Pages

21 October 2015

Kepentingan Vitamin D untuk TTC

TTC tu ada lah trying to conceive.
Kut ada tak tahu lagi. Kut la.... Huhu.
Rasa macam pernah buat entry Vit D ni.
Tapi takpe, meh kita citer sekali lagi.

Kira entry ni khas utk TTC'ian ya.
Kalau tak TTC'ian, sila skip. Tentu membosankan anda :P

Okey. Sebelum ni, ada 2 tempat saya pergi treatment. Tak penah pula kedua dua tempat ni menitik beratkan perihal Vit D.
Tapi, kawan saya kata, start dari tahun lepas, semua tempat yang buat fertility treatment ada buat test Vit D ni. Sejauh mana kebenaran, wallahualam sbb saya pun dah 2 tahun tak buat treatment. Tahun ni baru buat semula.
Setelah memulakan rawatan di KL Fert, baru saya tahu, Vit D juga sangat penting utk conceive.
Sebelum mulakan rawatan, blood test untuk Vit D adalah antara salah satu test yang mesti dibuat di KL Fert.
Result Vit D saya mmg worst.
Selama ni mmg saya tak tahu saya tak cukup Vit D. Nampak normal serba serbi kan. Rupanya sangat tak cukup Vit D.
Mengapa Vit D penting utk TTC?
Boleh google "Vitamin D for conceiving/fertility"
Banyak sgt article berkaitan. Salah satu contoh macam ni :

In humans, the vitamin D receptor is present in many female organs, including the ovary, uterus, and placenta.# The active form of vitamin D (calcitriol) has many roles in female reproduction. Bound to its receptor, calcitriol is able to control the genes involved in making estrogen.v The uterine lining produces calcitriol in response to the embryo as it enters the uterine cavity, shortly before implantation.# Calcitriol controls several genes involved in embryo implantation.# Once a woman becomes pregnant, the uterus and placenta continue to make calcitriol, which helps organize immune cells in the uterus, so that infections can be fought without harming the pregnancy. Poor vitamin D status has been associated with certain pregnancy complications such as gestational hypertension and diabetes.# [link : here]
***
Vitamin D deficiency is linked to infertility. Recent research shows women who have sufficient vitamin D intake are more likely to become pregnant (and produce high quality embryos if undergoing in in vitro) than those who are deficient in this essential vitamin. Somehow we are not surprised. Vitamin D, more than other nutrients, has been found to be essential for things ranging from bone density to dementia prevention, immunity and cancer prevention. It only makes sense that it would also play some role in fertility. [link : Here]

Antara artikel lain yang bagus juga -

Tapi, harus diingatkan kita tak boleh memandai mandai buat teori sendiri "oh, aku lambat conceive sbb kurang Vit D kot.. jadi, mari kita cari ubat utk tambah Vit D"
Please don't.

Jangan buat assumption sendiri.
Kalau nak tahu level Vit D kita, pergi memana klinik, tanya ada tak buat blood test Vit D. Biasanya klinik tu tak buat analysis, dia ambik darah then bawa ke memana lab.
Jadi, utk yg nak conceive, cuba lah try buat test Vit D ni.
Kemudian, baru kita boleh cari jalan penyelesaian.

And..
Kita tak boleh suspect, oh, dalam multivitamin aku dah ada Vit D, boleh la ni.
Tak boleh ya. Kurang Vit D, kena ada ubat khusus utk normalkan level.
Please don't.
Jangan sesuka hati jadi doktor sendiri.
Doktor akan prescribed ubat ikut level Vit D.
Di KL Fert, doc bagi ini.
Saya consume, 3 titis sehari. Titis di bawah lidah. Ikut result blood test tu. Ada kawan yang kena 2 titis je sehari. Sbb tu saya kata jangan memandai mandai. Bahaya!
Memula tu berdebar tau. Takut tak sedap ke rasa dia.
Rupanya, rasa mint je. Best! Hihi.
Then after 1 month, buat blood test semula.
Alhamdulillah, dengan izin Allah dan keberkesanan ubat ni, level Vit D saya dah normal.

But again.... please don't pandai pandai pergi cari ubat ni, dan consume sendiri.
Saya takut sungguh ni. Sbb kang tgk saya dapat ubat ni, pergi pulak cari sendiri, padahal level Vit D pun tak tahu. Jangan ya. Ubat ubatan ni jangan buat memain. Takut ada kesan sampingan lain.
Tapi, doktor cakap, susah sket nak carik ubat ni kat pharmacy.
Bersamaan dengan ubat ni juga saya consume ubat Calcium.
Ubat calcium ni mudah dapat kat farmasi.

Jadi, sebagai salah satu usaha pada kengkawan TTC, mungkin boleh check level Vit D dalam badan kita. Kita mmg rasa aku takde masalah ni, semua okay, period regular etc. Yer, period saya juga sgt regular. Cycle memang dalam 27-29. Jarang sgt lewat. Memang tepat tepat. Tak tahu apa simptom kurang vit D ni. Dan sekarang dah tahu - simptom nya - infertility ni lah.
Mmg kekurangan Vit D ni kita sendiri tak sedar.
Vit D ni nak dapat free pun boleh. Pergi je berjemur.
Tapi, musim jerebu sekarang ni (dan katanya berterusan sampai Mac tahun depan), mmg takde la peluang nak dpt Vit D secara free.

Cuba check, and then tanya doktor ubat apa yg kita boleh consume.
Dan sekali lagi saya ingatkan, jangan memandai mandai consume any ubat tanpa nasihat doktor.

p/s : Kos untuk blood test Vit D ni dalam 300++. Ikut klinik la kot. Kt KL Fert, kos sekali test RM330.00. Saya buat dua kali test ni.

4 juta komen

yup, sama la ngan i. kurang sgt vit d. doc prescribed ubat pil. baru tau ada dalam bentuk titis... heheheh...

Sama juga dengan saya, kurang.. doc bagi vitamin d untuk consume. Once dah cukup, either doc akan kurangkan dos atau stop terus.

Vitamin D ni larut dalam lemak. Jadi lebih bahaya berbanding vitamin yang larut air.

" Tapi, harus diingatkan kita tak boleh memandai mandai buat teori sendiri "oh, aku lambat conceive sbb kurang Vit D kot.. jadi, mari kita cari ubat utk tambah Vit D"
Please don't."......hahahhaha.....macam tahu2 je gerak hati Yani...ok la ok la...tak cari dulu, tunggu doktor suruh makan baru gi beli....huhuhuuhuh

waaa.. baru tau ye..
tq kekda sbb share info camni
bagi pengetahuan pd saya gak walau bukan ttc.. ilmu nih!

Terima kasih atas komen anda :)

Google+ Followers

INI KISAH PUANSTOBERI Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign