Pages

27 June 2014

No telefon 03-21673000 : Jangan Pick Up

Kalau tak ingat no pepanjang tu, ingat no hujung tu je - 3000
Sila jangan pick up.
Scam.
Dia claim dia dari Ambank [bila google - dkt web Bank Negara Malaysia mmg nombor Ambank - tapi skrg no Ambank dah lain. Dah guna 1-300 tu]

Bukan kena kat aku, tp my boss la dapat call nih.
Dia claim dari Ambank - pastu ada hutang kad kredit 3ribu lebih katanya.
Pastu dia cam mesin yg sila tekan 1 utk bla bla bla, tekan 2 bla bla bla.
Pastu ada tekan 9 ke apa ntah yg buleh sambung cakap ngan operator.
Pastu boss kata dia takde akaun dgn Ambank.
So, dia terus senyap.

So, aku tolong google utk boss apa sebenarnya kisah.
Boleh tgk kat whoscallme ni.

Contoh cam ni :
just rec'd a call from this number, I didn't answer it but she left a voicemail.
saying I owe them RM3800++
the caller actually pretend to be like an automated operator...hehehehe...
gosh...I didn't have any connection with ambank

Lps tu ada yg kata camni :
I just received the same message 3.25pm.
Exact same story as yours. 
I called AMBANK, they said their mainline was hacked and asked us to ignore these people from CHINA/TAIWAN.
Be careful please.

Dari web sini tulis camni lak :
Scam Phone Number 0321673000, Claims to be AMBANK customer support wanted last transaction verify.
This is certainly a scam. He said there is suspicious activity and need to verify last transaction. He said I need to key in my card number and pin after a beep. That’s wicked scam! They save the numbers you key - in and would clean up your account!

Mmg around bulan Jun ni nampaknya mmg dia buat modus operandi camtu.
Dulu, dia cakap direct je konon kad kredit kita kena guna tmpt lain. Tp agaknya BNM dah dapat detect. Sekarang buat camni pulak.
Kuang hajaq betul lah nak menipu.

2 juta komen

Hmmm

Benda ni ekceli pernah jadi kat ayah dulu. Tapi from maybank. Entah lah, masa tu Nita bodo benar, tolong jawab call tu. Plus ada kawan ayah yang mintak tolong. Gigih la pergi bank, follow arahan dia. Last-last duit seribu hilang dalam akaun.

Sumpah tak pernah lupa...

Sebab...

Masa jawab call tu, bila salah follow arahan dia untuk tekan button tu. Dia macam marah-marah. Tapi masa tu blurrr sangat!!

Kenapa la bodo sangat.

T_T

no ni baru call sy just now.. tp sy rs memang betul dr ambank. mula sy x angkat. tp nasib la ade msg dr ambank minta sy call balik brkenaan agreement loan..

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign