Pages

30 January 2014

Isu Kembali Hangat : Halal Dari Jakim

Okeh. Sebenarnya aku dah termuak plak nak scroll scroll dan scroll kat FB tu yg majoriti citer pasal ini skrg. Yer, mencari yang halal itu fardhu. Kewajipan kita.
Skrg tgh tersebar meluas pasal satu produk itu menggunakan sijil halal tak diiktiraf. Aku share gak menda tu. Sbb dari sumber yang dipercayai iaitu Jakim (tp bila aku tgk balik skrg dah takde - mungkin Jakim dah remove post tu). Aku share bukan bermaksud aku nak tuju pada orang2 yg jual produk tu dengan mengatakan - hello, u punya produk jual ini tak halal oo..
Tak la.. Jakim pun TAK kata tak halal. Cuma, dia kata bukan pemegang sijil pengesahan halal Malaysia.

Tapi, yg penjual pun, takyah la melatah cepat sgt dan melenting lenting kintang kintung tak tentu hala smpai masuk isu belacan nasi lemak mak esah semua tu.
Haih.
Korang pun paham kan masalah tu. Dan kami sebagai pengguna pun sebahagian besarnya tak la bongok sgt nak kata eh, tak halal la produk tu. Tak dapat pengesahan halal Malaysia, tak semestinya haram. Dan tak payah pulak nak speku ada orang nak jatuhkan ke apa.
Nak lagi bes, si penjual produk tu menceceh isu belacan seme, tapi sebelum tu dia pulak share produk lain (yang tentu bukan dia jual) mengatakan dalam pencarian halal, produk tu pun tak wujud. Dah pulak...

Aiseymannn... how ni how??

Oke. Mari pergi luar sket dari Msia. Kata lah Macau ke Hongkong - celah mana kau nak carik makanan halal yang ber cop JAKIM?
Pitam, pengsan la nak bawak periuk belanga kuali segala kan.
Aku setakat maggi sebungkus dua tu aku bawak la. Tp nak bawak kuali, rice cooker tu dah tak kuasa aku. Kat sana ada restoran halal - dan silakan lah pergi.
Memang la certain kedai cam bongok sket. Cam kat Phuket, kat luar kedai dia kemain promote kita 'halal ma'am, halal sir' bila tgk kita bertudung kan. Tapi, bila tgk menu - ha.. arak?? Halal bagi mereka - no pork. Tapi arak tu halal ke? Tak halal jugak kan? Jadi, terpulang kau lah nak makan atau tidak.

Lelain orang, pergi Hongkong boleh makan fries kat McD dia. Sbb katanya 'fries..kentang halal kan'
Tapi, bagi aku - mmg tak - syubhah - sbb aku tgk ada blog writer - chinese yang buat entry kemain sedap makan burger McPork (entah, aku tulis je McPork tu). Ko nak hadap tu? Begitu juga kat Krabi, dan lelain tempat. Mmg McD Malaysia je takde pork. Pernah ada disclaimer dari McD sendiri tak silap aku. Tp negara lain.. sendiri mau ingat. Jadi, dah tahu camtu lagi mau nak beli fries situ. Kentang mmg halal tapi barang yang digunakan meragui.
But, sekali lagi, pilihan di tangan kita kan. Ko tak was was - kau pergi.

Boleh gak follow Sahabat Halal kat FB. Situ byk la orang pung pang pung pang pasal halal ni. Smpai nak gaduh pun ada. Biasa la. Angkat komen dengan emosi - akhirnya macam gaduh la. Rilek2 sudah la. Takyah la nak cerca2 orang pulak.
Tu hari Sahabat Halal ni timbulkan isu aiskrim Baskin Robbin - menggunakan bahan diragui. Same goes to Subway - ni pun aku baca ramai tak makan. Aku pun tak pernah makan menda2 camni. Sbb Subway aku ada rasa was2.. so, tak payah. Banyak lagi alternative lain. Tetapi, bila kata Auntie Anne's ni.. aku dah..huwaa.. aku ada lah peminat choc stick dia. Sedap woh. Alaaa......



Jadi, berbalik kepada isu produk halal haram kintang kintung tu. Orang tu cakap camtu, orang ni cakap camni. Dah la wey.. pilihan pun di tangan pengguna. Terpulang lah pada kami sebagai pengguna. Pengguna ni bukan di kalangan friends dalam FB tu je. Berlambak lagi. Cam cream yg dah di ambush sbb tak dpt kelulusan KKM tu - ada je lagi orang selamba jual. Aku pun tak tahu apa citer terkini. Yg news (atau pihak berkaitan) pun satu, if dah ambush, lps tu gitau la status terkini. 

Dah la.. aku nak google jap. Apa ke benda sebenarnya stemcell ni? Sbb aku pun kabur pasal ni. Tapi kan aku pernah la baca satu 'perbincangan' pasal ni. Orang tu mintak si penjual ni ceritakan apakah sebenarnya stemcell (aku rasa si tukang tanya tu dah paham, dia just nak tgk penerangan orang tu je). Pastu si penjual dok kata PM, PM. Dia trick lagi orang jual tu - kata semua orang nak tahu. So, orang tu pun terangkan la. Which aku rasa, kalau aku baca, tak boleh pengaruh aku pun. Kalau apa dia terangkan tu, aku rasa dari abis berpuluh ringgit (eh, ke ratus?) lebih baik aku beli sebijik epal then makan. Haha. Sbb tu, kalau nak jual something new kena byk pengetahuan. Bila camtu, dari orang tak ragu2 pasal halal tu jadi ragu pasal lain. Sekarang ni musim stemcell ni lah. Segala bala produk ada stemcell. Dah.. merebak dah... dulu collagen ikan laut dalam. Ni stemcell plakkkk....

Oke lah uols. Maaf kalau ada terasa ke apa. Aku bukan la nak tuju kat sesapa. Cuma, runsing. Dan aku terpaksa hide dari newsfeed aku para penjual yg kintang kintung nih. Maaf yea.. nati da reda cerita ni ai unhide balik okeh. 

p/s : Satu lagi yang aku nyampah isu kangkung tu. Awal2 dulu oke la. Ni dah makan smpai sebulan pun tak abis2 lagi. Nak buat lawak pun, taruk gak isu kangkung. Heh! Mmg tahap kangkung la kecerdikan tu. Udah2 la. Naik meluat plak aku. Smpai ada yg call aku tanya apa nak ready utk interview, aku kata la isu semasa - jawabnya isu kangkung? Sumpah. Mmg malas aku nak layan. Dia ingat aku tak tahu plak isu tu. Hek ele.. aku tgk okeh berita tu masa PM cakap kangkung turun rega tu. Kau pun tak tentu tgk lagi kat tv kan.. main duk ikut2 orang cakap je. Serius aku rimas. Aku bahasa je balik, masuk interview pun utk jawatan tinggi kan, tahap tu kena tinggi gak la, jangan tahap kangkung je. Benci tul lah. Sapa buat lawak kangkung ngan aku siap, aku buat kangkung belacan kang. Happy chinese new year!

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign