Pages

18 February 2016

Kereta Dipanggil Balik

Cemana ghoper nya tu kereta dipanggil balik?
Meh balik meh...
Aduyai.
Rentetan dari kes ini lah.
Tak memasal kan?
Tapi, bukan je proton pernah panggil balik produk derang.
Brand lain pun ada. Honda pun ada.
Ikea pun bebaru ni panggil balik produk lampu dia kan.
(eh, tak boleh eh compared ngan keta ngan lampu. Ngeh ngeh ngeh)
Rilek rilek sudah.

Tapi, biasa lah. Orang yg nak kondem sure lah kata barang tak kualiti lah, apa lah.
For me, as golongan marhaein ni, weols okay je ngan Proton.
In fact, pada satu ketika, masa tu aiols sekolah lagi, depan rumah aiols penuh dengan kereta Proton becos 1 whole family guna Proton. Dari ayah aiols, smpai la akak dan abang. Haha. Ada la 5 bijik kot keta jenis Proton masa tu. 
Now, takde dah la walau masih ada yg guna Proton. Ada yg dah tukar keta luar. Aku dulu pun keta 1st bukan keta Proton n keluaran Msia juga.
Tapi, 2nd ni (bukan 2nd car - keta weols sebijik ja), weols amik Proton balik.
Dah 2 tahun guna. Penggunaan nak kata heavy tu tak la jugak. Sbb ofis kiterang dalam 8km je dari rumah. Cuma, once a month kami ada balik kg. Paling jauh keta ni pernah pergi Kelantan - Tganu. Yang terbaru bln 12 tahun lepas. Ke utara - Perlis, dan ditinggalkan di jeti selama 3 hari 2 malam. Kesian chemerah. Risau nak tinggal tu tak tau nak kata lah. Haha.
Masa gi Kelantan - Tganu tu, chemerah masih "dalam pantang" lagi. Hari ni dapat, esuk dah bawak jalan jauh. Mmg menanggung risiko btul time tu sbb kita pun tak berapa lagi "kenal" kereta kita kan. Alhamdulillah, okay ja.
Orang suka tanya "okay tak kereta tu? Ada problem tak?"
Takde. Takde masalah power window. Takde masalah push start button. Setakat ni Alhamdulillah okay. Oh. Cuma remote radio kat stering kereta tu macam giler sket. Itu je lah. Lelain, takde apa. Hantar servis ikut milage dia.

So, dalam kes ni, lps dapat berita, myDH terus call Proton.
Proton kata pergi check kat service centre.
Kau nak harap Proton yg akan call kita?
Proton mmg lah ada kita nyer data2, no fon apa semua (sbb setiap kali nak servis ke, lepas servis ke sure ada hantar SMS), tapi nyer, nak nunggu harap depa call entah bila plak kan. Beratus ribu owner tu.
Dah keluar berita camni harus semua orang pun gegar kan.
Lagi plak kereta aku pun milage dah nak dekat 40k.
Harus kita yg pro-aktif.

Takat ni, okay je ngan chemerah aku ni.
Dan rasa chemerah lagi stabil dan 'berat' dari keta Msia lelain.
Puas hati la kiranya bagi orang golongan marhaein ni. Huhu.
Walau kami ada tersuka yang ni.

Nenanti lah kan.
Lagipun chemerah bonet besar.
Kalau yg ni camna nak isi stroller gabak?
Eh..? Hahahah :P

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign