-P

Yani biasa beli apple yg kecik2 je brand Fuji untuk blend dlm shake...kalau pakai yg brand mahal dan besar mcm Granny Smith dan Gala tu, shake jd membuak banyak dan nilai kalori pun bleh tahan tinggi.

hihihi semlm belajar cili.. hari ni belajar epal .... riso jgkkan sy suka makan epal hijau jugak .. mkn gitu² hiris sambil tgk tv adehhhhh .... mmg kena buanglah nmpknya ade stok dah terbeli ...

selama ni tau some tu epak merah jek!!! hahahahahah

Sweet tooth :
Tu lah..semua orang pun ingat epal merah dgn epal hijau je.

YANI :
Granny smith tak mahal kat sini. Murah amat. kadang 20bijik RM5 pun ada kalau saiz kecik tu.
Akak buat juice..mmg kena pakai banyak sbb dia punya pulp tu buang kan..?

MASYA :
Akak pun ingat nak buang je lah.. mmg rugi..tapi risau kan..

MK :
Kan.. kita ingat sama je.. tapi semua ada nama khas. Huhu

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign