Pages

15 January 2014

Cruising 2014 : Phuket

6 Januari 2014 - Isnin
Bangun pagi, kapal da masuk perairan Thailand.
Solat - breakfast kat Four Season. Tak ramai orang sbb kami turun kul 7.30pagi. Hehe. Senang. Takde la nak saing2 ngan reramai kan.
Lepas tu lepak deck 10 lagi.
Best kot. Angin kuat giler.
Aww... fefeling Titanic meh...
Kapal berlabuh dalam kul 12 camtu. Kat Phuket derang bagi turun lama. Smpai kul 12 t/malam.

bercuti naik cruise
Terpegun dengan ciptaan Allah

Nak sampai Phuket. Huye!

Dalam kul 12 thari, lunch dulu. Orang yang amik tour gi Phuket da get ready la nak turun as derang nyer bot datang awal, dalam 12.45pm. Kiterang amik free n easy dan yang amik time paling last. Kul 2.15pm. So, sempat la kami tido kat bilik dulu. Err..bukan tido - ter tido sebenarnya. Seb bek tak terlepas bot. Terjaga kul 1.30pm. Mujo. Huhu.

So, bila announcement mintak berkumpul kat tingkat 5, kiterang pun pergi. Tup2 dia nak suruh kiterang naik bot dengan yang kul 1.45pm. Ooo.. tak jalan lagi la bot derang ni. Ha..berkejaran la dibuatnya. Eii.. tak suka tau rushing2, padahal kita bukan naik bot tu patutnya. Tp dah derang suruh, pergi je la. Tp oke gak, takyah nak tggu dalam bot lelama. Naik tender boat kat tgkt 1, jadi kena turun tangga dari tingkat 5 tu - sbb dia da siapkan line satu barisan je la kiranya ke bot. Nak keluar kena swipe access kad.

Naik tender boat kejap je nak smpai ke darat - area Patong Beach tu - dalam 10 minutes. Tu pun bot tu slowww je jalannya. Turun jeti org SC da tunggu. Dan ada orang amik gmbr lagi.

Jeti tempat turun
Patong town.
Ada pancake gak. Tp sini lain sket dari Krabi. Mahal sket dari
Krabi. 80baht. Kiterang amik Coconut + Nutella.
Semua pun akan tgkp gmbr ni kan. Ihiks.

Nun... cruise dari jauh kelihatan.
Keluar kat jeti tu, ramai yg approach pakej. Phuket pun memacam attraction. Tp kami takmo.. just nak jalan kat Patong Beach tu je. Entah ek, walau lama dia turun kat Phuket ni, tp rasa cam malas nak ikut2 pakej. Rasa cam terikat sgt dgn time. Lagipun dengan keadaan takde passport, rs cam tak secure je (tp kita ada access card, pepehal tunjuk je kad tu, derang tau la kita cruiser). So, better free n easy, jalan2 area beach tu then balik. Ramai pun buat camtu - free n easy ja.


This is our 1st time ke Phuket (Patong Beach) ni.
Tak pergi town, jadi tak tahu la cemana keadaan town dia kan.

Memang sepanjang beach tu omputih berjemur kan.

Kami jalan2 kat kedai area Patong tu je.
Beli t-shirt Phuket, beli suar gobos tu, beli beg kalis air (padahal kat Krabi lagi murah), beli souvenir sket. Tak banyak pun. 

Dalam kul 5.30pm kiterang balik naik bot utk ke cruise balik (waktu ikut jam Malaysia - jam Thailand lewat sejam)

With pelancong dari India

Kul 7pm - dinner - kali ni try kat Mariners Buffet kat deck 9 plak. Tp aku cam dah tak lalu nak makan nasik. Just makan mushroom soup ngan roti ja.

Yang menyampah adalah aku lupa nak roaming phone. Ye lah dulu guna Celcom - lps sekali register dia dah auto roaming. Ni da tukar Digi. Yg UMobile hampeh tu mmg aku tak roaming. Ada uncle tu pakai phone biasa je, siap bole cakap ngan anak dia kot. MyDH siap perli aku 'ini olang ha..itu phone saja besa woo.. tapi apa pun tak guna, kasik campak itu laut la..' Mengong kan...(-_-")

Lps makan lepak la atas deck lagi. Tapiiii.. mengantuk la hai... tido awal malam tu. Ingat nak berlibur tgk crew buat show kul 10.30pm. Tak dapek la.. mmg tahap tak boleh buka dah mata aku. Penat berjalan kat Phuket tu la gak nya.

Jadi, tamatlah cerita hari kedua di Phuket.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign