Pages

24 February 2016

Buka FB

Setelah hampir setahun meng-deactivate FB, akhirnya active kan semula.
Kenapa?
Ada la sebab dan musabab tertentu.
Plus, dah temporarily closed IG. Jadi, berkuntum lah di FB balik.
Ya..ya.. ai mengaku, ai mmg tak boleh tak tgk laman sosial. Haha.
Okey, itu ai surrender.
Cumanya, kena ada salah satu. IG or FB or Twitter.
Tapi, kat twitter tak berapa nak aktif lah.
Ada lah. Utk bebel bebel. Situ takde ramai kenalan, jadi ai is seronok cakap apa2 aja.

So, after almost 1 year.
Alhamdulillah. Ai tgk ada perubahan pada FB.
Maksudnya pada kenalan ai dalam tu lah.
Ai pun tak ramai list of friends. Dalam 200 ++ je kalau tak silap.
Ai tgk no more orang mengadu domba.
Ramai juga yg dah tak up status.
Cuma share2 artikel. 
Nice!
Ramai yang pandai kontrol emosi dah (atau orang yg suka bebel2 tu ai dah hide kot masa sblm tutup FB dulu. Memang tak nampak langsung dah pun).
Walau ada juga yg macam ala ala nak "bubuh" kat orang dengan share artikel/motivation quote dan lps tu ujung-ujung letak quote "utk peringatan diri sendiri". Hehehe.
Never mind, if macam I cannot stand anymore, ai akan hide apa menda yg dia paparkan. Skrg kan boleh wat gitu. Sesekali kita stalk lah. Haha.

Kat FB skrg pun byk page orang2 yg memberi kan motivasi.
So, can follow them.
Ada sorang tu, aku suka update dia. Dia baru nak mulakan perniagaan. Meniaga nasik lemak tepi jalan. Cam best. Kalau tak silap dia ni kena berhenti kerja ke apa ke. Camtu lah. Best. Ailoike.
Then ada sorang cikgu. Aku dapat bila orang share2 dia bantu wife dia masa dalam pantang.
Yang ni mmg motivate. Bila aku scroll update dia yg lama lama, memang memotivasikan lah page dia. So, follow.
Kena follow orang orang camni supaya dalam news feed kita akan lalu menda2 yang memotivasikan. Dah kertu2 ni, takyah la tgk perihal artis ke apa.
Tapi, terpulang lah minat memasing kan.


My aunt, ai tgk selalu share pasal resepi masakan. Mana2 je beliau dapat agaknya. Setiap hari ada je. Awal2 pagi pun ada. Huhu. Jadi, ai takyah dah follow dah page2 resepi ni. Ai tgk je yg dia share lalu kat news feed. 
My brother pun selalu gak share resepi ni since wife dia rajin gak baking2. 
Pastu ada yg suka share tempat2 makan. Share tempat2 percutian. Okay jugak lah kan. 

Ada kawan cakap - dari FB gak kita tahu perkembangan orang walau dia tak update.
Contoh, macam orang ada anak sekolah, akan share menda2 bento, bekal anak.
Ada orang yg sakit ke, share2 berkaitan ayat2 penawar.

Tapi, berhati hati juga ya. Kadang orang boleh baca komen kita kat page lain.
Walau kawan2 kita tak follow/like page yg kita follow, tapi nampak juga komen kita lalu lalang dalam news feed kawan. Tetiba nampak kawan jadi pakar motivasi keluarga. Hihi.
Atau tetiba kawan kita reply komen tu atau bagi like. Ha.. kau....
Menda ni selalu terjadi kalau kat public page.
Godek2 lah supaya semua yg kita komen jadi private dan orang tak boleh nampak.

So, sekadarnya.
Gunakan sebaiknya.
Pepandai lah kita adjust.

1 juta komen:

Kekda.....eka pulak dah lama tak buka blog.arini br buka.bc post kekda.rindunya kt kekda ni.eka igt kekda block eka kat fb.sbb msg tKat fb tak rly.buka wall takde lg air2 kekda yg sedap tu

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign