Pages

17 October 2014

Checklist

Poyo ah. Nak berchecklist bagai. Lps tu kengkonon masih rehsia nak kemana. Mencik lah acah acah #villagepeople nih. Hahahaha.

Okey. Okey. Meh tgk checklist travel kali ni.

*Flight Tix : 
(Beli dari bulan 2 oke - phew...giler ah.. takat ni rasanya ini yg paling lama kena tunggu. Nak tiket murah kan. Dapat lah tiket RM92/return/pax. Ha... murah khen.. tp yg buat mahal adalah segala surcaj dan tax bagai tu. Itu mmg tak buleh buat apa, hatta dapat tiket kosong sen sekali pun)




Tapi tulah, sesuka hati dia tukar time kan. Tu yg malas beli awal sgt tu. Grrr... Moga takde pertukaran lagi. Tukar lagi, aku cancelled terus. Grrr.

*Meals, luggage, seat :  
Ini tambah kemudian. Satu seat berharga RM39, pergi balik jadi RM78 (pengsan!) Meals ambik waktu balik je since balik subuh sangat, kang lapau pulak. Luggage utk 20kg - RM79 (sehala), pergi balik dah jadi RM158. Dan total add on ini adalah RM336 (T___T).

*Passport/Visa : 
Passport still valid. Visa dah buat 3 bulan lepas.
Visa senang je. Just emel and dalam masa sehari dapat.

*Penginapan : 
Dah emel reconfirm smpai pukul berapa.

*Insurans luar negara : 
Ini ofis bayau. Org kerja govt buleh claim insurans ke luar negara. Tp setahun sekali je lah.

*Tukar duit : 
Kat Ampang Park. Sekarang ni AUD dikatakan tengah murah. Orang sebelum ni pegi, semua kata untung pergi sekarang. Alhamdullillah :)
(eh. Ter beritahu pula mata wang negara apa ya.. mencik! #villagepeople sangat kan..)

*Roaming : 
Aiyo... last aku travel outside gi Krabi. Masa tu still pakai Celcom.. so, mmg dah activate. Now dah tukar ke DiGi. Masa naik cruise tu mmg tak aktifkan. Susah nau nak dpt customer service tu. 10 minit tunggu. Phew..
Utk nombor yg UMobile tu aku decide tak roaming sbb aku call tanya, dia kata kena bayar deposit RM300 (walau aku dah guna nombor tu more than 3 years. Tak yah la aih. Mengada2 UMobile nih. Jadi, utk nombor tu, kalau ada wifi (dan percuma), baru guna..if not, jadikan dia kamera cukup)
Dan rasanya beli sim kad sana lah option dia.

*Online check in :
Hihi.

*Transport ke KLIA2 : 
Sebab dah jadi subuh2 buta kena ada kat airport, makanya, kena pikir cemna nak pergi. Jadi, mintak tolong yg member yang duk dekat rumah untuk hantar ke KL Sentral sebelum Subuh utk pergi KLIA2 naik ERL. Phew.. sabo je le AA ni tau.

*Makanan kat sana :
Just bawak maggi cup, instant porridge since mmg banyak menda tak boleh bawak masuk. Milo 3 in 1 pun rasanya tak boleh. Tapi sana banyak restoran halal. Worries not.

*Sewa kereta : 
Sewa kereta sehari. Hihi. Debo tau nak drive.

*Itinerary : 
Tepu otak study tau.. thanks to google maps sekarang yg dah ada live instantreview tu. Jadi, senang betul nak tgk tmpt2 nak pergi apa semua.


Masih #acahacahrahsia nak kemana kan.. tapi biasanya ai akan update kat instagram lah. Tu pun if dapat beli simkad kat situ lah. If not.. bertabah la melayan lps ai balik nanti. Insyaallah.


4 juta komen

i yg excited baca! heheheh :-) smg Allah permudahkan urusan...

ida teruja! ida tunggu semua gmbr2 kekda kat ig tau tau......... pls plss upload heeee ~~~ take care kekdaa ;))

Selamat pergi dan balik Kekda..

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign