Pages

5 March 2015

Tukar Gas Setahun Sekali

Uols tukar gas (memasak) berapa tahun sekali?
Ada orang kata dia tukar gas hampir 2 tahun sekali.

Maknanya, aku tukar gas setahun sekali ni normal lah, kan?
Utk orang yg part-time housewife dan duduk berdua rasanya mmg standard lah ni.


Ya. Semenjak duk KSU kami gunakan khidmat Gas Petronas Home Delivery saja.
Sebabnya kat area sini tak banyak kedai jual gas petronas.
Rata2 gas kuning (shell). Pastu ada gas brand Mira (?). Tahpehapalahntah.

Dulu masa memula gas habis, merata carik. Pastu siap nak kena order dulu lah bagai kalau nak gas Petronas. Eh. Menyusahkan saja lah.
Then, google - pastu try call 1 - 300 - 888 - 427


Senang.
Rasanya harga mahal sket kot dari beli kedai.
Sebab dulu masa duk rumah lama, pakcik tu hantar tak sampai lah harga camni. Rasanya lah. Entah. Tak ingat. Tapi, alah, kalau pakai setahun, berbaloi sangat. Lebih kurang 2ringgit lebih je sebulan. Kihkihkih. Jimat giler. Oh. I pakai tabung 12kg tu ja. Kalau guna 14kg mahu hampir 2 tahun kot.



Beli direct ni harga pun standard. Memana kau duduk pun ini lah harganya.
Duduk rumah tinggi ke rendah ke, mmg ini harganya. Sbb dah termasuk RM3 caj untuk penghantaran. Mudah, kan?

Tong gas dia pun cantik. Bersih (ini pun aku ambil kira sbb tak suka tong gas cam selekeh2 tu).
Lepas tu kalau dah biasa guna perkhidmatan ni, kalau call 1-300 tu, terus dia tahu siapa caller sbb mmg nama kita dah direkodkan. Rasanya boleh dapat mesra point skali kot. Tak tahu lah yang itu sbb tugas meng-call ni tugas myDH. 

Aiols mmg guna ni je. Takde kuasa lah ai nak call kedai ke apa hantar.
Tapi, dia tak boleh hantar memalam buta.
Dulu suruh hantar 7.30ptg buleh lagi.
Now, dia kata sampai pukul 5 je pulak.
Okay lah. Takpe lah. Bisa di atur tu.
Kalau nak baca detail pasal gas petronas home delivery ni klik [link]

Sebenarnya pun, kalau takde gas, takde lah aku susah hati libang libu bagai.
Tu hari tgh rebus jagung. Pastu tetiba gas habis.
Pastu alih je lah  kat dapur induction.
Mujur lah tgh rebus jagung.
Kalau tgh goreng mi, hazab jugak lah sbb manade kuali besar kalau nak guna kat induction cooker. Induction cooker ni guna frying pan. Takkan nak goreng mi dalam frying pan. Bersembur2 lah mi terkeluar kang.

Huhu. Ini pun salah satu sebab jugak lah gas aku setahun sekali je tukar.
Aku guna induction cooker jugak. Kalau takat masak megi ke, buat sup2/goreng sayur ke, buat kari ayam ke, boleh je guna induction. Aku guna gas utk masakan yang guna magic pan tu, atau goreng2 mi ke mihun ke nasik goreng je. 
Tapi, guna induction pun aku tgk elektrik tak byk pun.

Ke sebenarnya, mmg aku yang malas masak?
Haha.
*sama statement kat instagram*
*bukan iklan berbayar promote Petronas*

1 juta komen:

zana pun call jer petronas.. sbb kat putrajaya ni banyak sgt orang jual tp mengada2.. xnak hntr la.. kadang tu suruh pickup sendiri la.. kadang tu x angkat call la.. mcm2 hal..

lepas google tau nombor petronas ni mmg call diaorang jer.. lebih rm2 ke rm3 ntah sebab kos penghntrn tu kan.. diaorang dtg tepat2 waktu yg dijanjikan.. bagus la kan..

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign