Pages

3 November 2014

#puanstoberikePerth : Last Day! Wave Rock dan Balik KL

Hoih. Byk giler entry #puanstoberikePerth ni kan. Lantak.. Perth kot.. kalau pergi Potdiksen takkan berjela camni. Bertabah je la yer. Ni dah last dah, tapi ada 2,3  entry lagi kot utk bajet and accomodation and sedikit tips lah pada sesapa nak pergi sana. Gitew.

22.10.2014.
Cuti Deepavali kat Malaysia. Last day kat Perth.
Hari ni seawal jam 7pg dah get ready tggu org pick up utk pergi tours.
Wave Rock ni terletak di Hyden. 341km iaitu sama dengan jarak KL ke Pulau Pinang.
Ha.. jauh giler kot.

Tours ni guna shuttle (mini bus cam coaster) je sbb tak ramai. Dalam 14 orang saja. Ada Singaporean, ada auntie dari JB ngan 2 anaknya dan ada orang Oz dari Adelaide ke mana entah. Tour guide merangkap driver nya ramah amat. Mark namanya. Mark from Denmark katanya. Tp bukan la Denmark betul tu. Denmark kat Perth katanya. Ada ke Denmark. Entah lah. Abaikan.

Memula dia bawak singgah York dulu.



Ni macam pekan kecik. Penduduk ada lebih kurang 1,500 sahaja.
Masuk je kawasan ni macam tetiba kita berada di dunia lain. Macam cerita omputih zaman2 dulu. Tapi tak lama kat sini. Dalam 5 minit camtu je berhenti. Dalam bangunan sebelah aku tangkap gambar tu ada cam org2 veteren tengah menari. Menari poco poco kau. Tp idak la lagu poco poco tu kan. If lagu tu, harus tanjat. Haha.


Lepas tu lalu ikut kawasan2 ladang gandum. Luas.. seluas mata memandang. Tetiba terus tingat MH17 yg ditembak jatuh kat kawasan ladang tu. Ladang gandum gak ke? Tapi, mesti macam tempat tu jugak lah. Ada hikmah terjatuh kawasan macam tu sbb mudah nak carik. Takde semak samun.

Tapi, tempat macam tu byk ular. Boleh pulak si Mark ni patah balik semata mata sbb dia nampak ular. Boleh? Ular tu dah mati la tapi. Siap pi amik gambar. Rattle snake yer. Bukan ular biasa. Rattle snake kan antara ular terbisa di dunia. Katanya bebaru ni ada berita petani yg mati digigit dek ular tu. Oke.. wateva la Mark.. Aku dah tergeli geli dalam tu sbb dia benti kan van tu bebetul sebelah ulau tu. Kau ni Mark....

Then berenti jap kat Rabbit Proof Fence. Apakah menda ni? Aku pun tak pernah dgr. Oke baca lah link ni - Rabbits. Dia macam pagar yg panjang dibuat utk halang rabbit datang musnahkan tanaman derang. Musnahkan?? beratus hektar kot.. larat ke rabbit tu nak makan semua. Huhu.



Takpe lah. Next stop is Dog Cemetery kat Corrigin. Actually kat Corrigin ni pun byk tmpt menarik. Tp kami tak berhenti lah. Dog cemetery tu pun berenti kejap je. Buleh tgk web Corrigin ni kalau nak tahu pasal Corrigin. Tp mmg kebesaran tempat ni dog kot. Kat memana pun byk patung dog. Ha, sapa nak touch sgt dog tu kan..buleh datang Corrigin. Haha.

Kat Corrigin tu berhenti isi minyak pastu teruskan perjalanan. Bangun tido - bangun tido - pun still tak sampai.Ya hampun.. jauh daripada jauh ni namanya.

Lps tu berhenti makan jap. Kat mana entah. Dia bagi burger lah. Tapi kami tak le makan burger. Bagitahu Mark tu kami vegeterian. Ha.. gitew.. tetiba vegeterian. Jadi, dia bagi kami sayur je. Sayur yg letak dalam roti.  Jadi lah buat alas perut.



Akhirnya sampai. Panas lit lit. Pulak tu banyak lalat. Buleh gak beli fly net. Dia cam jaring serelum muka kita. Ramai lah beli. Ada lah 2,3 orang je tak beli. Eh. Kami pun tak beli. Tak kuasa lah aih. Buat rimas je. Apsal byk lalat ek situ? Pelik sket lah.



Fees dia. Tapi kami dah bayar sesiap dalam pakej.
Jauh perjalanan.. sampai je.. tengok ciptaan Allah yg unik dan mengagumkan. Subhanallah. Mmg takde dapat tempat lain kan. Simpan memori ni kemas kemas sbb mmg rasanya takkan datang lagi dah. Wave rock ni terjadi dari batu yg terhakis. Buleh baca kat Wikipedia sini - Wave Rock


Bantai je lah Ida oi. Haha.

Naik atas tu.. ada macam dam (empangan). Angin kuat giler.
Dan bila naik lagi la.. MasyaAllah... cantik sungguh. Luas terbentang nampak ladang gandum. Terima kasih Allah atas rezeki ni.
Seluas alam. Terpegun. Subhanallah ..
Memacam bentuk batu ada kat sini. Ni batu Pac Man kata Mark.
Jalan2 jap atas tu, ambik gambar semua, then turun balik. Ada ke Mark tu suruh turun ikut batu cerun tu. Tadi naik ikut tangga. Jadi, terpaksa lah auntie2 tu turun ikut cerun tu. Ada ah soo dari Johor tu terjerit2 dia panggil Mark. Haha.
Ha kau.. kena turun kut cerun tu. Mark ni lah..

Last, kita amik grup photo. Rajin Mark ni melayan. Haha.
Ewah!
Dekat situ ada batu yg dipanggail Hippo Yawn. Sbb bentuk dia cam hippo tgh menguap.

Takde rupa pun hippo menguap. Haha.
Kalau dari depan nampak la.
Balik tu semua dah malas dah. Penat kot. Mark berenti isi minyak kat pekan anjing tu je.. then direct balik. Kena la hadap balik semua ladang gandum tu.
Beratus KM lagi nak smpai Perth City. Fuh!
Bebiri

Fuh.. tu lah.. kalau bawak kereta sendiri, tak payah la datang sini. Jauh yg sangat jauh. It's like dari KL kita pegi Penang. Ambik gambar jambatan, then zasss balik. Gitu lah.

Sampai dah malam. Dia akan drop balik kita kat mana dia ambik tu. Dalam kul 8 sampai. Aku dah risau2 takut abang yg nak antar kiterang ke airport tu dah sampai. Janji pukul 9 kan. So, ambik beg kt Mhall..cuci2 muka, tggu abang tu. Tepat kul 9 dia sampai. Dia bawak wife dia skali. Syira namanya. Seronok betul depa nih dah jadi orang sini kan. Bini dia dah la nak menunggu hari. Cam risau je kot terbersalin pulak kang. Huhu.

Abang tu caj $50 sampai airport. Okay saja lah sbb kalau naik taxi pun itu jugak harganya. Better lah suruh abang tu hantar. Settle. Thank u abg Fauzi (aiols ada contact number abang ni, so, buleh deal dgn dia untuk airport transfer ke apa ke).

Sampai je nampak adik2 bertiga yg aku kenal dari forum tu dah ada kat airport. Tak pernah2 berkelana di airport oi. Dari kul 9 lebih tu sampai la check in hantar bag dalam kul 4.30pagi. Gile kau.. nak tido pun tak buleh.. sejuk giler.. haih. Tapi pengalaman la kan.
Ramai je pun yg berkelana di airport
Check in dalam kul 4 pagi camtu. Terus masuk je. Kena jugak isi borang keluar. Memula ingat tak kena, tp bila tgk reramai isi, oh, ada isi borang jugak rupanya. Lps tu bagi je lah borang tu kat org imigresen. Dia cek apa semua, lepas tu terus p cek bag pulak. Ada orang kena cek badan, ada orang tak. MyDH kena, while me tak.. haha.

Oh ya, lps pemeriksaan imigresen tu kita buleh claim Tourist Refund Scheme. So, kalau uols ada berbelanja beli barang  dengan harga $300 (australia dolar ya..bukan RM), maka, pergi lah refund. Dapat berapa banyak ai is don't know because ai takde beli barang kat satu kedai smpai harga $300. Tours tu adalah, tp tours tak buleh. Dia hanya "item". Refer sini pasal refund tu - TRS. Refund ni each negara ada. Tp masa kat HK tu hari aku tak study pulak pasal mendalah ni. Tak tahu berapa limit depa.

Jadi, tu lah. Dah lapau cam hawau jugak (lagi skali pinjam ayat Mya). Beli lah biskut Tim Tam (sedap benau rasa Tim Tam nih aih) dan choc coffee Dare (pun sedap. Korang wajib beli tau air Dare ni. Sedap mild betul rasa dia)
Everyone can fly Extra Long.
Yelah. Thanks la AA walaupun penat nunggu makanan
yg dah dipre-booked sampai.

Tepat 6.50am bergerak lah kami meninggalkan bumi Perth.
Dan dalam jam 12.00pm sampai lah kami di KLIA2.
Alhamdulillah.
Terima kasih Allah atas peluang ini.
Terima kasih.. terima kasih..
Percaya lah, bila satu nikmat kurang, Allah akan beri kita nikmat lain yang juga penuh bererti :)
Jangan kita hanya pandang satu "pintu" yang tertutup, kerana "pintu" lain yang sedang terbuka juga adalah rezeki dari Allah.

Dah sampai KLIA2. Alhamdulillah.
Sebak pula rasa bila pramugari tu kata
"kepada rakyat Malaysia, selamat pulang ke tanah air"
Cerita lain pasal Perth

4 juta komen

teruja sangat dengan wave rock tu ida..nampak real..bestnya sapa dah sampai tempat nih...beruntung la ida..:-)

salam ida, tq for following my blog. insya Allah this sunday kami akan bertolak ke Perth.byk info terkini yg dapat kat blog awak.
ada 1 soalan, masa lepas ke caversham tu, pergi margaret river choc factory tu kat mana? dekat area margaret river juga ke? atau ada choc factory yg dekat2 area caversham? sbb nampak gaya mcm dekat je..anyway thanks for the info shared..much appreciate!

haahla saya yang baca pun sebak.
refer ayat pramugari tu. huhuks..

Okay okay simpan nombor abg tu kekda nenati tahun bile ntahh ida mintak kahkahkahaka

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign