Pages

21 January 2014

Juicing Challenge Week One


Hahahahaha.
Kan dah kata, takde citer lain dah sini.
Juicing, juicing, juicing dan juicing.
Hadap je lah yea.


Oraits. Selain dari taruk kat FB, Instagram. Meh aku taruk sini gak. Mintak maaf la pada yg ada follow kat instagram mahupun FB sbb asik la nengok gegambar ni di sana, di sini, di situ. Hihiks.
Challenge ni bermula 11 Januari lepas.
Penganjur akan emel resepi for every week, but aku tak ikut, aku buat resepi aku sendiri ja. Pun bolehhhh... Yang penting raw tau.. raw... without any sugar. Kang lain plak jadinya kalau ber sugar bagai.

So, ini lah juicing untuk minggu pertama (11 - 17 Januari 2014)

Day 1 - 11/1/2014

Masa ni tak stock up buah lagi.
Jadi, mana yg ada dlm fridge.
Epal hijau + kiwi + celery
Kaler pun agak tak menyelerakan, kan?
D taste - oke ja. Boleh minum

Day 2 - 12/1/2014

Kan dah beli mason jar.
Pastu dah stock up buah jugak.
Maka, jadi lah carrot + oranges + a lil bit ginger.
D taste - very nice!

Day 3 - 13/1/2014

Go green.
Cucumber + Granny Smith Apple (green apple) + lemon
D taste - oke ja. Walau ada rasa 'ketimunan', tp bila taruk lemon dia akan hilangkan rasa itu.

Day 4 - 14/1/2014

Ahah! Dah beli straw yg belok belok.
Hihi.
Tapi kali ni warna tak begitu memuaskan.
Red apple + chinese pear (lai). 
Rasa : Oke je sbb takde menda yg rasa sayur. Tapi tak suka sbb cepat nau dia terhidrat dan tukar kaler. Tak cantik. Jadi, tak suka.

Day 5 - 15/1/2014


Back to basic. Haha. Green again.
Granny smith + celery + a lil bit ginger.
Celery ni takde rasa "menakutkan" bagi orang yg tak makan sayur. Dia rasa cam masin2 kalau dibuat juice. Dan letakkan sedikit halia bagi rasa tu tak 'berat' sangat. Sket je tau. Jangan kau taruk 5 inci halia plak.

Day 6 - 16/1/2014 (terkantoi sebenarnya, ni buat pada 17/1/2014)

Pepagi dah buat sbb terkantoi semalamnya.
Morning crush.
Oranges semata. Buat selepas ber zumba (ya.. acik dah mula ber zumba lak. Kat rumah je la tapi.. hihi)

Day 7 - 17/1/2014

Granny smith again.
Tapi nyampah tau. Asik terhidrasi dan kaler tak cun.
Ini mmg epal hijau semata.

Jadi, ini lah dia juicing challenge utk minggu pertama (INI UTK CHALLENGE.. semua dah tahu aku da start juicing sejak dr buat laparoskopi bulan Mei 2013 dulu kan...)
Hasil?
Tunggu lah. Baru 1 week without stop :)

Berangan dah nak juicing ngan slow juicer.. nan hadoooo... hagaknya smpai 21 hari pun tak sesampai lagi. Haih! Lazada.. Lazada.. takpe.. kita tengok je permainan dia kan.. Bes jugak! Haha.
******************
Edit. Ada yg tanya :
Juicing pakai blenderke?sy skang tengah try smoothies.tp memg ada plan nak beli slow juicer.juicing before breakfastke?try avocado ngan mango.pergh sedap..pernah try green apple dan celery.tapi xblh pi.muntah...

Jawapan :
Tak.. sy guna blender utk blend cili je. Utk lelain, guna food processor,  termasuk utk juicing (boleh tgk entry lepas2). Senang sbb ada filter, sy pemalas nk tapis2. Ekceli tapis tu utk buat air soya. But..sokay lah utk juicing. I juice anytime ja., tk kesah bebila, pagi petang siang malam. Haha. Smoothie I tk brpa suka esp yg ada pisang n sus.. sbb I mmg tak suka susu. Pun bole muntoh belahak.. Haha. But one thing je lah, nak sihat ni kita cuba gak lah biarpun rasa tak sedap - so, kalau nk buat juga I gantikan dgn yogurt drink.
**********

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign