Pages

17 November 2014

PTPTN : Dapat Dah Refund

Last week hari Jumaat dapat emel ini.

Memula aku ingat spam dah. Nyaris aku dah delete je.
Sbb kan selalu spam dari kengkonon bank nak detail data peribadi kita apa tu kan.
Aku manade akaun bank Islam.
Bila klik tgk, oo.. ptptn.. yeahu..yeahu..

(Hari Jumaat last week mmg hari yg agak rezeki lah jugak sbb dapat balik duit yg claim insurans pergi Perth, dapat nasi kerabu free, dan dapat emel dari ptptn nih. Alhamdulillah)

Yang ni mmg rezqi sgt lah kan sbb tu hari kan gaji awal, nak tggu gaji bulan 11 ni cam lama je lagi kan. Tup2 dapat ni. Alhamdulillah.


So, okay lah kan. Tak lah lama sgt tunggu.
Dalam sebulan.

Tu hari aku pergi dalam pertengahan bulan Oktober. Before aku pergi Perth tu.
Kisah nya di sini - PTPTN dan UTC

Aku sebenarnya aku buat dua cara claim refund tu. Sebelum gi direct kaunter kat UTC Pudu tu, aku dah refund jugak thro' online. Tp sbb cam tak berapa nak berapa confident (ye lah, emel pun bounce balik kan, aku pikir sure la sistem online pun sama lah tu), tu yang aku pergi by hand je hantar. 
Yelah, aku usaha lah, kalau 30hinggit takde hal lah kan.. 3ratus.. no no no.. buleh beli tiket flight ke Bali tu. Kalau masa promo siap buleh dapat utk 2 orang tu pergi balik. Ha... gitu perumpaannya kan.

Jadi,
Terima kasih lah PTPTN. Walau 4 tahun kemudian baru tahu ada refund rupanya. Huhu. Mungkin jugak dari percent yang bila kita bayar lump sump tu kot. Kot lah kan. Entah. I is don't know. Dia kata ada terlebih bayar, maka kita refund je lah.

Moga apa yg telah dibayar dapat digunakan semula utk adik2 yang sedang sambung belajar sekarang nih.
Pada yg telah habis study, bayar lah. Sikit2 pun takpe.

Dah kita pinjam, kita bayar lah.
Takkan nak harap orang lain pulak bayarkan utk kita dan kita pi bayar kat orang tu.
Bukan begitu cara nya ya...

Sendiri pinjam sendiri bayar.
Ai pun tahun 2011 baru abis bayar tau.. gigih la ai ber Maybank2u setiap bulan masukkan dalam PTPTN tu. Sudah la dicaj singgit oleh Maybank.

2 juta komen

Dapat jugak surat dr PTPTN..ada lebihan 0.14 sen. Mmg tak nak claim. Nak sedekah jer ke PTPTN..hihi

Duit setem yang dia hntr surat lagi mahal daripada lebihan yang dinyatakan.

Ye kak.. Bagus sgt sbb byr ptptn secara konsisten. Ada jenis liat tu, mcm mcm alasan kan. Padahal dulu nak.pinjam setuju je apa semua syarat. Bila habis belajar dpt keje, sibuk sgt nak beli kete lah, nak bt loan nak.kawin lah, ptptn tak mau byr sbb interest tggi. Huh.... Sedey! Selfish...

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign