Pages

25 June 2009

~ini semua kerja ALLAH~

Slalu aku tulis tajuk tu urup beso uruf kecik..tp reni aku rs aku nak tulih kemas2 ler. Napak teratur sket penampilan blog ni..haha..

Entry ni mcm ada kesah berulang..jd kalo ada yg terbaca mcm kisah berulang (mcm drama kat Ria la..yg duk ulang patplohlapan kali seminggu tu) harap maklum la..

Dulu aku tak la amik port sgt menda2 camni..sbb ms tu aku tak hadapi lagi..aku rs kalo aku dh hadapi..aku buleh tangani lagi..takde la meroyan+emosi kan.

Manusia kan..nak wat camana..terlalu prihatin ( cam aku la..pasal bunga juntai dlm drama pun aku leh prihatin) tp ini prihatin ter lebey suda namanya.

Sblm kita kawen..sibuk tnya bila nak kawen..
Bila dh tunang..sibuk tnya bila majlisnya..
Bila aku dh bagi kad..tak datang pulak...
Manusia..

Aku dh hdpi stage ni thn lps.
Aku igt lagi lps aku tunang sibuk dh rata2 rakan prihatin aku ni tnya..bila..bila..
Aku pun kata la..sabo..nati aku bg kad
(mmg tak buleh langsung nak suprise derang ni..sibuk sgt nak tau..aku mmg tau dh date aku kawen sbb dr tunang aku dh ada date..tp..apa hal lak derang nak tau sgt majlis aku tu)
Bila smpai masa..aku pun bagi kad..sorang satu dapat..tak terkecuali..baru lama suma dpt kad aku. Opis kat HQ ni ada dlm 200 org..suma dapat.
Dan org2 yg sibuk2 tu aku smpat kata.."ha..skang da tau kan..sila lah datang"
Dan bila da tiba hari nyer tu mereka yg "prihatin" sgt ni..tak napak muka pun..
Ok..aku tau nak dtg umah aku mmg la jauh..tak pe la..aku phm tu (ada bas okeh dr KL ni..buleh je kalo nak dtg..)
Tp..umah incik suami aku kat sini aje..incik suami aku pun org opis ni gak..tak blh dtg umah aku,dtg la umah incik suami..ini..yg sibuk tu takde gak napak mukanya..geram tak???
Ok..aku masuk je keja..aku carik balik org2 yg sibuk tu..aku nak tnya apsal tak dtg.. tp derang lari2 bila napak aku..ha..tau pun..
Aku nak je ckp "org tu beria tnya bila majlis..dh bagi kad takmo lak datang.." sgt geram tau dgn perangai org "prihatin" nih.
Tp..ada gak..sorang... yg sibuk2 tnya tu datang.kat Perak lagi..dan aku rs bersalah amat bila aku takleh gi kenduri dia awal bulan ni retu..dan aku pun memberi adiah 'mega' kat dia utk menebus kesalahan aku..haaaaa....
Takpe la..da lepas pun..ramai tak ramai pun..ada gak yg dtg umah aku..umah my dear aku. Dan aku amat menghargai esp yg dtg majlis kat Perak..aku sgt2 appreciate.

Ok..lps tu..tak smpai sebulan..lagi skali..rakan2 prihatin..sibuk nanya..aku dh ngandung ke belum..pantang ckp pening..makanya berterabur la soklan "hai..dh ada isi ker?"
Dan smpai la ke hari ini itu lah soklan feveret org..samada di dlm opis mahu pun di luar opis.
Mintak maaf la..mmg aku rimas dh dgn soklan tu.. tolong korang weii..nak wat cemna..ikut che sue la duk Algeria.

Mlm td..dlm kul 9 gitu..shbt lama call..mula cam malas je aku nak pick..lg pun aku mamai2 baru nak tido (aku tido awal smlm sbb letih puasa..haha..tido secara marathon smpai kul 6 pagi..bangkit solat isyak kul 12..lps tu smbg tido tak ingat dunia..hahaha)
Tp aku angkat la..dia bla..bla..bla.. ajak kenduri suma..lps tu da nak last2 tu dia tnya
dia : ko bila nak ada anak?
aku : takde lagi... (apsal la aku tak terckp..ada ni..2 bln dh..bos aku ajar ckp camtu..)
dia : cpt2 la wei..umo dah tua ni..dh 30 dh ( ko la..aku blum..aku ujung thn kang baru 30..haha)
aku : tak pe la..ct nurhaliza tu pun takde anak lagi (dulu ms ct lum kawen pun aku slalu letak alasan dia..huhu..sowi la dato' ct..)
dia : dia tu mmg tak dpt anaknye (eh..mandai je ko kan)
aku : tak pe arr..shila majid tu ha umo 40 lebey pun dpt anak.
dia :: (ulang lagi skali) wei..umo da tua da wei..baik cpt2..nati anak masuk sekolah ko da tua.
aku : (rs mcm nak off je tipon) takpe arr..takkan aku nak buh budak masuk dlm perut aku ni.. da takde rezeki lagi.

Ha..aku sedih sebenarnya..sbb org sekeliling buat org yg takde anak ni mcm "alien" / makhluk pelik..tpt derang momok2 kan..dh tua la apa la..
dan lebey bes..lelaki okeh yg ckp macam tu.slalu aku igt "kak nap" je yg sibuk.
Rupanya ada "abg nap" gak..hemmmm

Aku sedar..aku pun dh tua utk beranak time ni. Dlm umo yg nak cecah 30 ni org patut ada anak da masuk sekolah..aku masih lagi takde apa2.
Aku sedar...aku kawen pun lmbt..tak mcm derang..cpt je kawen..cpt je bertemu jodoh.
Aku sedar...nati kalo aku ada anak umo aku dh tua..mungkin dh bertongkat anta anak sekolah.
Aku sedar..smpai tika ini aku masih takde rumah sendiri..masih menyewa
Aku sedar life aku tak se perfect derang..dpt laki/bini gaji besar..pulak tu terasa diri hensem dan compare lak ngan suami aku..aku terasa sgt..
Aku sedar.. amat2 sedar yg life tak spti derang2 tu..sbb tu derang slalu underestimate org2 camni..

Tp..derang tatau ke tu suma kerja ALLAH..
tentu ada hikmah nya Allah tak bagi lagi rezeki yg satu itu.
Aku pinta...korang2 yg dh ada "perfect" life..jgn la buat kami mcm "org luar biasa"
Jgn la momok2 kan aku ni dh tua..nati anta anak masuk sekolah dah tua.
Aku nak tnya..itu kerja aku ke??
Jodoh,Pertemuan,Ajal, Maut bukan ke keja Tuhan.
Siapa kita mahu jadikan ia cpt ke lambat.
Ko mempertikaikan aku lambat beranak sama mcm ko pertikaikan bila aku nak mati.
Sama kan..ko tatau bila aku nak mati..dan mcm tu gak la aku tatau bila aku nak beranak.

Nati bila dah beranak..ko tanya lagi bila nak beranak no. 2
Kalo dh cpt sgt beranak pun..ko sibuk gak kata aktip bebeno..
Arghhh....naper korang nih...?????Cemana nak puaskan ati suma org...

Sapa yg kawen takmo anak..cuba bagitau aku?? Ada la..tp amat sedikit.kes terpencil..

Emak aku..emak mertua aku pun tak penah kesah..kenapa korang kisah..Aku pun tak penah kesah idup korang..ada takde aku bc kisah org dlm blog je..itu pun majoriti nyer aku tak kenal pun.
Aku sedih sgt..baru 6 bln aku hadapi menda ni aku dh rasa down..aku tatau cemna org 3 thn,6 thn tak beranak tu.. Kenapa perlu pertikai Anugerah ALLAH ni..

Korang bersyukur je la yg life korang dh perfect..

Tp..kenapa ye family affairs a.k.a hal dlm kain org suka korek..
tp hal2 memajukan diri..tak sapa kesah..
Naper tak penah ada org tnya kita dh amik Master ke blum??
Naper tak penah ada org tnya kita grad dgn kelas kepujian ke berapa??
Naper org tak penah tnya bila ko nak naik pangkat??
Naper org tak penah tnya ko lulus berapa A masa UPSR??
Naper org tak penah tnya cemna ko nak majukan diri ko..apa visi dan misi dalam idup ko??

Sbb menda ni mesti didapatkan dgn usaha..kalo tak usaha..mmg ko sendiri tak buleh tolong diri ko..
Tp..bab anugerah Allah ni..jgn la pertikaikan "ko tak pandai..sbb tu ko tak beranak lagi" "umo ko dah tua nati bila anta anak sekolah" suma tu.. Aku mintak tolong sgt2..tolong lah aku.

Dalam hal ni aku ada satu menda nak di citer kan..nati lah.my dear aku da ajak balik..mlm nati aku citer ok..

Aku sedey giler..rs nak nangis ms tulis entry nih..emosi ker??? bkn la emosi sgt..tp aku rs down sbb derang buat mcm aku ni...entah...aku pun tatau..
Ke ini blsan utk aku..tah..sepjg aku kenal erti hidup ni bkn fiil aku nak sibuk2 hal org..aku buat hal aku sndiri je..tak penah aku nak tnya org ko nak kawen bila,nak beranak bila,bini lawa ke tak,suami ko hensem ke tak.. takpe la..aku redha..tp aku perlukan ketabahan..

dan masa solat kul 12 tu buat pertama kali nya aku berdoa agar aku ditabahkan hati menghadapi org yg asyik bertanyakan ttg zuriat..aku mohon agar aku tabah dan sabar.. sbb sblm ni aku rasa aku kuat..tp..aku dh tak kuat..aku takut nati makin lama aku makin stress.Dan jgn smpai aku tak ikut family aku beraya di hari raya nati..full stop!

Pnstoberi : kdg mereka mcm tak sedar soalan mereka tu seolah tak percayakan rezeki datangnya dari Allah..dan qada' dan qadar Tuhan

23 June 2009

~tAk PriHatin La dErang nih~

Sapa tak prihatin??
Hehe..saja nak membebel sementara nunggu my dear..lmbt la balik nih..dh dkt kul 6 nih..nak masakkkkkk...

Kan..aku mmg sker memblog dari opis..
Tatau naper tah..agak sbb skrin monitor opis ni besau sket..luas jibik bijik mata aku ni menulis.
Lagi satu..aku rimas ah kena meniarap2 tu menulis..pun..aku dh terai taruk cik ceri atas meja..pun tk sesedap menarikan jemari aku atas pc opis nih (err..ter tiru nama blog cik wartawan kita lah) huhu..sori eh..jgn kenakan royalti eh.. :P

Aku nak bebel pasal citer..eh..drama..drama Melayu aku tgk kat Prima Ahad retu.
Berkobar2 nak tgk sbb promo kan main lagi.
Aku pikir ini citer Rashbir la kan..sbb citer2 sayu,sedey ni mmg la Rashbir Prod. la kan.
Lps je jgn lupa lirik (aku mmg follow eh ini program..thn ni mcm besh..sker aku tgk org nyanyi cam2 gaya tu..ah..tersasar suda..lenkali lah citer pasal Jangan Tidur Lagi Lupa Lirik nih) trus la aku tekan 105 dan amik remote letak sblh aku (my dear hobinya suka menukar cenel..sgt geram okeh..aku slalu ckp..kang meletup gak tibi tu kang..)

Jadi..tgk la citer bertajuk Beca Usang tu..citer ni theme utk hari Bapa katanya.
Okeh..aku bersedia la utk sedey..sbb kan aku takde ayah..nati mesti tingat2 kat arwah ayah yg aku rindui tu.
Memula cam bes..lakonan Jalil Hamid sbg ayah yg membawa beca dan mak dia..err..Shiela Mambo rasanya (sbb kjp je dia belakon..pastu dh meninggal ms bersalin anak ke2)
Lps tu bila anak dia dh beso mula la cam..erkk..tak prihatin je
Biasa la..kalo citer makan tahun ni mesti la ada tulis..
"10 tahun kemudian...."
"15 tahun kemudian..."
dalam citer ni dia pakai "beberapa tahun kemudian" dia tak spesifik kan tahun..ok.takpe..tak kesah..
Dia tunjuk la 2 anak Jalil Hamid ni dh besar..dua beradik..sulung pompuan n bongsu lelaki.. laju je besonya.. dari sekolah..smpai dh dpt masuk U. Mudah sekali dia tunjuk sbb pakai baju sekolah..bezakan dgn sekolah menengah dan rendah..
Lps tu dah beso..kakak tu Zarina Zainuddin n adik tu Samzy (betui ke..ala..adik zizie eziette tu..buleh laki aku tak kenal zizi ni..susah aku nak xplain camana rupa dia..hai...suma lelaki kenai si putih gebu ni..ko leh tak kenal bang?? ke ko saja buat2 tak kenal?? )
Si apak still bwk teksi..eh..bukan..bwk beca..bila si akak dpt masuk UPM, si bapak dia takleh nak tanggung dan suh bg peluang kat adik dia. Jd si kakak pun berkorban la.
Tup2 nak jdkan citer bapak dia jatuh ms bwk beca..trus lumpuh.
Kakak dia take over bwk beca..

Dalam bwk beca tu adik dia dpt masuk U..akak dia pun suh la pi..akak dia tanggung...owh yer..lupa..derang ni ada jiran yg baik hati..(lakonan Norlia Ghani). Jd apa2 hal ngadu kat ibu ni ler.

Tp cam biasa..nak klimaks kan (err...) citer..si adik ni tak register U..ter xciden dgn keta awek kaya..trus duk umah awek tu dan berlagak mcm org kaya..duk mintak akak dia duit ribu riban.

Dan nak dijadikan citer lagi.akak dia ni kena rogol ms bwk beca..dan mengandung (uihh..senang kan..hemmmm....) Yg jiran baik hati tu suh la si kakak ni report polis tp si kakak takmo sbb takut adik dia yg dia igt kat U tu terganggu.

Bila dah sarat tu bapak dia kata taktau cemna nak hadapi org kg..malu la suma..

Dan nak last2 tu..cam biasa la..adik dia insaf..bila awek kaya tu kata dia miskin..campak beg dia suma..adik dia lalu dpn UM smbil mcm menyesal la. Dan balik kg..tgk beca dh semak takde org guna..naik atas umah..pintu terttp..(aku ms ni igt derang dh pindah..hahaha..beria ckp ngan laki aku..laki aku pun ia kan gak) skali..ada la bapak dia dlm umah tu.. bila si adik dah jumpa bapak dia..pangku kepala..tupp..trus meninggal la bapak dia.
Adik dia jerit2 kak Su..kak Su (aku sebenar dr awal lupa nama si kakak..baru tingat balik..hahaha..) Kak Su dia kat dlm bilik air..dh tak larat dh..nak beranak la tu kan..nak naik tangga terjatuh ke belakang..
Trus adik dia ke dapo..tgk akak dia dh meleleh2 berdarah..
Tup2 mati gak akak dia..tk lama pastu dia dgr bunyi baby nangis dan ada baby celah kangkang kaki akak dia..
Lps tu abisss...

Sedey??? nan ado..haha...
Apa yg aku kata tak prihatin..haha..aku pun bkn la prihatin sgt..tp kalo drama melayu ni kdg jelas sgt tak prihatin ni..mmg menda2 tu kecik je..tp yg kesilapan kecik tu kdg menjadikan drama tu mmg drama..bukan mcm life kita la kan.

Yang aku perasan..tikar dia kat pangkin dpn umah..dari mak dia mati..smpai la si kakak tu masuk U..tikar yg sama..okeh..let's say la umo kakak tu 6 thn masa mak dia mati dan ms dia masuk U..18..berapa thn tu..12 thn..wahh..thn ek tikar plastik tu..slalu kan tikar tu jenis berbulu kalo dh lama..ni tak..elok lagi..pulak tu tpt di luar..kena panas ujan..tahan tu..

Lps tu bunga juntai kuning kat beca bapak dia..ini lagi la..dari bebudak kecik smpai la si kakak kena rogol tu..masih bunga tu gak..wess...takkan la elok je bunga tu bertahun2..tukar la weiii.. ni pun sama..tahan woo bunga tu kena panas ujan..alangkan tpt tisu stoberi aku dlm keta tu pun dh pudar kaler dia..

Lps tu ms apak dia kata tak mampu nk masukkan akak dia ke UPM tu..wess...PTPTN ada bg wang pendahuluan diri RM1,500 kalo tak silap aku..dan aku rs suma org dpt..apatah lagi org miskin kan..tp ini aku tak kesah sgt la..mebi prosedur buleh berubah..ok..buleh terima la lagi.. Laki aku lak sibuk kata suh mintak bantuan YB (haha..ni mmg feveret laki aku..kalo tgk bersamamu pun dia akan kata gitu)

Lps tu ms sarat mengandung yg bapak dia kata malu tu..la..da sarat baru malu..abis masa 6,7 bulan tu tak malu ke..kan dah napak perut tu..cemana dia gi kedai suma..haiya..

Itu je la aku napak..tak le byk smpai leh cacatkan citer..tak.. ok je...citer ni pun buleh tahan...aku tgk smpai abis..tp tu la..kena lebey prihatin sket..sbb ada je penonton byk songeh cam aku nih.. kena betullll je suma. heheh

Owh ya..citer ni sempena hari Bapa..tp dlm citer ni byk pengorbanan seorg KAKAK..so..elok tyg masa hari KAKAK..eh..ada ke..kut mcm citer cekerama yg Elly Mazlin belakon tu..yg jd penyanyi tu..yg dia halau bapak dia ms dia dh kaya tu..ha..tu kena la sket kan..ini byk kakak dia yg berkorban..tp ini bkn salah pengarah/skripnya..ini yg menayangkan nyer la.. tp..ye la..ye la..ada adegan bapak2 tu..kira buleh la..lantak la..

Tp..aku tau bkn sng nak berlakon,mengarah suma tu.
Kan kwsn umah aku tu slalu gak org berlakon..yelah kat mana lagi nak amik area2 ala kg kat tgh2 KL ni..slalu ada citer napak umah kg..tup2 napak KLCC blkg dia..ha..tu area umah aku le tu.
Retu bbtul bwh flat aku ni ha..
Aku ada snap gambo dia..lama dh aku nak upload..tp takde citer kan..so kebetulan citer kali ni related sket..aku upload la..tak napak pun pelakon dia.
Drama apa tah..ada lelaki yg berlakon citer PUTIH MERAH..yg jd Putih tu..ngan JOEY..kalo tak silap aku..ngan fathil Dani..drama komedi gamaknya..lama tu berlakon..dari pagi smpai la ke mlm..berlakon umah kak As lak tu..umah pengasuh anak buah aku dulu..huhu



20 June 2009

~JUWITA~



This entry specially create 4 my bes friend eva-Juwita.

Aku ni tak byk bes pren (tp pren...mmg ramai). Sorang,kwn ms sekolah rendah dulu (zirah-nati aku wat entry dia lak) peh tu Juwita ni. Dia ni kwn sepjg aku wat diploma kat uitm dulu. Mmg rapat banget. Rasa start rapat ms part 2. Mmg takde rahsia antara kami. Mungkin ms tu kitorang ada citer yg serupa utk dikongsi bersama iaitu pasal pakwe memasing. Huhu..macam la org lain takde pakwe ms tu ek.. entah..rasa dgn Ita ni amat la sekepala ngan aku.
Ingat lagi ada sekali tu aku gaduh2 ngan boipren aku. Ita ni la pi call balik boipren aku. Penah gak k'org jumpa sekali ngan boipren kitorg. Ala2 gathering gitu...ms tu nak balik melaka la. Tpt perjumpaan langsung tak class lak tu..ada ke kat menara maybank tu. Tu kan dkt ngan pudu..so lepak situ jap..kat situ mcm ada taman2 tu..ha..ada gambar masa tu..tp..tggu la kut2 aku rajin men scan nati.
Lps tu ada la jmpa sekali lagi ber4 kat melaka lak. Boipren dia ngan boipren aku gigih naik bas dr KL tu turun melaka jmpa k'org. Mlm tu memasing tak bley tido. Menyembang smpai nak pagi. Xcited sgt gamaknya. Haha.
Dgn dia ni pun aku mcm ada "telepati". Buleh sekali tu..tgh2 bersembang..lps tu kitorg pause.. tetiba ada kuar perkataan "kelab dangdut" dari mulut memasing. Aku tak pasti apa yg kitaorg sembangkan..tp..buleh tersebut perkataan yg sama lak.
Ita gak sepjg kawan ngan aku selama 3 thn selama tu gak dia setia menemankan aku membeli adiah befday utk boipren aku. Ada sekali tu dia period pain..tp..dia setia gak menemankan turun naik bas trus ke bdr melaka sanun. Huhu..sayang ko Ita.
Kerana aku gak dia penah fail kuiz (seb bek kuiz jer..huhu). Kira fail secara berjemaah ngan aku skali la. Paper subjek apa tah..tp aku igt lecturer dia Hj Lias tu (ni bebudak DPA kenal banget nih) Sbbnya aku senggugut truk ms kuiz tuh..kuar suma peluh jantan betina,lps tu da seram sejuk,pucat lesi..Ita la memapah aku bwk balik bilik. Sian kat dia..sbb aku dia pun tak leh amik kuiz tu..seb bek la kuiz kan.

Lps tu kenangan lain..mcm ajuk2 ckp lecturer tu mmg mainan kitaorg lah.. hahaha..jht giler lak aku rasa. Kan lecturer2 ni slalu mcm ada trade mark memasing..ha..bila da bosan study tu mula la kitorg buat ala2 lecturer tu berckp..mmg nak mampuih tul. Lps tu kalo dlm kelas yg bosan (kls En. Md Nor..haha..direct ckp tu) kitorg ada bwk bekal biskut..biskut kapal terbang tu.. mkn dlm kelas..hua hua hua..tp biskut tu bukan kitorg je makan..siap pass2 kat satu kelas..Astaga..buleh camtu..seb bek la tak repeat paper tu. Haaa....ngeri la kalo ttiba kena "tulah".

Dgn Ita ni, gmbr berdua mmg la byk giler. Kan sker amik2 gmbr ni dulu. Time tu manada kamera digital ni..pakai la kodak filem tu kan..pas tu kira ehh..ko da berapa ah?? kan satu filem tu ada 36 kpg. Kira kongsi sama byk la..jenuh lak nak kira balik..kelaka lak aku rasa.. Tp kalo pakai kamera skang ni lg tak terkata la byk gmbrnya kut..lps tu tak cuci..kumpul la beratus2 keping.

Mebi aku leh ngam ngan dia sbb dia mcm kakak2 gitu. Aku ni lak kan mcm byk bebudak sket..jd dia la slalu nasihat aku itu ini esp bab pakwe ni la.

Masa last day kat uitm,mmg la sedey giler..giler peluk2..nangis2..taktau nak ckp la.. aku tak penah nangis teruk camtu berpisah ngan kawan. Rasa mcm lepas ni susah la nak jmpa. Tp kitaorg ada buat satu buku ala2 mcm..mcm apa ah..entah..dlm buku tu ada la tulis kenangan2 kitaorg..tempek gmbr suma..n masa last day tu la tukar2 bku tu. Ada lagi aku simpan, bila bca harus la nak tergelak.

Dan kitaorg agak ter pisah oleh keadaan bilamana aku sambung degree (ceh..skema lak ayat). Jarang2 la contact sbb dia tak further degree. Dah malas katanya. Dan aku lak gigih smbg.. ada gak masa tu aku pi umah dia..tido umah dia.

Lps tu bila memasing da keja makin la jauh..tp aku ttp anggap dia la "shbt sepjg hayat", yg aku syg sgt.

Dia kawen dulu dlm thn 2006. Itu la last aku jmpa. Gigih aku pi sorang je kenduri dia sbb aku tak tau nak ajak sapa dh. Ha..mmg gigih.
Kira da 3 thn tak jumpa..rindu banget kat dia. Dia bersalin pun aku tak gi lawat. Entah..mcm ada je menda buat k'org tak terjumpa. Eh..aku penah terserempak gak skali ngan dia kat Sogo. Ms tu aku br abis karoke ngan geng karoke aku. Tp tak berckp sgt sbb aku nak cpt.

Aku kawen dia tak dtg...sbbnya aku antar kad jemputan ke opis dia..tp dia kata tak dpt..dan dia anggap mcm aku tak jemput dia la..sgt sedey aku rasa..aku lak takde la reti nak call ke apa ke dia kan..entah..dah tersurat camtu jadinya..takleh buat apa2 dah.

Dan smlm la baru kitorg dpt jumpa..takyah plan2 pun. Ari Jumaat tu aku call dia,trus dia kata jum la jumpa malam esuk. Jd jumpa kat Mc D jalan Pahang. Sng sbb Mc D tu 24jam. Lps tu Ita kata dia pun mebi buleh jumpa dalam kul 10 camtu. Mula aku nak ajak jmpa kat umah jer. Tp dia kata takut anak dia renyah2 lak.

Jadinya...seronok sgt sbb lama tak jmpa. Jmpa dlm kul 10.30 camtu. My dear ikut skali la sbb mmg kitorg nak kenalkan asben memasing ni. But..aku da kenal asben dia sbb coursemate aku kan (tp..Ita tak bercinta ms kat uitm..da keja br dia jmpa semula n bercinta ngan asben dia tu).
Sembang nyer sembang smpai kul 1.30am baru kuar dari mekdi tu. Haha. 3 jam okeh kat mekdi tu. Tak penah2 duk lama camtu.

Jmpa je mmg dah berderai ketawa..apatah..aku da warning laki aku dh..kalo tetiba ternapak kitorg gelak tnpa sbb tu..abaikan je sbb hnya kami berdua je tau apa kami gelakkan. Memcm citer la kuar. Gelak2 smpai berair mata.
Asben2 kitaorg lak amat memahami.. siap duk meja lain..bagi peluang kat kami yg tak berenti2 berckp (walhal..lari jauh tu sbb nak smoking). Daughter dia pun baik sgt..tkde la renyah2..bosan ke apa..eluk je duduk walo dh tgh mlm. Lps tu tido kat ibu dia. Sgt baik.. Moga2 anak aku nati pun mcm tu la..aku cukup risau kalo anak aku nati ngikut perangai renyah dan cpt bosan aku ni. Pendek kata perjumpaan "ad hoc" ni amat berjalan lancar.

Ada snap gmbr..tp tak upload lagi,..alah..hp aku kan poblem sket nak upload2 ni..bila la nak dpt pelarasan gaji ni..nak beli kamera lak nih..baru lengkap utk menjadi blogger sejati. Hua hua hua. Eh..lari tajuk suda...

My dear pun napak selesa ngan asben Ita..ok la tu..siap offer nak bagi baju batik lagi. Hai..lantak la korang..asal..buleh "masuk" kira ok la tu kan. Para suami kitorg ni pun bersembang sakan. Smpai kitorg lak kena ingatkan dah kul 1.30am..seronok nau bersembang.

Jadinya..gitu la keadaan aku ngan Ita yang tak jmpa 3 thn dan asben kitaorg yg 30thn tak jumpa. Huhu.

Utk Ita..aku syg banget sama ko..nati kita jmpa lagi tau..

Pnstoberi: Itulah namanya keindahan dalam persahabatan

18 June 2009

~tAG - aWaRd~

Ni musim award amazing blog nih..ramai aku tgk dpt award ni. Tup2..aku pun dapat arr... mekasih la che sue...amazing ke blog aku ni?? apa2 pun..meh la kita tgk tugasan seterusnya.. jumm...

The rules:
• Write five (5) interesting facts about the person who gave you this award.
• Jot down ten (10) interesting facts about yourself or your hobbies.
• Pick your ten (10) most deserving receipients and describe them.
• Leave a comment on the receipients’ blog to tell them they’ve been tagged.
• Paste the award badge in your sidebar.

Yg bagi award ni..ni puan ni..che suziana kita..
Jd 5 interesting facts about pemberi award ni kan
-Nama dia Suziana..tp panggil che sue (eh..interesting ke ni Sue..kira okeh la kan)
-Haa..ni interesting kut..dia skang posting kat algeria..jaga duta wess...bes tuhh
-Dia la ni kawan sekolah aku dr form 1 smpai form 3..lps tu senyappp...tak penah la nak contact bagai kan..tup2 last year muncul emel dlm inbox emel opis aku. Mula aku blur sapa.. lps tu baru dia gitau..yg interesting nye sbb usaha dia la..dia goggle je nama aku..then kuar la dlm website opis aku..dlm website tu ada emel add aku..so..itu lah permulaannya kami ber contact balik after about 15 years (tul ke sue??)
-Dia ni anak incik pulis..dulu ms kat Ipoh ada rasanya aku pi umah dia
-Dia ni seketeri..seketeri harus la pndai bergaya..dan aku tao dia sker bergaya..cantikk..aku mmg sker org2 bergaya ni..hehe

Then apa lagi kena buat nih....owhhh..yg ni lak
• Jot down ten (10) interesting facts about yourself or your hobbies.
Ini mmg soklan feveret nih..dan setiap kali tu aku rs ada jwpn berulang..ada jwpn lain..ikut keadaan..ok..skang ni lak jwpn aku
-Aku...dh nak umo 30 bln 12 nih
-Aku...skang tgh nak carik umah..tp area2 KL je..buleh??? ada mmg la ada..tp mahal nak mamps la.. (apa kes la ni?? ni interesting ke ni?? )
-Aku....mcm sker je nak wat bisnes butik pengantin
-Aku...baru je pndai makan ketiaw
-Aku..sker berkawan dan sker jmpa kawan2 baru
-Aku...org tgk mmg macam garang je kalo pes time jmpa..tp..takde lah..aku ni kira ramah tamah gak la..cuba la tegur aku..ha..memcm topik aku leh sembangkan
-Aku..tk berapa sker tgk tibi..tp sker surf tenet
-Aku..cukup geram la kalo org duk asik tnya dah mengandung ker?? especially kalo org opis tanya..sibuk nau..
-Aku...lum tempah baju raya..ramai kata tailor da ttp tempahan..mampuihhh...baju melonggok da aku beli kat jakel tu ari..sapa nak jahittt????
-Aku....tgh terhegeh2 nak abiskan puasa ganti..
(Dua terakhir tu kira mcm nak cukupkan qouta jwpn..kira aci la yer)

Lagi apa..
• Pick your ten (10) most deserving receipients and describe them.
-PuanItaYanin >> kawan blog yg keja di BNM

-CikEsca >> dia ni rajin gak blaja2 buat cupcakes..buat cecantik yer esca..nati akak tempah utk befday baby akak yg pertama (hahaha..giler..tp time tu sure esca da buleh terima tempahan..confirm! )

-PuanAyangAizulAdeef >> ini wife kpd skulmet aku ms sek. rendah dulu. Terjumpa di alam cyber ni..what a small world..cewahhh..

-Cikazni >> ini cik wartawan nih...harus la kena buat...blog dia amazing gak

-Puan Angel >> ini suda berzaman tak update blog ni..amik award nih..

-PuanAyangKoji>> eh,..mana ko pegi Yang..berzama gak tak apdet blog nih

-Huaaa..aku tatau da nak kasik sapa..ha..ada..ni blog aku follow..tentah dia pun ttau dia dpt award ni..dan blog dia bkn blog personal..tu blog bisnes dia..apa pun..aku buh je.. amazing tau blog dia sbb byk hasil tgn dia yg cunh...ni aku tempah hand-bouquet dulu..blog zue

Daa..tatau dah nak kasik sapa award ni..7 je ada...huhuhu...

Ok dah..sila la buat kowang ek..eh..jap ada lagi rasanya..
Paste the award badge in your sidebar.

Owh..award kena tempek kat sidebar yer...jap yer..aku korek2 balik award aku dlu..amik kat blog lama dulu punya aci tak taruk sini?? huhu..

17 June 2009

~akU yG tEtibA tErmaKan KeowTiaw~

Tahu dak dh hampir 30thn hidup kat muka bumi ni, aku mmg tk makan koewtiaw (ssh lak mao eja ini makanan..aku eja ketiaw je lah..cam ketiak lak ejaannya..ok..wat eva)
Ada la penah rasa..tp mmg tak mkn..nak mkn sesudu tu pun idak la.
Tatau naper..tp aku mmg tak mkn..tk buleh nak mkn.

Tp..bes pren aku Zirah,Juwita dan suma ex aku (mao gak ckp ex dia...haha!) mmg feveret derang kotiaw nih. Tiap kali derang kuar makan ngan aku mesti derang order kotiaw tu. Dan tk penah jejas la selera aku walo derang duk kata sedap2.
Masa aku kat hostel..kan menu std je ttiap mggu. Aku tao dah...ari Rabu-mesti bekpas kotiaw. Mmg aku tak turun makan lah. Lantak la lapo ke hapa. Masuk uitm pun cenggitu. Eh..kat uitm aku mmg tak penah turun bekpas..nipu aku tau jadual bekpas ketiow ari apa.
Jd idup aku dikelilingi oleh penggemar kotiaw ni lah kan.

Aku rs aku tak makan mendalah ni sbb my mom tak penah masak makanan ni kat umah.
Ada tak ada ms pi umah kakak aku ada le derang buat.
Pun aku tak penah sentuh.
Tah..rs tepung tu je. Walhal aku penggemar laksa..laksa pun tepung camtu gak.
Mak aku tak sker kut kotiaw nih.

Dan selepas getting married,my dear pun penggemar kotiaw.
Slalu napak dia makan.
Entah cemana pada suatu hari..hah! giler ke apa..
Ok..ada satu masa tu..sj jalan2 nak makan kat jusco AU2.
Makan di fud court sahaja.
Then my dear order keowtiaw. Aku order sizzling yee mee. Yelah..aku sker tu sizzling.
Memula aku pdg sepi je kotiaw my dear..pehtu mcm nak rasa..aku cuit ngan garfu je lah. Napak lazat lak ngan udang,kerang,sotong dia tu kan.

Eh..mcm sedap lah.. aku pun amik lagi.
Last2...
"awak..org nak kotiaw tu leh?? awak abiskan ni" smbil tunjuk sizzling aku stgh lagi.
My dear da nak buat muka "haishhh" da...
Tp..sanggup ke??
Dia pun tolak la pinggan sizzling (ni koewtiow sizzling namanya) ke aku.
Aku mkn half pinggan. Sedap nyer..

Then last week..aku ngajak my dear pi lagi.
Semata2 nak mkn that koewtiow. Hah! Aku sndiri mcm tak percaya tatkala aku order kotiow tu. Haha. My dear aku sahih2 la order mendalah tu gak. Feveret dia
Ada amik gambo..bukti ok!

Ni aku nyer ngan my dear
Ni aku nyer- sebelum

Ni lak selepas..hehe..takde la..itu my dear nyer..Ha..ini aku nyer..takat tu je aku leh makan..ni my dear abiskan

Jadi itu lah citer nyer...ttiba aku ter makan keowtiow ni. Sedap..takde la rs tepung..lagi pun ada telur, kerang giler byk..sudu je mesti ada kerang..pehtu ada udang saiz sederhana dlm 3 eko, sotong pun ada..toge pun byk..kira mmg suma lengkap la..sbb tu aku rasa sedap kut.

Napak dlm gambo mmg mcm tak mabeles. Tp..try la..tatau la kut org lain kata tak sedap ke kan.. sbb sblm ni aku mmg tak mkn keowtiow. Aku tatau la nak compare cemna rasa dia.Gmbr kedai tu aku tk amik la..kedai dia paling ujung..yg ada sizzling2 tu la. ..
My dear da akur je ms aku snap gambo2 ni..dia sndiri ckp..amik la..masuk blog awak..haha.. dia tak kesah dh lepas dia slalu tgk aku buat entry kat umah..dulu dia tak napak kan..

Pehtu aku tunjuk gmbr ni td kat clerk aku..lps tu aku jd kecur lak..ttiba tingin..
Lagipun aku pose reni.. seterusnya trus la msg my dear kata nak buka kat jusco..tingin makan keowtiow..dia pun stuju..huhu..ai sokaaa....tp aku kena blanja dia kata..ok..no hal.. rega dia cam lelain sizzling gak.. Rm5.50 kalo tak silap aku.

Ok..dh la..nak solat..nak sesiap pi sana. Adakah status makanan feveret aku bertukar.. oh no... still menten laksa penang okeh..sesedap mana pun makanan lain..laksa penang always being no. 1.. lagipun laksa penang dari kecik smpai la skang mmg aku mkn..dan nak buatnya pun pejam mata je..cehh..!! tolong la..pleasee...blagak la plak pnstoberi tecik nih..

Pnstoberi:: napaknya makin "tua" makin byk menda yg aku buleh makan.
Ps:: ari ke2 ganti puasa..gigihh...gigihhh...


16 June 2009

~tAk PanDai kaTAnya..~

Hai..sabo je lah haku.
Ni citer fresh lg ni..masih panas..
Lebey kuang sejam td.
Aku tgh bertugas..penyambut ttamu..ada lwtn smpena persidangan menteri Pelajaran Ng Komanwel tu. Lwtn isteri2 Menteri tu lah.
Sblm tu gi exam dulu.
Hampehhh...baca2 tkde gak masuk soklan "spot"
Skali masuk pasal wayang kulit..kemain byk soklan dia. Ada la 6,7 soklan tu. Hampagas!!!

Arghh...ah..dh lah.
Thn dpn amik lagi yer kawan2.

Ok..berbalik citer tak pandai tu.

Ada sorang kakak tu..aku senyum..dia senyum
Lps tu tunjuk perut dia..smbil ckp.."ada dah?"
Aku senyum je smbil kata.."takde lagi"
Dan sambil mcm tersenyum sinis lagi selamba dia berkata
"TU LA..TAK PANDAI.."
byk kali okeh dia kata...
Aku lak time tu la bleh blank..patut aku jwb..ini keja Tuhan kak..bukan mcm nak amik exam.. sapa pandai leh jwb dgn cemerlang.
Atau bagi je jawapan...mmg la kak..saya ni bodoh...

Lantak la situ.
Malas aku nak pikir. (tp..ttp rs sakittttt hatiiiii)
Boleh kata camtu..pandai tak pandai.
Ello..kalo ko pandai sgt..meh aku amik kelas tuisyen dgn ko.
Ato ko nak tunjuk praktikal pada aku ke kan.

Tkpe..what's come around has come around.
Anak ko pun baru kawen. If ada org ckp mcm tu satu hari nati usah la ko terasa yer.

Pnstoberi : Apa ingat buat seks je buleh dpt anak trus..kalo tak dpt anak tu..tak pandai seks la.. kalo camtu..berjuta la umat kat dunia nih. Sorry..aku emosi terlebih lak.

15 June 2009

~sTudy komE sTudY~

Ok..test tgk..
1.Antara berikut yg manakah bukan alat yg digunakan dalam membuat senjata besi
A-Lepa
B-Tukul
C-Musang
D-Batu Asah.

2.Apakah definasi batik?

3.Filifree adalah pertukangan perak.Betul atau salah?

Ha...nak lagi..
Sebut harga - 50k - 200k
Lebey dari itu - namanya tender
kurang dari itu - direct nego.

Ha..ni gara2 aku study utk PTK sok la ni. Buat kali ke3 nyer aku amik. Sebenarnya mcm malas.. tp..amik jelah bukan kena bayo pun. 1st time amik - khusus n umum - aras 3. 2nd time amik - pun sama..still aras 3. Ni kali ke 3. Mcm dapat aras 3 gak gamaknya.

Tp kali ni...aku ada la baca sesket. Dulu tu aku mmg pegi je..masuk dwn cam kosong je palotak. Tp utk esuk...ada la sesket. Tu kat atas tu kunun mcm soklan tu la keluar.

Ala..aku nyer objektip - 40 soklan - 1 jam.
Tak reti jawab..tembak kan ajer.
Dulu soklan PTK khusus byk tul tnya term2 dlm bidang kraf ni.
Mmg aku blur lah.
Mcm soklan 1 yg aku buat tu. Mmg tak masuk akal je kalo tgk jwpn C-Musang tu. Kalo tatau mmg tertanda musang lah. Kejadah nyer binatang lak jd alat dlm buat senjata. Tp..dlm pembuatan kraf ni, Musang tu satu alat utk mengepam dan menghembus angin.
Definasi batik tu mmg soklan feveret lah
Dan soklan berkenaan Perolehan Kerajaan pun slalu terselit..dan aku..walo penah duk bhgn perolehan pun kdg2 ter blur.

Jd esuk..moga2 dpt la aras yg lebey baik.
Lps tu naik la TK2,Tk3 dan seterusnya..smpai bila tah nak abisnya...

Dah...jum smbg study..

Pnstoberi:dgr citer ada org tu skali amik trus dpt aras 4..terer la tu..tp jgn hrp la aku nak kata tahniah ke apa ke..aku ni kan ego..lagi2 plak dgn org tu..muahahahhaha... jd esuk dia takde la kut..sbb dh dpt aras 4..lps ni dpt la dia naik TK2..haha!!!(ingat sonang ko...)

13 June 2009

~buaT aPa Tah~

Lagi setgh jam menganjak ke jam 1 pagi..
apa tah yg ku godek kan dlm tenet ni tah..
Baca2 porem jer..bebaca blog kawan2 lain.
Kul brapa nak tido??? tak pe sok cuti..
Tp..sok nak pi jakel lah..mau menyelit2 dlm celahan org ramai..
Baju raya ku dah beli.
Kali ni mao beli baju utk mak n mak mertua skali.
Mao pegi lwt sket..supaya leh jalan2 kat pasar malam.
Tingin mao makan jagung rebus...makan laksa ngan cendol kat situ pun bes gak kan??
Emm..karoke pun lama dh tak pegi.
Salah sorang ahli kelab dh nak due..gamaknya lps dia due la pulak kut.
Nak karoke ngan my dear..usah dok harap la..
Dia kalo taknak..mmg taknak la.
Mcm tgk wayang citer nite @ d museum tu.
Gigih aku pi tgk ngan dee jer.
Seb bek la Dee keja area2 klcc tu..kut tak..kena la nunggu dvd..carik kat pasau mlm area umah in law aku tu..ada gamaknya.
Tp lepas aku tgk citer tu pun aku masih nak carik dvd..bes la citer dia..sgt menghiburkan
(entah la bila tawon la aku nak wat preview filem ni..mmg nan ado la tu..tp..citer ini sgt bes yer.. aku mmg sker amat..kalo ada nite @ d museum 3 pun aku nak tgk)

Udah la..aku nak smbg baca porem.
Kjp lagi tido la..cian my dear tido sowang..
Gudnite kengkawan..esuk citer pasal baju raya lak yer...

12 June 2009

~wEddiNg KaWAn~

Mintak maaf ler..aku bersiaran dari opis gak..
Tp..bukan waktu keja ek..time ni lunch hour ari Jumaat.
Lagipun gambau ni suma kat opis..
Aku sekalikan je lah suma gambau ni.

Okey..jum tempek gambo dulu..pehtu baru bla..bla..bla..
(iskk..kalo kat opis ni laju je idea menulis dtg..ceh!)
Ok..wedding pertama..kat sri serdang.
Rinie nama pengantin pompuan tu. Assistant aku ni..kena la pi..dulu pun dia dtg ms kenduri aku kat Perak sana.
Mlm sebelum dia nikah tu aku dh pi dh umah dia
Antar gift. Yg towel ms aku kawen retu..aku touch up sket..jadi la lain sket dr aku nyer kan.
Dia masuk trus dlm goodie bag utk belah lelaki. Huhu.

Tema dia pink purple (my fav kaler of coz..aku retu tak wat kaler ni sbb aku sj nak napak kelainan..pink da pakai ms tunang..purple..alah..asik purple je..)
Ni bila date dia..sat..tgk kalendar..woih...2 mei rupanya..rs mcm baru je pegi.

Tu napak tak makhluk itam dpn pengantin tu.Tgh sibuk merenjis tu.
Aku le tu. Hua hua hua..apa kes la pakai itam ni cikstoberi oii..dh..kali ni je aku pakai camtu..lps ni gi org kawen kena pakai kaler2 ceria gitu. Bak kata laki aku..buat hal tul awak nih.
Wedding ni aku pegi agak seronok la sket..walo panas,peluh menjejes..aku tak wat hal la..smooth je aku rasa. Tu sbb sempat merenjis la,amik gambo kat pelamin la apa la kan. My dear aku mana??tatau..aku kalo napak kamera mmg mcm tak napak org sekeliling. My dear aku tggu kat luar je..dh tau bini dia dh sebuk2 nak merenjis bagai..dia pun akur je.. tau je la kepoh aku ni kan.. hua hua hua

Lps tu ni lak..31 Mei kalo tak silap aku.
Ini aku pi ngan rakan2 porem aku. Sbb ini member porem.
My dear p kenduri kawen lain.
Kena bahagi2 la..kut tak..tk terkejar.
Sini tak byk sgt gambau..eh..ada dlm hp aku. Tp incik sani buat hal plak..dia tak leh detect gambau nak upload..lantak la..aku tempek ni..Ni photographer pengantin nyer gmbr. Dia upload dlm fesbuk.
Aku mana satu?? Ada la kat celah bedah tu. Terselit2 tu kan.Dalam gmbr ni kebanyakkannya member porem mesra dot net.Ada yg aku penah jumpa dan ada baru 1st time jumpa. Aku pi ngan dee n hana..kira mcm ala2 single masa kat sini (Hana..u je yg tak buleh nk pura2 single kan.. sbb da bwk perut..huhu..ai jeles tau...ai pun nak gak bwk perut camtu..ahaks! apa kes aku nih?? giler??!)
Santekkk pelamin dia..mcm kusi kawen Mawi, Emelda tu kan..kusi jenis tinggi tu.. suka aku tau.. ms aku kawen retu kusi tu tak berapa nak glam lagi.. itu kan mcm Nas Great Idea nyer design. Apa2 la..tp aku suka..
Lupa nak gitau..pengantin ni dua2 poremer mesra..tp kitaorg agak baik dgn pengantin lelaki iaitu jedi bongsu (nick dlm porem). Umah pengantin lelaki tu kat JB..jd kitaorg dtg je majlis belah pompuan ni iaitu kat Dewan Kuis..makanan dia bes..ada kuih bagai. Dan hana terkejut tgk pinggan aku penuh lauk..huhu..dulu ms anak dara dia tgk aku mkn sket je..skang smpai penuh pinggan dan tak muat nak letak agar2..huhu.

Lepas tu 6 Jun..ha..ni baru sket la.
Sabtu lepas. Kat Kg Malaysia Raya. Map dia kat kad jemputan..skali tgk mmg mcm buleh buat sesat ke barat. So mintak bantuan google map..dan smpai lah dgn jayanya.
Tp..mebi masa tu aku 1st peyed..jd aku mcm renyah sket.. ari tak la berapa panas..tp aku ttp rs rimas. Dn mangsa keadaan cam biasa la..my dear aku la.
Ni gambau ni suma kawan aku yg dtg skali ngan aku tgkp..aku mls nak amik. Ngan pengantin pun tak tgkp..susah..sbb pelamin dlm khemah..kawasan utk tgk pengantin pun limited.
Pengantin yg ni agak malu sket. Tunduk ajer..huhu..Tgk..pengantin memalu je kan..aku ni je pengantin yg memekik sana sini.
Pengantin ni operator opis aku. Tatkala ini dia masih bercuti lagi..kata sumber2 dipercayai..sdg berhanimun ke Cameron Highland.
Ok lah..utk suma pengantin ni diucapkan semoga berbahagia hingga ke akhir hayat.

Ok dah..ke nak tgk lagi gambau pengantin..?? Hahaa..nak letak gak lah..Nak jugakkkkk... lantak la situ..bubuh..bubuh..Pnstoberi:: masih terpikir2 ayat apa la nak bg kat incik engineer yg kawen kat Jeli tu. Adeh..beli adiah la sok..adeehhhh...

8 June 2009

~aku Mahu MeNulis~

Tapi...malas jek..
Aku ada byk idea nak menulis..
Tp mcm malas je nak menaip..
Kenapa kat opis lagi seronok nak wat entry dr kat umah ek??
Sbb kat opis line pree??..idok la..
Sbb kat opis nak ngulor?? idok juga..aku menulis after opis hour..sbb kalo waktu opis tu mcm rs tak sdp je mengetak ketik menda bukan keja (err...tgk fesbuk / buat kuiz kat fesbuk takpe..tak lama sgt cam nulis blog..huhu :P)

Aku nak buat entry pasal photographer.
Aku nak buat entry pasal wedding yg aku pegi.
Aku nak buat entry pasal citer nite at d museum yg aku dh tgk last 2 week
Aku nak buat entry pasal baju raya (errk...apa kes???! ganti puasa pun tak abes lagi)
Aku nak buat entry pasal sesaja nak carik pasal..
Tp tak terbuat..hai..tu la..dh kata..bila takde..nak la sgt..bila dh ada..malas pulak..

Aku slalu tgk kat Life Traffic Feed tu ada tetamu blog aku dari Ipoh.
Sapa ek?? Fiza..r u yg from Ipoh tu...

Wess..dh la..mcm nk menulis..tp tak tertulis..baik la aku merayap tpt lain..

Pnstoberi: pehapa tah..mmg tah pehapa...blurrrrr

7 June 2009

~tak mau sesat jalan kita google dulu~

Tiada yang lebih kecewa ketika ini selain dari mendapati 'percubaan' gagal lagi. Huhu.

Udah la..jangan terlalu berharap lagi..
Yang penting..terus berdoa..
Pasti Tuhan Maha Mengetahui apa yang terbaik utk kami...

Okeh..skang mau google map kg malaysia raya.
Tgk map kat kad jemputan ni mcm buleh tersesat barat je.
kang jadi mcm semlm kang..
Baik aku carik dulu jalan2 mana yg perlu dilalui.

Kemudian..iron baju..uhhh...baju pun dh tkde baju lawa nak dipakai.
Pakai batik je lah napaknya..
Hummmm.....

pnstoberi : sakit perut nih..tp...kena la pegi gak kenduri ni..dulu org dtg jejauh umah kita..takkan time dia kita takmo datang..sakit perut pun pegi gak la...

6 June 2009

~maLu bErTAnya SesAT JaLAn~

Ye tuan2,puan2..malu bertanya mmg la sesat jalan.
Especially kalo mencari jalan di Malaysia nih.
Ni kes tghari tadi la.
Sakit ati pun ada kalo carik tpt tak penah pegi nih.

Ari ni knduri umah adik ipau aku kat bdr baru salak tinggi.
Dia buat cam kenduri kecil2an nak masuk umah baru.
Mulanya mmg la aku malas amat nak pi..tp..mana buleh. dh berstatus bini atau scra bhsa lembutnya..isteri..kena la hidup bermasyarakat sket kan. Mana leh cam dulu.
Jadi nak taknak aku pun pi la.
Pi ngan mak,ayah mentua skali.
Amik derang kat IPR tu je sbb kak ipau yg admit retu tak kuar2 lagi. Lama giler dia kena admit. Ada 3 minggu dh.

Mulanya mmg plan nak lalu kut hway...exit nilai.
Tup2 masuk je hway,lps tol tu..jem baghdad plak. Apa kes???! Ini kes penangan musim mengawan kenduri la ni. Mmg bebtul jem ah. Cam nak blk raya tu.
Abih tu kitaorg nak try lalu kut putrajaya. Exit tol Kajang. Kat situ napak signage Sepang. Ikut2..tersampai ke Bangi (harap maklum..incik my dear aku ni kalo dia tatau tpt tu mmg taktau la..tak mcm stgh org laki..kalo tatau jalan pun buleh redah carik..kalo abg nyah aku buleh lagi..dia cekap sket..smbil bwk keta pun buleh bc map) jadinya..entah cemna tersampai ke bangi.. dari bangi tu napak signage salak tinggi. dh betul la tu..kitaorg follow je.. lps tu napak signage tulis klia..follow lagi..rs mcm dh salah. Then ayah mentua aku suh benti..dia nak tnya org. Nak harap incik my dear...toksah la..dia mmg la berat mulut nak tnya..dan akan jadi sesat jalan lah. rupanya jalan kitaorg lalu tu jalan nak pi Dengkil. Org tu suh pusing balik..jmpa traffic light pertama,trus sket,napak traffic lite kedua masuk kanan. Eh..td tak napak lak signage utk masuk ke bdr baru salak tinggi kat simpang tu. Ha..itu yg aku kata..kalo follow signage aje kat Malaysia ni..dan berat mulut nak tnya mmg la buleh sesat barat.

Itu satu..dh follow jalan tu..dh jumpa segala U- UniKl yg aviation nyer tu, Kolej Teknologi Timur, jmpa kandang kambing (maklumla..jalan lama) tersesat lagi. Termasuk jalan nak pi Bagan Lalang. Tu dia..aku punya nak pi Bagan Lalang tu..tp laki aku kata dia tatau jalan. See ada hikmah Tuhan kasik sesat ke barat ni..kan dh tau jalan.
Jadinya..tanya org lagi..org tu kata dh terlajak..pusing balik...baru la napak signage ke salak tinggi.. Kat situ ada tulis gak simpang ke..ke mana ah..aku lupa..tp bila smpai simpang..nama tpt tu dh tukar nama lain. Tu aku ckp..mmg susah kalo kita follow signage je. Mmg buleh sesat ke barat.

At last smpai juga kami..itu pun stlh berhenti kat satu tpt..adik ipau aku dtg amik ngan laki dia. Kut tak mmg la kami trus ke KLIA melihat kapalterbang naik dan turun. Haha.

Tp cemana Amazing Race tu ok je masuk Mesia retu?? Haha.. adakah kami yg tak reti baca signage atau sebaliknya??? Tp kalo kut jalan lama mmg kena cekap baca signage dan ditambah pakej ringan mulut nak tnya org..kut tak..bukan saja sesat barat,malah buleh sesat timur,selatan utara suma lah.

Dah citer pasal sesat ni..aku trus la citer pasal kenduri tu sket. Bukan la pasal kenduri sgt..pasal aku la sbnrnya. Kat kenduri tu ada buat bubur kacang. Mak mentua adik ipau aku duk suh aku makan... mula aku dh bagi alasan,kenyang la apa la..tp dia kata aku segan..wahh..ini tak buleh jadi..aku tak segan deee...trus aku ckp je "saya mmg tk makan bubur kacang makcik"
Mcm terkejut itu makcik sbb aku kata aku tak makan..errr...luar biasa ke tak makan bubur kacang..aku rs mcm biasa je. Tah..mmg aku tak makan. Aku tak berapa suka la bubur2 ni kecuali bubur jagung..itu je yg aku buleh dan suka makan. Lelain tu..kalo dh darurat sgt aku mkn ler.

Itu ajelah nak citer..takde apa pun sebenarnya..apsal eh update kat umah je jadi blank..kena update kat opis gak..baru bes..

Pnstoberi: Ok gak pe sesat2 pun..dpt gak tgk2 tpt yg tak penah lalu..

3 June 2009

~TaG : 3 task~

Tadi aku hapdet kan..tetiba masuk blog puanita ni..terjumpa lak tag ni..ditulis reen atas sbb kasik idea utk apdet blog.Haha..udah seminggu tk apdet...bz...cewah....iyo lah tu..kalo masuk fesbuk tu napak je status aku hijau..
Ok..jum tgk tag apa ita kasik kali ni

Katanya gini..tag ini ada 3 tasks.

1.Nyatakan 5 fakta menarik ttg pemberi tag ini..
Okeh..fakta menarik yer..emmm..i try..eheh..
Ekceli Ita kawan yg dikenali dari alam blog ni je (pertama)
Then tgk blog dia mcm bes je..sbb mcm jujur je empunya nyer (kedua)
Memula kita jd silent reader..lps tu kasik komen la..trus jadi kawan di blog
So..dari segi cara dia bagi komen dan ber blog pemberi tag ni seorg yg ku kategori sbg luhur (ketiga)
Dia slalu bg smgt kat aku pasal kak nap yg sibuk2 tnya pasal aku mengandung ke tak ni.. dia aku kalo buleh nak contoh la ketabahan dia sbb dia lagi lama tkde anak (keempat)
Dia keja dh 10 thn dh kat B*M (kelima)

huhu..aci tak camtu Ita..hik hik

Task kedua..setiap blogger mestilah menyatakab 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima tag yg seterusnya (ni soklan faveret nih..mesti ada kuar soklan ni slalu..hehe)
Oklah..kali ni aku terai bagi 10 hobi lak
1. Internet
2.Shopping
3. Window shopping (ada beza nih..)
4.Kumpul aksesori stoberi..sgt tak buleh tgk menda yg ada stoberi..mesti kena beli..tp skang slalu kena tapis ngan my dear dulu..dia tak brapa nak bagi dh
5. Bwk keta (tp skang dh tak biasa drive..gayat lak rasa)
6.Makan angin
7.Jumpa kengkawan (tak kira kawan baru or lama)
8.Masak2..ajak kawan2 makan
9. Karoke (suara mmg ke laut..tp..ada aku kesah..ha ha ha)
10.Kemas umah (ini napak sgt dh takde idea nak buh hobi apa kan..haha)

Task ke3-anda perlu memilih 10 penerima tag seterusnya dan describe ttg mereka. Erkk...10 ke?? ramainya..follower aku pun ada 10 je..(huhu..sedih rasa,.. :P) Jadi mari kita tag kesemua follower tersebut..

~bAbY BArU~

Dapat "baby" baru lagi..
Setelah hampir 3 bln aku memikirkannya..akhirnya dpt gak baby baru ni
Ingat sonang nak kuar duit..maklumla kan...aku bkn keja exec2..gaji pun ala kadar je. Cukup la nak menyara diri ni..huhu (sadis giler je ayat)
Gigih ni menyimpan dlm masa 3 bln..haha.. (iye la sgt tu.....)

Ahaks..pertama kali bersiaran dari umah.
Poyo giler ah rasanya..
iyo lah..org suma dh maju dgn broadband,lappy suma..aku baru nak ada kan.

Dulu aku rasa takde kepentingan pun mendalah ni.
Dulu aku tak la rasa bosan giler kat umah.
Dulu aku rasa me goblog dari opis cukup la (after opis hour okeh..tp kalo blog hoping tu ada gak time dh ngantuk2 giler tu)

Tp skang ni aku rasa aku perlukan 'baby' baru ni.
Bosan aku kat umah kalo laki aku keja wiken..atau wat OT ke..
sgt bosan..dan aku mula terbyg besnya kalo buleh ber online

So..skang..main la smpai lebam bijik mata
Aku rs awal2 ni je mcm beruk dpt bunga
sok2 dh takde la tu.
Mcm gak nak masukkan astro bagai tu..awal2 je sebukk..lepas tu tv3 gak ditgk nyer. Pehapa tah..wat rugi je siaran melambak tu. Dulu sblm kawen ada gak tgk Nxt Top Model tu. Skang langsung tak terserempak dh..tatau pun ada ke takde dh season baru ke apa ke. Laki aku kureng la tgk menda2 cenggitu. Tp dia suka tgk tv..which aku lak mmg kureng la tgk tv ke dvd ke. Aku lebey suka surfing internet nih..so..skang leh la surf bagai ye dok..

Tp beruk broadband nih pun asik disconnect je...aku rs dh cukup tgh kl aku aku dok ni..nak bukak fesbuk pun berejam dari tadi..nympah lak aku haihhh,..
dh la..guna je la internet opis sok..lembap ayam...

Jd baby baru aku ni aku namakan cik ceri....sweet tak...?? huhu

Pnstoberi: nak surfing smpai lebam mata apa nya...nak masuk fesbuk pun asik prob loading je..caissss.....


Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign