Pages

30 September 2015

Tazkirah Motivasi Pagi IKIM.FM : Bersangka Baik Dengan Allah

Topik motivasi pagi hari ni sangat bagus.
"Bersangka baik dengan Allah"

Mari kita share bersama.
Ustaz kata kita kena bersangka baik dengan Allah atas segala ujian.
Ujian sakit, ujian dalam rumahtangga dll.
Jangan cepat putus asa.
Macam kalau sakit, kita berusaha untuk mengubatinya.

Lepas tu ustaz bagi satu contoh. Contoh yang sangat tepat dengan keadaan kami sekarang.
Ada orang datang jumpa ustaz dan bagitahu dia dah kawen 7 tahun, tapi takde anak.
Ustaz tanya ada ikhtiar tak?
Orang tu jawab, memacam ikhtiar dah buat, termasuk berdoa di depan Kaabah
(wah.. sangat kena dengan kami, terus tanya myDH, awak pernah jumpa ustaz ni ker? Hehe).
Lepas tu orang tu cakap dia macam dah putus harap. Dia rasa mmg Allah taknak bagi dia zuriat.

Lalu ustaz ceritakan perihal Nabi Musa yang dikepung oleh Firaun.
Berlari bersama sahabatnya hingga ke laut.
Sahabat2 dah rasa putus asa. Rasa mmg habis la kena tangkap dek Firaun.
Tapi, Nabi Musa kata 'kita ada Allah. Jangan takut. Allah akan bantu'
Seterusnya jadi lah cerita laut terbelah dan Nabi Musa dapat lari dari Firaun.

Moral dari kisah Nabi Musa tu adalah jangan putus harap.
Sentiasa sangka baik dengan Allah yang Allah akan bantu kita.
Yakin seyakin yakinnya.
Tak boleh ada sekelumit rasa tak yakin dengan kuasa Allah.

Memang, terkadang memang kita akan ada rasa camtu.
Terkadang rasa macam2 dah buat. Macam2 dah doa. Sampai ke depan Kaabah. Berdoa di Hijr Ismail, berdoa di Raudhah.. Kadang rasa down.
Memang ada rasa begitu.
Tapi, tu lah .. kita manusia biasa dengan kekhilafan kita kan.

Sentiasa beristighfar, mohon Allah ampunkan dosa kita.
Perancangan Allah sentiasa melebihi perancangan manusia.
Perancangan Allah sentiasa terbaik.
Maka, bersangka baik dengan Allah.
Yakin dengan Allah.
Dan teruskan berdoa :)



*Disclaimer : Post/entry ini adalah bukan bermaksud saya sudah TIDAK SABAR dengan ujian Allah. Jadi, harap tidak disalah erti dengan mengatakan saya down dan tak sabar dengan ujian.
Post/entry ini adalah sekadar untuk sharing apa yg saya dengar pagi tadi. Ujian ini pelbagai dan bukan org takde zuriat saja ujian dalam dunia ini. Jadi, tazkirah ini boleh diaplikasi utk pelbagai ujian. Kalau tak sabar, dah lama saya duduk rumah taknak jumpa orang, berserah, tak berusaha. Bukan kah Allah dah janji, dugaan yg diberikan adalah sesuai dengan kemampuan hambaNya.

4 juta komen

-___-
tq kekda sbb share..

Tq and noted KekDa....macam tau2 je apa yang Yani tengah rasa waktu ni. Mood tengah berkecamuk, separuh rasa macam nak harung je, separuh rasa macam nak redha je....

tq sharing reen... reminder for us all :-)

NAD :
Welkam :)

BATIK PINK :
Mmg kadang perasaan tu ada.. tp takpe.. banyakkan berzikir.. InsyaAllah tenang semula :)

ST :
Welkam..sesama lah kita sharing mana yg baik :)

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign