Pages

3 September 2013

Edisi Raya Dan Lebuh Raya.

Last weekend esp on 31st August tu sure ramai yang buat makan2 (open house) dan kita yg dijemput pun ramai2 jugak lah memenuhi undangan/jemputan tu.
Dan tak terkecuali la tuan kebun stoberi juga =]

Memenuhi jemputan jatuh hukum wajib. Kecuali ada keuzuran syarie atau majlis yang dihadiri tu tidak memenuhi hukum syarak. Jadi, mau tak pening nak mikir nya. Walau takde la berpuluh jemputan, tp cemna nak memenuhi sbb dari satu ke satu tpt tu boleh tahan juga jaraknya.

Jadi, kita cuba ya. Sememangnya aku akan ke area Klang. Rumah kak ipar. Yg ni mmg dia dah plan masa aku buat makan2 tu gak. Dia nak buat tahlil sblm zohor. Tp tak dapek den nak dtg awal2. Rumah aku tu berapa lama tak di komeh dah ha. Settle siap kan rumah, baru gerak. Dalam kul 1 lebih. Dan spti yang semua sedia maklum 31hb tu hujan yg amat lebat. Pandangan amat la terhad (cea.. bajet cam aku la yg drive). Siap ada kemalangan kecil kt hway KESAS tu. Kesian. Napak org tu dukung anak kecilnya. Mujo ada tempat nak berteduh sbb dia xciden area flyover. Berbaju kurung. Nak ke open house juga mungkin. Tak pun kenduri kawen.
Gmbr instagram sendiri

Lps tu ditambah pula kegusaran seluruh Selangor dan KL akibat bekalan air terjejas. Tumpahan diesel katanya. Lagi macam bertambah runsing tinggalkan rumah. Aku selamba dak je tak simpan air. Kompiden rumah aku tak kena. Huhu.

Google
Rumah akak ipar di Jln Kebun, Klang. Katanya pun air dah kecik. Kat rumah akak ipar ada nasi dagang. Tp aku tak makan lauk ikan tongkol tu. Jadi, makan dgn ayam masak merah. Makan sket je pun. Kawal. Kawal. Huhu. Akak ipar nak bungkuskan mihun goreng. Tapi terpaksa tolak sbb aku bajet sure aku smpai rumah malam punya. 

Lps rumah akak ipar, g umah mak sedara plak. Dkt je pun. Sebelah taman tu je. Singgah je lah. Sbb mak mertua ada rest kat situ. Tumpang solat zohor. Lps tu gerak ke Rantau Panjang. 

Woho. Aku mmg tak biasa area Klang. Tapi mujo lah ada google maps {kasihan.. tiada GPS. Waze ada install tp rasa selesa dgn maps}. Sangat2 membantu lah. On GPS tu, dia bawak je lah ke jalan yang benar. Tak sesat pun. Terus, taraaaa... da smpai. Cuma nak carik rumah tu cam eh, mana ni, mana ni. Dah la ada 3 rumah buat open house. 
Oh. Rantau Panjang ni rumahnya si Nad. Alhamdulillah la.. kebetulan dia buat hari yg aku mmg ada kat Klang :) Dapat la jejak kaki ke Rantau Panjang.

Rumah beliau makan nasi tomato. Nad... abang Lan kata mi kari Nad tu sedap. Ngeee.. cis..rugi plak akak tak makan tu ari.
Rumah Nad air pun dah slow katanya. Oh. Kasihan mereka yg buat makan2 ni. Masa smpai rumah Nad ni pun dah kul 5 lebih.

Seterusnya ke rumah anak buah aku kat Putra Height. Fuh. Mmg asing ni. Tak pernah2 aku pergi. Skali lagi guna maps saja la. Tu pun terpusing2. Masuk kuar hway. Smpai rumah anak buah aku dalam 6.30 ptg. Dia buat soto. Nomnomnom.
Rumah dia ni kesian. Air langsung takde. Mujo dia dah simpan air siap2. Kalo tak. Pitam. Dah la rumah tingkat 10 nun. Huhu.

Balik dari rumah dia, dah gelap. Lps maghrib. Tak jumpa dah hway yg kiterang masuk tadi. Igt myDH tahu. Skali dia pun blur (T___T). Skali lagi on GPS - maps. Dan terus masuk balik KESAS. 

Hurm. Ni lah namanya beraya di lebuh raya. Berapa byk hway masuk. Bermula dari Federal, masuk pula KESAS, lps tu dari Rantau Panjang tu asben Nad ajar masuk SHAPADU (yer..1st time naik hway tu), dari SHAPADU masuk plak NKVE tp tersilap, termasuk ELITE kot, entah aku pun tak tahu. Carik balik NKVE. Lps tu nak balik masuk balik KESAS. Phew. Mujo tak termasuk LDP tu.

Smpai rumah dkt kul 9mlm. Berdebar ni. Ada ke tak air. If takde kiterang dah plan nak gi amik air kat ofis. Kuikuikui. Skali on d way nak masuk rumah, acik rumah tgh tahan suh masuk rumah dia. Dia buat makan2 gak. Meh la..meh la.. katanya. Tadi acik ketuk pintu rumah, takde orang. Adeh. Deh. Deh.. masuk je lah walo minda ni dah set tak boleh nak makan dah. Abis.. orang da pelawe...

Acik ni sebenarnya baya2 mak aku. Cemna acik baya mak aku boleh duk KSU tu? Hihi. Anak bujang dia lah. Bawa mak dia tu duk bersama. Jadi, mereka dua beranak lah duk situ. Oke je aku tgk acik tu duk umah takde tanah ni. Kalo mak aku, sehari dua dah 'lemas' katanya (T___T). Soalan pertama aku tanya kat derang kat rumah tu "ada air?" Bila derang jawab ada, terus fuhh...lega. Hihi.

Tu lah. Alhamdulillah, takat ni KSU tak pernah terjejas kalo area sekitar takde air. Tak tahu la samada loji nya mmg tak terlibat, atau ada tank. Tp kalo tank, aku tak rasa dia dapat cater smpai 17 tingkat nih. Entah. Rezeki kami mungkin. If not, ko sauk la air kolam tu. Buat basuh2 bahan 'detox' boleh la kan kalo terdesak. Haha.

Jadi, begitu lah cerita raya 31 Ogos tu. Lps ni da settle pun citer raya kan. Ke ada lagi yg buat? Dan sedar tak sedar, dah setahun juga kami menetap di KSU. Dulu kiterang buat housewarming masa hari Msia kalo tak silap. Sekarang pun masih belum siap sepenuhnya deco deco dalam rumah tu. Takpe lah. Asal ada rumah utk menginap pun dah cukup bersyukur kan. Rumah ku Syurga ku :)

Oh. Tak dapat memenuhi 2 jemputan. Memasing tu di tpt yg sama. Di Putrajaya. Blok je lain. Nak minta maaf pun cam aku sendiri yang salah. Takde keuzuran pun. Cuma tu lah. Tak sempat je.... next time, Insyaallah.... 

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign