Pages

2 February 2015

Relax, Chill Dan Sebarkan Aura Positif

Hai.
Selamat bercuti buat warga Wilayah Persekutuan.
Cuti yang panjang, kan. Makanya berbondong2 lah warga wilayah (esp KL n Putrajaya) ambil peluang tinggalkan KL. Dan penuh la highway.

So,
meh la ai nak story mory sket.
Last few days, ai ada la tempek kat FB status berkaitan hal hal lapuk nih.
Alah, mmg biasa dah ai royan kan status camtu.
Sejak dari tahun 2008 kot.
Biasa dah.
Biasa. Tapi bukan lah selalu.
Ai pun sendiri rasa cam ulang tayang. Sampai dak Cha pun kata "lagi.."
Ha, begitu lah. Mmg lagi dan lagi dan lagi.
Kenapa tak abaikan saja?
Kadang kita boleh abaikan. Kadang tak boleh. Tambah lagi faktor2 PMS ke stress segala kan.
Ala, semua orang tak suka pun kot kalau kita dok meroyan dalam FB ke IG ke apa ke kan. Lepas tu ada yang sokong, ada yang tak. Itu normal. 

Baik.
Sebenarnya ai takde la kurang sabar ke apa.
Tapi, kalau menda tu asyik berulang dan ulang dan ulang. Sampai kadang kita pun fed up jugak kan. Terpaksa zahirkan. Menda tak abis. Sampai tahun 2020 pun menda tu takkan abis.
Bukan mudah ya. Being TTC'ian for more than 6th years. Kadang kita terkhilaf juga. Tapi tidak lah sehingga menggugat ketenteraman orang lain. Kadang ada rasa tergelincir juga sabar tu.

Aku boleh faham menda tu. Cumanya tak perlu lah acap kali pun nak cakap berkaitan itu. Kita buat entry sket, nak kaitkan hal itu. Aku cuma tunjukkan rasa annoying. Tapi, ye lah, bukan semua setuju dengan kita dan bukan kita pun setuju dengan semua orang. Kan?

Jadi, 
tu lah. 

Aku ingat lagi apa yang ustaz Kazim cakap tu.
Dan aku mmg dah buat entry pun beberapa minggu lepas.
Memasing ada bahagian dan rezeki memasing.
Jadi, kita teruskan lah dengan "bahagian" memasing tu.

Baik lah. Lepas ni cuba lebih rileks dan chillax aja lah kan.
Lantak lah apa orang nak kata. 


p/s :
Entry autopublish.
Nak buat entry lain sebenarnya.
Tup2 buka FB ada cerita lain yang mengundang sebak di dada.
Sampai nya hati, kan?
Padahal kita tak usik pun dia.
Tak sangka sampai gitu sekali respond nya.Kita cuma berkawan, bukan nak cari lawan.
Kalau ye pun tak setuju, tak perlu lah menempelak membodohkan orang.
Tapi, kita ambik sebagai iktibar je lah.
Mungkin itu salah satu jalan Allah nak tunjuk supaya next time pikir2 dulu sebelum update. Okeyh. 

Lepas tu kebetulan scroll FB lagi, nampak pulak page Tabung Haji post gambar.
Memang sesuai sgt lah. Ada problem sket nak letak gambar tu kat sini. Kat i.g ada.
Kandungan gambar tu mengajak kita sebagai Muslim untuk jaga lisan dan jaga penulisan supaya tidak menyakiti hati orang lain.
Beristighfar sekejap. Post aku buat tu mungkin ada menyakiti hati orang lain.
Jadi, aku mohon maaf atas keterlanjuran emosi semasa update status tu.
Untuk itu, status tu telah di edit privacy utk "view by me only" (kenapa tak delete? Sbb nanti buleh tgk balik, berapa kali tulis status macam tu. Kan?).

Di instagram, terus delete. Tu pun tgh fikir, nak kurangkan gambar yang dah hampir 2k kat i.g tu.

Dah la. Taknak la sebar2 aura negatif nih. Sbb bila orang respond..pastu bagi harsh respond, kita pula terhiris hati.
Jadi, jaga lisan, jaga penulisan. Sebarkan aura positif saja :)


Chill!

5 juta komen

sebarkan aura positive,,,in shaa ALLAH yang positive akan hadir dalam hidup kita

kekda....bersabar jelah... tak ramai yang faham.... kalau ada yg faham pun sekadar faham tetapi tidak mendalami kecuali pada yang mengalaminya sendiri.... =))

Huhu.. Ku memahami.. meh peluk kuat2 meh..

semoga segalanya dipermudahkan ye kekda..bersabarlah dan kuatkan kesabaran..

kalau benda tu berulang kali asyik disebut mmg rasa x best la.. bukan kita mintak sentiasa jaga hati kita, tapi sepatutnya lebih prihatin dengan keadaan kawan2 sekeliling kita..

positif :)

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign