Pages

30 September 2015

#rotibypuanstoberi : Basic Bread & French Bread

Hihi. Sudah ada hashtag katanya.
2x sudah meroti.
Seronok betul kan meroti.
Maklum la menda baru.

Ce dah lama, harus ter peruk dalam kabinet.
Contoh dah ada iaitu Trio Slow Juicer.
Sebulan dua mmg hehari juicing. Lepas tu ..... kelaut china selatan. (T_____T)

Okay takpe. Meh ai ciwikan gambar2 ai meroti tu ari.
1st time buat roti guna Trio Bread Maker. Tu ari guna utk buat dough donat saja.
Buat roti basic. Masa tu kak ipar aku ada kat rumah. Buat bersama.
Basic bread guna Trio Bread Maker ni sangat lah senang.
Ikut je resepi yg dia bagi.
Hanya 6 jenis bahan je digunakan.
*Tepung (kami guna high protein flour)
*Minyak
*Gula
*Garam
*Air
*Yis.
Tapi semua ni ada sukatan dia lah. Tak buleh la ikut suka macam masak lauk pauk kan.

So, masuk je semua tu dalam bread maker. Tekan no. 1 - fungsi basic bread.
Tempoh dia dalam 3jam lebih.
Sbb kami buat dah malam. Dalam kul 10 lebih. Maka, kiterang biarkan je. Dan masuk tidur.
Pepagi bangun terus tgk roti dulu.
Teruja giler tgk dah menjadi seketul begini. Yang hitam tu kismis. Tak berapa nampak. Lenkali kena buh banyak sket.
Sebenarnya nak delay timer pun buleh. Katakan nak dia siap masak kul 6pagi, dan kita masukkan bahan dalam kul 12, maka kita delay timer sampai 3 jam. Nanti kul 3pagi pepandai lah dia godak sesorang. Kul 6 kang, InsyaAllah dah siap.



Yang ni kami amik mode "medium" utk crust dia. Tu yg dia macam coklat sgt kulit dia. Plus agaknya dah lama dia duk dalam mesin tu lps siap. 

Seterusnya. 
Pagi Ahad. Bangun terus rasa eh, nak buat roti jenis lain pulak lah.
See..skrg rasa nak makan roti, buleh terus buat. Apa jenis roti plak tu. Hehe.
Lepas Subuh terus meroti. Hihi.

Tapi, mesti ada orang kata, takat buat roti nak tunggu berjam jam, baik beli ja. Kannn...?
Tak kesah lah. Asal ai dapat buat roti sendiri. Home made roti yg gebu gebas.
Kali ni kita buat french bread.
Bahan2 still sama macam basic bread. Tapi ada yg dilebihkan sukatannnya. Macam gula mmg lebih sket utk french bread.
Tempoh pun still sama. But kali  ni aku amik mode "light" utk crust dia.
Lepas tu tunggu 3 jam. Dalam pada tu fikir2 nak cicah ngan apa.
Mula rasa nak cicah ngan mushroom soup je.
Tapi, alang alang lambat lagi masak, moh la kita ke ong tai kim. Beli barang nak buat kacang pool.
Hehe.
Orait. Next time ai share resepi kacang pool plak eh.


Lepas ni nak buat roti sandwich plak. White bread macam roti gardenia tu. Hihi.

13 juta komen

lama x singgah sini.. sebab lama x update blog.. hehehe..

wah.. dah boleh buat roti sendiri.. best2.. :)

Wah..ini macam dah kena beli pisau khas potong roti ni.....huhuhu!
Nanti ada rezeki dtg rumah KekDa, nak request roti butterscotch la.......kih kih kih!

err.. da tringin ni.. camne? =(

ehh tetibe nak pergi break1st umah kekda laa hehehhehe

kagummnyee..iols dh lama tak pakai BM..terperuk dlm store! nk suh si kurus kuarkan mmg kena jelingan maut satg sb benda tu dh bertindan2 kotak tah mana2 tu..

Bestnyaaa ada bread maker! Gebu nampak roti Kekda tuh. Hehe.

Wowwwww..... bestnya ada BM....mudah sangat.... boleh try macam2 jenis roti nih kekda..... selamat meroti roti....hehehe... =)))

Nampak gebus roti tu!!!! mak selalu buat kat rumah, tapi tak pernah ambik tau. Haih..

Alamak kenapa ada gambaq kacang pool!!! Sedapnyaa

ZANA :
Hai Zana..long time no see you :D

MISS KIROKUZA :
Bila masa rajin.. cuba malas.. satu apa pun tak jadi.

BATIK PINK :
Dah ada..hihi.. tu ari beli set pisau kat ikea.. hik.
ROti butterscotch?? Aiyooo.. (T____T)

NADIAKEEZA :
Kedai roti byk sekarang ni..hihi

EIDA:
Eh..mai la.. mai la.. =)

SUZIE ZAHA :
Sila jangan kagum sgt. Ni pun mesti sekejap je ni. Nanti dah dtg malas.. mmg duk dalam kotak jugak.

ILYA&FAHMY:
Hikhik.. nati beli la sebijik =)

ALIA :
Tu la..terasa best plak bule wat roti sendiri. Muehehe =)

CIK ANITA :
Nati try lah buat.. dan makan..dan buat kacang pool ;)

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign