Pages

9 October 2014

10 RANDOM FACTS ABOUT ME — WHEN I AM TRAVELLING

Wah. Gitew... Tetiba je kan.
Ai tiru macam entry Mya ni. Dan dan trus nak buat.
Walau aiols tak la selalu travel ken..
Tp sbb mood sekarang tgh bergelora nak g travelling. Kata nyew...
Why bother? Why bother? Why bother???






So, nindia 10 random facts about me - when I am Travelling.

1. Carik info dari blog orang.
Ye. Ini menda 1st yang aiols buat. Hatta nak makan ikan bakar kat Bagan Lalang pun ai google "ikan bakar Bagan Lalang". Apatah lagi kalau negara tak pernah jejak. So, raw information yg memula ai dapat biasanya adalah dr blog orang. Thank you lah memana blog yg byk membantu. Tapi masa ai pergi naik cruise tu ari, susah sket la nak dpt info dari blog. Tak ramai yg tulis detail. Sbb tu kalau ai buat entry, ai akan tulis detail agar orang lain pula boleh guna. Lps tu nanti ada yg emel2 tanya. Kita bantu lah. Pastu ada antaranya terus jadi kawan. Gitew...

2. Attach dengan forum cari (Bod Penerbangan & Pelancongan)
Haaaa.... selain blog orang, mmg ni lah tempat iols bertenggek. Esp kalau nak ke luar negara. Contoh cam ai nak gi Hongkong, Krabi dulu. Mmg ai carik info dari situ. Ni pun ai nak pergi travel ni, ai aktif bertegur sapa dengan orang yang nak dan dah pegi sana. Dan biasanya akan ada yg pergi sama date dgn kita. 

3. Jarang pergi dengan Travel Agent.
Seingat aiols lah, kalau travel, setakat ini lah, belum pernah lagi rasanya pergi secara rombongan che kiah gitu. Kira cam takde la ikut travel agent ke apa dari sini. Dulu masa gi Bandung pun, pergi reramai, cuma kami dapatkan guide kat sana je. Selain dari itu, jelajah sendiri je. Ramai yg kata "berani eh?" Oke je kot kalau kita dah carik segala information. Tapi, buat camni kena kesabaran yg tinggi ya. Lelebih lagi kalau pasangan anda bergantung harap pada anda sepenuh nya (sbb kengkonon, kita dah ada full of information about tmpat tu dan dia buat cam kita pernah pergi - padahal kita pun try n error je kan).

4. Jenis tak sabar menunggu.
Haha. Seriyes oi, ai ni kalau buleh hari ni beli tiket/booking hotel, bulan dpn pergi. Itu pun dah lambat. Beli hari ni pergi esuk je lah. Gitew. Tapi, sbb mostly travel sendiri, mmg tak buleh la nak buat camtu. Kalau pakai TA buleh la. Kasik duit je, jalan. Oleh kerana tu, nak taknak kena gak la menunggu. Tapi, menunggu yg tak makan tahun lah. Takat ni paling lama ai tunggu - beli tiket bulan 2, travel bulan 10 (ni lah..yg coming nak pergi nih). Selain tu, semua pendek2 je waktu menunggu je. Tak buleh tahan oii rasa cam cepat lah..masa berlalu.

5. Itinerary
Wajib la kan. Sapa travel sendiri tahu la menda ni wajib amat. Kut tak, kau nak pergi mana apa semua cemna. Hingga tu hari ai buat family trip ke negeri Pantai Timur tu, abang2 cam takjub sbb buat itinerary siap dengan alamat lengkap bagai. Tp tu pun sesat barat jugak mencari homestay. Hikss... APTB adik bongsu depa nih. Muehehehehe.

6. Riki kawasan dengan google maps.
Sbb tu lah ai paling tak menentang google street view tu. Takde masanya orang nak skodeng rumah kau. Lain kali beli rumah guarded. Hahaha. Oke, google maps mmg sangat membantu. Buleh tahu berapa km, buleh tahu naik bas nombor berapa, tren apa, bas apa. Semua maklumat ada. Esp kalau negara yg maju / membangun lah. Kalau negara yg kurang maju tu, tak ketahuan la pula kan. Tp seyes, street view tu lagi byk membantu. Skrg ni pun, ai dah jalan2 secara maya tempat ai nak pegi ni. Dah nampak pun tmpt penginapan ai (tp tak update, masih nama lama).

7. Suka pergi tempat yg ada kemudahan pengangkutan yg efficient.
Esp tren. Sbb ai dan suami macam lebih selesa guna tren. Macam kami kat HongKong dulu kan, mmg depends kat tren lah utk ke sana sini. Berdua untung lah guna tren, tp kalau reramai, better amik teksi je kan. Kalau travel ni tak payah la bajet tight sgt kan. Yang penting selesa.

8. Benda wajib yg dibawa
Barang wajib - Kamera (semua orang pun akan bawa ini) - biasa ai bawak skali kamera digital guna bateri tu gak, sbb takut kalau kamera besar abis bateri, yg tu ada utk back up, pastu segala mak nenek Charger, Universal Adapter (utk luar negara and naik cruise), Kompas utk tgk arah kiblat (mujo myDH ada ni, sgt berguna masa solat dalam kapal tu ari), Wet Tissue (brand Dettol), Sunglasses, Panadol, Vicks, Sun Block (hey, ai gi Melaka pun bawak sunblock tau. Haha). Ini memang wajib yg ai mesti bawak. Oh, dan buku notes yang memaparkan apa info yg ai dah dapat masa kat sini. Dan kalau gi luar negara yg penting harus la passport n visa kan. Tu standed la.

9. Seboleh bolehnya tak travel masa cuti sekolah
Baik untuk travel dalam mahu pun luar. Seboleh boleh nya la. Ini kalau kami travel berdua. If family trip, tak buleh buat apa lah. Sbb selain anak buah masih bersekolah, abang2 pun semua cikgu. Alah uols, sementara aiols takde anak ni kan. Dan aiols juga bersyukur aiols tak jadi cikgu. Sbb dah biasa pergi time tenang2, kalau pergi time cuti, mmg rasa rimas orang ramai2 nih, baik kat tmpt makan hotel, kat airport, kt tmpt2 menarik yg nak kena beratur panjang beli tiket etc. etc. Tkpe, ai pergi bercuti puas2 dulu sementara boleh ni, nenanti buleh rilek je. Hihi. Sbb tu lah kita kena percaya, Allah lebih tahu apa terbaik utk kita. Terima kasih Allah dengan aturan rezqi ini. Alhamdulillah.

10. Buat photobook
Ini bukan la dalam "when". Tapi dah "after". Hihi. Ini pun antara yg dah jadi "is a must"selepas ai travel. Pergi memana, lepas tu buat photobook. Macam dah jadi wajib plak. Ni pun belum pegi dah beli sesiap satu photobook. Huhu. Excited lebey ni dek non. Tp nak edit tu, phew, malas sebenarnya.

Jadi, tu lah. Uols rajin, uols pulak buat random facts when I'm travelling ni yerp.

4 juta komen

perancangan itu penting, sbb tu klu bab cuti² suka baca blog kekda mesti bnyk info .. walaupun pgnya belum tentu lg.. yg penting dah baca tu tau lah sikit info kan..

kebanyakkannya sama la fefeeling nya mcm lia....dan baru tahuu...rupanya kita sama....anak bongsu....ehehe...
suka baca entry2 pn ida... ;))))

Alia :

Banyak jugak persamaan antara kita ni.. hihi..
thanks sbb suka baca entry kita. Entry Alia pun best jugak. Lots of info..cam info pasal bypass tu ari. Hihi.
Rasa nya Alia ni muda dari saya ni..kan??
Apa pun, salam persahabatan dari saya :)

lia muda setahun dari "kakak" [ehhhhh...tetiba.....hihihi]
apa2 pun salam persahabatan ;)))

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign