Pages

28 March 2016

eBu Babypedia - Lisa Yusry

kredit : Kosmo
Terlepas nak tgk masa episod pertama hari Rabu lepas.
So, tgk ulangan malam tadi.
Sebelum ni ada rancangan macam ni jugak. Yang Malaque ngan Syariff Sleeq tu.
Yang tu tgk. Tapi ada skip skip.
Yang Yusry Lisa ni macam best sbb derang kan TTC'ian.
So, ada la citer2 pengalaman TTC'ian.


kredit : Astro


Episod pertama ni dia ada cerita pasal masakan. Yang kaya dgn acid folic.
Rendang kacang panjang dengan hati.
Tapi, Lisa tak pandai masak. Dia nak potong hati pun dia cam geli geli.
Err.. takpe Lisa, ai pun tak makan hati dan ai tak tahu lah ai boleh potong ke tak sbb ai tak pernah cuba nak masak.

Then Yusry pi jumpa Fengshui master.
Nak tahu berkaitan fengshui kat bilik.
Lps tu ada cam slot2 lawak lakonan Jihan n Bell.
Tgk petua2 dari negara lain.
Ada yg buat belly dance. Ada yg campak spender atas bumbung (huhu. Kalau kat Msia - utk tak bagi hujan, campak baju pengantin atas bumbung. And yes, masa aku kawen, mak ada campak baju tshirt. Haha. Lps tu dah ambik balik, mmg ai tak pakai dah baju tu. Heee).

Lps tu ada sesi Yusry n Lisa ke Hosp Pantai.
And.
Lisa n Yusry juga disahkan normal. Takde masalah apa.
Lisa ada buat Vit D test. Result test tu memang level D Lisa rendah.
Kannnnn...
Same case with me.
Which infertility centre lain tak pernah buat Vit D test ni.
Masa treatment kat KL Fertility lah pertama kali buat test ni and result utk level Vit D aku mmg worst.
Sebagaimana Lisa dapat ubat titis bawah lidah utk tingkatkan Vit D, aku pun dapat.
So, uols. Esp TTC'ian, try lah check level Vit D ni. Tak susah. Cuma buat blood test sahaja. Agak pricey, tapi mungkin Vit D ni lah antara penyebab kita susah conceive.
Aku ada bagitahu berkaitan test ni pada kawan2. Tapi mostly macam ala ala tak percaya. Macam nak kata la bukan masalah tu. Tapi, mana tahu kalau tak buat test tu? 
Tambahan lagi orang yg jarang terdedah pada cahaya matahari. 
But, it's up to you lah.. 
Takat ni aku tgk pakar (OnG) Pantai n KL Fert mmg ada buat test level Vit D ni.
(kepentingan Vit D dan fertility - boleh google. Mmg byk web esp dari luar negara yg membincangkannya).

Ada juga slot couple yg TTC'ian.
Beritahu pengalaman derang.

Menarik gak lah.
Boleh tgk lagi minggu2 depan.
Ada yg komen kat laman sosial kata "tak sesuai Yusry n Lisa ni bagi tips utk dapat anak since depa pun lambat beranak"
Oh. Tersilap tafsiran kot ni.
Kalau bagi orang yg kawen, trus dapat anak, mana tips yg dia sempat apply.
Mana dia ada pergi jumpa pakar.

Mana dia ada buat treatment.
At least camni, ada la ruang dan peluang bagi TTC'ian ni. Program macam ni kurang didedahkan. Dan bila kurang, orang pun kurang prihatin. Maka, tu yg tafsir - orang lambat beranak tak sesuai bagi tips, kata orang ttc kuat meroyan lah apa lah. Yg kita hadapi penuh kesabaran tu takde plak orang nak pertikai. Tapi, ye lah. Orang mmg nampak yg jahat, yg buruk ja. Itu lumrah. Bertabah je lah.

Ada yg TTC selama setahun dah resah.
Yusry n Lisa selama lebih kurang 3thn.
Me myself 6 and half year.
Ada 10 tahun, 13 tahun dan lebih.
Berapa lama pun, Allah lebih tahu apa terbaik untuk kita.

Kredit : FB cikgu As Syahid.
FB yg sgt bagus di follow.



*****
p.s :
Selamat hari lahir untuk myBFF - 28.3.2016 - yang ke37 :)

~ Rosfazirah n Nor Zatulifa 

3 juta komen

kekda....lia pun ikut rancangan ni....yes...memang best dan banyak tips & info yang berguna..... =)))

hhuhu...ada plak komen gitu eh... mmg setuju ngan reen, kalo nk iktkan, TTCian lagi kaya pengalaman cemana nak dapatkan zuriat. macam2 cara dah TTCian cuba kan...cuma rezeki tu ada atau dilambatkan je..

ALIA :
Best kan.. Malam ni jgn lupa tgk :)


ST :
memacam ragam orang ni. Derang tak pernah duk dlm kelompok ttc'ian, atau berkawan ngan ttc'ian mmg rasa cam apalah sgt kes kita ni kan.

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign