Pages

28 February 2013

Edisi Novel : Setia Hujung Nyawa & Gadisku Wan Adnin

Oke. Skang ni bila dah habis baca novel, aku nak buat review lah. Buleh? Buleh je lah. Bukan review sgt kan, it's more to macam nak mengingatkan novel aku dah baca, plus aku leh trace novel apa aku ada.
Baca novel ni kan, bukan sbb anak takde ke, sesaja suka ke, saja nak isi masa lapang ke apa. Baca novel ni sbb mmg minat, mmg sbb hobi dia baca novel. If bukan minat, ko kata la takde anak ke, byk masa lapang ke, kalo tak minat tu, tak minat jugak. Percaya la. Dah ramai aku tnya. Ada yg takde komitmen apa pun, suka baca novel? Tak kuasa. Pendek dan ringkas jawapan dia. Cam katakan org tu minat menjahit kan. Dia ada ada masa ke takde masa ke, dpt jugak dia menjahit. Siap terima tempahan lagi. Kata orang tu, apa pun bukan menjadi alasan. Bukan jadi APTB! 

Oke. Bertenang. Tak habis lagi walang rupanya kau yer. (T___T)
Settle sudah kedua2 ini
imej : goggle
imej : goggle

Keduanya aku beli online. Yang Gadisku Wan Adnin tu bulan Julai 2012 aku beli, baru skrg aku baru nak baca. Huhu. Setia Hujung Nyawa tu baru beli dan dlm 2 hari settle. Oke, meh review.


Setia Hujung Nyawa :
Aku tak tgk sgt yg drama dia kat tv tu. Mmg aku dah jarang ikut memana drama bersiri skang. Entah. Cam sama je drama skang. In fact, satu2 drama tu cam lebih kurang je jalan citer nyer. Oke, tu takpe. So, aku pun taktau lah samada jalan cerita dlm novel ni sama dgn drama tu. Aku baca pun lps drama tu abis. Ada yg kata kt novel ni Zain tak la dera sgt Ersalina. Tp oke la novel ni. Nice. Jalan citer menarik. Tak meleret. Buat aku nak tau jugak apa kesudahan (sbb aku tak tgk drama kan). Cam sweet je baca kisah suami isteri kan. Dan ada satu part yg si Zain bagi petua pada isteri dia tu, kami mmg amalkan sejak kawen dulu. Ehem! Ecewah! Petua apa tu? Haaaa....

Kesimpulannya, kalo kita beri baik, pasti balasan akan baik juga akhirnya. Insyaallah.


Gadisku Wan Adnin :
Oh. Mulanya aku sayang sgt nak baca citer ni. Sbb aku suka sgt novel Kak Su. Jadi, cam rasa sedihnya kalo dah abis baca. Boleh?? Tp baca gak la. Dah lama sgt tersimpan. MyDH dah warning, no novel2 kalo tak abis baca ni bila dah ada Pesta Buku nati. Gulp! Ada byk lagi tak abis woi. So, laju2 baca. Bes lah. Aku ni asal novel Kak Su seme pun bes. Buku siri remaja dia pun aku suka. Bias lah. Haha. Tp kali ni Kak Su byk cerita pasal yg zaman2 dulu kala tu. Tahun 1800-an camtu. Part yg itu dia tulis dlm bentuk dokumen la. Konon cam Adnin ni baca manuskrip/dokumen/naskhah/diari (entah, aku pun tatau nak kata apa) lama yg toknek moyang dia punya. Jadi, bila smpai yg tu, aku skip. Ngeeee... sori kak Su. Yg tu aku tak berapa nak minat. Sbb aku bukan nya sasterawan negara, aku hanya manusia biasa, menulis sekadar untuk meluah rasa jiwa.... Hahahaiii... Tp itu lah dia nyer.

Kesimpulannya, kata orang tu, kalo itu bukan jodoh kita, dah smpai nak berjabat dengan kadi pun buleh tak jadi. Simple is jodoh kita tu mmg dah ditentukan utk kita. Biarpun terpaksa menunggu 5,7 tahun seperti Adnin dan Ahmad Akhtar.

So, skang ni tgh berhempas pulas membaca si debab ini
google
Tebal giler uolsss.....
Tapi kalo hempap kaki tak cagu sgt la. Sbb dia pakai kertas yg ringan tu.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign