Pages

5 December 2010

~Pasal Bahasa Budak Sekolah~

Pening taw ngan bahasa budak sekolah skrang ni. Baek kat FB mahupun kat SMS. Singkat sesingkatnya. Secara jujur mmg aku pun guna bhsa singkatan ni tapi tak la semua aku singkatkan dan ini menyebabkan kadang rasa mcm annoying pun ada. Kadang aku baca pun smpai mcm 'eh..amenda la budak ni ckp ni'. Tp kalo 3 uruf pun nak disingkatkan....tatau nak kata la kan. Contoh: aku jadi ak. Ok, skang meh kita cuba yer.

Ni ak dpt ide n dr ank buah ak la. Dia form 5. SPM lh kn. Td dia msk kn status br. Sj ak klik nk tgk komen kwn2 dia. Mmg suma pakai sgktn. Smpi tk phm pun ada. Dh sgkt pn 1, tkr lak sgktn tu jd ayt br. Pening makcik...

Ha...aku nak tulis kat atas tu pun jd tersekat sekat. Bkn boleh cpt..igt nak buat suma 1 entry camtu..tak buleh la..adakah faktor umo menyebabkan aku dah tk boleh nak singkatkan suma perkataan. Siap dah tulis 'aku' tp padam balik uruf U tu. Teheheheh.... entah ek..aku mmg tak sker la perkataan yg terlalu singkat nih. Aku tgk rata2 kawan aku mmg ada buat singkatan, tp mcm aku la gak. Cuma ada sorang tu, yg sebaya ngan aku, mmg dia tulis suma singkatan mcm bebudak sekolah ni ha. Hihihi..kdg rasa mcm lawak pun ada. Smpai aku pun tk phm apa yg disampaikan pada aku. Sudahnya kalo dia nak chat ngan aku kat FB aku salu mcm endah tak endah je. Idak la..kang aku yg napak dungu sgt kalo bhsa singkatan dia tu aku tatau.

Tp mmg ada perbezaan lah bila tgk FB budak ngan FB kita kita yg dah dewasa nih. (ceaa...tetiba dewasa). Segala carutan makian pun jadi alah bisa tegal biasa pada mereka. Adakah sbb tak dipantau oleh ibu bapa.

Lps tu kadang derang ni ilang respect kat kita as 'makcik' bila kita berbalas komen dgn derang dlm FB. Aku penah kena skali. So, apart from that, mmg aku tak akan komen la dlm status derang. Dia buat cam kita ni kawan dia plak. Haih... entah..mungkin aku yg cpt terasa tp...as mak sedara dia, aku rasa dia ptt tau batas dan susila dia gak. Jgn main hentam keromo je. Nati lah..1 sweet day aku ckp ngan dia. But...not all lah anak  buah aku camtu. Ada gak yg tau budi bhsa dan tau ini adalah 'ucu' iaitu adik kpd ayah derang.

So, aku amik ini contoh 'perbualan' derang. Asik ak ak.. hahahahah. Tetiba aku terpikir, tk mustahil kalo dlm exam pun derang akan tersasul tulis singkatan nih.


10 juta komen

Itu la kak stoberi Ooi.. Kdg2 1 perkataan tu amik masa 10 minit nak pk apa benda yg dorang tulis

Salam

Memang susah nak baca bahasa sms diorang ni.

Tu la pasai PnS..Adik aku yg Tgktan 4 kalo taip sms, aku nak baca, mau terkial2..Sampai kdg2 kena tanye blk...Konon2 nak cepat...ceeepaaaattt la sgt tuh.... :D

haishh bikin gua rasa 'tua' dari usia sebenar tauu bila baca ayat budak2 zaman skang..
ak tu kira ok aa lagi, aku selalu jumpa 'aq ady mkn leww'! jadah betui aa aku meneka apakah yang ingin disampaikan ni?

p/s-(aku already makan ler)

Lekat Lekit :
Kann?? suka derang je kan singkat kan ayat smpai kita pening paler

Irtiyah :
kalo exam ada tk derang tulis camtu???

AdiaLuze :
Tu la..nk cpt jadi lagi lambat kekdahnya.. huhu

Che Sue :
Kalo ko tk tulis tu mampuih aku tatau 'ady' tu amenda. hahahha

saya rasa bahasa saya sudah cukup pendek..
tapi bila tgk budak2 skrg.. sy mengeleng..
sy takut n risau tgk mereka...
bahasa jiwa bangsa... bila bahsa dah kucar kacir.. macam mana la pulak budi bahsa nya...
adik sy pon gitu...

anak2 sekarang pemikiran mereka ni lain,maju cepat sangat..
mmg tak faham bahasa2 pendek yg mereka gunakan..
takut kita yang tua ni pun terikut2 je..

Selalu kalo adik @ adik ipar text mesti ada yg tak paham.. Cth kan. Minta dorang text minx.. Haish!

CBL :
tu la pasal..buleh katakan suma budak sekolah camtu.. heh! pening tau nak bc derang SMS or tulisan tu.

imanmom :
Haha..tak reti nak ikut la kak...kekok rasa.

Liza :
Haa... tu lagi rasa tak patut.. buleh plak minx yer tak?? kalo bc mesti terbaca bunyinya mink kan... huhu

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign