Pages

19 February 2013

Mencari Yang Halal Itu Wajib

Terkadang, risau dengan apa yg jadi darah daging kita ni.
Memang bab makan ni org akan sensitif (org Islam lah).
Perihal halal haramnya. 


Nak makan sure nak carik yang halal.

Sebenarnya sensitif bab ni. Yang nyata, kalo masih ada alternatifnya, carik lah yg benar2 diakui ke - halalan toyyiba - nyer.

Aku like juga page Sahabat Halal Jakim kat FB. Byk gak info dapat kat situ (gmbr atas tu pun dari FB tu lah). Antaranya perihal ni.
Laici label kuning.
Aku pun cam pelik. Sebenarnya byk brand laici kat pasaran. Tp ntah kenapa kilang tetap akan buat kaler kuning labelnya. Boleh katakan semua lah camtu. Apsal ntah. Org kompius pun yer gak. Cam masa Sahabat Halal Jakim ni kata yg brand cam dlm gmbr atas ni takde halal, ada yg kata ada tanda halal Thailand. Tu lah. Napak tin cam sama kan. 

Lagi satu, kenapa takde laici yg ditinkan di M'sia sendiri. Atau secara spesifiknya oleh orang Bumiputera kita. Ke ada cuma tak dipasarkan secara meluas. Bila tgk yg atas tu, mmg rasa taknak minum air laici kat kedai2 dah la. Kita mana tau dia beli brand apa kan. Satu lagi, aku mmg tak berapa suka sgt laici ni sbb dia lembik. Suka lagi longan. Dan aku salu beli longan brand Hosen nih.
google.
Dan sememangnya bukan ada halal Jakim. Tp ada halal Thailand. Harap2 takde la keraguan. Uhuks

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign